Wednesday, June 29, 2011

what i want right now is...



 .... a vacation.





 aku janji aku tak edit apa-apa... kepala semua orang dalam gambar ni nampak melekat dan penyek secara natural dan semula jadi..

Monday, June 27, 2011

don't talk to strangers


Masa kecik dulu.. the most common thing you can ever hear your parents say is.. Don’t Talk To Strangers.. kalo ada orang tak kenal tegur, tak payah layan.. terus lari… kalo ada orang bagi gula-gula cepat-cepat amik gula-gula tu pastu lari.. okay takdelah amik gula-gula tu.. tapi memang betul la parents aku suruh lari…

Tapi ada sekali tu… aku tak dengar cakap parents aku…

Parents aku cukup risau pasal keselamatan kitorang adik beradik.. parents mana tak kan? So diorang masukkan aku ngan adik aku Bahim and Mail dalam kelas taekwondo… and I loved it! I made a lot of friends… yang aku tak suka pegi ujian2 dia… nak naik level seterusnye kene ada ujian.. and ujian dia bukan kat tempat latihan (tempat latihan kat padang takraw sekolah).. ujian dia kat dewan serbaguna jauh la jugak dari umah aku… 

My dad was busy so kitorang terpaksa jalan gi dewan tu.. jalan nak pegi tempat tu bagi budak2 berumur 12, 11 dan 9 tahun adalah sangat seronok… kitorang ikot short cut… so lalu longkang… lalu taman permainan lama…lorong-lorong sunyi... masa pergi takde pape berlaku… masa balik tu… tiba-tiba ada satu van ni behenti and makcik yang drive bukak pintu and tegur kitorang… dia tanya kitorang nak gi mana.. aku tengok adik aku Bahim… dia dah siap2 simpan botol air dia dalam beg… kaki dah ketar2 and macam dah get ready nak lari… secepat mungkin… Mail plak macam dah penat jalan… masa dia umur 9 tahun Mail sangat kecik and cepat penat… and kuat nangis… 

But the makcik to me seemed nice… so aku bercakap dengan dia… aku cakap kitorang nak balik rumah… bila tengok lama2 and dengar cara dia cakap… aku dapat rasakan dia bukan org Malaysia… maybe philipine or something.. and what do you think she said after that?

Makcik Van Buruk: “naiklah… biar saya hantar..”

I hate to admit it.. but Bahim was always the mature and smart one… dia tak nak naik van tu.. Bahim bisik kat aku and tarik baju aku.. dia cakap tak payah la naik.. nak dekat dah… tapi Mail time tu dah macam nak pengsan jalan… he was so skinny… jalan skit dah boleh buat dia pucat… tapi aku ikot jugak cakap Bahim…

Kaydee: “takpelah.. kami boleh jalan.. dekat dah nak sampai”
Makcik Van Buruk: “eh takpelah naiklah… naikkk…” *bukakkan pintu van*

She really did seem nice and macam ikhlas nak tolong… so aku naik je van tu.. adik-adik aku nak taknak terpakse gak ikot… my friends always tell me not to trust people too much… kalo aku yang dah umur 23 ni masih boleh pecaya prank2 korang… dapat bayangkan tak aku umur 12 tahun camana? 

Aku pehatikan keadaan dalam van tu… I didn’t like the smell… bau apa ni?... bahim muka tak rela je duduk dalam van tu… Mail plak macam lega dapat duduk… aku plak jadi tukang jawap sume soalan makcik tu… aku tunjukkan jalan kearah rumah aku kat makcik tu… tapi masa aku tengah tunjuk jalan tu baru la datang instinct not to be too honest… time tu la baru tiba-tiba je aku rasa takut… takut gila… bedebar-debar… rasa macam nak jerit mintak tolong je… baru lah aku nyesal gila tak dengar cakap bahim… aku takut sampai taknak tutup mata… takut bila bukak nanti dia dah bawak kitorang gi jalan yang aku tak kenal… pastu… pastu jual kitorang kat keluarga lain… and it would be my fault if my brothers takde buah pinggang atau mata… 

Sampai je hujung jalan nak masuk kawasan perumahan rumah kitorang… aku mintak makcik tu behentikan van… sedaya upaya taknak tunjuk yang aku takut… aku taknak dia tau mana kitorang tinggal so aku mintak dia stop kat hujung jalan yang dekat dengan rumah kawan aku Shaf (sori shaf)… 

