Monday, November 28, 2011

you can't rush art


        

Al: "So, how long is this gonna take?"
Toy Cleaner: "You can't rush art."

the first time i watch this movie was way back in 1999... tak tau kenapa sampai sekarang aku ingat lagi ayat tu... siap selalu jadikan itu sebagai alasan untuk lambat siapkan keje~ hahaha~

Thursday, November 24, 2011

Lauk Raya Dari Reban Atuk



aku dah lama tak bukak laptop aku... sebab charger dia rosak... tapi baru-baru ni aku pinjam charger adik aku Mail untuk hidupkan kembali laptop aku...and i found a lot of old folders of videos... termasuk video2 raya sebelom ni... yang aku tak edit habis... tapi banyak jugaklah aku dah edit... so aku adjust amik certain event je... maka terciptalah... Lauk Raya Dari Reban Atuk...

aku tak sure sama ada adik-adik aku tak reti tangkap ayam atau ayam-ayam ni memang ada propaganda diorang sendiri macam dalam cite Chicken Run tu...  

.... dan mereka bergigi!




*satu benda yang paling aku takleh lupa pasal raya lepas ialah Opah aku panggil video camera aku torchlight... barulah aku tau selama ni bila aku rakam2 sebenarnya dia ingat aku main-main dengan torchlight...*

Wednesday, November 23, 2011

the simple thing that people tend to forget

A friend once said yang dia tak pernah nampak aku marah... kalau aku dengar ni aku cuma senyum tapi dalam hati aku akan cakap.. maybe we're not that close then... sebab aku selalu express marah aku kat kawan-kawan baik because i know they'll listen to me no matter how stupid the reason was...

and then there's a question kat formspring aku pernah dapat dulu... 

"what pisses you off the most?"

aku tak ingat aku tulis apa tapi tak silap aku... aku tulis orang buang bayi kot... kot la.. aku tak ingat...

tapi baru-baru ni bila suraya cerita kat aku pasal member dia ni.. dah buat plan dengan dia nak keluar pastu last minute dia cancel.. yes.. biasa la tu orang cancel last minute... thats normal but what pisses me off is that bila Suraya call nak make sure plan tu jadi ke tak... BARULAH member dia tu bagitau terpaksa cancel ada hal lain... and that was the night before nak keluar...

macam mana kalau Suraya tak call balik? Macam mana kalau dia tunggu je depan rumah tu... and member dia sampai minggu depan tak muncul2...nasib baik dia call sehari sebelom... kalau dah bersiap dah tunggu depan rumah... baru dia call member dia... time tu la baru member dia nak cakap "oh aku lupa!"... "alamak.. tak boleh la.."

aku honestly memang geram gila dengan orang macam ni... technology punya la banyak... handphone tu 24 jam dekat tangan tu je... tido pon sebelah kepala ada handphone... kalau kat facebook dengan twitter ko boleh canang macam-macam cerita.. update bagai... takkan la takleh spare some time bila dapat tau je tak boleh join atau nak cancel... call atau mesej orang yang kita dah buat janji tu... jangan sesekali tunggu orang tu call tanya barulah ko nak jawap "oh aku lupa!".. "alamak terpaksa cancel la"... that is just plain rude...

aku jenis yang kalau aku nak keluar aku plan ahead... kalau rancang nak buat apa2 aktiviti aku bagitau atleast  seminggu lagi awal... sebab aku nak member aku tau awal2 and kalau boleh free kan diri awal2... bukannya nak galakkan member aku lupa pasal plan tu... most people might think ni benda kecik je... bukan masalah negara pon... aku pon pikir macam tu gak... dululah... tapi bila dah banyak kali member buat macam ni kat aku... aku jadi tawar hati... malas nak layan dah... sebab bila dengar ayat "oh aku lupa" tu buat aku jadi sedih sangat-sangat... lebih2 lagi bila aku dapat tau dia dah buat plan lain... yang hal dengan aku ni tak setel lagi... tapi dia senyap2 cancel dalam kepala dia sendiri and buat plan lain... bila aku call dia nak tanya barulah dia nak cakap..

"oh lupa!"
"alamak.. tak boleh la..."
"ko diam je.. aku ingat tak jadi" 
"lorh.. nape ko tak ingatkan aku?"

bila kita lupa pasal sesuatu biasanye sebab benda tu tak penting langsung untuk kita... sebab tu kita mampu lupa... call me emo.. you can call me anything i don't care... sebab sekarang aku dah fed up... dah tawar hati... aku buat keputusan untuk taknak ajak dia pegi mana2... aku tak kisah kalau dia ajak.. and kalo aku free aku akan join... tapi kalo nak suruh aku yang jadi tukang ajak dia... not gonna happen~

one of the simple thing that people tend to forget is that its okay if you have other plans and  you can't make it... no one would mind... all you have to do is just pick up a phone and tell them that you can't make it... call them.. message them via any kind of technology that humans have created mainly for this purpose... that's the least you can do to show you actually have some respect for your friends...



