Thursday, March 31, 2011

the man-made rain



For the time being, aku rasa hidup aku sekarang sangat la tak terurus… akhir-akhir sem ni… memang keje je… and rumah kedua aku, memang studio… the only thing that was well organized was when I do my laundry… alhamdulillah.. syukur… takat ni jadual laundry aku tak penah berubah… and aku selalu dapat pakai baju bersih…

Aku baru nak masukkan baju2 aku dalam mesin basuh… tapi phone sony ericsson flip aku yang terpakse aku bukak sparuh je sbb skrin dah rosak, tiba2 berbunyi… tanda ada mesej masuk…

Suraya: (empty)

It was suraya.. my bestfriend since high school… sampai sekarang aku tak sangka kitorg bleh satu Universiti.. tapi sebenarnye aku pantang btol la org hntr mesej kosong ni… sebab aku tak tau dia nak cakap ape sebenarnye…

Kaydee: “hp baru ke? sampai silap hantar mesej kosong?”
Suraya: “ apa cara paling bekesan nak bagi org bodoh tak reti bahasa ni phm?..."

Aku jadi debar2 bila baca intro mesej kedua… minah ni kenapa? I kept on reading…

Suraya: “…. Orang bilik atas kita dulu penah jirus air kat baju kitorg, da gado dah.. now pompuan tu sidai spender tak reti nak perah da macam air hujan atas baju… geram!”

Aku tau suraya tengah bengang tapi aku tak tau nape aku tergelak… tersengeh2 aku masa masukkan dynamo dalam washing machine… spender tu kecik je… ko perah kejap dah xde dah airnye… tu pon malas ke?

aku stop senyum bila memikirkan diri aku yang tengah guna mesin basuh dan bukan basuh tangan… maybe I should just keep quiet about this…

Tapi aku tetap nak tolong suraya… hmmm… aku nak bg dia cadangan bernas skit… cadangan yang ada element kedewasaan dan dalam masa yang sama kelakar…

Kaydee: “ awak tampal note kat pintu dia, ‘harap maklum ye sis, kami tak nak hujan buatan manusia… kami nak hujan natural je’… pastu bawah tu lukis awan mendung ade hujan turun, sebelah dia plak lukis spender mendung air turun… bwh tu pulak letak tanda right kat awan tu… and pangkah kat spender tu..”


Amik ko… nak dekat 3 page mesej aku bg cadangan…

Suraya: “ alaaa… tu macam baik sangat.. nanti wat jadi bahan gelak diorang je… nak cara yang bagi kesan and uncivilized… kita terpikir nak jirus air spender kat kasut or serang pastu jirus air… something like that.. haha”



...........................................




Aku tak tau nape aku terasa sedikit terhina bila dia cakap cadangan aku baik sangat… cis~











P/s – kita ni kan hidup berjiran… pikir dulu sebelom sidai… ingatlah orang di sebelah kiri, kanan, atas dan bawah…

Wednesday, March 23, 2011

the mistake

years to earn but only seconds to break~



Its funny how one mistake, big or small, can make you change your whole perspective on a person…


Sure you can forgive that person… he/she can easily say “I’m sorry” and you can sincerely say “it’s okay.. I forgive you”…. But let’s face reality here people… forgiving is one thing… but forgetting? It’s not really simple… let me give you an example… of two different situations…


Anita accidentally spilled some apple juice on Johan’s new shirt… Johan is a little pissed cause he bought it yesterday but he knew it was an accident so he forgive and forget. Eventually when they remember this… they’ll just laugh about it especially when remembering the funny face Johan did when trying his best to get the juice stained off his shirt…

That was an example of a simple mistake that can easily be forgiven and forgotten.. Let me give you another situation...

Johan didn’t finish his homework… so he took the easy way out… he stole Anita’s work with the intention of copying it… but Johan didn’t really plan his moves well… cause Anita wanted to double check her homework but somehow she couldn’t find it… she looked all over the class… asking a whole bunch of people… and eventually she stumbled upon Johan with her homework… at the printing and photocopy store…

some of you… might think…

“alaaa~ biase la tu… student… keje camtu je pon… biar je la dia copy.. tak payah la sampai nak ngadu2 kat cikgu ~”

Sape yang pikir macam tu memang aku nak operate otak dia... pastu nak lempang otak dia laju-laju...