Tapi makcik tu really turned out to be a nice person… she did just that… she stopped the van and toleh kat kitorang and smiled… aku cakap terima kasih… and pakse adik-adik aku cakap terima kasih jugak… kitorang tunggu van tu pegi sampai tak nampak dah van tu baru kitorang start jalan balik ke rumah betul kitorang… 

And that was the first and last time kitorang naik kenderaan orang yang kitorang tak kenal… aku ngan Bahim nak rahsiakan je bnda tu dari mak aku… tapi mulut budak darjah 3 memang susah nak tutup… Mail balik2 tu terus cite pasal makcik baik yang hantar kitorang balik… apa lagi kene marah ar… kan mak dah cakap jangan cakap dengan orang tak kenal… bla bla bla… mak hantar taekwondo nak korang belaja seni mempertahankan diri bukannye membahayakan diri…

Me and my brothers were lucky kitorang jumpa orang yang betul2 ikhlas nak tumpangkan… kalo orang tu betul2 jahat camana?aku cume boleh berharap yang orang yang dapat buah pinggang aku and mata aku akan jaga mereka dengan betul-betul.

Thursday, June 23, 2011

the car that got sick



let me tell you the story of
how my roommate, Maw's car got sick on one night pada awal bulan mac 2011
*lama sangat entry ni dalam draft... i decided to finish writing about it*




one night, aku ngan Maw keluar gi makan... lepas makan kitorang ingat nak gi beli kek kat Secret Resipi (ni sebelom issue pasal halal haram tu)

"poooooooooooooooooonnnnn... pooooooooooooonnnnnnnnnn..."

kaydee: "Maw... nape orang tu hon kat Maw? Maw kenal ke dia?"
Maw: "eh? tak... tak kenal pon..."

sejak Maw drive masuk satu selekoh ni... kereta belakang kitorang ni tak abis2 hon... dia nak apa?

Maw: "maw rasakan... kereta maw kot problem.."
kaydee: "ha'ah.. dia nak tegur Maw kot... sebab nampak apa-apa problem kat kereta maw ke..."

tapi tak lama lepas tu... baru aku sedar maksud Maw ape... kereta belakang kitorang tak penah sekali pon hon... it was Maw's car... hon kereta Maw tiba2 jadi automatik on... lebeh2 lagi bila maw pusing stereng... memang bunyi ponnnnnnnnn je...

"poooooooooooooooooonnnnn... pooooooooooooonnnnnnnnnn..."

kaydee: "...Maw..."

"poooooooooooooooooonnnnn... pooooooooooooonnnnnnnnnn..."

kaydee: "bukan orang awam tak suke ke kene hon?"

"poooooooooooooooooonnnnn... pooooooooooooonnnnnnnnnn..."

maw: "arghhh!... kd! that's very helpful~"

apa yang aku bakal cakap sume akan merunsingkan maw... so aku just senyap je... tapi tipulah kalo aku cakap aku tak malu langsung bila orang semua tengok kereta Maw... kalo aku yang tak drive ni dah malu... Maw yang drive lagi ar....

Maw: "Ya Allah... kd.. macam mana ni?"

"poooooooooooooooooonnnnn... pooooooooooooonnnnnnnnnn..."

Kaydee: "kita stop kejaplah... call sapa2 ke... mintak tolong..."

Maw pulled over and parked her car kat tepi jalan... sebelom dia stopkan engine kereta sekali lagi kereta tu bunyi...

"poooooooooooooooooonnnnn... pooooooooooooonnnnnnnnnn..."

Maw kuarkan handphone dia... aku cuma pehatikan je Maw... wondering who she was calling...

Maw: "hello... syamal... awak tengah buat apa... bizi ke?"

