Thursday, March 31, 2011

the man-made rain



For the time being, aku rasa hidup aku sekarang sangat la tak terurus… akhir-akhir sem ni… memang keje je… and rumah kedua aku, memang studio… the only thing that was well organized was when I do my laundry… alhamdulillah.. syukur… takat ni jadual laundry aku tak penah berubah… and aku selalu dapat pakai baju bersih…

Aku baru nak masukkan baju2 aku dalam mesin basuh… tapi phone sony ericsson flip aku yang terpakse aku bukak sparuh je sbb skrin dah rosak, tiba2 berbunyi… tanda ada mesej masuk…

Suraya: (empty)

It was suraya.. my bestfriend since high school… sampai sekarang aku tak sangka kitorg bleh satu Universiti.. tapi sebenarnye aku pantang btol la org hntr mesej kosong ni… sebab aku tak tau dia nak cakap ape sebenarnye…

Kaydee: “hp baru ke? sampai silap hantar mesej kosong?”
Suraya: “ apa cara paling bekesan nak bagi org bodoh tak reti bahasa ni phm?..."

Aku jadi debar2 bila baca intro mesej kedua… minah ni kenapa? I kept on reading…

Suraya: “…. Orang bilik atas kita dulu penah jirus air kat baju kitorg, da gado dah.. now pompuan tu sidai spender tak reti nak perah da macam air hujan atas baju… geram!”

Aku tau suraya tengah bengang tapi aku tak tau nape aku tergelak… tersengeh2 aku masa masukkan dynamo dalam washing machine… spender tu kecik je… ko perah kejap dah xde dah airnye… tu pon malas ke?

aku stop senyum bila memikirkan diri aku yang tengah guna mesin basuh dan bukan basuh tangan… maybe I should just keep quiet about this…

Tapi aku tetap nak tolong suraya… hmmm… aku nak bg dia cadangan bernas skit… cadangan yang ada element kedewasaan dan dalam masa yang sama kelakar…

Kaydee: “ awak tampal note kat pintu dia, ‘harap maklum ye sis, kami tak nak hujan buatan manusia… kami nak hujan natural je’… pastu bawah tu lukis awan mendung ade hujan turun, sebelah dia plak lukis spender mendung air turun… bwh tu pulak letak tanda right kat awan tu… and pangkah kat spender tu..”


Amik ko… nak dekat 3 page mesej aku bg cadangan…

Suraya: “ alaaa… tu macam baik sangat.. nanti wat jadi bahan gelak diorang je… nak cara yang bagi kesan and uncivilized… kita terpikir nak jirus air spender kat kasut or serang pastu jirus air… something like that.. haha”



...........................................




Aku tak tau nape aku terasa sedikit terhina bila dia cakap cadangan aku baik sangat… cis~











P/s – kita ni kan hidup berjiran… pikir dulu sebelom sidai… ingatlah orang di sebelah kiri, kanan, atas dan bawah…

5 comments:

  1. hahaha! comel gila idea ko tu kd. bole diapply :p

    ReplyDelete
  2. lawak la...haha..ilang jp tension wat thesis ni...tp Sue leh try asap2 kan kemenyan kt penyidai tu..bace la ape2 yg patut..huhu

    ReplyDelete
  3. @sunday: kan?? haha~ penat aku pikir... dia xmo amik pon idea ak... hahaha~

    @syaf: tak tau ape kesudahan konflik suraya ngan jiran dia tu camne... hahaa~ eh syaf! wait for me okay! lg beberape mggu je ni nak abis... TAK SABAR!

    ReplyDelete
  4. hahaha tak penah lagi dengar kes macam ni.. sangat rare hahaha! hujan dari spender.. erkk.. sangat meloyakan. cis.

    ReplyDelete
  5. kahkahkah!!! kenape tah aku rasa idea kau tersangat best dan bernas. kalau aku jadik suraya, aku pakai je idea kau tu. kadang-kadang keperlian itu boleh menusuk kalbu seseorang. hahaha~

    ReplyDelete