Monday, January 31, 2011

Mentol Pecah

sabar kak.. selagi tak reput tulang tu... boleh lagi buat keje... yakin boleh...


aku kalo bosan2 time cuti ni... and sambil2 buat keje studio dan thesis yang sangat banyak... aku suke tengok video2 kat youtube... jadi sempena raya cina ni... aku nak sarankan lah tengok video2 kelakar seperti..... Mentol Pecah..... walopon video diorang takat ni takde lagi bertemakan raya cina but i still think you should check it out...

okay that was weird... personally, i never saw Niman and Mozek as "two cool dudes" from Mentol Pecah... yang aku nampak is just Niman as anak Cikgu Rosni (cikgu maths kitorang masa form 4) yang juga pengasas kepada pekataan "jimbit" and Mozek yang selalu annoy aku ngan ayat2 sarcastically true dia... cis ko Mozek!

gambar selepas susun meja untuk SPM... SPM nye tak start pon lagi...


but then again... i think they did a really good job with their youtube channel... aku kagum ngan dedikasi diorang sebab yela ingat senang ke nak find time buat video2 ni... jadi student lagi... teman mak gi pasar lagi (tiap-tiap minggu kot~)... so good job ar... and who knows maybe one day... the year 2020... diorang akan muncul dalam sitcom diorang sendiri... walopon aku tak pasti aku akan bagi anak2 aku tengok nanti tapi dalam masa yang sama aku tak nak halang minat anak2 aku...


anak-anak aku: "mama.. nak tengok Uncle Niman ngan Uncle Mozek kat TV!!"
kaydee: "tak boleh!!! pegi belaja!! tapi takpe.. takpe... mama takkan halang minat korang..."

hmmm... i think i'd make a cool mother someday... but for now... check out Niman and Mozek on youtube and tapi jangan ar tengok je... subscribe sekali...




i had fun helping them shoot this... cari karipap kat kawasan bangi... tapi..... aku.... tak dapat rasa pon karipap yang diorang beli.............. aku....... just.... rakam je........




the simple celebration

i totally heart you laa... my friendly Italian cuisine~








camni rupenye orang dah umur 23 tahun... macam orang patah leher... tangan cacat...


oh yeah... syaf dah start blogging balik... tahniah diucapkan...


Sunday, January 30, 2011

i'm sorry



Will you listen to my story
It’ll just be a minute
How can I explain
Whatever happened here never meant to hurt you
How can I cause you so much pain

When I say I’m sorry
Will you believe me
Listen to my story
Say you won’t leave me
When I say I’m sorry
Can you forgive me
When I say I will always be there
Will you believe, will you believe in me

All the words that I come up with
They’re like gasoline on flames
There’s no excuse, no explanation
Believe me if I could undo what I did wrong
I’d give away all that I own

When I say I’m sorry
Will you believe me
Listen to my story
Say you won’t leave me
When I say I’m sorry
Can you forgive me
When I say I will always be there
Will you believe

If I told you I’ve been cleanin’ my soul
And If I promise you I’ll regain control
Will you open your door
And let me in take me for who I am
And not for who I’ve been, who I’ve been

When I say I’m sorry
Will you believe me
Listen to my story
Say you won’t leave me
When I say I’m sorry
Can your forgive me
When I say I will always be there
Will you believe me




Saturday, January 29, 2011

the surprise




for the past couple of weeks... inas been getting on my nerves... sometimes i feel like she's avoiding me... setiap kali aku ajak dia gi mana2 mesti ada je alasan dia tak nak ikot... penat la... ade keje laa... dah janji ngan orang lain ar... and if she said yes... at the last minute mesti dia cancel... tapi lama2 aku pikir... kitorang ni lain majoring... so aku mungkin tak berape paham kesibukan dia... so fine... aku biarkan je diri aku direject berulang-ulang kali...

until 26th January, wednesday night... inas ajak aku kuar gi Wangsa Walk... skali ngan pqa.. (ke aku yang ajak? asyik kene reject je sampai aku lupe sape ajak sape)... and as promised... aku tunggu kat bus stop mahallah aminah tepat pukul 8.45mlm...

pqa: "inas... dah gerak dulu gi studio la kaydee... dia tetinggal purse"
kaydee: "takpela camtu kita tunggu dia kat bus stop kaed je la..."
pqa: "eh tak... kita jumpe dia kat studio... dia kat studio sekarang... "'

apsal la rajin sangat pqa ni nak naik studio... suruh je la budak tu turun gi bus stop... satu keje la plak kitorg nak naik pastu turun balik... tapi aku malas nak argue... i just kept on walking... bila aku ngan pqa naik tingkat 3... kitorg terserempak ngan inas and yun depan surau...

