Thursday, August 26, 2010

the paycheck



aidil: "kaydeeee!!!!"

aidil, one of the admins at the office where i work as an intern called out my name... sebenarnye dier jerit panggil aku... sebab aku tengah pakai headphone time tu...

aidil: "come... come..."

aku bangun dari tempat duduk aku and terus pegi kat aidil...

aidil: "tu.. kak mimi nak jumpa..."

aku terus gerak gi meja kak mimi... betol2 depan office boss... kak mimi was sitting at her desk and kak suzie another admin ada kat situ gak...

kak mimi: "kd nama sebenar ko apa?"

that wasn't really a hard question... aku rasa takat ni... tu la soalan paling senang aku penah dapat...

kaydee: "khadijah... nape kak mimi?"
kak suzie: "hah... aku ikot ko je... ko yang suruh aku tulis macam tu.."
kak mimi: "tu la... camne aku bleh ingat nama ko lain ni..."
kaydee: "lain macam mana?"

aku pandang kat kertas kelabu (yang sangat cair warnanye) yang kak mimi pegang...


"Khalijah binti Kamaruzzaman"


kaydee: "khalijah??? hahahaha... kalo camtu camana orang bleh panggil kd... kd... hahaha.."
kak mimi: "itula pasal... kak mimi pon pikir gak tadi..."

kalo nama aku khalijah... aku rasa kawan2 aku sume panggil aku K.L....

kak suzie: "kalo camtu kd dapat ni minggu depan la ek... kene sign balik check ni..."
kaydee: "ape bende tu sebenarnye?"
kak mimi: "elaun ko la... tak nak elaun ke?"
kaydee: " elaun!!! nak...!!!"
kak mimi: "hah... pegi fotostat ic ko... ko ni kanak2 ribena btol la.."

ever since that one time, aku ngan a few officemates gi makan kat McD... diorang asyik gelakkan aku sebab aku order ribena... and by now sume kat office tu dah mula nampak aku jenis yang mudah percaya... and cepat gelabah... so diorang selalu usik aku... aku rasa kemana2 aku pegi... rumah, studio, even tempat keje aku memang takleh lari dari situasi itu...

it didn't really took a week... the next day aku terus dapat check tu... and aku happy gila... semangat gila aku susun document and betolkan column dalam drawing autocad lepas tu...

tepat pukul 5 petang... ayah aku datang amik aku... i want to give my family a big suprise... aku dah rancang dah... nanti time berbuka... aku akan tunjuk kat diorang check tu... waaahhh! aku dapat bayangkan muka2 diorang tekejut... aku masuk dalam kereta dengan jiwa ceria...



kaydee: "abah!! tengok ni!!.. ijah dapat gaji!!.. hehehe~"



oppss... so i guess my plan didn't work... but hey! i got my first pay check! (even though it's already the second month but hey!... aku masih teruja~)


Saturday, August 21, 2010

Where do you see yourself in 10 years? Be as specific as possible.

10 things that i think (and hope) will happen to me in ten years.

1. I'm an interior design lecturer but i also work for a small interior firm... my very own small interior firm.

2. I'm married to the most loving husband anyone could ever wish for... plus he has this amazing smile and a sexy voice.

3. i have my own house fully designed by me and my husband.

4. i have a kid... a boy and I'm 6 months pregnant with a baby girl. my five year old son has an imaginary friend... until one day... my pregnant butt accidentally sat on his imaginary friend.

5. i can drive (finally). but I'm still scared of driving at night

6. my facebook, blog, youtube, formspring and yahoo account is still active... but my blog will probably be full of funny stories and videos about me and the kids and cooking recipes.

7. I still hang out with my friends... we keep in touch... and our kids are friends too...

8. my first novel... a story about the life of a guy with split personality is on the shelve of every book store...

9. i work part time as a script writer but my boss is always freaking me out... "kaydee! remember your dateline!!!"

10. i still record everything that happens to me using my new video camera... but i still have my old one even though it doesn't work anymore.

