Friday, June 17, 2011

the two best friends


3.00 pm

betapa bosannya aku ketika itu tunggu KTM tuhan saja yang tahu... train kat kl sentral nak ke sungai gadut selalu lambat... they really have to do something about this...nasib baik lah ada coaches for women... kalo nak berhimpit dalam keadaan tin sardin atleast dengan kaum sejenis pon okay gak...

aku gerak ke arah tempat duduk.... aku baru nak pasang mp3 bila phone aku bunyi... it was my mom...

mak: "ijah sampai rumah pukul bape?"
kaydee: " dalam pukul 4 kot.. nape mak?"
mak: " mak nak gi econsave ngan Mail... sempat la pegi kejap pastu terus amik ijah kat UKM"
kaydee: " alaaa.. nak ikot gi econsave gakkk... takleh ke gi lepas ijah dah sampai UKM?"
mak: " haaa.. yelahh... pegi lepas ijah sampai la camtu"

what? i like going to Econsave okay... correction... i love going to Econsave... last time i went... aku siap kira berapa banyak kali orang kat speaker Econsave tu cakap... " Murah.. Murah..." which is alot... sebab setiap kali dia announce apa2... dia akan endkan announcement tu ngan "Murah... Murah.."


"attention passengers... the middle coach is for women only at all times"

aku dah mula nampak orang lain dah start bangun... kaydee... ko harus bersedia dan peka... in situations like this siapa cepat tak tentu lagi dia selamat masuk train... tapi aku bernasib baik sebab dapat tempat duduk...


i personally think that life inside the women's coach boleh jadi sitcom...


abang KTM: "pastikan takde lelaki ye disebelah anda.. check ada lelaki ke tak kiri kanan.. haaa.. awak yang kat sebelah tu lelaki ke???"

cara abang KTM tu cakap macam lelaki tu sejenis penyakit yang berjangkit plak... all of a sudden this Chinese dude masuk cepat2 dalam train... sempat dia masuk sebelom pintu tutup...

Makcik 1: "eh youu... tak boleh baca ka?"
Makcik 2: " ni tempat untuk perempuan je laa!!"
chinese dude:"EH!!! (muke tekejut) *pandang kiri kanan*

okay.. aku rasa tak perlu kot laki tu pura-pura tekejut... obvious gile kot coach pompuan warna pink...

Makcik 1: " you nak turun mana?"
Chinese dude: " Salak Selatan.." *sengeh2*
Makcik 2: "aiyooo.. takpelah duduk je laa... hahaha~"

of course the guy didn't stay long... kat stesyen seterusnye dia terus keluar... malu mungkin... tapi aku mula tertarik dengan gelagat dua orang makcik yang duduk depan aku ni... umur macam dalam awal 50 an... they seemed like they've known each other like forever... like their best friends or something... muka pon lebeh kurang... mungkin diorang adik beradik... ada je benda yang boleh buat diorang gelak... and diorang je la yang paham kenapa diorang gelak...

this got me thinking... aku macam mana la nanti bila dah tua... aku dengan kawan-kawan aku akan rapat macam ni ke bila dah tua nanti? sama-sama gelakkan lelaki yang salah masuk coach perempuan... dan sama-sama dengan selambanye pegang2 baby atau anak orang pastu cakap "chhhakkk!"...the best part is they don't care what people around them think of them... aku rasa dua orang makcik kat depan aku ni.... sangat cool...

dari serdang nak ke kajang memang lama gila... kali ni sume orang dalam train senyap je... penat dah kot bercakap...


"Kajang... Stesyen Kajang~~"


Makcik No 1 terus keluar macam tu je... tanpa cakap selamat tinggal kat Makcik No 2... Makcik No 2 pulak macam tak hiraukan langsung Makcik No 1... tinggalkan aku malu sorang2.... tertanya-tanya... kenapa diorang tak cakap goodbye? then it occurred to me... they weren't best friends... they were actually strangers... wow... rakyat malaysia memang sangat peramah dan aku kena stop buat andaian sendiri....

"UKM.... stesyen UKM...."

aku cepat-cepat bangun... tak sabar nak hirup udara segar... nyaris kena langgar dengan sorang laki yang baru nak masuk train... sebelom pintu train tu tutup... aku terdengar Makcik No 2 tu jerit...


Makcik No 2: "you tak boleh baca ka?? lain kali pakai skirt lah kalo nak masuk sini"





No comments:

Post a Comment