Thursday, October 27, 2011

The Graduation Present


i can't really describe how i feel after 4 years knowing these awesome people... so aku akan tunjuk kat korang how i really feel with this video (yang kat atas tu)... it took me about 3 to 4 weeks to finish but it was worth it...sepanjang 4 tahun ni.. there were of course ups and down... memang stress ambik course design ni... but when you're surrounded with good people, good friends... tak sempat nak stress lama-lama... this video is a present from me to my studiomates...

  tiba-tiba dapat idea nak print gambar ni... boleh jadi board untuk main dam atau chess...


dengan ini berakhirlah zaman  campus life aku kat UIAM...


oh! and guess what? i got good news and bad news... the good news is... alhamdulillah... aku bakal sambung Masters dalam bidang Interior Design kat UKM Bangi... 7 November ni pendaftaran... wish me luck! the bad news is I'm still living with my parents...

parents: "padan muka! you still living with us!" 

 
*pangkah impian nak duduk rumah sewa bersama teman2 (perempuan) awesome 
selepas grad dari senarai Impian Kaydee*


but come to think of it... make that two good news... jimat wei duduk rumah... makan free~

Tuesday, October 18, 2011

Goodbye Happiness



seronok aku tengok bilik dia... macam-macam benda ada....

Meeting Mkay




aku tak sangka blog aku yang sangat lah biasa ni ada orang sudi baca... ni bukan takat pembaca je... tapi dia junior aku jugak... kawan kepada Huda adik kawan aku Mozek... dan mungkin banyak lagi connection kitorang yang aku tak tau... pada hari aku dan studiomates aku pakat nak buat post-convo photoshoot... Shazu dan Dean teman aku pegi cari lecturer... aku nak mintak signature diorang untuk sambung master... bila lalu je studio first year Applied Arts and Design, aku terus nampak Maryam Kirana (Mkay)...

 Dean tido berdiri.. Mkay seronok dapat pakai topi convo...
kat belakang tu contoh graffiti tak siap...

Mkay takut ke kat Shazu dengan Dean?

Group Photo!

goodluck dengan studio life Mkay! :D

Scrapbook Photo #2

Scrapbook Photo #1

The Big Day

kaydee: "pukul 12???" serius ke pukul 12 baru nak bertolak??"
mak: "ha'ah.. abah cakap pukul 12 je bertolak.. kalo pegi awal kita nak buat apa?"

kalau abah aku yang dah cakap camtu mesti susah nak bantah... and today, 9.10.2011.. after 1 year kat matrik and 4 years kat main campus aku bakal akhirkan semua itu dengan... my convocation day... my session was at 2pm and abah aku hampir buat aku 'jantung terkeluar' bila dia cakap nak bertolak pegi gombak pukul 12!!!! memang la jalan tak jam... tapi nak masuk UIA nanti mesti merangkak nya semua kereta... nak cari parking lagi... nak solat zohor lagi... kalo boleh nak jugak makan dulu...

tiba-tiba aku terbayang... kereta abah aku tersekat dalam jam nak masuk gate UIA... pastu aku kena lari2 pakai jubah convo pegi CAC, berlatar belakangkan lagu yang bertema cemas dan dangerous...dengan atuk and opah aku sekali marathon kat belakang.... tak boleh jadi ni.. i need back up...

so aku called adik aku Ibrahim yang study kat BMI... dan alhamdulillah... kata-kata adik aku berjaya convince abah aku untuk bergerak awal... tapi sekali lagi abah aku buat aku 'jantung jatuh' bila dia cakap...

abah: "Ismail, Yusof dan Fatimah tak payah ikot... abah taknak kita bawak dua kereta pergi..."

but i want the whole family to gooooooo~ *hampir merajuk tapi pasrah je dengan keputusan abah aku*

sampai je gombak... kitorang terus pegi BMI... nak meet up dengan Bahim and parking kereta kat situ... lama jugak la bincang macam mana nak gerak masuk UIA... aku cadangkan kitorang jalan je pegi CAC masuk pintu gate UIA yang kat pasar malam tu... dah dekat sangat dengan CAC... tapi abah aku taknak atuk and opah aku jalan... so Bahim drive kereta abah bawak aku, opah and atuk nak pegi CAC... bila dah drop kitorang kat CAC baru lah bahim akan patah balik amik parents aku plak... but there were a lot of road blocks... Bahim terpaksa drop kitorang depan tangga besar UIA... and aku, atuk and opah aku terpaksa jalan dari situ ke CAC... which in my opinion is twice the longer distance from where we originally parked (kat BMI)...

kaydee: "takpe ke atuk ngan opah jalan ni? sian atuk kene jalan..."
atuk: "jalan je laa.."

*2 minit kemudian*

atuk: "jauh lagi ke?"
kaydee: "depan sikit je lagi atuk..."

*1 minit kemudian*

opah: "kat mana dewan nya ni ijah? "
kaydee: "tu kat depan tu sikit je lagi opah..."

*2 minit kemudian*

atuk: "ijahh... atuk tunggu sini... suruh bahim datang bawak kereta.."
opah: "itulah... atuk ijah ni... nak sangat nengok cucunya convo tapi kudrat takde!"

my parents on the other hand was lucky to walk from BMI... probably sebab Bahim dah warning cakap kat situ lagi dekat... aku dah cakap dah tadi jalan dari BMI je... whyyy? whyyy? whyyyy??? they never listen to meeee...


setelah beberapa minit terpisah akhirnya berjumpa...
*abah tengah terangkan betapa dekatnya jalan dari BMI... huh!*

even though the evening started out agak kelam kabut... akhirnya aku sempat solat zohor... dan jumpa studiomates aku kat tempat kitorang kena kumpul sebelom masuk dewan CAC... 

