Tuesday, December 28, 2010

the assignment


when our ID lecturer Bro Ariff... told us that he wanted all of us (the whole class) to go to Wangsa Walk and watch Tron Legacy for the sake of interior design... i was like... issshhh tenaga pengajar ni biar betul... kitorang sume tengah bertarung nyawa siapkan report praktikal and thesis masing2... dia bleh suruh tengok wayang plak... ni mesti saje2 cakap je ni...

but i was wrong...

memang betul2 kitorang tempah tiket untuk satu kelas jumaat lepas untuk tengok tron... tapi separuh dari budak2 ID studio aku memang dah lalok dah time tengok cite tu... sebab tak tido siapkan keje... aku mula2 ingatkan... bila aku tengok tron ni... aku akan kuar ngan perasaan yang sama masa aku tengok transformers 1 and 2... transformers buat aku lupa nak bernafas time tengok (sebenarnye sebab ada shia lebeouf)...

but i was wrong...

sure the technology and ID is superb and everything... and the soundtrack is like the coolest sounds ever! tapi jalan cite dia biase je sebenarnye... ending dia bleh agak ar... tak pon maybe sebab aku ngantuk sangat sampai takleh fokus betul2... and i had a lot on my mind... thesis lagi, case study lagi... nak cari site untuk degree project lagi... watching a heavy movie like Tron would be the last thing on my list of things i want to do... nasib baik la tengok wayang je...

but i was wrong...

we had to do sketches and report about Tron... okay assignment ni sebenarnye sangat cool.... and even though aku terpakse selit2 buat assignment ni in between classes and time tengah prepare submission report praktikal... i actually had fun searching through the web about Tron...

check out the trailer...



finally today... kitorang kene tunjuk hasil assignment kitorang tu... it wasn't much but atleast kira penuh la jugak dinding kitorang tampal...

campuran sketches and info pasal tron... cube teka mana satu aku nye?

alololololo....pae kelegaan dah siap sketches...

wolverine tengah sketch

hilman masih mencari pasal Tron
(gambar ni mcm ni sbb aku dah try bnyk kali rotate tp degil tol jpeg file ni)


dari mana datangnya abang baju purple ni?

apa yang sume orang tengok ni?

oh... tengok bro ariff mengomen sketches...

if you're a fan of the original Tron... cuba la tengok Tron Legacy... mana tau jadi fan Tron Legacy plak ke... kalo rajin buat la sketches skali ek... kita akhiri entry ni ngan soundtrack Tron yang sangat... why don't you try listening to it yourself... *kepala gerak2 head banging pelahan2*

Sunday, December 19, 2010

the new glasses.

"alif..... baaaa.... taaaaa... yaaaaa...."


bila spek aku dengan senang lenang nye bleh ter'slip' dan jatuh masuk dalam sinki bila aku tunduk basuh pinggan... tu petanda la tu... tuhan nak bagi petunjuk suruh aku tukar spek mata baru yang aku dah pakai nak dekat 3 tahun lebeh.. dah longgar dah... but my power remains the same... memang dah 5 tahun tak berubah-berubah dah and i've been wearing glasses ever since i was in the 5th grade... tapi mata aku sebenarnye dah rosak lama dah... ceh.. cakap rosak macam mata aku ni barang letrik plak...

masa aku darjah tiga... time tu family aku baru balik Malaysia... sebelom tu duduk kat Miami Florida... cikgu kelas aku stress gak ar ngan aku... sebab aku tak nak bercakap... so dia tak tau aku ni bengap ke pandai ke... tapi satu je la yang dia perasan... elok2 dia tulis bahasa malaysia kat depan... aku plak tulis macam bahasa alien dari planet mana ntah kat buku nota aku... lepas seminggu dia cek... dia buat keputusan yang aku ni memang bengap... tak pandai... and hantar aku masuk kelas istimewa... kelas untuk budak2 yang memang slow sikit pemikiran dia...