Guess what? You can ask me anything

Wednesday, August 18, 2010

the tendency


i don't know what's up with me.... i have this tendency to cook... lately aku selalu google resepi and watch videos on youtube on how to cook stuff... and right know all i wanna do is bake a cake... sebab aku tak penah lagi try wat cake sendiri... so aku plan nak buat majlis buka puasa with my friends... and time tu aku nak paksa diorang rasa cake buatan aku (korang kene gak makan!)...

bukan aku sorang je yang excited pasal keinginan aku ni... my mom is the most happiest mother in the world bila tau hasrat aku ni... she keeps calling me at work... borak pasal cake... mak aku dulu sebab belaja overseas tak sempat nak belaja buat kuih muih and cake2 ni... dier tak nak ar bende yang sama jadi kat aku walopon aku tak belaja overseas...

so alang2 aku time praktikal duduk rumah... tak elok aku membazir dengan membiarkan oven begitu sahaja di dapur tu... i should make it hot~ tapi sebelom aku buat oven tu hot~ (tibe2 suke plak cakap hot~).... i need lessons... i need research.... i need youtube!







ketika usaha murni ini sedang dijalankan... harap-harap cake aku tak hangus, penyek, busuk dan dapur aku tak terbakar.... amin~

Thursday, August 12, 2010

the movie list

kalo aku kat uia... external aku from time to time mesti update ngan movie2 baru.... tapi bila aku kat umah external aku maintain gigabyte... bila aku nak belajar download movie ni? banyak movie yang aku teringin nak tengok tapi tak tengok2 lagi, terlepas tengok, takde kat malaysia and belum kuar lagi.. these are the 5 top movies yang (buat masa ni) aku nak sangat2 tengok....

no 5 : Brothers



no 4: Remember Me




no 3: The Last Song




no 2: Letters To Juliet



no 1 : Charlie St Cloud

Wednesday, August 11, 2010

the day before ramadhan

a few funny.. unexpected things that happened before hari pertama puasa... and aku tak sepatotnye start entri ni ngan ayat camtu... nanti orang akan ada harapan yang sangat tinggi aku akan cerita bende yang kelakar... padahal takde la kelakar sangat pon... tapi aku dah biasa dah ngan situasi macam tu... so here's 4 things that happened....



1. the asam


aku kat office... menyiapkan kerja sebagai budak praktikal... and my supervisor being pregnant and all... tengah syok2 makan asam yang dier beli kat warta bangi... dier pelawa kat sume orang yang nampak dier makan... and some of them amik makan... dah asam... sume orang suke... (tapi aku tak suka).... and the guy who sits besides me bangun dua tiga kali... sedap katanye... and my supervisor pon cerita la pasal kesedapan asam tu... and cerita kat mana dier beli... and memang gerenti sedap ar... lepas dah cerita tu... tiba2 je dier hilang... maybe pegi bahagian sebelah kanan office... and the guy who sits besides me amik lagi asam tu... genggam satu tangan and memang makan ngan penuh nikmat ar...aku plak time ni tengah fokus kt keje autocad aku... tibe-tibe....

shidi: "siot!... ade putung rokok kat asam aku!!!"
zul: "hah? hahahahhahaaaa..."
kaydee: "yeke?"

shidi tunjuk kat kitorang putung rokok tu... and aku memang tak tahan gelak tengok muke dier yang ke-geli-an... time kak ijat tengah puji2 asam tu... aku tau sangat kat mana dier beli... dah warta tempat mak aku beli barang dapur... and aku dapat bayangkan sorang pakcik atau makcik lalu sebelah tempat jual asam tu and 'ter'campak putung rokok dier tu...

zul: "abis la... kak ijat dah makan banyak dah..."

kitorang terpikir jap... gelak memang gelak... tapi kak ijat tu dah la mengandung... she's doesn't smoke but could this effect her baby? bila kitorang bagitau kak ijat... kak ijat gelak gila2... so one thing is for sure... it sure doesn't effect her sense of humor....