*kak ti is ready to flyyy~*


 nampak tak aku? nampak tak? tuuuu... yg tuuuu haaaa....

sampai sekarang aku geram tengok botol air mineral spritzer tu... kaco je dia masuk gambar aku!
yeahhh! dah dapat folder biru kosong tapi cantik sebab ada logo uia...


dalam pukul 5 lebeh ke 6 lebeh... baru la abis event tu.. dan aku officially dah grad! yeaah! but something happen... aku tak bawak masuk handphone dan video camera aku... senang cakap aku masuk tangan kosong... cuma bawak multimedia card tu... and i had a hard time trying to find my parents lepas kuar dari CAC... ramai gila orang... aku rasa macam aku budak kecik yang sesat kat shopping complex atau pasar malam... 

ketika aku sedaya upaya cari family aku... ada la beberape orang panggil ajak bergambar tapi aku masuk... snap!... dan aku terus bla... tinggalkan diorg... sesape yang aku kenal memang jadi mangsa aku untuk pinjam telephone... aku jadi makin kelam kabut sebab aku call, family aku tak angkat... akhirnye aku berjaya gak call parents aku guna handphone diyana... roommate aku masa first year....

dear future graduates: 
DON'T FORGET TO BRING YOUR HANDPHONE 
AND CAMERA INSIDE THE DEWAN CONVO! TAU! TAU!

kalo ada abang yang jaga kat pintu tu cakap takleh bawak masuk...
JANGAN DENGAR!

jangan jadi macam aku... muka busuk gila peluh lepas tu amik gambar dengan family... 
semuanya sebab marathon keliling CAC dua tiga kali...

bahim: "nah... bahim bagi belon kat akak..."
kaydee: "hahahaha... thank you..."
bahim: "tadi bahim jumpe kawan bahim... dia bagi bahim..."
kaydee: "cis!"

  
bersama Abah yang tegas.

 
bersama Mak yang selalu ceria
 
 bersama mereka yang tak reti tangkap gambar.... adoiiii... cameranya kat depan... bukan kat bawah...


 senang tangkap gambar kat sini sebab takde orang pon nak tangkap gambar kat gate pasar malam tu...

tuhan sahaja yang tahu betapa aku bersyukur memiliki mereka dalam hidup aku...



*currently applying untuk sambung masters kat UKM... dengar ura2 nya macam dah dapat... macam je la... and oh! i'm editing a video khas tentang tamat zaman belajar kat UIA... it's taking longer then i thought it wound... bak kata sape ntah... you can't rush art*

*pictures kalo yang bukan aku nya.. aku amik kat facebook album studiomates aku... thanks korang!*

Wednesday, October 5, 2011

Yancha Geng



when inas told me she had an idea for Dean's birthday present.. aku dah agak dah mesti nak buat video nya... but i had no idea she wanted to do a stop motion vid... guna patung-patung milik dia... and i have to admit it worked... comel gila...

and when inas stayed kat rumah aku minggu lepas kitorang compile video tu... kat atas tu adalah hasilnya... sebenarnya, untuk lagu2 tu semua... aku randomly amik instrumental yang ada dalam playlist aku... and it turned out okay... setiap pergerakan patung2 tu memang ikot beat... tapi ada beberape saat dalam video ni yang buat aku seram... seram je tapi tak sejuk...

1. dekat minit ke 1.01 dalam video ni... shazu nye dialog cakap " Makcik"... lepas tu kan... kalo dengar betul2 kat lagu latar belakangnye... lagi beberape saat je lepas tu... ade suara halus... cakap "makciiikkk~"

2. dekat minit ke 1.40 lagu latar belakang ulang cakap "din... din... din... din..." elok2 je sebelom video yang patung-patung tu nak tengok start...

3. dekat minit ke 2.05, it almost looked like Dean tengah betul2 nyanyi lagu latar belakang time tu...padahal kalo video asal dia tengah melalak lagu melayu...



*lagu X-Files berkumandang*



tapi apa-apa pon aku nak ucapankan 

Selamat Hari Lahir Dean!
(kalo ko rasa segan dengan video ni... maksudnya misi kitorang berjaya~ haha)


ni watak2 dalam siri Yancha Geng... aku tak sabar nak tengok hasil keje inas seterusnya... 

Yancha tu bahasa jepun maksud dia Nakal... 



*currently patiently waiting for 9 October 2011*

Sunday, October 2, 2011

The Robe Day



1hb aku pegi UIA untuk amik robe atau jubah convo...
sabtu tu merupakan hari first untuk amik robe...
and kitorang terpaksa beratur sampai ke luar CAC...
semata-mata nak amik no giliran SAHAJA
ramai betul yang nak amik awal2 sebab takut size takde...


the best part about that day...
was that aku dapat jumpa balik studiomates aku...
the worst part was that all we did was wait...
and wait... and wait....
petang baru aku dapat pegang jubah aku....




aku tengok gambar ni macam bukan kitorang yang nak grad... 
macam anak2 kitorang yang nak grad...
and we were there just to give support... and pegangkan beg anak masing2...
oh man! aku dah tuaaaa!!!!


check out this video i edited..
suasana semasa aku dan studiomates aku amik robe...


sampai je kat rumah apa lagi....

berangan jadi Harry Potter jap....


aku tak sabar tunggu 9hb ni... :)