Thursday, June 23, 2011

the car that got sick



let me tell you the story of
how my roommate, Maw's car got sick on one night pada awal bulan mac 2011
*lama sangat entry ni dalam draft... i decided to finish writing about it*




one night, aku ngan Maw keluar gi makan... lepas makan kitorang ingat nak gi beli kek kat Secret Resipi (ni sebelom issue pasal halal haram tu)

"poooooooooooooooooonnnnn... pooooooooooooonnnnnnnnnn..."

kaydee: "Maw... nape orang tu hon kat Maw? Maw kenal ke dia?"
Maw: "eh? tak... tak kenal pon..."

sejak Maw drive masuk satu selekoh ni... kereta belakang kitorang ni tak abis2 hon... dia nak apa?

Maw: "maw rasakan... kereta maw kot problem.."
kaydee: "ha'ah.. dia nak tegur Maw kot... sebab nampak apa-apa problem kat kereta maw ke..."

tapi tak lama lepas tu... baru aku sedar maksud Maw ape... kereta belakang kitorang tak penah sekali pon hon... it was Maw's car... hon kereta Maw tiba2 jadi automatik on... lebeh2 lagi bila maw pusing stereng... memang bunyi ponnnnnnnnn je...

"poooooooooooooooooonnnnn... pooooooooooooonnnnnnnnnn..."

kaydee: "...Maw..."

"poooooooooooooooooonnnnn... pooooooooooooonnnnnnnnnn..."

kaydee: "bukan orang awam tak suke ke kene hon?"

"poooooooooooooooooonnnnn... pooooooooooooonnnnnnnnnn..."

maw: "arghhh!... kd! that's very helpful~"

apa yang aku bakal cakap sume akan merunsingkan maw... so aku just senyap je... tapi tipulah kalo aku cakap aku tak malu langsung bila orang semua tengok kereta Maw... kalo aku yang tak drive ni dah malu... Maw yang drive lagi ar....

Maw: "Ya Allah... kd.. macam mana ni?"

"poooooooooooooooooonnnnn... pooooooooooooonnnnnnnnnn..."

Kaydee: "kita stop kejaplah... call sapa2 ke... mintak tolong..."

Maw pulled over and parked her car kat tepi jalan... sebelom dia stopkan engine kereta sekali lagi kereta tu bunyi...

"poooooooooooooooooonnnnn... pooooooooooooonnnnnnnnnn..."

Maw kuarkan handphone dia... aku cuma pehatikan je Maw... wondering who she was calling...

Maw: "hello... syamal... awak tengah buat apa... bizi ke?"

Syamal was one of Maw's bestfriends... aku tengok je Maw ceritakan masalah kereta dia kat syamal... i could not stop laughing bila aku dengar syamal gelak dengar masalah kitorang... syamal suruh Maw tekan butang2 yang ada kat desktop kereta Maw... maw plak tekan satu butang pastu try start engine... tapi bunyi "ppooooooooonnnnn" tu still ada... "

Syamal: "saya tak tahu lah awak... hahaha~ korang angkat tangan je la... lambai-lambai kalo bunyi hon kereta tu... buat-buat macam nak tegur orang... hahaha~"

gila... tak ke lenguh tangan nanti kalo ayik nak lambai je... but i was actually considering that suggestion.

syamal: "kalo saya jadi kawan awak kat sebelah tu... saya tunduk je biarkan awak drive sorang2.. hahahah~"

kaydee: "hahahha~"

hmmm... bernas jugak idea Syamal ni... but i could never do that to Maw... Kita kalau malu... biar malu sama-sama! *semangat waja*

Maw: " sekarang ni macam mana? kita nak pegi je beli kek..."
kaydee: "kita buat bodoh je la... kalo bunyi hon tu... buat tekejut pastu cari kereta mana yang tak abis2 hon..."
Maw: "hahahah... betul ek..."
Kaydee: "haa... betul..."
Maw: "bimillahirahmanirahimmm..."

maw start engine kereta and started driving... takat ni takde lagi bunyi... and kitorang jadi happy... yeaahhh... maybe kereta maw tiba2 je nak jadi ngada-ngada.. nak perhatian... but we were dead wrong!!!... sampai je kat McD sebelah shell yang sederet dengan Nasi Lemak Antarabangsa and Secret Resipi... kereta Maw tak stop bunyi langsung... macam dah jadi makin teruk... dah la kitorang dah sampai kat kawasan ramai orang lalu lalang... semua tengok kereta Maw... aku rasa dah sampai masanya untuk aku lambai-lambai kat orang awam... sambil senyum mesra...

"poooooooooooooooooonnnnn... pooooooooooooonnnnnnnnnn..."

bila Maw stop kat depan secret resepi baru lah kereta tu stop bunyi... Maw try on kan engine... tapi sekarang ni... bila on engine je dah bunyi...