2. the last lunch


esok puasa... so some of my officemate rancang nak makan lunch sama2... konon nye macam last lunch ar sebelom puasa...

kak ida: "kd... nak makan kat mana?"
kaydee: "kd.. tak kisah..."

aku tak sepatotnye jawap macam tu... aku sepatotnye jawap "kd tak kisah tapi biar la bawah rm10... kalo rm5 lagi bagus..." but instead i said "kd tak kisah..." and dalam kereta , aku terdiam sorang2... diorang bawak aku gi Bangi Golf Club House.... there were eight of us... and aku ngan sopie je budak praktikal... aku perhatikan sopie... dier pon tengah cek2 dompet dier... and aku pon cek2 dompet aku... adoiiii....

bila aku tengok menu (harga dulu)... adoiii aku sebelom ni dah jadi jeritan cedera parah... terlalu drastik sampai aku takleh nak eja... but enough about that... what's funny is that aku sorang je yang abis makan... orang lain sume tak habis... tu tak pe lagi ar... aku memang jarang (sangat jarang) tak abis makan... tapi aku pelik tengok diorang... makan dah la slow2... and asyik cakap pasal diorang tak larat nak habis... yang lelaki pon sama... semalam makan kat tempat biase2 je sume berselera je aku tengok... pinggan licin tak payah basuh...

aku tahan gelak... ni bukan spatotnye dianggap lunch terakhir ke? yang diorang ni tak habis makan nape? dah la esok puasa... dah la makan mahal... tapi tak habis? tapi yela... diorang kan dah bekerja so berduit la... aku ni budak praktikal je... but what's the use of a payed meal if you don't eat it?



3. the taxi driver


ada certain time... ayah aku tak dapat amik aku dari keje... and my brother mail plak ada training basketball... so aku balik sendiri naik teksi... i don't know about other people... tapi aku rasa sangat tak selese bila aku 'ter'naik teksi yang sama dalam jarak masa yang pendek... kalo jarak masa yang panjang takpe lagi... sebelah pihak je yang boleh ingat... aku memang ingat ar laki ni... sebab aku rasa macam dier muda sangat...

kaydee: "jalan tiga ek.."
encik taxi: "yang dekat ngan skolah tu kan?"

encik taxi tu toleh belakang... ak plak time tu tengah pandang depan... and all i could think of was... "kd! pura2 tak ingat! tolong la pura2 tak ingat!"... it was obvious the taxi driver remembers me... sebab dier tak tanya langsung jalan... terus bawak je teksi... takleh jadi ni... kene wat macam aku tak ingat ni....

kaydee: "errmm... masuk kiri pastu terus ek..."
encik taxi: "kan dah penah hantar dah dulu... awak tak ingat saya ke?"
kaydee: "oooh?... eh?... yeke??" *tengah belakon*

aku seriusly tak pandai belakon... sebab encik taxi tu dah senyum2 tengok gelagat aku... aku terus bayar dier cepat2 and masuk rumah...



4. the shock


lepas makan malam... aku nak naik bilik aku... aku lalu ruang tamu... kat ruang tamu adik aku fatimah (darjah tiga) tengah duduk khusyuk baca buku sorang2... (bajet je lebeh.. bukan baca.. tengok gambar je)... tibe-tibe...

shrrrrrriiiieeeekkkkkkk kababooooommmmmmm!
*bunyi mercun meletup*

fatimah: "MAAAAKKKK.... MAAAKKKKK... MAAAKKKK MANA??? TAKUUUUTTT... MAAAAAAAKKKKK... !!!~~~~~"

laju gile adik aku lari... sampai aku bleh rasa berangin bila dier lari depan aku... kesian... dah lama tak masuk bulan puasa ngan raya sampai adik aku lupa nak bezakan mercun ngan kilat/gempa bumi... aku ngan usop gelak2 guling2... kitorang biar je fatimah dalam keadaan yang cemas, ketuk2 pintu bilik parents aku....


selamat berpuasa semua~

Sunday, August 8, 2010

rumah pena


aku tak tau ar sejak bila... but lately aku senang teruja kalo dengar perkataan seperti short film... the best thing about short film is that they're short... so tak banyak buang masa... and bile pendek... kite akan mudah ingat... semalam aku pegi Maskara Shorties 2010... aku pegi ngan epud, suraya ngan syaf... (sepatotnye ngan mozek and huda skali tapi kitorang pegi asing2)... niman tak dapat ikot sebab ada hal ngan member lain...