lepas seminggu aku duduk kelas tu... aku dah mula seronok... kawan2 baru aku sangat menarik... tapi cikgu kelas baru aku ni pelik tengok aku... sume soalan aku dapat jawap dengan betul.. (susah mana la sangat untuk budak darjah tiga jawap soalan budak darjah satu)... dia bagitau cikgu kelas aku sebelom ni yang aku ni bukan lah seistimewa yang disangka... dan lepas dikaji... the reason why i wrote those aliens writings was because aku rabun jauh... aku tulis apa yang aku nampak je... sebijik yang aku nampak tu yang aku tulis balik... aku nampak huruf J mcm payung... aku lukis payung... and aku diam walopon aku tak paham apa aku tulis... tapi budak darjah tiga kan... rajin sangat la aku nak baca balik apa aku tulis...

aku rasa cikgu aku ni sangat bersemangat... dia call parents aku... bagitau situasi aku... my parents back then tak pecaya princess diorang ni (HAHAHA! i can't believe i just typed princess) rabun jauh... they thought i was too young to wear glasses... so diorang biar je aku macam tu... sampai la aku masuk darjah 5... and aku sendiri bagitau parents aku yang aku nak pakai spek...

wow... aku nak cite pasal aku ada spek baru... tukar jadi sejarah hidup camana aku bleh pakai spek plak... tapi aku pelik ar... nape orang tak perasan aku tukar spek baru?

yang hijau tu spek lama... yang full black tu spek baru... lain kan? tu arr... aku serius tak paham nape kawan aku sume tak perasan...

written in the stars


[Eric Turner]
Oh written in the stars
A million miles away
A message to the main
Ooooh
Seasons come and go
But I will never change
And I’m on my way

[Tinie Tempah - Verse 1]
Lets go…
Yeah
You’re listening now
They say they aint heard nothing like this in a while
Thats why they play my song on so many different dials
Cause I got more hits than a disciplined child
When they see me everybody brrrrrap’s, brrrrrraps
Man I’m like a young gun fully black Barrack
I cried tear drops over the massive attack
I only make hits like I work with a racket and bat
Look at my jacket and hat
So damn berserk
So down to earth
I’m bringing gravity back
Adopted by the major I want my family back
People work hard just to get all their salary taxed
Look Im just a writer from the ghetto like Malory blackman
Where the hells all the sanity at, damn
I used to be the kid that no one cared about
Thats why you have to keep screaming til they hear you out

[Chorus]
Oh Written In The Stars
A Million Miles Away
A Message To The Main
Ooooh
Seasons Come And Go
But I Will Never Change
And I'm On My Way

[Tinie Tempah - Verse 2]
Yeah, I needed a change
When we ate we never took because we needed a change
I needed a break
For a sec I even gave up believing and praying
I even done the legal stuff and was leaded astray
Now money is the root to the evilist ways
But have you ever been so hungry that it keeps you awake
Mate, now my hunger would leave them amazed
Great, it feels like a long time coming, fam
Since the day I thought of that cunning plan
One day I had a dream I tried to chase it
But I wasn’t going nowhere, running man!
I knew that maybe someday I would understand
Trying to turn a tenner to a hundred grand
Everyones a kid that no-one cares about
You just have to keep screaming until they hear you out

[Chorus]
Oh Written In The Stars
A Million Miles Away
A Message To The Main
Ooooh
Seasons Come And Go
But I Will Never Change
And I'm On My Way

[Outro]


Saturday, December 18, 2010

8 things that happened on my first week back in IIUM



after 5 months of practical training... 5 bulan merasai alam pekerjaan.... dan hanya 2 minggu je cuti... akhirnya... aku kembali ke UIA untuk semester akhir aku (kalo aku tak fail apa2 ar...).. let me summarize to you the 8 things that happened on my first week back in IIUM

1.
Lepas melalui macam2 tanda bakal kecewa disebabkan sistem hampeh LOC (live out ot campus) Mahallah Aminah... akhirnye aku ngan Maw dapat gak sebilik.... roomate skali ngan Sharifah (panggil Pah je ) and Amalina (just call me Ama)... both from Econs... so diorang ni kenal la kawan aku Suraya tu... masa first day daftar bilik, kitorg jumpa ngan Pah je... Ama tak sempat nak jumpe sebab dia dtg lambat... tapi aku tau ni mesti Ama kawan Suraya ni... Suraya penah bawak aku gi beraya umah member sepraktikal dia, Ama... so aku happy laa dapat gak roomate ngan orang yang kenal (walopon kenal sehari je time raya dulu)