Syamal was one of Maw's bestfriends... aku tengok je Maw ceritakan masalah kereta dia kat syamal... i could not stop laughing bila aku dengar syamal gelak dengar masalah kitorang... syamal suruh Maw tekan butang2 yang ada kat desktop kereta Maw... maw plak tekan satu butang pastu try start engine... tapi bunyi "ppooooooooonnnnn" tu still ada... "

Syamal: "saya tak tahu lah awak... hahaha~ korang angkat tangan je la... lambai-lambai kalo bunyi hon kereta tu... buat-buat macam nak tegur orang... hahaha~"

gila... tak ke lenguh tangan nanti kalo ayik nak lambai je... but i was actually considering that suggestion.

syamal: "kalo saya jadi kawan awak kat sebelah tu... saya tunduk je biarkan awak drive sorang2.. hahahah~"

kaydee: "hahahha~"

hmmm... bernas jugak idea Syamal ni... but i could never do that to Maw... Kita kalau malu... biar malu sama-sama! *semangat waja*

Maw: " sekarang ni macam mana? kita nak pegi je beli kek..."
kaydee: "kita buat bodoh je la... kalo bunyi hon tu... buat tekejut pastu cari kereta mana yang tak abis2 hon..."
Maw: "hahahah... betul ek..."
Kaydee: "haa... betul..."
Maw: "bimillahirahmanirahimmm..."

maw start engine kereta and started driving... takat ni takde lagi bunyi... and kitorang jadi happy... yeaahhh... maybe kereta maw tiba2 je nak jadi ngada-ngada.. nak perhatian... but we were dead wrong!!!... sampai je kat McD sebelah shell yang sederet dengan Nasi Lemak Antarabangsa and Secret Resipi... kereta Maw tak stop bunyi langsung... macam dah jadi makin teruk... dah la kitorang dah sampai kat kawasan ramai orang lalu lalang... semua tengok kereta Maw... aku rasa dah sampai masanya untuk aku lambai-lambai kat orang awam... sambil senyum mesra...

"poooooooooooooooooonnnnn... pooooooooooooonnnnnnnnnn..."

bila Maw stop kat depan secret resepi baru lah kereta tu stop bunyi... Maw try on kan engine... tapi sekarang ni... bila on engine je dah bunyi...

"poooooooooooooooooonnnnn... pooooooooooooonnnnnnnnnn..."

aku dapat rasakan bila-bila masa je Maw mungkin boleh bad mood.. so i was careful with every word i say... kalo aku nak buat lawak.. aku akan pastikan lawak tu betul-betul jadi... kalo lawak tak jadi mesti dia akan menyampah dengan aku... so to makes things more cheerful.. aku masuk secret resepi nak belikan kek untuk Maw... Maw stay kat kereta sebab nak call parents dia...

aku tengok betul2 setiap satu kek yang ada kat situ... and bought Maw's favorite cake... masa aku nak bayar... tiba2 je dengar bunyi....

"poooooooooooooooooonnnnn... pooooooooooooonnnnnnnnnn..."

abang cashier: "eh! bunyi apa tu?"

kakak tengah makan kek: "kereta sape yang bunyi2 tu?"

"poooooooooooooooooonnnnn... pooooooooooooonnnnnnnnnn..."

everybody inside secret resepi jenguk2 kat luar kedai tu... everybody except for me...

kaydee:" bang... brape ek?"

"poooooooooooooooooonnnnn... pooooooooooooonnnnnnnnnn..."

aku sedaya upaya buat expresi muka macam "I'm just here to buy cake... I don't know that person" and bayar harga yang abang cashier tu cakap... by the time aku sampai kereta maw dah abis cakap dengan parents dia... and stop trying to figure out what wrong with her car...

after that, kitorang buat keputusan nak tinggalkan je kereta maw kat situ and call Ikhu mintak tolong dia datang amik... and while waiting for ikhu... kitorang duduk kat luar kedai secret resepi yang tak lama nak tutup dah untuk hari tu... aku ngan Maw borak pasal benda lain... sebab taknak pikir pasal kereta atau pon pasal "poooooooooooooooooonnnnn... " and then it hit me!

kawan aku Epud nye kereta sama macam Maw punye kereta... maybe he knows what to do... so i gave him a call...

Epud : "helllllooooo~~~"
Kaydee: "hahaha... wei... tengah buat apa tu?" *aku tergelak dengar nada dia*
Epud: "takde pape tengah tgk tv.. haaa nape kd?"
Kaydee: "aku ada masalah sikit ni... hahaha"
Epud: "ko buat apa malam2 ni kd?? haa? hahaa"

i told him everything that happened... i was expecting him to laugh... tapi dia tak gelak pon... and he was quiet masa aku cerita masalah tadi...

kaydee: "wei... ko dengar tak ni?"
Epud: "haa? jap2... "

i waited for awhile... and then i heard a noise.. macam benda kene bukak...

