Saturday, July 31, 2010

the grey ball - part three

previous part here... the grey ball - part two



Loceng sekolah dah lama dah bunyi… tanda skolah dah abis… tapi aku tetap duduk kat tempat aku… tak berganjak… aku masih tengah bayangkan macam mana keadaan kalo aku tak penah kenal zahir… I wonder if it would affect anything…

Zahir: “aihhh!! Penat dah aku macam ni… ko kenapa arini? Asyik termenung je… dah tak sabar nak kawen dah ke?”
Izzah: “oh.. kalo termenung je mesti pikir kawen ke? tak logic gile ko ni…”
Zahir: “nanti ko tumbuh jerawat… ko jangan nak call aku pagi2 buta “JERAWAT TUMBUH!!!”

True… aku sangat takut kalo tumbuh jerawat… takkan orang lain tak takut jugak? It’s like a living thing growing on your skin… a living creature!... tapi aku tak pikir pon pasal jerawat… apa yang zahir cakap tadi cume membuktikan yang zahir adalah orang first aku akan cari walopon perkara remeh…

Zahir: “wei… jom pegi Jungle dulu nak sebelom balik? Jom la… jom laa… jom laaa…”
Izzah: “yela… jom laaa… haha”

Jungle bukan lah restaurant atau club malam… tapi kat belakang rumah aku… ade rumah papan kecik ni… ayah aku selalu duduk kat dalam tu dulu untuk privacy keje2 kayu dier… kat situ ade banyak pokok… and ade satu buaian ni… back when we were in second grade… aku ngan zahir selalu main2 kat buaian and kejar2 ayam kat situ… ayah aku plak duduk dalam rumah papan tu buat kerja…

*perbualan masa darjah dua*

Zahir: “eh awak ingat tak ape Cikgu Rasdiana ajar tadi…”
Izzah: “apa yang cikgu ajar tadi? Kite tak ingat laa…”
Zahir: “alaaaaa…. Kite kan baru je belajar tadi sebelom balik…”
Izzah: “cepat la cakap… belajar ape? Kite nak tau ni!”
Zahir: “kite kan belajar J.U.N.G.L.E… jungle!! Tempat ni macam jungle la…”
Izzah: “Ooooooo…”
Zahir: “jom panggil tempat ni jungle nak?”
Izzah: “hmmm.. boleh laa… nak jom jugak laa..”

I had no idea what jungle meant at that time… apa yang zahir ajak sume aku ikot je… bila teringat balik memang aku akan tergelak… dulu aku ngan zahir ber’kita’ ‘awak’… lama2 kitorang cube adjust jadi ‘aku’ ‘kau’ plak…

Sampai je kat jungle… aku terus bukak pintu rumah papan tu… adik aku Mira dengan kawan dier Inas dengan Hafiz tengah main monopoly…

Izzah: “weii… bape kali akak cakap… jangan main kat sini… all of you…get out~”
Mira: “alaaa… mak tengah vakum rumah… bising la akak… “
Zahir: “biar je la diorang lepak sini…”
Mira, Inas ngan Hafiz sambung game diorang… and aku ngan zahir duduk lepak kat luar… kat buaian kitorang…

Zahir: “cepat cakap… apa yang ko asyik pikir sepanjang arini?”
Izzah: “takde pape laa… mana ade aku pikir apa2…”
Zahir: “ko jangan nak tipu aku laa… aku tau ar… bajet aku tak kenal ko plak…”
Izzah: “hmmm… ko penah tak rasa macam ko nak sangat bende tu… tapi ko tau ko akan hilang bende penting kalo ko dapat bende tu?”

This was a lie… tengok dari susunan ayat aku je dah tau aku main hentam je cakap ape… aku takkan bagitau zahir ape aku pikir tadi… mesti dier ingat aku pelik….

Zahir: “ko boleh cakap BM betol2 tak? Tak paham aku…”
Izzah: “ko penah terpikir tak… ko sebenarnye mampu dapat sesuatu yang sangat berharga yang boleh ubah hidup ko… tapi untuk dapatkan bende berharga tu… ko kene korbankan something else…"

Woah… mana datang ayat tu… pandai gile aku tipu….