kaydee: "eh? yun buat ape kat sini? jom ikot kitorg gi Wangsa Walk"
yun: "entah... huda cakap madam ungku ana buat kelas malam ni..."
kaydee: " huhh?? ada kelas ke? serius?"

pagi tadi aku gi kelas madam ungku ana... xde plak dia mention ada kelas... and i should know... berita macam ni biasenye akan segarkan aku time kelas dia... sebab akan timbul perasaan protes taknak kelas malam2...

inas: "eh? kd taktau ke? korang ada kelas la malam ni..."

aku pandang inas, pqa ngan yun... pastu aku pandang inas balik... pandangan penuh curiga... ko kalo dah tau aku ada kelas yang ko ajak aku kuar nape? aku malas nak pikir apa2 sebenarnye... maybe i just have to face the fact that final semester is making everybody around me crazy!


inas: "kaydee.. jom la pegi wangsa walk... tapi inas nak gi toilet jap tau...."
kaydee: "takleh gi toilet kat wangsa walk ke?"

personally i think they have good toilets there... lagi bagus dari toilet kaed ni... if i had to choose... aku pilih toilet Wangsa Walk sebab dah pukul 9 lebeh ni... lambat tol nak betolak... but again... aku serius malas nak argue... penat sebab aritu kelas pagi and petang...

kitorang gerak jalan ke arah toilet... bila lalu studio aku cume jeling kejap je sebab aku malas nak join kelas madam ungku ana... sambil pqa yun ngan inas menunaikan tugas masing2... aku jaga beg and barang2 diorang kat sinki...

inas: "okay... inas nak gi amik beg jap pastu jom pegi wangsa walk!!"

kitorang kuar toilet and sekali lagi lalu studio.. but i noticed something different about the studio... lampu tadi bukan bukak ke? kelas dah abis ke? that was quick... madam ungku ana, tu biasenye kalo 3 jam kelas tu alamatnye 3 jam 30 minit baru abis...

pqa: "waahhh... gelapnyeeeee~~~"

aku toleh kat inas... nak sruh dia cepat2 amik beg... tapi inas jadi ganas plak tiba2... dia tutup kepala aku ngan selendang yang dia pakai kat bahu dia sebelom ni... and this whole thing actually kantoikan segala2nye... aku terus dpt agak mesti diorang nak wat surprise kat aku time kelas ganti madam ungku ana! aku jadi teruja tiba2... terus lupa pasal toilet wangsa walk... and i played along...

kaydee: "aaaaarrgghhhh~~~ ape ni? inasss?? haaaaaaa! aaaargghhh!!! jgn ar..."

that really sounded fake to me... tapi biar je la... aku dah cube sedaya upaya... bila aku berjaya kuar dari selendang inas... i can hear people singing Happy Birthday but i can't see them... gelap sangat... aku cuma nampak Maw... sebab muka Maw bercahaya... baru aku sedar maw tengah duduk sorang2 sebelah projector... cahaya tu datang dari skrin... and on the skrin was... was... me? a video of me... aku baru nak start terharu tapi....

sape ntah: "eh!! start la balik dari awal.. start balik"



madam ungku ana takde pon buat kelas but thanks guys... aku speechless... aku tak tau nak cakap camana dah... cume sorry sebab aku banyak pikir negatif sepanjang 45 minute aku ingat aku bakal gi wangsa walk tu... thanks for the video inas and everybody on it!!! thanks for coming to the party... i love u guys so damn much ar!


HAPPY 23rd BIRTHDAY TO ME AND MIRA AND YUN !!!!
(kitorg lahir pada hari yang sama)

Thursday, January 20, 2011

the five ringgit note



hey pakcik hijau... awak sangat famous tau.. tau tak?


kenapa orang tak suka simpan duit koyak? kenapa orang selalu pikir duit yang dah koyak tak leh guna dah... tak bernilai?...

aku pandang je duit rm5 yang macam kene pancung separuh ngan pisau tu... koyak tu takde la sampai duit tu terbelah tapi boleh nampak la dia koyak... aku ni je yang lambat perasan aku dapat duit baki RM5 yang dah koyak masa bayar barang yang aku baru je beli... tapi aku malas plak nak gi kat counter tu balik and cakap... "eh bang! ape ni bagi duit koyak2 ni... bagi la duit yang elok2 skit..." oh tidak... aku takkan buat macam tu... budi bahasa budaya kita...