2. first day of studio i was like... "woahh! what happened to the studio??" aku masuk studio je nampak Dr Mandana dah bagi briefing kat sejemput je budak2 studio aku celah2 meja plak tu... tak pasal2 ada road block... sebab sambil2 tu ade gak beberapa budak third year tengah kemas2 kt bahagian discussion studio kitorang... owh... patot la ada road block... and then bila ramai2 budak studio aku dah masuk studio... i was like... "woahh! sume orang nampak tua!"...
TEMPAT DUDUK AKU kene ubah... Dr Mandana suruh duduk ikot majoring... sedeh gila... aku still duduk dekat ngan shazu, acap, kak ti ngan hilman tapi kitorang kene duduk depannnn... aku suka duduk belakang... tempat dimana aku bleh jujur ngan diri sendiri dan tak payah pura2 rajin... *nangis kepiluan*

3. aku, Dean, Shazu, Inas, Iqa ngan Kak Ti gi tengok Hantu Kak Limah Balik Rumah kat wangsa walk... lepas abis studio... yeah i know i've said i've seen it before... tapi cite tu kelakar gila ar... aku nak tengok lagi... Dean ngan Shazu cakap diorang beli 5 je tiket... untuk aku takde and aku terpikir nak beli cepat2 tapi dah sold out dah time tu... rasa nak nangis je bila pikir aku akan duduk sorang2 kat luar wayang tunggu muka diorang penuh gembira kuar... rupa-rupanye diorang tipu je... tapi aku dah agak dah diorang tipu.. but here's the best part... laki yang lakon kan watak ucop tu... alaaa yang naik wheelchaa tu... ade kat situuuu... tapi ak tak amik gambar... *nyesal gila*

4. i finally get to see my roomate Ama... masa terserempak kat dalam toilet...

kaydee: "ehhh?? alamak... bukan Ama yang kenal tu la"
Ama: "bukan kan? salah orang kan? hahaa..."
kaydee: "ha'ah... salah orang"
Pah: "oooppss... salah orang sudaahhh~" (cara sebutan dia macam tagline budak AF tu... sape ntah nama dia)

hey honest mistake okay... how am i suppose to know ada dua Ama in Econs department...

5. First week classes are always the best... ada 70% class tu mungkin takde lagi atau postpone.. aku EAP sem ni... atau kata nama lain nak mudah paham... sem ni aku amik class english... english has always been my favorite subject... and bila dah tua bangka ni (fourth year) tiba2 blaja balik english aku ingat aku akan bosan ke ape ke... but the class was great... my english teacher is kinda cool... tapi ada gak kelas yang biase2 je bagi aku... let my note book explain little bit about Interior Design Marketing and Management...


6. aku ngan Maw nak beli barang untuk bilik kitorang... we seriously need a carpet.. and aku lupa bawak cawan aku... camana nak minum milo? camana nak makan maggi dalam cawan? so kitorg ngan Inas sekali kuar shopping beli barang2 keperluan kat Giant.. aku yang kene bawakkan troli sebab aku yang paling tua ikot bulan kelahiran (aku teranaya)... ada sekali tu aku terlalu fokus sangat nak tengok bape harga iron board ni sampai aku terjalan kedepan tinggalkan maw ngan inas... bila aku sedar , aku toleh belakang and nampak Inas ngan Maw tengah head banging jauh kat belakang aku... aku tak dengar ape diorang cakap... tapi aku rasa diorang tengah gelak... diorang ni tak malu tol la buat cenggitu kat tempat awam... pastu baru aku perasan dalam troli aku ada banyak benda yang aku sendiri tak sure ape bende... tiba2 ada akak sorang ni lalu sebelah aku cam resah je jalan2 cari barang... owhhh... patotla diorang head banging... aku silap sorong troli... sori kak.. saya tak sengaja...

7. ada satu malam tu... aku, Maw ngan Inas buat keputusan nak curang jap ngan Mahallah Aminah so kitorang gi dinner kat Mahallah Maryam... and terserempak ngan Kak Ti and engineering major friends... Asiah (panggil Aya je ) and Amali (kenapa mesti ada Ama jugak kat depan?)... so we joined them and kenal2 ngan diorang... makan2 sambil merepek... and they thought i was hilarious... tuhan saja yang tau betapa gembiranya aku bila diorang cakap "kd ni kelakar ar..."

