Tuesday, September 28, 2010

all she knows

senget kepala aku nyanyi lagu ni...



She knows better but
She can't help it
Wanna tell her
But would that be selfish
How do you heal
A heart that can't feel, it's broken

His love is all she knows, all she knows, all she knows



Saturday, September 25, 2010

the picture

it's saturday... kalo ikotkan hati nak je ikot budak2 studio aku pegi Raya Tour 2010... tapi aku buat keputusan untuk duduk rumah je... when you live at home your not only responsible for yourself... but to all the members of your family.... kalo aku duduk hostel time praktikal... lama dah aku join... kebetulan weekend ni mak aku tak bagi aku keluar mana2... suruh aku jaga adik and cousin aku kat rumah... and mesti tour diorang habis malam nye... takkan la aku nak tido UIA lagi minggu ni... so takpe ar... takde rezeki...

a few days ago my mom was excited about something... kawan sekolah dia macam buat reunion ar... beraya rumah masing2... CIS~ dia pegi boleh plak... aku nak pegi takleh plak... tapi aku senyap je la... takkan menangnya argue ngan mak aku.... cause she's a mother... diorang sangat berbakat dalam bidang2 sebegitu... aku pehatikan je mak aku kehulur kehilir... bersiap2 nak gi beraya...

mak: "mana pegi sume bedak dalam rumah ni? kosong je sume bekas bedak ni!!... khadijaaah"
kaydee: "haaaaaaaa... kejap ye mak..."

mak aku terperasan bekas2 bedak yang kitorang letak setempat sume nye kosong... aku dah tau dari semalam dah... tapi aku senyap je... sekarang aku nak cerita the whole story kat mak aku... tapi aku rasa lagi bagus tunjuk je dari cerita.... ia akan jadi lebeh dramatik...

korang ingat bedak baby johnson2 tu sama ke fungsi nya ngan bedak sejuk?


aku rasa... aku tak perlu terangkan reaksi mak aku.... nasib baek dia tak heart attack...

kepada fatimah dan nurfatimah.... bape kali akak nak pesan.... kalo ye pon tak nak kantoi... jangan guna medium seperti camera phone (dah la guna hp mak aku) untuk tangkap gambar kerja2 korang ni...

the magic trick


last week (lebeh kurang minggu lepas ar)... aku kene pegi UIA untuk present thesis... terpakse ar gerak gi UIA dalam keadaan baru je beberape hari baik demam... demam time raya sangat la tak best... aku tak dapat nak rasa terharu ketika makan kuih raya... and jadual yang aku dah tetapkan untuk edit video raya pon terpakse tukar... aku tengok laptop je... aku terus tido...

aku saje pegi UIA hari sabtu... walopon present dua hari lepas tu (isnin)... bajet ar... nak siapkan keje... last2...aku start buat keje betol2 dan penuh khusyuk pagi isnin tu pukul 4 pagi sampai pukul 6 pagi (present pukul 9 pagi)... ish ish ish... camana nak jadi bini orang ni?

so how did i spend my sunday last week? sepatotnye la... cause secara luaran nye la... aku, shazu ngan inas pegi cafe kaed untuk siapkan slide masing2.... but we ended up playing around... and to top it all of... i got it on camera... so here's the video of shazu and inas doing a magic trick or at least i thought it was.... hahaha~

Wednesday, September 22, 2010

the rules


I did mention before right? Sejak cousin aku tinggal ngan kitorang… aku kene share bilik aku ngan adik and cousin aku… The first few weeks… I was furious… I needed my privacy and then after a month it got kinda cute… we bonded pretty well…. But after 2 months… setiap kali aku balik dari kerja mesti ade 'surprise' yang menanti kepulangan aku kat bilik aku… it sucks when kids are way too creative… dan kreativiti tu diorang tunjuk dalam bidang penyepahan bilik… so one night after dinner I had them listen to me talking about some rules… and mak aku jadi saksi dan juri...


okay dengar betul2 peraturan akak ni tau!


1. Tak boleh bawak masuk binatang dalam bilik… ulat2 dan belalang adalah binatang yang dimaksudkan… it’s a room where we sleep… not a pet store…


2. My bed is off limits… katil tu untuk tido sahaja… jangan jadikan katil sebagai boat atau magic carpet yang bawak penumpang yang terdiri daripada macam2 jenis barangan dapur….


3. No mural paintings on the wall or kat pintu almari baju… korang tau tak bape lama akak kene gosok lukisan korang??? Mana korang dapat set kapur (pelbagai warna) ntah akak pon tak tau…


4. Jangan pakaikan tudung2 dan selendang2 akak kat anak2 patung and teddy bear korang…


5. Jangan simpan makanan (junk food) dalam laci… kalo nak simpan pon…. Pastikan bila akhirnya korang ingat pasal makanan tu, makanan tu tak basi atau berbau…


6. Don’t even dare try touching my baby (video camera)… sebab akak bleh tau kalo korang sentuh baby akak… u guys always leave evidence… kalo ye pon tak nak kantoi jangan ar rakam diri sendiri…


7. Kawan2 perempuan je boleh masuk bilik ni…. Kawan2 laki tak bleh… I don’t care how small and young those guys are… I’m just not into younger guys….