it ended up with me keeping that torned RM5 note... for like more then a month. i kept it safely in my dompet.. sampailah aku masuk UIA balik untuk final sem aku... and one weekend i decided to go home... my 21 year old brother Baem was kind enough to give me a ride home with him... (alaa... xde la susah mana pon... dia budak BMI... sebelah UIA je... balik skali je laa... )

Baem: "eh kakak.. bak sini duit untuk tol..."
Kaydee: " jap2..."
aku bukak dompet aku... lama gak la cari duitnye sebab dompet aku dah serabut gila ngan macam2... and i accidentally took out the torned RM5... belom sempat aku nak simpan balik duit tu, Baem dah tarik duit tu dari tangan aku...

Kaydee: "eh! mana bleh pakai duit tu... dah koyak!!!"
Baem: "apsal plak takleh? bayar tol je..."
Kaydee: "akak dah penah try dah bayar pakai duit tu... sume taknak terima..."
Baem: "ni la sebab nye nilai mata wang malaysia ni rendah... koyak skit terus takleh gune... buang macam tu je duit... macam mana malaysia nak maju macam ni?"

aku tak paham ape yang baem bebelkan... dia start bebel pasal sejarah duit dan nilai mata wang ape bnde ntah... baem reads way too much... aku dah tak fokus kat ape dia cakap... apa yang aku tau... aku nak balik duit koyak tu... sebab... sebab.... sebab aku dah sayang kat duit tu okayyy!!!! there i said it...

Kaydee: "tak... dia takkan terima nye... betull..."
Baem: "akak penah ke try kat tol? you wanna bet? Baem rasa confirm dia terima"

kereta MyV adik aku dah makin dekat ke arah tol... aku dah mula debar2... tolong la jangan terima tolong la... Baem turunkan cermin kereta and sambil bayar tu dia toleh kearah aku... bersiap sedia ngan reaksi muka "see.. i told you so..."

and just like that... i lost my RM5 note... i lost my torned RM5 yang bakal jadi gaji rakyat malaysia...

aku sedeh ke? mestilah aku sedeh... tapi macam mana pon aku kene bersedia untuk perpisahan ni... sooner or later it had to happened... right?..

2 weeks after that... aku balik bangi... and aku kuar tengok wayang kat Alamanda ngan kawan2 aku... we had lunch and i decided to just have a kebab... aku bayar duit kebab tu and baki yang aku dapat buat aku ternganga depan cashier tu... lama plak tu... macam orang sakit mulut tercramp tak leh nak tutup balik... i was holding my torned RM5...


*apa2 lagu epik pilihan masing-masing sedang berkumandang*


korang mungkin tak pecaya tu duit yang sama tapi aku serius pecaya sebab aku simpan duit tu lama kot... siap penah sayang lagi... so setiap inchi perkoyakkan duit RM5 tu aku bleh ingat... seram tak? seram kan?...


Maw: "kd... tolong kuar kan duit RM2... seringgit-seringgit..."

aku toleh kat Maw yang tengah drive pulang dari OU... baru aku teringat aku teman Maw shopping arini... woaahhh!!! flashback! i hate it when i have flashbacks... flashbacks make my face look more blur than i already am... mungkin aku terflashback sebab nampak tol kot... maw dah siap sedia nak amik duit... kereta dia pon dah makin dekat ngan tol... slowly aku bukak dompet dan hulurkan..........................

.... bukan hulurkan baby ye... ni bagi aku contoh gambar orang tengah mengalami flashback.




*aku sangat rindu nak merakam dan mengedit video... tapi takde masa... KAED! please spare me some free time...*

Friday, January 7, 2011

the good life

satu hari nanti... aku pon nak wat photoshoot berkonsepkan rumput bakal mati dan layu gak... tunggu je laa...