8. aku, Inas ngan Jee ikot Shazu gi Comic Fiesta 2010... where I did a lot of merakam... Jee took a lot of pictures... inas mengedik sana sini... and shazu met up with his comic friends... i met alot of suprising people too and aku sendiri tak sangka ramai kawan2 bangi aku singgah Comic Fiesta tu... more updates on that will be after aku finish edit video Comic Fiesta 2010 *bergema*

they say the final semester mampu buat budak2 jadi gila... tapi aku tak nak jadi gila... aku nak happy je melalui saat2 akhir aku kat UIA... *tiba2 ada vision aku tengah nangis2 siapkan keje 3 bulan akan datang*

Friday, December 10, 2010

the return of Kak Limah



sejak aku tengok sedutan beberapa minit filem Hantu Kak Limah Balik Rumah kat Maskara Shorties... aku memang dah simpan hajat dah... memang tak sabar nak tengok... so a day before cite ni kuar.. aku ngan suraya gi beli tiket siap2... takut seats penuh... and semalam tepat jam 8 mlm aku, suraya, epud, niman and syaf gerak gi alamanda nak tengok Kak Limah yang pucat ini...

aku jarang tengok cite melayu kat wayang... selalu tengok kat TV je... tapi movie ni memang best ar... kenapa best?

para pembaca: "ce cite... ce cite..."

setiap scene ade je benda kelakar... satu panggung tu gelak kuat2... sampai kadang2 aku tak dapat nak dengar dialog selepas scene kelakar tu... walopon kelakar dia tetap seram tau... ada gak scene yang aku jadi cuak gila tengok... syaf gelak sampai pukul2 tangan aku (ouch okay.. haha~)... epud plak gelak2 sampai selipar dia terputus.... bagi aku... memang berbaloi ar tengok cite kat wayang...

TAPI...

aku kecewa skit part ending dia... yelaa... dia dah buat audience gelak2 through out the whole movie... skali ending dia cam.. alaaaa.... serius aku rasa cam alaaaa... nape tu je... alaaaa.... aku nak ending yang lagi best dari alaaaaa... nape camtu je... but over all it was fun watching... cite ni sengal gila... aku sarankan tengok kat wayang sebab memang happening ar tengok bila dengar sekali orang gelak2...

check out the trailer...



the handsome men's club



cuti-cuti ni... bosan-bosan... aku suka layan video-video kat youtube...

and this video... really cracks me up...




kalo betul-betul wujud club niiii.... memang aduhaiii laaa... hahaha~



Thursday, December 9, 2010

the megaton





Maw: "kd... baik kd patah balik je kd..."
Kaydee: "nape? office tutup ke?"

aku pandang adik aku Baem yang sudi drive aku ke UIA... teman aku setelkan pasal mahallah... walopon dia tak balas pandangan aku... tapi aku tau dia tengah dengar apa yang aku tengah cakap kat phone ngan Maw... kitorang dah separuh jalan dah pon... tak kan la nak patah balik...

Maw:" tau tak akak tu cakap apa kat Maw? dia cakap akak yang uruskan pasal LOC ni cuti... and kalo kita nak dapat bilik kene tunggu dia abis cuti... pastu dia cakap kalo nak cop bilik takleh sebab budak2 baru masuk ari khamis ni... so dia suruh datang ari rabu ni..."

huh? ape bezanya ngan daftar bilik arini (isnin time ni) ngan hari rabu kalo still takleh dapat bilik... sebab dua2 hari sebelom khamis... here's the thing about akak-akak (ak panggil akak ni dah kira sopan ar..) kat office mahallah ameenah ni... diorang suka cakap bebelit sebab malas nak layan student... i mean come on laaa... how hard is it to just let us try to get a room... kalo tak nak buat keje jangan keje...