Saturday, November 19, 2011

Something Borrowed


it's a thin line between love and friendship

if you're bored (macam aku) and you want something simple but not too bad to watch (macam aku jugak).. bolehlah try layan cite ni.. movie ni mainly focus on love and friendship (kalau tak percaya cuba baca poster kat atas)...

Rachel (Ginnifer Goodwin) is a talented attorney at a top New York law firm, a generous and loyal friend, and, unhappily, still single—as her engaged best friend Darcy (Kate Hudson) is constantly reminding her. But after celebrating her 30th birthday, perpetual good girl Rachel unexpectedly ends up in the arms of the guy she's had a crush on since law school, Dex (Colin Egglesfield)... who just happens to be Darcy's fiancĂ©.

The only person who knew about Rachel's crush and what happened between her and Dex is Ethan (John Krasinski), Rachel and Darcy's childhood friend. As one thing leads to another in the frantic weeks leading up to Darcy's wedding, Rachel finds herself in an impossible situation, caught between her treasured friendship with Darcy and the love of her life. -  MovieWeb




my thoughts after watching this? 

1. every girl should have a friend like Ethan!
2. Dex sangat slow dan poyo.
3. kalau dah suka tu... jangan main teka teki dengan tarik2 tali dah... masuk je meminang!
4. how come in every friendship movie mesti ada 2 org perempuan yang best friend and watak diorang mesti sorang tu baik gila selalu beralah... pastu sorang lagi mesti jenis yg pentingkan diri sendiri...? 

Thursday, November 17, 2011

misteri nusantara


ada satu misteri yang aku tak penah lagi dapat selesaikan.. kenapa gambar2 aku untuk IC aku, matrik kad... dan segala jenis kad yang orang malaysia perlu ada... tak penah2 elok... mesti nampak macam bekas banduan... tak pon kene paksa tangkap gambar... tak pon macam tengah demam time tu...

the crush

satu pagi yang aku tak sure cerah ke tak sebab tak tengok luar tingkap lagi, aku bangun je dari tidur, aku terbaca satu mesej dari Inas AAD Maxis.. yang berbunyi begini...

mata aku yang separuh bukak tiba2 jadi bulat... tak perlu sebenarnya besarkan mata sebab aku dah nampak dan dah baca dah pon mesej tu... aku tengok masa mesej tu di hantar... apa budak ni buat sampai jatuh cinta pukul 12:52 malam?
pulak dah... aritu dia jatuh cinta kat imam muda (aku tak ingat yang mana satu)... camana dari imam muda boleh suka gengster ni? tiba-tiba aku rasa macam nak kenakan inas... aku baru masukkan unifi kat rumah aku... so dapat nombor baru... time for phone call pranks.... aku mula-mula nak buat prank kat suraya tapi lain plak jadi nye.... suraya kenal sangat suara aku.... terus cakap "kd! nombor unifi ek?"... so this time i had to be more clever...
 
lepas sejam dua... aku try call inas pakai nombor baru... tapi dia tak angkat... aku call balik... dia tak angkat lagi... lepas try banyak kali akhirnya dia angkat gak phone call tu... dan aku cepat2 letak gagang telephone dekat dengan speaker PC... dan terus mainkan video ni.....

video

 dia mula2 percaya yang tu shamsul yusof...
tapi sekejap je la sebab lepas tu kantoi... 
dan aku menyesal buat prank ni kat inas sebab dia tak boleh stop gelakkan aku lepas tu...

Sunday, November 13, 2011

Shazu dan Niman @ Assalamualaikum TV AlHijrah



rasa macam baru je semalam aku tengok Shazu tidur keluar air liur basi sebelah aku dalam studio time semua orang tengah rushing siapkan project masing-masing... dan rasa macam baru semalam je aku perhatikan Nirman sebagai ketua kelas 5 Amanah pegi meja ke meja mintak homework matematik nak bagi Cikgu Suraidah...

sekarang dah masuk tv dah diorang... 

my boys are all growned up... *lap air mata bangga campur terharu*

korang masuk tv ke korang masuk istana ke... aku tak kira! aku tetap nak tuntut paddle pop aku!



*aku sangat kecewa Mozek tak dapat masuk sekali kena interview...*

Thursday, November 10, 2011

Tak Pernah Tengok Teletubbies



aku dah jadikan rutin aku tiap-tiap hari jogging... and bila Suraya cuti seminggu, kitorang plan pegi jogging sama-sama... dah lama Suraya mintak aku ajar cara-cara Makcik Saniah masak kari.. so aku buat keputusan untuk ajar dia lepas habis beriadah... oh btw, Makcik Saniah tu mak aku...