Wednesday, November 23, 2011

the simple thing that people tend to forget

A friend once said yang dia tak pernah nampak aku marah... kalau aku dengar ni aku cuma senyum tapi dalam hati aku akan cakap.. maybe we're not that close then... sebab aku selalu express marah aku kat kawan-kawan baik because i know they'll listen to me no matter how stupid the reason was...

and then there's a question kat formspring aku pernah dapat dulu... 

"what pisses you off the most?"

aku tak ingat aku tulis apa tapi tak silap aku... aku tulis orang buang bayi kot... kot la.. aku tak ingat...

tapi baru-baru ni bila suraya cerita kat aku pasal member dia ni.. dah buat plan dengan dia nak keluar pastu last minute dia cancel.. yes.. biasa la tu orang cancel last minute... thats normal but what pisses me off is that bila Suraya call nak make sure plan tu jadi ke tak... BARULAH member dia tu bagitau terpaksa cancel ada hal lain... and that was the night before nak keluar...

macam mana kalau Suraya tak call balik? Macam mana kalau dia tunggu je depan rumah tu... and member dia sampai minggu depan tak muncul2...nasib baik dia call sehari sebelom... kalau dah bersiap dah tunggu depan rumah... baru dia call member dia... time tu la baru member dia nak cakap "oh aku lupa!"... "alamak.. tak boleh la.."

aku honestly memang geram gila dengan orang macam ni... technology punya la banyak... handphone tu 24 jam dekat tangan tu je... tido pon sebelah kepala ada handphone... kalau kat facebook dengan twitter ko boleh canang macam-macam cerita.. update bagai... takkan la takleh spare some time bila dapat tau je tak boleh join atau nak cancel... call atau mesej orang yang kita dah buat janji tu... jangan sesekali tunggu orang tu call tanya barulah ko nak jawap "oh aku lupa!".. "alamak terpaksa cancel la"... that is just plain rude...

aku jenis yang kalau aku nak keluar aku plan ahead... kalau rancang nak buat apa2 aktiviti aku bagitau atleast  seminggu lagi awal... sebab aku nak member aku tau awal2 and kalau boleh free kan diri awal2... bukannya nak galakkan member aku lupa pasal plan tu... most people might think ni benda kecik je... bukan masalah negara pon... aku pon pikir macam tu gak... dululah... tapi bila dah banyak kali member buat macam ni kat aku... aku jadi tawar hati... malas nak layan dah... sebab bila dengar ayat "oh aku lupa" tu buat aku jadi sedih sangat-sangat... lebih2 lagi bila aku dapat tau dia dah buat plan lain... yang hal dengan aku ni tak setel lagi... tapi dia senyap2 cancel dalam kepala dia sendiri and buat plan lain... bila aku call dia nak tanya barulah dia nak cakap..

"oh lupa!"
"alamak.. tak boleh la..."
"ko diam je.. aku ingat tak jadi" 
"lorh.. nape ko tak ingatkan aku?"

bila kita lupa pasal sesuatu biasanye sebab benda tu tak penting langsung untuk kita... sebab tu kita mampu lupa... call me emo.. you can call me anything i don't care... sebab sekarang aku dah fed up... dah tawar hati... aku buat keputusan untuk taknak ajak dia pegi mana2... aku tak kisah kalau dia ajak.. and kalo aku free aku akan join... tapi kalo nak suruh aku yang jadi tukang ajak dia... not gonna happen~

one of the simple thing that people tend to forget is that its okay if you have other plans and  you can't make it... no one would mind... all you have to do is just pick up a phone and tell them that you can't make it... call them.. message them via any kind of technology that humans have created mainly for this purpose... that's the least you can do to show you actually have some respect for your friends...



No comments:

Post a Comment