Wednesday, October 20, 2010

the reason why i don't like coffee - part 2


puan mimi: "kd... boleh tolong buatkan air teh tak?"

i can't believe i'm in the same situation... twice... two days in a row... i just couldn't catch a break... this time puan mimi plak ada meeting dalam meeting room... (kat office aku ada dua orang nama mimi... sorang aku panggil kak mimi... sorang lagi aku panggil puan mimi dan aku tak tau nape aku menerangkan perkara ini)....

aku rasa aku boleh buat teh... kalo nak buat teh kene letak uncang teh yang macam batu seremban penyek (takde isi) kat dalam air and tambah gula je kan? tapi bila aku masuk pantry... aku nampak kak zurah dah siap2 buatkan kopi dah... (teh dah habis rupanya)... i smiled at kak zurah... she's always there to save me... aku sangat terharu...

kak zurah: "kd... tolong isikan kuih2 tu kat piring... "

and i did just that... memang pantang kalo ada makanan kat pantry... mesti ade je orang yang masuk sebab curiga nak tau makanan apa yang ada... salah sorang nye en fadzli...

en fadzli: "macam mana ko potong kuih tu... kd"

dia amik pisau yang aku tengah guna untuk potong kuih tu and buat demo macam mana nak potong kuih...

en fadzli: "ko kene tekan kuat skit baru la boleh potong... "

aku sempat jeling je kat en fadzli bila tangan dia cepat je amik kuih yang dah potong tu sumbat masuk ke dalam mulut dia...

kak zurah: "ni dah macam ekonomi rumah tangga.. hahaha~"
i believe she's referring to a subject "kemahiran hidup" back when we were in high school... lepas dah susun elok2... sume kuih2... and dah tuang air kopi dalam 4 cawan... aku ngan kak zurah pon keluar pantry and masuk bilik meeting...

bilik meeting office tu takdelah besar sangat... you put in 3 male adults and 1 female adult.. memang dah nampak penuh gila bilik tu... since diorang dah penuhkan tempat duduk kat bahagian depan bilik meeting tu... aku ngan kak zurah terpaksa jalan celah2 antara belakang kerusi diorang dan dinding untuk letak hidangan tu kat hujung meja...

kak zurah was smaller than i am... and it was easier for her to go through... aku plak terpaksa cuba menyelitkan diri... ahli2 meeting terlalu rancak bincang smpai tak sedar kitorang kat belakang tempat duduk diorg... aku passkan piring kuih kat kak zura... tiba2 aku terdengar satu bunyi halus... and that's when i realize something... kat dinding yang aku lalu tu... ade whiteboard... dan bunyi kecil yang aku dengar tadi... rasanye aku kenal...

aku terus keluar bilik meeting... and bila dah sampai tempat duduk aku... aku pelahan2 cube rasa dengan tangan belakang baju aku....

kaydee: "bodohnya kopiiiiiiiiiiiiiiiiiii"

terasa nak mencarut secara senyap sorang2.... aku terus amik handphone aku pastu hantar mesej kat adik aku mael...

"boleh tak hantar baju kat ofis akak?... baju akak terkena bende tajam pastu terkoyak..."

abis blouse aku... blouse yang beli semata2 untuk praktikal... blouse pilihan ibuku... rosak kerana... kerana KOPI!

memang aku sayang gila kat adik aku sebab TAK BALAS mesej aku... camana ni? lagi 2 jam lebeh lunch hour... aku duduk kat tempat aku... sandar kat kerusi... tiba2 rasa macam sume orang yang lalu kat tempat duduk aku, tau situasi aku macam mana... padahal aku senyap je... tapi satu YM dari niman melegakan skit hati aku...

Niman : wei jum lunch ngan shap
Kaydee : huh?
Kaydee : okay2
Kaydee : tgh buat keje
Kaydee: jap ek
Niman : oh ok
Niman : so lunch skali tau
Kaydee : OKAY
Kaydee : sorry
Kaydee : tercapslock
Niman : TAKPEK
Kaydee : and bleh tak sruh syaf bawak benang ngan jarum
Kaydee: long story
Kaydee: nnti ak cite

tak lama lepas tu... syaf plak ym aku...