Baem: "kita nii... nak patah balik ke?"
Kaydee:"takde la... kita gi je la dulu... kawan akak dah ada kat sana dah..."

sampai je kat UIA... aku terus gi jumpe Maw kat office mahallah and we were lucky sebab lepas tu dapat akak yang baik sikit layan kitorang... and dia bagi kitorang isi borang and pilih bilik mana... she said she'll call us untuk confirmkan bilik... walopon tak confirm lagi tapi aku lega... atleast takde la buang masa aku dari bangi datang...

i said goodbye to Maw... and masuk balik kereta adik aku...

Baem: "akak tak nak belanja Baem ke?"

i knew it... dia takkan senang2 camtu je bagi perkhidmatan... mesti nak ganjaran nye...

Kaydee: "Baem nak makan ape?"
Baem: "haaa... Baem nak bawak akak gi makan burger yang besar gilee... kat area Flamingo tu..."

burger besar gila? ALAAAA... aku baru plan nak bawak dia makan kat cafe Ameenah je... jimat skit duit... belikan nasi ayam ngan air limau...

Baem: "akak ingat tak dalam How I Met Your Mother... Marshall berusaha cari burger paling best tu kan...?"
Kaydee:" ingat2... lawak gile... it makes other burgers tastes like my grandpa's feet.. hahaha~"
Baem: "hahaa.. cam siot je Marshall... dia buat Baem ngan kawan Baem teringin gila2 nak makan burger paling best... so kitorang pon start cari la.."

me and my brother... kitorang beza setahun je and we have lots of stuff in common... like the fact that we're a huge fan of How I Met Your Mother... the show is just too awesome... so aku tak suprise sangat adik aku ni terikot2 ngan adegan2 dalam tu...

check out Marshall's monologue about The Best Burger.


aku sebenarnye teruja and curious gak nak tau mana la adik aku nak bawak aku makan ni... rupe-rupenye kat German Deli Imbiss...

tuu... nampak tak burger yang gadis tu tengah pegang? itulah dia burger yang menjadi pujaan hati Baem.. might as well be his new girlfriend... not the girl... the burger...

besar gile... and bila besar ni harga pon....



Kaydee: "16 ringgit for just one burger????!!!!"
Baem: " akak.. dia besar laa... kita beli la dua.. bawak balik umah... share ngan sume orang..."

isshhh... budak ni... ko cakap senang ar... bukan ko yang bayar... so i spend rm33 for just two fat burgers... kalo aku naik komuter gi UIA and beli makanan skali pon jumlah dia takkan sampai macam tu... ni la dia adik-adik zaman sekarang... keje diorang duk membankrupkan akak2 diorg je... nasib baik burger ni okay gak ar... sedap la jugak... tapi jangan makan sorang2... satu burger tu boleh share 3 orang...


Friday, December 3, 2010

the morning dance



if you're on your semester break... and badan dah mula rasa lesu je... yela... dah bangun tiap-tiap hari lewat... malam-malam online pagi-pagi pon membuta la... and dah duduk rumah tu confirm makanan elok je terhidang... mana tak manja badan tu... so why don't you try this... pagi-pagi bangun lepas solat subuh mandi pastu pegi jogging kat mana-mana taman yang berdekatan di rumah anda... kalo malas nak gi sorang-sorang paksa kawan-kawan ikot sekali... ye... aku nak tekankan kat sini... "paksa" ye... who knows... you might find it quite interesting...

aku cuti-cuti ni memang aku bangun awal... sebab aku dah terbiasa tido awal time praktikal... and bosan lepas subuh asyik tido je... so aku, epud, suraya, shaf and niman decided to wake up early today and go jogging kat Taman Tasik Cempaka...

tepat jam 6.30 pagi aku mesej 4 orang kawan aku ni... nasib baik sume dah bangun... malam semalam memang aku dah cakap dah... sape lambat kene tinggal... and we arrived at Taman Tasik Cempaka pukul 7.20pg.. walopon tempat ni agak kontroversi... tapi pagi-pagi ni takde maksiat kat sini... nak maksiat apanye dah couple-couple tua and family je ramai-ramai gi beriadah...

dah lama aku tak buat keje2 camni... dulu aku selalu kene paksa ngan mak aku teman dia jogging... sekarang aku tak tau angin ape yang buat aku tiba2 teruja nak jogging... pandang kiri orang main badminton... pandang kanan ada pakcik tua comel tengah jogging dengan muka yang sangat serius... mula2 kitorang jogging berlima... lama2 epud ngan niman dah jauh tinggalkan kitorang... ikot rentak masing2... aku suraya ngan syaf suke jogging pastu stop and buat stretch and then we jog again... sambil tu hirup udara pagi yang sangat la best... sejuk je... tak yah lari pon takpe... breeze walking pon okay...