Zahir: “aku rasa aku pernah ar…. Ko ingat tak aku dapat tawaran gi MRSM tu…”
Izzah: “ha’ah… apsal ko tolak hah???.... rugi gile…”
Zahir: “nak buat ape aku pegi… kat sana takde ko… ko la sape sruh bengap sangat… tak lepas ujian masuk MRSM…”
Izzah: “cis! Kurang ajar ek ko…”

Zahir cume gelak je… but then this got me thinking again… zahir sangat pandai… and sume orang tau zahir nak sangat2 jadi pilot… one time zahir ada peluang nak pegi satu trip untuk seminggu ni... peluang untuk dier naik kapal terbang... tapi sebab aku ada performance gamelan yang pada ketika itu aku rasa persembahan antara hidup atau mati... so zahir tak pegi trip tu... semata2 nak bagi sokongan kat aku....

and then there was this one time... kitorang ngan member2 lain pegi pesta sekolah kitorang ni... zahir nak sangat2 pegi sebab artis pujaan hati dier diura2 akan ade kat situ.... the rumors about Maya Karin being there was true after all (walopon ramai yang anggap miza buat2 cerita)... tapi sebab aku terpisah ngan zahir dengan kawan2 lain... zahir sibuk cari aku sampai tak sempat tengok Maya Karin... by the time dier ternampak Maya Karin, Maya Karin dah masuk dalam kereta dah nak balik... there's a photo of her in our school magazine... and setiap kali zahir tengok... mesti dier jerit2 tak tentu pasal... aku simpati...

tiba2... aku terpikir... kalo zahir pegi trip tu, life dier boleh berubah jadi lain ke?... kalo dier sempat jumpa Maya Karin and sempat borak2 ngan dier... agak2 apa yang jadi lepas tu?... what if our friendship is the only thing that kept zahir away from... i don't know... achieving other things in life?... if he didn't knew me... at all... would his life be much better?

zahir:" AAAAAAAAAArgggghhhhhh!!!.... IZZAHH!! Oh My Gucceyyyyy!!!
izzah: "ko pehal?"

aku benci gile dengar zahir tiru cara fasha sandha cakap dalam Pisau Cukur... sangat benci...

zahir:" miza mesej aku!!! dier cakap Maya Karin ade kat funfair dekat ngan umah Mr Ramlee tu sabtu ni!!! teman aku! teman aku! teman akuuuuu!!!"

hanya orang yang betol2 kenal zahir je mampu nampak zahir dalam keadaan gedik macam ni... Maya Karin ni pon satu... ade ke pegi funfair....

mira: "eh? funfair? tadi mira baru je curik poster dier... ni hah..."
izzah: "apsal mira curi poster?"
mira: "sebab poster tu.... sangat.... cantik..."

aku dikelilingi orang pelik2... aku amik poster tu dari mira... mira was right though... the poster was pretty cool... kat tengah2 poster tu ade perempuan tua ni... mata dier tajam gile... kat tangan dier ade ade benang... benang tu pulak macam bercambah jadi spider web... and kat hujung web tu ade kolaj event2 dan show2 yang ade kat situ... macam dier yang mengawal sume event2 tu... but something else caught my eye... mata perempuan tua tu... tengah pandang straight kat bola kelabu ni also in the centre of the poster... that's one shiny slimy grey ball... what is that?

zahir: " sooooo??? nak pegi ke tak nak???"
izzah: " boleh je... aku free je esok..."
zahir: "kita kene pegiiiiiiiiiii!!!!! Mayaaaaa Karrrrrinnnnn!!!!!"

aku pass balik poster tu kat mira... the old women's eyes were creeping me out....





...to be continued


Friday, July 30, 2010

the misery

setelah sekian lama aku gune lagu Jay Sean- Down sebagai aku nye ringtone... aku rasa aku dah jumpe lagu yang seswai untuk naik takhta....



aku simpati dengan nasib laki tu... but you have to admit the video is kinda cool.... yes.. it's simple... but cool...

Saturday, July 24, 2010

the sorcerer's apprentice


yesterday.... aku, syaf, niman, epud ngan syefik pegi tengok The Sorcerer's Apprentice... and the movie was AWESOME!... memang kene tengok cite ni... walopon dah agak ending dier camne (niman: cite disney mesti happy ending).... but the story was pretty cool... what is it about magic and sorcery yang menarik gile minat orang... aku rasa sebab kite tak bleh nak buat macam tu... kite takde ability nak buat magic like make a broom clean a room by itself... so bile tengok movie ke ape ke mula la teruja...check out the trailer...