Syaf: npe nk benang and jarum?

aku terangkan sikit kat syaf nape... and syaf just reply okay je... wow best nye... diorang tak bahan aku pon... (dalam kete bila diorang amik aku.. diorang gelak gila2)
aku tengok jam... ada sejam lebeh lagi nak lunch hour.... i had to something about the torn... sebab aku rasa macam besatr je koyak dia.. think kd... think!!!... tiba2 aku ternampak double sided tape kat meja sebelah aku... aku pehatikan je double sided tape tu... dalam otak aku pikirkan strategi macam mana nak 'guna' double sided tape tu...

aku cepat2 amik double sided tape and cepat2 masuk toilet... darn it! takleh nak tengok... aku pusing macam mana pon takleh nampak... sebab koyak tu kat tengah2... so aku bukak je la baju tu... baru aku bleh nampak koyak dier mcm mana....

kaydee: "bodohnya kopiiiiiiiiiiiiiiiiiii"

aku bisik ngadu kat diri sendiri.. besar jugak la koyaknye.. aku terbalik kan baju tu.. and tampal 2 double sided tu kt baju aku... aku betolkan balik baju tu... pstu terkagum jap ngan keje aku... nasib baik baju tu hitam... so tak nampak sangat tanda kene 'tampal'...

i think i can survive buat sementara waktu sebelom dapat benang ngan jarum... aku cume berharap aku tak berpeluh je.... i was proud cause i managed to handle it without telling anybody at the office about it... but from now on this is the reason why i don't like coffee...


the reason why i don't like coffee - part 1


tiba-tiba ada sound effect yang mencemaskan bila aku dengar permintaan kak hajar... untuk memastikan aku dengar dengan betul permintaan dia... aku ajukan soalan yang biasa aku ajukan kalo aku tak paham atau tak dengar.... the simple "huh?"....

kaydee: "huh?"
kak hajar: "kejap lagi kak hajar ada meeting... kd tolong buatkan air ek..."

aku terkedu.

kaydee: "....... air apa?"

please say sirap.... please say sirap... PLEASE SAY SIRAP!

kak hajar: "air nescafe... kol 1o tau..."

i have a confession to make... aku tak reti buat air yang biasa digunakan untuk minum petang... macam teh, kopi, nescafe, and anything yang ada teh ngan caffeine... sebabnya? you may find this hard to believe... aku tak minum air2 tu... i don't drink coffee, i don't drink tea... air yang bergas pon aku tak minum... dalam family aku, aku sorang je yang perangai pelik camni... i can live happily with just drinking mineral water ngan ribena... so macam mana aku nak buat air and rasa sedap ke tak, kalo aku memang tak penah minum pon air tu... so i decided to just ngaku je aku tak reti buat air...

kaydee: "erm... kd tak reti... kalo nak kd tolong kacaukan boleh la..."
kak hajar: " nak tolong kacaukan?? hahahahahhahaa...."

great~... time aku tak buat lawak, orang ingat aku buat lawak and suddenly i'm the funniest person alive...

aku duduk balik kat tempat aku... camne ni??? aku tak nak dibuang keje... masih ade sebulan lagi ni untuk abis praktikal... think kd... think!... lepas pikir jap aku bukak google pastu type... "how to make the best nescafe"... tapi belom sempat google tunjuk hasil2 nya... aku dah tutup balik window... terasa cam bangang plak buat macam tu...

kak hajar: "hah.. kd... sekarang tau..."

aku bleh dengar orang2 yang terlibat ngan meeting masuk bilik meeting... ada dalam 3 orang... kalo masuk kak hajar jadi 4 orang... pelahan2 aku masuk pantry... termenung jap pikir mana bahan2 untuk dijadikan "nescafe".... aku jumpa air panas... jumpa gula... tapi nescafenye takde pon...

aku jenguk luar pantry... aku ternampak abang zul... abang zul selalu buat kopi... and kopi dia bau sedap... tapi aku segan plak nak mintak tolong dia.... aku pandang abang yassin... abang yassin lagi ar aku takut... walopon ada kadang2 dia akan usik2 aku... tapi dia sangat tekun time buat keje sampai aku takut nak kaco dia... haaahhh!! kak zuraaah!!!... aku terus panggil kak zurah...

kaydee: " kak zurah.."
kak zurah: "hmmm..."
kaydee: " meh sini jap..."
kak zurah: "nape kd?"
kaydee: "kd tak minum nescafe..."

muka kak zurah berubah jadi pelik tengok aku... aku panggil dia sampai dia masuk pantry and aku just cakap "kd tak minum nescafe"... sape tak pelik...

kaydee: " kd tak reti buat nescafe... kak zurah tolong ajarkan boleh tak?"
kak zurah: "laaaa.... nak buat nescafe senang je... jom kita buat sama2... kak zurah tolong..."

aku dapat rasakan meter risiko untuk aku dibuang keje terus turun jadi kosong...

kak zurah: "nescafe takde la.. kite buat kopi je laa..."