"poooooooooooooooooonnnnn... pooooooooooooonnnnnnnnnn..."

aku dapat rasakan bila-bila masa je Maw mungkin boleh bad mood.. so i was careful with every word i say... kalo aku nak buat lawak.. aku akan pastikan lawak tu betul-betul jadi... kalo lawak tak jadi mesti dia akan menyampah dengan aku... so to makes things more cheerful.. aku masuk secret resepi nak belikan kek untuk Maw... Maw stay kat kereta sebab nak call parents dia...

aku tengok betul2 setiap satu kek yang ada kat situ... and bought Maw's favorite cake... masa aku nak bayar... tiba2 je dengar bunyi....

"poooooooooooooooooonnnnn... pooooooooooooonnnnnnnnnn..."

abang cashier: "eh! bunyi apa tu?"

kakak tengah makan kek: "kereta sape yang bunyi2 tu?"

"poooooooooooooooooonnnnn... pooooooooooooonnnnnnnnnn..."

everybody inside secret resepi jenguk2 kat luar kedai tu... everybody except for me...

kaydee:" bang... brape ek?"

"poooooooooooooooooonnnnn... pooooooooooooonnnnnnnnnn..."

aku sedaya upaya buat expresi muka macam "I'm just here to buy cake... I don't know that person" and bayar harga yang abang cashier tu cakap... by the time aku sampai kereta maw dah abis cakap dengan parents dia... and stop trying to figure out what wrong with her car...

after that, kitorang buat keputusan nak tinggalkan je kereta maw kat situ and call Ikhu mintak tolong dia datang amik... and while waiting for ikhu... kitorang duduk kat luar kedai secret resepi yang tak lama nak tutup dah untuk hari tu... aku ngan Maw borak pasal benda lain... sebab taknak pikir pasal kereta atau pon pasal "poooooooooooooooooonnnnn... " and then it hit me!

kawan aku Epud nye kereta sama macam Maw punye kereta... maybe he knows what to do... so i gave him a call...

Epud : "helllllooooo~~~"
Kaydee: "hahaha... wei... tengah buat apa tu?" *aku tergelak dengar nada dia*
Epud: "takde pape tengah tgk tv.. haaa nape kd?"
Kaydee: "aku ada masalah sikit ni... hahaha"
Epud: "ko buat apa malam2 ni kd?? haa? hahaa"

i told him everything that happened... i was expecting him to laugh... tapi dia tak gelak pon... and he was quiet masa aku cerita masalah tadi...

kaydee: "wei... ko dengar tak ni?"
Epud: "haa? jap2... "

i waited for awhile... and then i heard a noise.. macam benda kene bukak...

Epud: "sori2.. aku pegi keluar kat kereta aku tadi... tengah bukak bonet depan ni... okay ko gi tengok engine dia"
kaydee: "okay...."
Epud: "tengok belah kanan... cari kotak kecik kat bahagian atas... pastu bukak kotak tu... tarik satu benda kecik tu keluar"
kaydee: "kotak??? sume bnde dalam ni nampak macam kotak..."

aku serius tak tau apa2 pasal engine kereta... sume benda nampak sama je... and hitam... kalo tak hitam... kelabu gelap... ade la jugak putih skit... merah skit...

Maw yang mula-mula segan nak cakap ngan epud... nak tak nak kene gak cakap... sebab aku takut aku tertarik benda yang salah....

Maw: "hello epud... haaaa... okay.... kanan tu ek... haaa.. okay.... tarik?... okay... okay... jap aku try..."

lepas dah tarik benda kecik tu keluar... maw try start engine... and kereta Maw tak meragam langsung... takde dah "poooooooooooooooooonnnnn... pooooooooooooonnnnnnnnnn..."

kaydee: "weii... dah okay... hahah~ thank you!!.."
epud: "yang Maw tarik tu untuk bunyi hon tu... jangan buang... ko gi repair dulu kereta ke ape ke... pastu masukkan balik"
kaydee: "okay thanks!"
Epud: "haha.. okay... bye2"

betapa gembiranye aku ngan Maw time tu... walopon kereta maw tak kuarkan bunyi bila tekan hon tapi atleast dia tak bunyi sepanjang maw drive... kitorang baru nak masuk kereta bila Ikhu dengan Dean baru sampai nak tolong... aku lupa jap kitorang call diorang... kesian diorang penat2 datang nak tolong tapi bila sampai problem tu dah setel dah...



2 comments:

  1. hehe...apsal x singgah umah kte je kd time tu..nice story kd :)

    ReplyDelete
  2. syaf... awak komen kat entry yg salah ni... hahaha~ ni kat gombak la sayang... umah awak kan kat bangi... hahaha~ :D

    ReplyDelete