Tuesday, October 18, 2011

The Big Day

kaydee: "pukul 12???" serius ke pukul 12 baru nak bertolak??"
mak: "ha'ah.. abah cakap pukul 12 je bertolak.. kalo pegi awal kita nak buat apa?"

kalau abah aku yang dah cakap camtu mesti susah nak bantah... and today, 9.10.2011.. after 1 year kat matrik and 4 years kat main campus aku bakal akhirkan semua itu dengan... my convocation day... my session was at 2pm and abah aku hampir buat aku 'jantung terkeluar' bila dia cakap nak bertolak pegi gombak pukul 12!!!! memang la jalan tak jam... tapi nak masuk UIA nanti mesti merangkak nya semua kereta... nak cari parking lagi... nak solat zohor lagi... kalo boleh nak jugak makan dulu...

tiba-tiba aku terbayang... kereta abah aku tersekat dalam jam nak masuk gate UIA... pastu aku kena lari2 pakai jubah convo pegi CAC, berlatar belakangkan lagu yang bertema cemas dan dangerous...dengan atuk and opah aku sekali marathon kat belakang.... tak boleh jadi ni.. i need back up...

so aku called adik aku Ibrahim yang study kat BMI... dan alhamdulillah... kata-kata adik aku berjaya convince abah aku untuk bergerak awal... tapi sekali lagi abah aku buat aku 'jantung jatuh' bila dia cakap...

abah: "Ismail, Yusof dan Fatimah tak payah ikot... abah taknak kita bawak dua kereta pergi..."

but i want the whole family to gooooooo~ *hampir merajuk tapi pasrah je dengan keputusan abah aku*

sampai je gombak... kitorang terus pegi BMI... nak meet up dengan Bahim and parking kereta kat situ... lama jugak la bincang macam mana nak gerak masuk UIA... aku cadangkan kitorang jalan je pegi CAC masuk pintu gate UIA yang kat pasar malam tu... dah dekat sangat dengan CAC... tapi abah aku taknak atuk and opah aku jalan... so Bahim drive kereta abah bawak aku, opah and atuk nak pegi CAC... bila dah drop kitorang kat CAC baru lah bahim akan patah balik amik parents aku plak... but there were a lot of road blocks... Bahim terpaksa drop kitorang depan tangga besar UIA... and aku, atuk and opah aku terpaksa jalan dari situ ke CAC... which in my opinion is twice the longer distance from where we originally parked (kat BMI)...

kaydee: "takpe ke atuk ngan opah jalan ni? sian atuk kene jalan..."
atuk: "jalan je laa.."

*2 minit kemudian*

atuk: "jauh lagi ke?"
kaydee: "depan sikit je lagi atuk..."

*1 minit kemudian*

opah: "kat mana dewan nya ni ijah? "
kaydee: "tu kat depan tu sikit je lagi opah..."

*2 minit kemudian*

atuk: "ijahh... atuk tunggu sini... suruh bahim datang bawak kereta.."
opah: "itulah... atuk ijah ni... nak sangat nengok cucunya convo tapi kudrat takde!"

my parents on the other hand was lucky to walk from BMI... probably sebab Bahim dah warning cakap kat situ lagi dekat... aku dah cakap dah tadi jalan dari BMI je... whyyy? whyyy? whyyyy??? they never listen to meeee...


setelah beberapa minit terpisah akhirnya berjumpa...
*abah tengah terangkan betapa dekatnya jalan dari BMI... huh!*

even though the evening started out agak kelam kabut... akhirnya aku sempat solat zohor... dan jumpa studiomates aku kat tempat kitorang kena kumpul sebelom masuk dewan CAC... 

*kak ti is ready to flyyy~*


 nampak tak aku? nampak tak? tuuuu... yg tuuuu haaaa....

sampai sekarang aku geram tengok botol air mineral spritzer tu... kaco je dia masuk gambar aku!
yeahhh! dah dapat folder biru kosong tapi cantik sebab ada logo uia...


dalam pukul 5 lebeh ke 6 lebeh... baru la abis event tu.. dan aku officially dah grad! yeaah! but something happen... aku tak bawak masuk handphone dan video camera aku... senang cakap aku masuk tangan kosong... cuma bawak multimedia card tu... and i had a hard time trying to find my parents lepas kuar dari CAC... ramai gila orang... aku rasa macam aku budak kecik yang sesat kat shopping complex atau pasar malam... 

ketika aku sedaya upaya cari family aku... ada la beberape orang panggil ajak bergambar tapi aku masuk... snap!... dan aku terus bla... tinggalkan diorg... sesape yang aku kenal memang jadi mangsa aku untuk pinjam telephone... aku jadi makin kelam kabut sebab aku call, family aku tak angkat... akhirnye aku berjaya gak call parents aku guna handphone diyana... roommate aku masa first year....

dear future graduates: 
DON'T FORGET TO BRING YOUR HANDPHONE 
AND CAMERA INSIDE THE DEWAN CONVO! TAU! TAU!

kalo ada abang yang jaga kat pintu tu cakap takleh bawak masuk...
JANGAN DENGAR!

jangan jadi macam aku... muka busuk gila peluh lepas tu amik gambar dengan family... 
semuanya sebab marathon keliling CAC dua tiga kali...

bahim: "nah... bahim bagi belon kat akak..."
kaydee: "hahahaha... thank you..."
bahim: "tadi bahim jumpe kawan bahim... dia bagi bahim..."
kaydee: "cis!"

  
bersama Abah yang tegas.

 
bersama Mak yang selalu ceria
 
 bersama mereka yang tak reti tangkap gambar.... adoiiii... cameranya kat depan... bukan kat bawah...


 senang tangkap gambar kat sini sebab takde orang pon nak tangkap gambar kat gate pasar malam tu...

tuhan sahaja yang tahu betapa aku bersyukur memiliki mereka dalam hidup aku...



*currently applying untuk sambung masters kat UKM... dengar ura2 nya macam dah dapat... macam je la... and oh! i'm editing a video khas tentang tamat zaman belajar kat UIA... it's taking longer then i thought it wound... bak kata sape ntah... you can't rush art*

*pictures kalo yang bukan aku nya.. aku amik kat facebook album studiomates aku... thanks korang!*

2 comments:

  1. kaydee...sumpah nak gelak baca entry ni..sbb pasal botol mineral tu kat pict convo..haha.. smua org ada kot..huhu.. hmm.. ape2pun..im happy for u.. gud luck on ur master! tp harapan nak stay umah sewa actlly not so easy dear.. byk kena tnggung..haha... better stay with famly :)

    ReplyDelete
  2. betul.. mmg la cool hidup sendiri... ngan kawan2... ada rumah sendiri... tapi bila pikir2 balik kene bayar tiap2 bulan... adoiii.. hahaha~

    thanks shima.. kd akan try the best i can for masters ni...

    ps: rasa mcm nak edit kuar je botol air tu pakai photoshop.. hahaha~

    ReplyDelete