aku pehatikan je apa kak zurah buat... and ikot je arahan dia... lepas bancuh kopi tu... kak zurah amik sudu and rasa kopi tu... aku tengok je dia tambah gula... tambah kopi lagi... agak nye tak cukup kot rasa kopi dia... pastu kak zura tambah lagi serbuk kopi... dia rasa balik... pstu tambah gula lagi... aku cuma diam je... tapi tak tau napa meter risiko kene pecat mcm naik skit je...

kak zurah: "takde penapis ke?... kene buang serbuk2 kopi ni..."

it took us awhile untuk cari penapis... tapi takde plak penapis... aku tak sepatotnye meletakkan harapan yang tinggi... ni pantry je pon... bukannye dapur...

kak zurah: "hah... kita amik cawan ni la... tepuk lubang jadi penapis"

aku amik satu cawan polisterine dari bawah meja... and tebuk lubang kt cawan tu... lepas dah dah tebuk.. aku bagi kat kak zurah.... and kak zurah tuangkan kopi tu masuk dalam cawan berlubang tu... tiba2 aku rasa macam kak zurah sedang menjalankan experiment kimia...

kak zurah: "alamak... kd... cmne ni? macam tak tapis je... serbuk2 dia ada lagi..."

aku dapat rasakan lagi meter risiko aku naik.... i had no idea how it tasted... sebab aku tak rasa langsung kopi yg kak zura buat... and we ended up leaving the coffee just like that... ngan serbuk2 (tapi takdela bnyk sgt sebab penapis buatan kitorg berfungsi la jugak skit2)...

lepas aku dah hidangkan elok2 sume tu kat meja meeting baru la aku rasa lega... macam aku dah berjaya mengharungi satu ujian yang berat gila...

but the next day was actually the real reason how i came up with the reason why i don't like coffee...






...to be continued

Sunday, October 17, 2010

the grown ups



have you ever wonder what would happened in ten or twenty years? when you're married, have kids, a career and all those future stuffs? well, aku harap lagi 20 tahun nanti life aku bleh jadi macam dalam movie ni.. Grown Ups...

lepas aku lipat kain, and kemas almari aku yang agak menakutkan... aku ingat aku nak tido... you know the usual 4pm to 6pm sunday naps... but i ended up watching this movie instead... best gak ar... dia tak berat... just konflik keluarga yang comel... tengok pon rasa tenang je... comedy yang best ar... concept cite dia lebeh kurang cam Cheaper by the Dozen yang digaul secukup rasa ngan Wild Hogs...



Grown Ups is story about 5 friends since junior high... lepas dah lama gila tak jumpa and masing2 dah ada family, diorang nye jurulatih basketball masa diorang umur 12 tahun, meninggal dunia so diorang pon kumpul balik untuk funeral jurulatih diorang tu... pastu diorang sewa satu rumah kat tepi tasik tempat diorang slalu lepak dulu and spent the weekends their together... macam biasa banyak bnde kelakar yang jadi...

adam sandler is one of the best comedian ever... and aku rasa telinge dia takde la besar sangat... nape sume orang asyik ejek telinge dia?

kenapa sume orang asyik ejek telinga aku? dalam sume movie plak tu...

Wednesday, October 6, 2010

the telephone


I've been an intern for 3 months now and I think I’m having trouble with office equipment… macam suma alat dalam office tu… kalo aku yang guna mesti akan ada something wrong… mestinya la… Kat meja aku ada satu telephone pejabat… dalam banyak2 bende dalam office tu… aku paling takut telephone ni la… setiap kali dier bunyi mesti aku pura2 sibukkan diri… sampai la satu hari malang tu…

Tuuutuuutuuuutuuuuttt…. (bunyi telephone)

*aku macam biasa pura2 tak dengar dan dengan penuh sabar tunggu dan harap orang lain angkat kat meja diorang*

Tuuutuuutuuuutuuutuuuuuttuuuuttt (bunyi telephone yg masih berbunyi)

*aku keresahan*

Kak zurah: “kd… angkat lah telephone tu…”
Kaydee: “huh?? Okay… okay…”

*jantung aku hampir jatuh*

Kaydee: “hello…??”
Kak sarah: “hah.. kd… kd bizi tak? Bleh tolong akak tak? Dtg tempat akak jap…”

Laaa!! Buat penat je aku cuak… kak sarah is the only QS dalam company ni… kadang2 aku tolong2 dia sebab banyak benda2 QS dia kene handle sorang2… keje yang kak sarah bagi takde la susah mana… dia nak aku tolong susun and binding document2 yang nak bagi kat arkitek… nak mintak arkitek sign… lepas tolong kak sarah, aku terus gi tempat duduk aku balik nak sambung keje yang kak zurah bagi… aku kene betolkan drawing sekolah puncak jalil… tiba2…