Woke up in London yesterday
Found myself in the city near Piccadilly
Don’t really know how I got here
I got some pictures on my phone

New names and numbers that I don’t know
Address to places like Abbey Road
Day turns to nigh
Night turns to whatever we want
We’re young enough to say

(Chorus)
Oh this has gotta be the good life
This has gotta be the good life
This could really be a good life, good life

Say oh, got this feeling that you can’t fight
Like this city is on fire tonight
This could really be a good life
A good, good life

To my friends in New York, I say hello
My friends in L.A. they don’t know
Where I’ve been for the past few years or so
Paris to China to Col-or-ado

Sometimes there’s airplanes I can’ t jump out
Sometimes there’s bullshit that don’t work now
We are god of stories but please tell me-e-e-e
What there is to complain about

When you’re happy like a fool
Let it take you over
When everything is out
You gotta take it in

(Chorus)
Oh this has gotta be the good life
This has gotta be the good life
This could really be a good life, good life

Say oh, got this feeling that you can’t fight
Like this city is on fire tonight
This could really be a good life
A good, good life

Hopelessly
I feel like there might be something that I’ll miss
Hopelessly
I feel like the window closes oh so quick
Hopelessly
I’m taking a mental picture of you now
‘Cuz hopelessly
The hope is we have so much to feel good about

(Chorus)
Oh this has gotta be the good life
This has gotta be the good life
This could really be a good life, good life

Say oh, got this feeling that you can’t fight
Like this city is on fire tonight
This could really be a good life
A good, good life




aku SANGAT suka lirik lagu niii.... and lagu ni alasan untuk aku yang sekarang ni tengah sedaya upaya cuba enjoy last sem aku... tak nak terlalu riso pasal keje... tak nak terlalu obses ngan keje... i just wanna get through it all... with no stress at all... cause without thinking too much i think this could really be a good life...

Tuesday, January 4, 2011

the lucky draw





professional practice class was suppose to be at 2pm sharp... tapi dah lebeh 40 minute dah and tak datang2 lagi lecturer... dan aku mengharapkan takde kelas... malangnye... tak sempat nak doa mintak takde kelas, lecturer kitorang dah masuk...

sume orang start kumpul at our normal long table... masing2 bawak notebook nota2 dan bergegas nak duduk bahagian belakang kelas... sape cepat duduk belakang... sape lambat kene duduk depan... aku baru terpikir nak silentkan phone... tapi phone aku berbunyi plak... ragu2 gak mula2 nak angkat sebab kuar nombor yang phone aku tak kenal... lecturer plak dah start bercakap... tapi aku jawap gak panggilan tu...

gadis misteri: "hello? boleh bercakap ngan athirah?"
kaydee: "huh? athirah?"

aku baru nak cakap yang gadis misteri ni dah salah nombor tapi aku bleh dengar kawan gadis misteri ni cakap sebelah dia...

kawan gadis misteri: "ehhh... salah laaa... khadijah..."
gadis misteri: "eh silap2... boleh cakap ngan khadijah tak?"
kaydee: "aaahh... ye saya"
gadis misteri: "awak menang lucky draw!... ice cream yang awak beli aritu... kertas tu... dapat lucky draw... "
kaydee: "ice cream?... ohhh! yang KAED nye tu ek?"
gadis misteri: "ha'ahhh... boleh tak awak datang amik hadiah awak?... ada ais krim ni untuk awak..."

dalam kepala aku timbul memori saat2 aku beli ais krim ngan hilman beberapa hari yang lepas... i had no idea yang borang aku isi semata2 untuk beli ais krim tu sebenarnye adalah borang untuk lucky draw... ceit! dah la aku dapat lucky draw sebab beli ais krim... hadiah dia pon ais krim gak ke? memang la logik dapat hadiah tu... tapi takkan la takleh bagi bende lain... tapi aku tetap teruja dapat tau berita ni...

kaydee: "bila? sekarang ke?"
gadis misteri: "ha'ah sekarang.."
kaydee: "alaa... takleh..."
gadis misteri: "nape?"
kaydee: " tengah kelas..."
gadis misteri:" kelas abis pukul bape?"
kaydee: "dalam pukul 5 petang camtu?"

banyak plak soalan gadis misteri ni... aku plak cover2 cakap kat phone dalam kelas...

gadis misteri: "ohh.. kalo camtu ais krim dah abis dah..."
kaydee: "habis? kalo camtu takpela"
gadis misteri: "eh jap ek..."

aku bleh dengar dia tengah berbincang pasal kes aku ni ngan kawan dia...

gadis misteri: "takpe ke ni?"
kaydee: "haaa.. takpe2... "
gadis misteri: "tak pe ek?"
kaydee: "haa.. okay2..."
gadis misteri: "okay bye2"

aku hung up and tiba2 rasa macam ntah pape je.... i was lucky to won a lucky draw... tapi aku unlucky sebab aku tak dapat pon hadiahnye... nasib baek ais krim je... kalo kereta memang aku dah meraung dah...

apa? tak dapat keretaaaaaaaaaaaaaaa!!!!???!!!!!