Epud: "sori2.. aku pegi keluar kat kereta aku tadi... tengah bukak bonet depan ni... okay ko gi tengok engine dia"
kaydee: "okay...."
Epud: "tengok belah kanan... cari kotak kecik kat bahagian atas... pastu bukak kotak tu... tarik satu benda kecik tu keluar"
kaydee: "kotak??? sume bnde dalam ni nampak macam kotak..."

aku serius tak tau apa2 pasal engine kereta... sume benda nampak sama je... and hitam... kalo tak hitam... kelabu gelap... ade la jugak putih skit... merah skit...

Maw yang mula-mula segan nak cakap ngan epud... nak tak nak kene gak cakap... sebab aku takut aku tertarik benda yang salah....

Maw: "hello epud... haaaa... okay.... kanan tu ek... haaa.. okay.... tarik?... okay... okay... jap aku try..."

lepas dah tarik benda kecik tu keluar... maw try start engine... and kereta Maw tak meragam langsung... takde dah "poooooooooooooooooonnnnn... pooooooooooooonnnnnnnnnn..."

kaydee: "weii... dah okay... hahah~ thank you!!.."
epud: "yang Maw tarik tu untuk bunyi hon tu... jangan buang... ko gi repair dulu kereta ke ape ke... pastu masukkan balik"
kaydee: "okay thanks!"
Epud: "haha.. okay... bye2"

betapa gembiranye aku ngan Maw time tu... walopon kereta maw tak kuarkan bunyi bila tekan hon tapi atleast dia tak bunyi sepanjang maw drive... kitorang baru nak masuk kereta bila Ikhu dengan Dean baru sampai nak tolong... aku lupa jap kitorang call diorang... kesian diorang penat2 datang nak tolong tapi bila sampai problem tu dah setel dah...



Wednesday, June 22, 2011

My Dilemma

now i know why they design headphones like that... penat recording.. boleh tido kejap..



You make me so upset sometimes
I feel like I could lose my mind
The conversation goes nowhere
'Cause you never gonna take me there
And I know what I know
And I know you're no good for me
Yeah... I know what I know
And I know it's not meant to be

Here's my dilemma
One half of me wants ya
And the other half wants to forget
My my my dilemma
From the moment I met ya
And I just can't get you out of my head
And I tell myself to run from you
But I found myself
Attracted to my dilemma
My dilemma
It's you... it's you



the new remedy

i'm a huge fan of series and sitcoms... kalau ada orang tanya aku... apa aku buat untuk bazir masa aku... aku akan jawap edit video... tapi kalau aku tak jawap edit video... aku akan jawap tido... tapi kalau aku tak jawap tido... aku akan jawap tengok series dan sitcoms...

two of my favorite sitcoms are...

How I Met Your Mother.
aku dah sampai tahap takpelah kalo tak tunjuk-tunjuk mak budak-budak tu... yang penting sitcom ni ada season by season untuk aku tengok...


The Big Bang Theory


mula-mula aku tengok cita ni sebab aku bengang adik aku Baem cakap ni bukan lawak untuk aku... rasa tercabar sebab Baem cakap lawak-lawak dalam cita ni aku tak kan paham... well in your face brother! sape yang mintak kat kakak nak season 4? hah? sape?

sekarang sebab takde apa2 update untuk season baru dari dua sitcom ni... aku jadi tak tentu arah nak bazir masa macam mana sekarang... and then aku terbaca dua orang member aku ni cakap pasal cite Modern Family kat facebook and twitter... so aku try tengok... and terus lekat...



Tuesday, June 21, 2011

My Abah



no... that's not him when he was a baby...

that's him holding me when I was a baby...

.... and i was one clueless baby
*tak sedar kepala penuh dengan sticker yang abah aku lekat*

i *cough* love you Abah~



Friday, June 17, 2011

change is good



i think i need changes in my life.

bukan plastik surgery. aku ulang sekali lagi. bukan plastik surgery.

mahal sangat.

i mean good changes.

bukan ubah perangai. aku suka perangai aku. (boleh ke buat statement ni?)

aku dah bosan dengan ayat.

"kaydee dari dulu sampai sekarang sama je"

that's got to stop. Immediately.

changing into a more mature and healthy life style.

give me a chance. give me 3 months.

hell no! if you think I'm changing for someone.

only losers do that.

so correction.