maskara shorties is an event that shows local and some international short films for free... tapi sebab ada 'masalah' kitorang tak sempat pon tengok sebarang short film... just tayangan or sedutan filem yang bakal tunjuk kat wayang je yang kitorang sempat tengok...

aku sebenarnya plan nak pegi KL pukul 6ptg... but something happened so tak jadi plak... so plan pegi lepas maghrib... the event starts at 8pm tapi kitorang bertolak pegi KL dari bangi kol 8.30 mlm (bagus kan?)... and sampai je kat KL kitorang sesat... (bagus kan? kan? kan?)

selepas beberape kali lalu kawasan perkuburan, sekolah2 pelik, bangunan2 besar dan lama and perumahan yang sangat menakutkan AND thanks to GPS epud ngan pagad yang tunjukkan jalan... AKHIRNYA jumpe gak Rumah Pena... kitorang sampai sana pukul 10mlm... agak2 dah bape short film kitorang dah missed? pelik gile aku ngan lokasi tempat ni... terpencil macam nak buat aktiviti penyeludupan plak... and why is everything seems so dark? oh yeah... sebab malam...

but the event was cool... it's like watching movies outdoors... duduk atas tikar... tengok filem sambil hirup udara malam.... mesti lagi cool kalo kitorang sempat tengok dari awal sume short film tu... tapi apakan daya... takde rezeki.... *bunyi orang main violin sedeh*


sampai je kat sana kitorang terus duduk atas tikar... and aku happy gile bila nampak budak2 studio aku... shazu, inas, ras, kak ti, pagad, yun, and khai... walopon minggu lepas dah jumpe diorang kat KAEDFEST... tapi apa salahnya nak jumpe lagi minggu ni... (aku rindu budak2 studio akuuu!!!)... diorang pon sampai lambat... tapi sempat gak tengok beberape short film...


check out this vid aku dah edit... ada gak aku selitkan adegan2 yang terjadi masa kitorang sesat mencari jalan... aku kesian sebenarnye kat suraya, epud ngan syaf... sanggup teman aku pegi event2 yang aku nak sangat2 pegi... it's a good thing being lost with these guys are fun... diorang tak mudah melatah...




ni aksi kitorang sebelom sampai bangi....






*sori vid tu gelap... video camera aku kurang canggih... takde night vision... huhu... apakan daya...*

the grey ball - part four


Mak: “have fun okay korang…. Pukul 6 nanti makcik datang amik… hati-hati tau”

Aku, zahir, adik aku mira ngan kawan2 dier Inas ngan Hafiz lambai kat mak aku yang sentiasa ceria dan baik hati hantar kitorang gi funfair tu... mak aku memang selalu senyum… berjiwa muda… aku tahan gelak tengok Hafiz dari dalam kereta lagi asyik sengeh2 kat mak aku… how cute is that? The kid got a crush on a woman the same age as his mother…

Hafiz: “mak ko…. cantiklah…hehe…” aku terdengar hafiz bisik kat Mira….

Mak: “bye2… makcik gi dulu…. Oh ye… IZZAH! JAGA ADIK TUUUU… KALO DIA SESAT SIAP KO!!!

Hafiz ternganga dan terkedu selepas mendengar arahan mak aku yang macam petir tu… Aku tepuk bahu Hafiz… tanda suruh dier bersabar… aku simpati… he’s too young to have his heart broken like that and in such a short period of time…

Zahir: “ mana kakak angkat aku ni? Tak nampak pon…”
Izzah: “masuk pon belom lagi camana nak jumpe… ko cube tahan sikit nafsu ko tu… hahaha”

Zahir jeling kat aku and terus beratur untuk beli tiket untuk kitorang sume…. While waiting for zahir, my eyes couldn’t help but wonder around the funfair… baru aku sedar… banyak muka2 yang aku kenal… satu per empat daripada budak kelas aku ada kat sini menghabiskan hujung minggu mereka… everybody seems to be happy with their family and friends but there’s something about this place that creeps me out…. Dier buat aku rasa… entah… macam sedeh… orang putih cakap depress…

Zahir: “ hahhh… cepat2 amik tiket masing2… ni aku dah siap belikan token skali… “

Zahir pass 3 tiket and beberape keping token kat mira, inas ngan hafiz….