Dulu... Merlin sebelom dier mati sebab kene tikam ngan pompuan tak brape cun ni... pesan kat Balthazar ni... "cari lah The Prime Merlinian.. dier je yang bleh selamatkan dunia dari pompuan tak brape cun tu.. nah bagi dier naga kecik ni... pandai2 la dier nak wat ape ngan naga ni..."For centuries Balthazar search for the boy dan akhirnye dier jumpe Dave Stutler (Jay Baruchel), a seemingly average guy who loves physics... lepas jumpe ngan Dave, Balthazar terus buat class ajar Dave the art and science of magic, and together, these unlikely partners work to stop the forces of darkness.

aku kalo tengok movie... mesti aku check ape soundtrack. dier.. this is a cool song from One Republic... dier ade selitkan skali scene2 from the movie in this video clip... check it out...

Friday, July 23, 2010

the grey ball - part two

previous part here.... the grey ball - part one



Mr Ramlee: “class settle down… settle down… open your notebooks… and Taufiq!! Bangun!!! Dah abis rehat kamu jadi macam ni ye? I don’t want anybody sleeping in my class…”

Mr Ramlee was our English teacher… I like Mr Ramlee… not just because English was my favourite subject but a whole lot of other reasons… one time the whole class went to Mr Ramlee’s house… he had a BBQ party…. And dier masak burger ni… dier buat sendiri kot burger dier… and they were surprisingly delicious… kalo dier buat bisnes mesti dier kaya raya…

Mr Ramlee: “okay… SPM dah nak dekat…. And let’s face it… you guys suck at essay writings…. Shazu! Ko form 5 ke darjah 5? Kuning is yellow…. Not leyyow!! Pandai2 plak ko tukar huruf L ngan huruf Y tu…”

The whole class burst into laughter… Shazu plak senyum bangga macam dier dah berjaya rampas anugerah pelajar cemerlang dari Naddy…

Mr Ramlee: “ so.. I want all of you to write an essay…. Lebeh dari 5 muke surat panjangnye and jangan tipu! Jangan sengaja tulis besar2 ye…. Yanie dan Jamal”

Yanie and jamal were the only twins in our batch…. And diorang memang nakal giler… hahaha… one time Mr Ramlee asked us to do a 3 page report of our field trip to Petrosains… diorang penuhkan 3 muke surat tu dengan tulisan besar… tajuk report tu je… isinye takde… aku tak tau ape hukuman yang diorang kene... tapi dengar cite diorang kene redo balik report tu...

Zahir: “Mr Ramlee… what’s the essay about?”

Aku toleh kat meja zahir… biasenye jarang zahir tanya soalan…. Dier akan duduk kat meja dier and tak hiraukan ape yang cikgu2 cakap… tapi kali ni dier macam serius plak… sampai Mr Ramlee pon terkedu zahir tanya macam tu…

Mr Ramlee: “ well… I want you to be creative… start the essay with “What would happen if…” kamu boleh cakap pasal banyak bende… it can be about anything… and try to surprise me…"

Seperti biase… satu kelas jadi bising… dah macam bunyi beribu2 lebah tengah mesyuarat pasal bisnes madu… after giving us the assignment… Mr Ramlee abiskan kelas dier awal… sebab ade meeting dengan pengetua dan guru2 lain… so i started thinking about the essay...

Hmmm… ape essay aku nak wat ni?

What would happen if…? What would happen if birds can’t fly? hmmm cam bosan la plak… nnti kene research pasal burung…
What would happen if…? What would happen if Mr Ramlee’s burgers become famous? Hmmm… merepek gile…
What would happen if…? What would happen if I was actually a princess? Ishhh! Tak nak laa…

Hmmmm….

Zahir: “ woi! Minah! Ko ni tak abis2 berangan!"

Zahir amik kerusi and duduk sebelah aku…. Dier terus cerita idea dier untuk essay tu… pelik... teruja plak mamat ni... padahal kerja sekolah yang cikgu bagi tak penah pon buat sebelom ni... but I wasn’t listening to any word he was saying… sebab aku tibe2 terpikir something…



What would happen if aku dengan zahir weren’t best friends…? What would happen if… I’ve never met Zahir? What would happen if we never knew each other…. ?










