Friday, December 9, 2011

the first stage


abang dekat kaunter entrance library hulurkan tangan tanda nak check isi beg aku... somehow it made me feel like i was going to visit my brother in prison... tu pon kalau dia masuk penjara.. but we all know that's not gonna happen... unless dia terbunuh orang sebab biarkan stokin busuk dia merata-rata dan orang tu terjatuh sebab terpijak stokin busuk peluh tu...

kaydee: "bang, tak payah tu ke?"
abang kaunter: "tak payah apa?"

kalau kat UIA, nak masuk library kene lalu entrance yang kena swipe kad baru boleh masuk... tapi kat UKM ni aku tak nampak plak tempat nak swipe tu... to make things worst, at that exact moment, i didn't know how to explain my question.. sebab aku tak ingat ayat 'swipe kad'... so aku... well let's say i acted it out... aku keluarkan matrik kad dan aku lakonan sebijik depan abang tu gaya dan procedure kalo nak masuk library kat UIA...

abang kaunter: "oh tu... tak yah.. tak perlu... simpan kad kamu tu" *muka pelik*
kaydee: "okay..saya first time datang.. hehe"
abang kaunter: *angguk kepala dengan muka pelik dan hulurkan beg aku*

aku ucapkan terima kasih kepada abang tu tapi dalam hati aku berdoa bila aku dah selesai urusan aku kat library,  shift dia dah habis dan kami takkan bertemu lagi...but that wasn't really my problem... i didn't know where exactly to start looking for books... so i went to the nearest and largest counter to ask more questions...

pakcik kaunter: "ye cik?"
kaydee: "urmm.. saya baru first time datang sini... saya... errr.. tak tau nak buat apa dulu..."
pakcik kaunter: "oh.. cik jalan terus kedepan... ada kaunter.. ada  perempuan dekat situ... boleh tanya dia macam nak register dan hal-hal lain la..."

and i did just that... kakak kat kaunter tu sangat baik... sabar je layan aku... dia bagi aku borang untuk register... sambil aku isi borang aku tanya dia macam-macam...

kaydee: "kak.. kalau bukan student boleh masuk ke library ni?"
kakak kaunter: "kalo student U lain boleh je.. bawak je matrik kad.."
kaydee: "kalau bukan student? macam mak saya.. boleh tak?"

i wasn't trying to be funny or anything.. memang betul mak aku nak masuk... dia yang pesan suruh tanya...

kakak kaunter: "kalau dia kerja kerajaan boleh je..."
kaydee: "kalau dia suri rumah sepenuh masa?"
kakak kaunter: "hmm.. tak boleh... "*senyum sabar*
kaydee: "dah siap dah kak..." *bagi borang*
kakak kaunter : "okay.. adik naik tingkat 5.. dekat almari-almari tu ada tampal kategori buku...

kakak tu terangkan banyak lagi benda tapi aku tak berapa fokus.. dan balasannya? i had to spend a whole freaking 30 minutes to find the architecture and interior design section... sampai satu tahap aku rasa macam takda section tu dalam library tu... semua almari kat level 5 aku dah melawat takde satu pon tulis architecture atau interior design... rupa-rupanya ada column halang almari yang ada signboard fine arts...

after that i spend about an hour and half reading.. and jotting down notes... my supervisor gave me 6 months untuk siapkan literature review sahaja... bila first time aku dengar ni.. aku rasa macam wahhh banyaknya masa... kalo masa buat bachelor dulu, 6 bulan tu untuk siapkan satu thesis... tapi bila dia terangkan kat aku concept pyramid dia... aku terus cuak...

aku rasa sangat tenang study tanpa gangguan... kalau kat rumah mesti adik aku ketuk pintu mintak teman pegi toilet atau mak aku jerit suruh turun bawah kemas dapur, basuh pinggan... bila aku dah mula rasa malas nak membaca, aku stop dan terus balik rumah... at home, abah seems happy nampak aku balik dari library... sebelom aku masuk bilik aku...dia sempat pesan... 

 abah: "ingat ijah... student master takde cuti tau..."



* i miss editing videos*

No comments:

Post a Comment