shaf: "kita gi aerobik nak?"
kaydee: "kat mana?"
shaf: "mak kita selalu je datang sini... jogging and ada aerobik skali..."

mak shaf seorang instructor aerobik... so aku tak tekejut sangat bila aku tengok shaf ni aktif semacam... aku excited gak dengar ade aerobik... tapi niman, epud ngan suraya macam kurang sikit... mula-mula laa...

lepas dah round satu taman tu.... kitorang ingat nak lepak kat taman permainan dia... tapi dari jauh dah bleh dengar muzik aerobik and bleh dengar instructor tu jerit2...

instructor: "kiri! kiri! kanan... kiri! kiri!... kanan semula! ye kiri... kiri... 3... 2... 1..."

entah camne kitorang jadi excited plak nak gi join aerobik yang buat kat Bangi Walk sebelah Taman Tasik Cempaka... i had no idea that pagi sabtu diorang ada aerobiks for free kat sini.... dia buat open plak tu... best gila...

makin dekat kitorang jalan ke arah sekumpulan orang2 Bangi tengah joget2 makin kuat lagu rentak disco yang diorang pasang... and shaf yang aerobics is already in her blood terus gerak ikot rentak instructor... kitorang yang lain terkial-kial cuba ikot steps instructor tu...

instructor: " angkat kaki kanan! ke depan! ke belakang! sapa nak kempiskan perut tu buattt!!! tak nak kempiskan perut jangan buaattttt!"

i totally love the instructor... tapi aku tak dapat nak tengok muka dia... kitorang ni pon ikot gerakan orang depan kitorang... ramai rupenya yang gi aerobik kat sini...

instructor: "tarik nafas....lepaskannnn... hahhh... jangan paksa diri... akak sebelah tu takut nanti balik karang tak larat nak masak pulaaakkk"

lepas 5 minit aerobik... aku dah mula tangkap steps2 dia... teruja plak tiba2...aku siap pandai2 buat gaya sendiri lagi... aku pandang shaf... ni tak leh nak cakap apa laa... dah anak instructor aerobik... aku pandang suraya... suraya buat tapi sambil2 tu dia gelak2 kat niman... niman, aku kurang pasti apa dia tengah buat... macam dia tengah ikot steps tu tapi dengan gaya yang agak hardcore... epud plak... hahahaa... sambil buat tu sengeh je memanjang... muka hensem tapi kaku je menari... takleh menari rupanya dia ni... walopon masing2 ada kelemahan masing2... tapi kitorang layan je... sampai la aerobik tu abis...

niman: "waahhh... gila cool!!!"

niman was right... gila cool!... and the feeling after all that exercise is just

AWESOME!!





ni sesi tunggu badan masing2 hilang bau peluh sebelom sumbatkan diri dalam kereta.

Wednesday, December 1, 2010

i need you to understand

Travie Mccoy: "tahniah kd sebab dah abis praktikal~ "


sekarang ni dengan rasminya aku dah abis praktikal... weeeehhhuuuuu... and my parents are back... so keje rumah memang automatik jadi 70% lebeh ringan... otak aku sekarang rasa macam lega gila... kalo tak aku stress pikir macam2... pegi keje pon tak tenang... riso adik2 aku kat umah camne...

i just realize something... aku suka cari lagu-lagu best rupanya... hmmm... tapi yang jenis aku je la kot suka... a month ago i bought a few clothes online and tadi aku gi amik kat pos office sebab time diorang datang, no one was at home... aku gi ngan adik aku baem... and that's where i met this song... lagu ni macam dah lama je... mungkin aku je kot baru nak dengar... tapi suka ar rentak dia...

check out the video clip... lagu best... tapi video sangat tak.... aku serius ni... video dia ntah pape je...




Travie Mccoy:" Aiiiiiiiiiiiii~ I need you .... I need you to understand.... youuuuuuuuuu"
Kaydee: "Sorry man... i just don't understand the video...."