I'm giving myself a chance to change. I'm giving myself 3 months.

I'm gonna prove to myself. that i can.

*sambil makan apple hijau dengan muka penuh yakin*




the two best friends


3.00 pm

betapa bosannya aku ketika itu tunggu KTM tuhan saja yang tahu... train kat kl sentral nak ke sungai gadut selalu lambat... they really have to do something about this...nasib baik lah ada coaches for women... kalo nak berhimpit dalam keadaan tin sardin atleast dengan kaum sejenis pon okay gak...

aku gerak ke arah tempat duduk.... aku baru nak pasang mp3 bila phone aku bunyi... it was my mom...

mak: "ijah sampai rumah pukul bape?"
kaydee: " dalam pukul 4 kot.. nape mak?"
mak: " mak nak gi econsave ngan Mail... sempat la pegi kejap pastu terus amik ijah kat UKM"
kaydee: " alaaa.. nak ikot gi econsave gakkk... takleh ke gi lepas ijah dah sampai UKM?"
mak: " haaa.. yelahh... pegi lepas ijah sampai la camtu"

what? i like going to Econsave okay... correction... i love going to Econsave... last time i went... aku siap kira berapa banyak kali orang kat speaker Econsave tu cakap... " Murah.. Murah..." which is alot... sebab setiap kali dia announce apa2... dia akan endkan announcement tu ngan "Murah... Murah.."


"attention passengers... the middle coach is for women only at all times"

aku dah mula nampak orang lain dah start bangun... kaydee... ko harus bersedia dan peka... in situations like this siapa cepat tak tentu lagi dia selamat masuk train... tapi aku bernasib baik sebab dapat tempat duduk...


i personally think that life inside the women's coach boleh jadi sitcom...


abang KTM: "pastikan takde lelaki ye disebelah anda.. check ada lelaki ke tak kiri kanan.. haaa.. awak yang kat sebelah tu lelaki ke???"

cara abang KTM tu cakap macam lelaki tu sejenis penyakit yang berjangkit plak... all of a sudden this Chinese dude masuk cepat2 dalam train... sempat dia masuk sebelom pintu tutup...

Makcik 1: "eh youu... tak boleh baca ka?"
Makcik 2: " ni tempat untuk perempuan je laa!!"
chinese dude:"EH!!! (muke tekejut) *pandang kiri kanan*

okay.. aku rasa tak perlu kot laki tu pura-pura tekejut... obvious gile kot coach pompuan warna pink...

Makcik 1: " you nak turun mana?"
Chinese dude: " Salak Selatan.." *sengeh2*
Makcik 2: "aiyooo.. takpelah duduk je laa... hahaha~"

of course the guy didn't stay long... kat stesyen seterusnye dia terus keluar... malu mungkin... tapi aku mula tertarik dengan gelagat dua orang makcik yang duduk depan aku ni... umur macam dalam awal 50 an... they seemed like they've known each other like forever... like their best friends or something... muka pon lebeh kurang... mungkin diorang adik beradik... ada je benda yang boleh buat diorang gelak... and diorang je la yang paham kenapa diorang gelak...

this got me thinking... aku macam mana la nanti bila dah tua... aku dengan kawan-kawan aku akan rapat macam ni ke bila dah tua nanti? sama-sama gelakkan lelaki yang salah masuk coach perempuan... dan sama-sama dengan selambanye pegang2 baby atau anak orang pastu cakap "chhhakkk!"...the best part is they don't care what people around them think of them... aku rasa dua orang makcik kat depan aku ni.... sangat cool...

dari serdang nak ke kajang memang lama gila... kali ni sume orang dalam train senyap je... penat dah kot bercakap...


"Kajang... Stesyen Kajang~~"


Makcik No 1 terus keluar macam tu je... tanpa cakap selamat tinggal kat Makcik No 2... Makcik No 2 pulak macam tak hiraukan langsung Makcik No 1... tinggalkan aku malu sorang2.... tertanya-tanya... kenapa diorang tak cakap goodbye? then it occurred to me... they weren't best friends... they were actually strangers... wow... rakyat malaysia memang sangat peramah dan aku kena stop buat andaian sendiri....

"UKM.... stesyen UKM...."

aku cepat-cepat bangun... tak sabar nak hirup udara segar... nyaris kena langgar dengan sorang laki yang baru nak masuk train... sebelom pintu train tu tutup... aku terdengar Makcik No 2 tu jerit...