“Tutuuutuuutuuutuuuututuuu”

*aku pandang je telephone tu… mengharap telephone tu cepat2 stop berdering*

Kak zurah: “kd… angkat telephone tuuu”
Kenapa kene telephone kat tempat aku gak yang bunyi??.. aku angkat pelahan2…

Kaydee: “hel… lo…….”
Kak hajar: “hello? Kd? Kak hajar ni…”

I was so glad it was somebody from the office that I know and not some client that i do not know… tapi aku tak nampak pon kak hajar arini… baru aku ingat... kak hajar pegi site…

Kak hajar: “kd pegi kat tempat duduk kak hajar… ada dua sampul kt belakang tempat duduk kak hajar kat depan tempat duduk kak ijat… bla… bla… blaa… cari sampul yang tulis pengarah… blab la bla… tajuk dia… blab la bla…. Bagi kat kak zurah...”

Kak hajar was talking so fast aku hampir tak dapat nak catit isi2 penting… aku dah mula cuak dah… takut aku ada tertinggal apa2…

Kaydee: “ okay… okay.. okay… “
Kak hajar: “ kd try bukak surat dalam sampul tu… apa tajuk dia?”

Aku rasa tu la tajuk yang paling panjang aku penah nampak… kalah tajuk thesis budak2 studio aku (yang ikot cara Dr Sham ar)….

Kaydee: “nak kd baca ke?”
Kak hajar: “hah… bacakan…”
Kaydee: “cadangan mengubahsuai sekolah…. Bla bla bla bla…..”

Aku dah mula segan… rasa macam aku budak darjah satu plak baca kuat2… after a long reading… akhirnya aku habis gak baca tajuk tu…

Kak hajar: “hah.. betol la yang tu… kd fotostat dulu pastu baru bagi kt kak zurah…”
Kaydee: “okay… tu je ke kak hajar?”
Kak hajar: “ pass phone kat zurah jap… akak nak cakap ngan dier”

Aku dah lega gila time ni… tapi aku lega cepat sangat…

Kaydee: “kak zurah! Kak hajar nak cakap…”
Kak zurah: “ okay kd pass kat kak zurah..”

Pass? Apa maksud diorang pass2 ni? Kak zurah ni tak nak bangun datang ckp ngan kak hajar kat tempat aku ke?

Kaydee: “nak pass macam mana?”

Kak zurah: “kd tutup pastu tekan 1.. 9…”
Kaydee : “okay.. 1… 9…”

Aku tekan 1 pastu aku tekan 9…Nothing happened… aku dengar bunyi butang tu je kat telinge aku… and apparently kak hajar pon dengar gak…

Kak hajar: “kd!.... bukan….”

Aku try lagi tekan… entah2 kene tekan serentak kot… so aku tekan serentak 1 dan 9….

Kak hajar: “ kd!! Bukan macam tu… hahaha”

Aku dengar sayup2 suara kak hajar cakap kat telephone… suara dier sayup2 sebab aku asyik tekan butang2 tu bertubi2… tenggelam suara kak hajar….

Kak zurah: “ dah ke belom kd? kenapa tak bunyi lagi ni?”

Sume orang tengah tengok gelagat aku cuba ‘pass’ talian kat kak zurah… kak ijat supervisor aku pandang je aku sambil geleng2 kepala….

Kak ijat: “ya allah… anak orang niiiii…”

Kak zurah: “kd… tekan dulu tempat tutup telephone tu… pastu baru tekan 1… 9…”

Aku try lagi… tapi tak jadi…

Kaydee: “tak boleh pon….”

Kak hajar: “tekan kat tempat letak gagang tu kd… pastu baru tekan 1… 9… hahahaa“

Kecoh kejap office… sume tengah nak ajar aku… kak hajar yang still kat talian pon tengah berusaha ajar aku… Aku rasa dari tadi lagi kak hajar asyik dengar bunyi aku tekan butang2 nombor tu… aku cuba tenangkan diri… and akhirnya jadi gak…

Kak zurah: “kd tggu dulu”
Kak hajar: “tunggu telephone kak zurah bunyi dulu… dia angkat… baru letak phone….”
Kaydee: “okay….”

Aku cuma mampu sengeh je kat diorang… and suma orang sambung keje balik… but I could feel my face turning red… malu siot… aku reti buat autocad… reti buat 3D… tapi ak tak reti guna telephone office… you might think that I’d give up picking up phones after that… tapi tragedy tu buat aku lagi teruja time telephone bunyi kat office…