Izzah: “so korang nak main ape dulu?”
Mira: “ferris wheel!!!”
hafiz: “rumah hantu!!!”
inas: “toilet kat mana ek?”
Zahir: “maya Karin! maya Karin! maya Karin! maya Karin!!!!”

Lepas bawak inas gi toilet… kitorang berpecah… mira, hafiz dan inas pegi bersuka ria menikmati zaman awal remaja diorang.. dan aku plak teman zahir stalk bakal kakak angkat dier…

Zahir: “okay… maya karin akan datang tepat pukul 11pg… dalam 5 minute lagi… dier akan naik kereta kancil warna kuning… and dier akan pakai tshirt putih ngan jeans…”
Izzah: “mana ko tau sume bnde ni?”
Zahir: “ko tak bukak tenet ke? kat akustalkmayakarin.blogspot.com la… mana lagi…”
Izzah: “you seriously need help…”

My best friend is a lunatic… but he’s not the only one… baru aku perasan ramai yang tengah tunggu maya Karin kat situ… zahir tengah teruja tengok jam... but something else caught my attention…

Ada satu khemah besar warna hitam… and ada cahaya kuar dari khemah tu… what is that?... aku tak sedar aku dah mula jalan perlahan lahan pegi kat khemah tu… aku jalan slow2 tinggalkan zahir… aku baru nak masuk melangkah khemah tu…

Zahir: “ko kenape???... tibe2 pekak ke?... aku panggil ko, ko wat bodo je..”
Izzah: “huh?”

Zahir tarik lengan baju aku…

Zahir: “jom la… lagi seminit dier nak sampaiiiiiii….”

“Why… hello there…”

Aku ngan zahir toleh kearah suara tu… sorang perempuan dalam umur awal 40-an tegur kitorang… ni orang melayu ke ape ni? aku kurang pasti sebab dier berambut blonde… tapi muka macam melayu….

Madam kaydee: “my name is madam shileaareenaa geliumiya… but you can just call me madam kaydee… i control this... well you Malaysians like to call it... funfair..."

dier tunjuk kat poster funfair tu macam nak cakap perempuan kat tengah tu dier... tapi aku tengok tak sama pon... macam perempun dalam poster tu jauh lagi tua...

madam kaydee: "they photoshoped me... apparently you have to be old to be a witch...Welcome to my shop of mystic mischief… potions and spells... and magic!"
Izzah: “this is a shop?”
Madam kaydee: “never look at things with only your eyes dear…. come”
Zahir: “sorry.. but we’re actually in a hurry…”
Madam kaydee: “don’t worry… Maya Karin’s gonna stop by here anyway… so you won’t miss her…”
Zahir: “we’d love to go in your shop… jom izzah… excuse her… she’s not herself lately…”
Izzah: “how do you know we’re here for Maya Karin?”

Aku tak tau plak kat muka zahir penuh ngan cop “aku obses ngan Maya Karin”...
Madam Kaydee: "i am madam kaydee... its my job to read people's mind..."

kitorang biar madam kaydee bebel sorang2 pasal kehebatan dan super powers yang dier ada... the shop was more interesting... so kitorang jalan2 tengok2 sekeliling... banyak gile barang pelik2... dan aku akhirnya jumpe jugak bende shining yang aku ternampak dari luar... a grey ball... dalam bola tu ada asap2 tengah gerak2...

Madam Kaydee: "the grey ball... it has its own name but it's too long... so i call it the grey ball... it can show you anything you want to see..."

aku tenung bola kelabu tu.... really? anything?

Madam Kaydee: "that's right... izzah... anything... apa-apa aja~"

Zahir gelak dengar slang madam kaydee...

Zahir: "ini sume syirik ni... takleh pecaye ni.... "
Madam Kaydee: "eh mana ada... takde lah syirik sangat... "

tak pasal2 kantoi dier bleh cakap melayu....