Makcik No 2: "you tak boleh baca ka?? lain kali pakai skirt lah kalo nak masuk sini"





Wednesday, June 15, 2011

stereo hearts


what do you get when you combine these guys....


with this dude?


aku nye hati jadi stereo....





My heart’s a stereo
It beats for your, so listen close
Hear my thoughts in every note

Make me your radio
Turn me up when you feel low
This melody was meant for you
Just sing along to my stereo




Monday, June 6, 2011

Kalau Saya Dapat RM300

click to know more... :)




RM 300

Hmmm…

300 ringgit kalau diikutkan bukannya banyak sangat… but at the same time… 300 ringgit tu bukannya sikit sangat… kalau ikutkan hati yang nak dunia ni jadi aman damai tanpa ada orang mati kebulur tak makan aku boleh je bagi kat golongan yang susah… but let me show you the reality of what really might happened if I won that RM300…

Day 1
Syaf: “kd! Jom tengok wayang!”
Kaydee: “apa? Wayang? Jom! Kita baru menang RM300 ni… hehe~"

Day 2
Maw: “kd! jom bowling nak! Kita buat tournament sapa kalah kene belanja! Hahaha”
Kaydee: “bowling? Okay boleh je! Jom! “

Day 3
Epud: “kd.. jom ice skating.. dah lama tak ice skating… “
Kaydee: “ tu la pasal… jom! Aku ada rm200… lebih dari cukup ni… hehe~”

Day 4
Dean: “ jom karok… aku dah lama kempunan ni… pukul 8 malam sharp and tajam tau! Jangan lambat”
Kaydee: “jom! aku dah siap-siap ada playlist dah ni kat kepala aku…”

Day 5
Suraya: “kd! jom makan kat Little White CafĂ© nak?”
Kaydee: “oh! Tempat yang cantik interior dia tu ek? Jommmm!"

Day 6

Fatimah (10 tahun): “kakak… bila nak bayar hutang RM50 kakak? Dah la amik dari tabung raya Mah!”
Kaydee (23 tahun): “ eh… nak bayar la ni…. nah amik ni… ingat akak takde duit ke? “

Day 7
*tenung tiga ringgit kat tangan*


After a week… duit 3 ratus bakal jadi 3 ringgit je… yeah… I know… Reality sucks!

Tapi kalo aku mampu tahan diri aku dari realiti sebegitu… duit tu aku seikhlas hati nak guna untuk beli hadiah birthday kawan baik aku ni… hadiah apa? Tak kan la aku nak bagitau… dia mungkin tengah baca entry ni sekarang… dah tak surprise dah nanti… but if I would have to spend it all on myself… I really wanna buy this book… dah lama aku cari… banyak plak dugaan nak dapat buku ni… bila dah ada duit… tiba-tiba buku tu takde la plak… stok habis… bila duit takde… boleh plak aku nampak buku tu kat kedai buku… oh duniawi…

My Milk Toof - The Adventures of Ickle and Lardee





ni first time aku masuk contest blogging... thanks fifey for tagging me untuk join contest ni... i had fun writing it.... and oh yeah! aku nak tag gak member aku untuk join... korang adalah insan-insan terpilih... use it wisely my friends...


to know more about the contest and how to win click here
don't forget to check out the cool blog as well~

Friday, June 3, 2011

the alarm



aku dah biasa set alarm aku pukul 6.30 pagi... buat lately aku tak dengar bunyi alarm tu... mungkin sebab handphone aku tu dah tunjuk dah tanda-tanda bakal nak rosak... aku ada exam Pro Prac esoknye.. so i was kinda worried kalo aku tak bangun2... so i asked my friends... my roommate Maw, and Inas yang tumpang tido bilik aku sebab nak setelkan hal-hal graduate pasal alarm aku semalam...

kaydee: "pagi tadi sape yang tutupkan alarm kd ek? kd tak sedar2 pon benda tu bunyi..."

aku toleh kat inas yang dari tadi cuba nak kaco aku study... dia asyik tenung je muke aku... the last time inas buat camtu kat aku... aku tengking kat dia and dia nangis... (ahhh.. the good old times)... tapi kali ni aku riso sangat pasal exam... aku biarkan je dia jadi annoying kat sebelah aku... tapi maw yang baru lepas mandi yang bagi respond kat soalan aku..