8. Jangan gune buku2 akak untuk korang main jual2 atau bina kubu pertahanan…


9. Don’t use my notes sebagai bahan untuk korang masak bila main masak2…


10. Kalo akak takde kat bilik and laptop pasang sebab akak tengah download lagu… jangan kaco YM akak… kat YM pandai plak korang beramah mesra… depan2 kawan2 akak macam tikus plak…



Diorang cuma diam je masa aku present peraturan2 baru untuk bilik kami bersama…. Ada peraturan yang buat diorang ternganga… ada gak peraturan yang buat diorang debat ngan aku… macam pasal diorang main2 ngan video camera aku… masing2 tak nak ngaku… so aku tunjuk video yang diorang ‘tak’ rakam tu… diorang pon kembali diam lepas tu… my mom on the other hand was enjoying this… she was laughing the whole time… CIS~

selepas seminggu peraturan itu dikuarkan, everything went well… tapi lepas tu datang balik ‘surprise’ untuk aku ‘kemas’… mak aku cakap bila budak2 main, diorang akan jadi pandai… sebab menjana minda ke ape benda ntah… so fine… I don’t mind… tapi kalo korang tak dapat SPM 20A1… HAH!… tunggu la ‘surprise’ anak2 aku nanti bila datang melawat rumah korang…



Wednesday, September 8, 2010

Selamat Hari Raya




pecaya atau tidak? tahun ni... aku hampir takleh balik kampung!!! sebab apa??? a few months ago my brother baem... got into a car accident kat melaka... so kereta myv tu rosak ar... parents aku plak buat plan so that aku ngan mail stay kat bangi while the rest balik perak... alasan diorang?? there's no way kereta perdana ayah aku bleh muat aku, parents aku, 3 adik laki aku yang sangat panjang dan adik aku fatimah... (cousin aku, nurfatimah balik kedah ngan Pak Yang aku)...

aku masih takleh terima alasan itu... come on! aku jarang gile balik kampung... setahun sekali kot... an arguement about who should stay and who should go berlangsung gak lepas dapat tau ada yang takleh ikot skali... tapi parents aku tetap ngan keputusan diorang... alasan lain untuk kukuhkan lagi alasan diorang??? aku kene prepare untuk present thesis (macam la aku akan buat~) and mail plak ada exam lepas raya (macam la dier akan study~)....

but then a miracle happen... arini baem balik dari melaka!!! but not by himself... but with the car!!! kereta tu dah okay...so bleh bawak dua kereta balik kampung... and everybody can go balik kampung~~~~ wooo hooo hoooo hoooo balik kampung.... hati girang sebab balik kampunggg~~~~ woooo hoooo hoooo hoooo balik kampung~~~~~ hati girang~

here's a video of me and my brothers menghiburkan adik kitorg fatimah and our young cousins last year nye raya.... kids are really hard to impress these days...


bunga api je kitorang bleh main... nak main bende yang seronok dan bahaya kitorang tak dibenarkan... aku tak sabar nak balik kampung kali ni and rakam lagi aksi2 sepupu aku....




Selamat Hari Raya
Maaf Zahir Dan Batin
dari kaydee dan keluarga~

Friday, September 3, 2010

the distractions

do i look like the kind of girl who play video games? thank you for not noticing but i do play...

well technically not video games... okay la... game kat FB takleh nak samakan tahapnye ngan video games, PSP, gameboy atau Playstation 1,2,3... tapi sekarang aku memang dah ketagih main game kat fb... aku ingat kalo dah praktikal ni aku akan jadi makin matang... and kat office aku akan fokus keje... tapi aku bleh plak berkecimpung dalam game2 FB ni... sume nye start ngan naddy ajak aku main pet society pastu epud ajak aku main fashion world... pastu aku tengok sopey, liez ngan ika (budak2 praktikal kat office) kalo diorg takde keje.. diorang akan main game fb... last2 aku pon terikot gak... these games are actually good distractions... macam kalo dah pukul 4 ptg and aku dah takde keje... bila main game FB ni kejap je rasanya dah pukul 5.30ptg (ye.. alasan ada dalam macam2 bentuk dan saiz)


Fashion World
skrg kat fashion world kedai anda bleh ade bukan hanya satu... bukan hanya dua... tapi empat tingkat~~~


Cafe Life
game ni memerlukan perhatian yang lebeh skit sebab kalo lambat angkat makanan tu... abislah hangus and guess what? ko dah rugi banyak duit...


Baking Life
dalam game ni bantuan rakan2 sangat penting... nak buat mesin kopi kene kawan tlg... nak besarkan kedai kene kawan tlg... dan pastikan kat tempat cashier tu ade tempat untuk customer beratur...


PetVille
Caleb? ko ni kenape? takleh mandi sendiri ek? asal aku jenguk ko je... mesti ko tengah main2 ngan lalat...




like a rainbow


You with the sad eyes
don't be discouraged
oh I realize
it's hard to take courage
in a world full of people
you can lose sight of it all
and the darkness inside you
can make you feel so small

But I see your true colors
shining through
I see your true colors
and that's why I love you
so don't be afraid to let them show
your true colors
true colors are beautiful
like a rainbow

Show me a smile then
don't be unhappy, can't remember
when I last saw you laughing
if this world makes you crazy
and you've taken all you can bear
you call me up
because you know I'll be there

And I'll see your true colors
shining through
I see your true colors
and that's why I love you
so don't be afraid to let them show
your true colors
true colors are beautiful
like a rainbow

cant remember when i last saw you laughing
if this world makes you crazy
and you've taken all you can bear
you call me up
because you know I'll be there

I can see your true colors
and that's why i love you
so don't be afraid
to let them show
your true colors
true colors
true colors
Are Beautiful like the Rainbow

Glee Cast (Tina)- True Colors



*okay... I'm officially a gleek*