Sunday, April 24, 2011

the next chapter




have you ever wake up in the morning and everything seems to flash right before your eyes? everything that you've been through.. every scene... dia muncul macam satu-satu... dengan keadaan yang sangat laju... well i have... baru je kene pagi semalam... bila aku bangun tido...aku tekejut aku kat atas katil kat bilik aku kat rumah... kat bangi... baru aku teringat aku dah abis semester...

cepat betol masa berlalu... terlalu cepat...

now i have to get ready for what is next... but what exactly is next? if you ask me, all i can see is some scene from an old movie... black and white... memang samar... aku tak pasti langsung apa aku nak buat... all my life, everything's been planned out... parents aku jenis yang suka rancang dan menentukan ape yang terbaik untuk anak-anak diorang... they give us options and they expect us to choose and follow them but usually aku tak ikot sangat ape pilihan yang diorang bagi...

back when i was in high school... masa nak masuk form 4... ayah aku banyak kali pesan...

abah: "masuk sains tulen... nanti banyak pilihan ijah boleh pilih nanti..."

my name got listed dalam kelas sains tulen... tapi aku senyap-senyap... register nama aku masuk kelas 4 Amanah... kelas sains kejuruteraan... sebab aku nak amik LK.. aku tak nak amik Bio... ayah aku sedar aku tak masuk kelas sains tulen bila nampak senarai buku2 skolah yang dia kene beli untuk aku (buku2 kelas LK lagi mahal)... memang mengamuk ar dia... tapi dia tetap belikan jugak buku2 tu... aku pulak puas... sebab dapat apa aku nak....

and then bila nak masuk University... aku tak tau nak masuk U mana... ayah aku amik borang UPU and isikan pilihan-pilihan untuk aku... aku pehatikan pilihan aku... memang nampak sangat dia tak nak aku amik bidang design2 ni... yang ni aku takleh nak wat apa2 perubahan... sebab ayah aku selalu check borang tu... aku cume boleh berdoa je...

dan akhirnye ayah aku terpakse pasrah... sebab aku dapat architecture kat matrik UIA... aku pulak puas... sebab dapat apa yang aku nak...

and then bila masuk UIA Gombak... ayah aku sedikit terkilan aku tak dapat sambung buat architecture... aku cume layak amik Applied Arts And Design je... majoring Interior Design... little did i know, my dad had plans of his own... i was force to change University and Course right by the end of second year... sekali lagi aku melawan... seboleh2 nye tak nak... aku tak tau la berkat ape yang buat hati ayah aku lembut... akhirnye skali lagi dia pasrah... aku pulak puas... sebab dapat apa yang aku nak...

now, aku dah abis dah... tinggal tunggu masa nak grad je... parents aku skali lagi cuba buat keputusan untuk aku... diorang suruh aku sambung master dalam bidang yang aku tengah amik sekarang ni...diorang dah boleh terima profession interior designer ni... tapi kali ni aku pulak yang tak pasti... tak pasti aku nak ke tak jalan ni... aku dah tak pasti apa aku nak... oh sudahhhh~

but a few simple words from my lecturer Bro Fakhul made me thinking... dia cakap kalo degree ni xpe lagi kalo kita buat something yang kita tak berape minat... tapi untuk master ni and then PhD biar lah something yang kita betol2 minat... he then suggested aku pikir dulu sebulan dua and then buat keputusan...

betul jugak... sampai bila aku nak biar parents aku buat keputusan untuk aku... and sampai bila parents aku nak biar aku melawan setiap keputusan diorang...



hmmm... gotta think fast kaydee... masa dah semakin suntuk... kalo nak sambung master sekarang dah kene start mohon...


No comments:

Post a Comment