Maw: "pagi tadi penat je Maw kejutkan Inas suruh bangun... Inas bangun cakap 'ye' pastu tido balik"
Inas: "eh! bila masa! mana ada... tak sedar pon..."
Maw: "ye... inas dah bangun dah... pastu tido balik"
kaydee: "time tu dengar tak alarm kd?"
Inas: "serius tak sedar langsung Maw... mana ada inas cakap 'ye' "
Maw: "inas dah bangun kot... pastu tido balik... ye ye je cakap nak bangun awal.."
Inas: "kd... inas bangun macam tu ke?"
kaydee: "kd cume nak tau sape yang tutupkan alarm kd.. sape?"
Maw: "ya allah betul... dah kejutkan inas... inas yang tak bangun..."
Inas: "mana ada... tak sedar langsung!"

what is wrong with these two people? aku tak paham apa issue yang diketengahkan sebenarnye... dah la soalan aku takde sape yang jawap... siap bleh tukar jadi perbualan lain plak lepas tu...

kaydee: "sape yang tutup alarm kd!!!???"

bila aku jerit baru la Maw ngan Inas bagi respond betul2 kat aku... tapi macam marah sebab aku kaco perbualan diorang...

Maw: "isshh.. takde sape kd... tak dengar apa2 pon pagi tadi..."
Inas: "entah.. mana ada dengar apa2"
Maw: "entah2 kd yang bangun tutup sendiri pastu sambung tido.."
Inas: "ha'ah.. pastu kd tak sedar kd bangun.."

hmmm... mungkin betul jugak cakap diorang... aku terus pakai earphone and sambung study... Inas ngan Maw plak sambung balik arguement diorang yang berpunca dari soalan aku...


sape menang dapat lagi banyak plastik biru...

the foreigner and the beggar

last Wednesday, aku, Maw dengan Inas saja jalan-jalan gi pasar malam... malam tu plak dah janji nak makan sekali ngan Dean and Ika yang pegi lambat skit pasar malam... sekali-sekala makan makanan pasar malam best jugak... dah lama tak makan apam balik... aku sebenarnya dah lama tak pegi pasar malam UIA ni... aku perasan dah makin ramai peminta sedekah... kalo orang dewasa je minta sedekah takpe jugak... tapi aku tak suke tengok yang bawak anak... yang dukung anak... pastu budak kecik tu tersengguk2 tido dalam pangkuan ibu dia... dalam keadaan pasar malam yang penuh ngan orang lalu lalang ni... mungkin takde pilihan lain... takde orang nak jaga ke... tapi aku kesian tengok... i didn't stop walking, tapi bila aku lalu depan si ibu tu aku sempat masukkan duit dalam bekas yang dia pegang...

we kept on walking... apam balik kat hujung sekali... dari jauh aku dah boleh nampak pit stop untuk peminta sedekah yang kedua... and to me the second beggar was quit interesting... kat tempat dia duduk... ramai plak yang macam berebut2 nak sedekah kat dia duit... dah macam counter nak bayar hutang plak... tapi aku tengok makcik ni sihat walafiat je...

aku, Maw ngan Inas terpaksa jalan ketepi sikit sebab jalan kitorang kene halang bila tiba2 je foreigner lelaki ni serbu makcik mintak sedekah tu...

the foreigner guy: "excuse me... do you have any exchange?"
makcik minta sedekah: "oh.. yes... how much?"

aku tak tau la kalo aku salah dengar ke tak... tapi bila aku tengok Inas ngan Maw pon dah gelak-gelak.... aku rasa betul la apa aku dengar... aku tak dapat dengar lagi perbualan diorang sebab kitorang terus berjalan... aku tekejut tapi aku tak tau nak tekejut sebab apa... banyak sangat perkara... sampai hati tol dia mintak exchange kat makcik tu... sejak bile plak tempat mintak sedekah boleh jadi tempat tukar2 duit? dah la bagi rm50... kalo rm10 ke rm5 ke... takpe la jugak... pastu makcik tu siap terer speaking lagi... dah biasa kot buat keje ni sampai level international...

"sila ambil nombor... anda akan dilayan sebentar lagi..."



aku tak beli pon apam balik.... *sekarang baru rasa nyesal*