Think harder people…


This isn’t some silly juice spilled mistake… it’s about trust… Anita can easily forgive Johan… but how could she trust him after that… she will always remember that he thought she was too stupid or too blur to figure out what he had done… and the worst part is… he didn’t ask her permission… meaning he stole it… and how could she forget the fact that he didn’t even respect her as his friend… out of respect, the least he could do is ask permission so that Anita could consider on giving permission…


The conclusion? I still think its funny how one mistake, big or small, can make you change your whole perspective on a person…




p/s : I forgive you… sincerely I do… but if you want my trust… try earning them back~


Wednesday, March 16, 2011

loser like me


You may think that I’m a zero
But, hey, everyone you wanna be
Probably started off like me
You may say that I’m a freakshow (I don’t care)
But, hey, give me just a little time
I bet you’re gonna change your mind

All of the dirt you’ve been throwin’ my way
It ain’t so hard to take, that’s right
‘Cause I know one day you’ll be screamin’ my name
And I’ll just look away, that’s right

Push me up against the locker
And hey, all I do is shake it off
I’ll get you back when I’m your boss
I’m not thinkin’ ’bout you haters
‘Cause hey, I could be a superstar
I’ll see you when you wash my car

All of the dirt you’ve been throwin’ my way
It ain’t so hard to take, that’s right
‘Cause I know one day you’ll be screamin’ my name
And I’ll just look away, that’s right

Just go ahead and hate on me and run your mouth
So everyone can hear
Hit me with the words you got and knock me down
Baby, I don’t care
Keep it up, I’m tunin’ up to fade you out
You wanna be
A loser like me


The little things that make us happy




Aku rasa sangat kelakar (ntah pape) bila hal-hal kecik boleh buat aku happy… I get the same feelings when certain small events happen to me…

1. Every time I go to the kiosk and buy something… aku selalu mengharapkan dapat baki 50sen… 50sen yang sebijik tu… ntah camana aku jadi riang bila dapat 50 sen tu… rasa macam dapat benda yang limited edition…

2. Aku jadi ceria bila tengok collection syilling 50 sen aku… setiap minggu bila dah cukup 6 mesti aku tersenyum sorang-sorang… kalo tak cukup 6 mesti aku jadi tak keruan…

3. Setiap kali ada baju kotor aku akan masukkan dulu dalam bakul aku… rasa happy gila bila bakul tu cukup besar untuk letak baju kotor untuk seminggu (atau lebeh)… bakul aku sangat paham tuannya sangat bizi dan tak boleh basuh baju hari2… rasa happy bila ada orang paham diri kita ni macam mana…

4. It makes me happy when I go to do my laundry and there’s this one washing machine that seems to be just for me… mesin lain sume penuh ngan baju2 orang yang aku tak kenal... tapi ada satu je mesin yang kosong… macam panggil2 nama aku… macam mesin tu dah reserve diri dia untuk layan baju aku je…

5. Setelah ‘penat’ basuh baju and sidai baju… bila time nak lipat tu… aku suka bau baju2 tu… baju2 tu sume ada bau fresh campuran matahari, angin, dynamo, dan penyidai baju mahallah aminah… kalo bau baju baru basuh ni sejenis dadah… aku dah lama jadi penagih kot…


Mesin basuh baju adalah ciptaan manusia yang paling indah…

Tuesday, March 1, 2011

the tribute

cikgu dulu ajar... kalo nak senang kira... bilangan tepi darab bilangan melintang...
tapi aku tetap tak dapat A untuk add math aku...



check out the video shazu, inas ngan aku edit untuk
Applied Arts and Design Annual Grand Dinner 2011....




takleh nak wat ape dah... youtube nak jugak aku amik gambar jamal jadi thumbnail video ni...


sayang korang... sayang AAD...

Sayang semua orang~