Madam Kaydee: "think really hard izzah... and look inside the grey ball..........."

aku pandang bola tu... there was only one thing i wanted to see.... one thing i wanted to know. so badly.. macam mana life aku kalo aku tak kenal zahir.... and zahir tak kenal aku... aku nampak asap2 dalam bola tu tukar jadi bayang2 orang... aku dah tak dengar dah suara madam kaydee... dah tak dengar dah suara zahir... and everything became black... so black.....

"woiiii... izzah!!! mana ko nak lari hahhhh????"

aku bukak mata aku... macam kenal suara tu.... aku toleh belakang... tu macam... si pembuli husna dalam keadaan diri dier yang masih darjah tiga tengah lari menuju kearah aku... ngan tiga orang suruhan dier... izzat, kamal, ngan faezah.... pon sama nampak mcm diorang darjah tiga... where am i? why am i here?ni kat sekolah rendah aku ni... aku pandang kat tingkap kelas sebelah aku... what the (mencarut)!!!!!!.... aku... aku darjah satu???

"siap ko izzah!!!!"

i remember this.... the time aku kene buli teruk ngan husna ngan geng dier... tiap2 hari masa rehat diorang akan curi bekal aku... bila aku betol2 sedar aku bakal kene serang ngan diorang... aku terus lari... sepantas yang mungkin... aku lari sampai hujung sekolah... sampai taman sains.... aku kene lari cepat.... nanti kat pokok tu mesti aku jumpe zahir tengah syok2 kencing... mesti dier bleh selamatkan aku....

Izzah: "zahir?... zahir...?"

no one was there.... takde sape pon yang tengah berdiri mencemarkan pokok tu...

Izzah: "ZAHIR!!!... ko kat mana???"

Husna: "gila ape... jerit sorang2... laju gak ek ko lari... "
Izzat: "takkan dah lupa kot... arini ko tak bagi lagi bekal ko..."

aku tak hiraukan langsung diorang... aku campak bekal aku dan secara tak sengaja terkena kepala faezah pastu faezah terjatuh atas kamal... and that made them fight among themselves for awhile... aku tinggalkan diorang kat situ adn terus jalan nak balik ke kelas aku... aku sendiri aku tak sure aku ingat ke tak kelas aku kat mana... sampai je kelas aku terus duduk kt tempat aku... alone with no zahir...

Cikgu Rasdiana: "murid-murid... arini kita ada kawan baru... dia baru masuk sekolah kita...please be nice to him okay..."

tibe2 ada seorang budak laki masuk kelas aku... sorang yang aku kenal sangat2...

aku cube nak panggil dier... tapi suara aku tak kuar... aku perhatikan je cikgu rasdiana bisik sesuatu kat telinga budak laki tu... and budak laki tu terus berdiri di hadapan kelas.....


"hai kawan-kawan... nama saya zahir... cita2 saya nak jadi pilot yang berjaya..."






....to be continued


Sunday, August 1, 2010

kaedfest 2010

saturday... aku, epud ngan niman pergi KAEDFEST 2010!!!.... lepas lunch kat bangi, kitorang bertolak pegi UIA... and meet up ngan suraya kat sana... and kitorang jalan2 sambil tengok and dengar live show kat situ... aku sempat gak jumpe budak2 studio aku...

tekun dengar performance

dean.. tengah control macho~

surprise! syed, zoey, syefik ngan kawan diorang nabil pon datang gak...

maw tunjuk hidung... hahaha~

ada yang tergoda tengok gambar ni? ahahaha~

suraya: "saya ketagih cendawan goreng!!!"

aku bawak diorang jalan2 gi centre... and sesi fotografi dijalankan...

express yourself~




sekodeng~

and then kitorang dinner kat HS~

gambar fear factor tak jadi

tengah discuss sape yang layak nak habiskan pancake

malam tu kitorang gi AAD short film festival 2... to support niman ngan mozek yang hantar short film diorg...
aku nak gak rakam tu...

time mozek gi berak... niman naik pentas dua kali amik hadiah and sijil...

here's a video of the saturday we spent at
KAEDFEST IIUM 2010
check it out~




yes... kitorang memang gila bergambar...