…. To be continued

superman



If I could be your superman,
I'd fly you to the stars and back again.
'cause every time you touched my hand,
You feel my powers running through your veins.
But I can only write this song,
And tell you that I'm not that strong.
'Cause I'm no superman, I hope you like me as I am

Tuesday, July 20, 2010

the grey ball - part one


aku terus lari kearah budak-budak laki tengah kumpul dalam satu kelas kosong ni… ceit! Patotlah lama gile aku tunggu kat kantin dier tak sampai-sampai… rupe-rupenye kat sini…. Tapi ape dier buat dengan latip and bunta? Aku tak suka budak dua ekor tu… ntah pape… bajet samseng kat sekolah ni....

izzah: “zahir!!!!... weiii!! Ko tau tak bape lama aku tunggu ko kat kantin??”

bile dengar sergahan aku… diorang sume terkejut and sembunyikan plastik2 yang ada kat depan diorang…

bunta: “pehal plak awek ko ni???”
latip: “ kaco laaa! Ishhh! Zahir.. kitorang chow dulu… ada stok lagi bagitau…”

I can’t believe it… hari tu cakap dah stop dah… tapi zahir still tak serik2 lagi….

zahir: “ nape ni? Muke masam2 ni?”
izzah: “ what was that all about?”
zahir: “what was what?”

aku pandang je zahir… mengharapkan penjelasan…

zahir: “I need to make some cash… so aku jual je laa kat diorang…”
izzah: “ko gila ape??? Kalo cikgu tangkap ko… macam mana?”
zahir: “alaaa… lepas dier rampas… confirm dier pulangkan baliknye…. Tak kan dier nak gune bende ni”

Aku dah bape kali dah cakap kat zahir…. Jangan bawak mainan pegi sekolah… tapi dier degil gile… lagipon… dier cakap tu bukan mainan… tu robot… collector’s item katanye… peduli ape aku… yang aku tau tu sume mainan… umur dah 17 tahun pon nak main ngan robot2 lagi….

Zahir: “dah2… masam2 plak… senyum la monyet… weii.. aku lapar laaa… jom makan…. Time rehat ade lagi dalam 5 minute lagi ni… sempat la ko belanja aku karipap seketul… hehehe~”

Zahir tarik lengan baju kurung seragam sekolah aku sambil sengeh-sengeh… dier ingat aku nak sangat la tu belanja dier karipap… huh! tapi aku belanja jugak… tanpa rela hati sebab zahir dah rampas dompet aku… zahir memang suka buli aku… but he’s not really that bad once you get to know the real zahir…

I’ve known him since the first grade... aku baru lepas kene buli ngan sorang budak darjah tiga ni… aku lari sampai kat taman sains belakang sekolah… and that’s where I met him… there he was… tengah senyap2 buang air (berdiri) kat pokok yang aku selalu duduk sebelom ni (aku janji.. aku takkan duduk kat situ dah)… aku rasa dier la manusia paling jijik masa tu… bilik air kat sekolah punye la banyak… boleh plak dier tinggalkan kesan merata-rata… tapi aku tetap pelawakan bekal aku… bekal yang aku berjaya bawak lari dari kene rampas ngan Husna budak darjah tiga tu... and that’s how we became best friends… I won’t normally tell people the real story of how we met though… mak aku cume ingat kitorang kenal sebab satu kelas…

zahir: "hoi!!!!!"

aku tak sedar.... masa aku tengah sibuk layan flash back kepala sendiri... mata aku dah terlalu lama sangat tenung zahir... zahir dah mule rimas dengan kelakuan aku... tak pasal-pasal pipi aku kene cucuk dengan something... ape yang cucuk pipi aku ni?

zahir: "berangan je keje ko... ko sedar ke tak loceng dah bunyi ni?"
izzah: "huh?"
kuang ajar punye mamat! baru aku sedar dier cucuk pipi aku ngan kayu yang dier kutip kat atas tanah... siot! aku sapu tanah2 yang lekat kt muke aku... and kitorang pon gerak ke kelas... untuk sambung rutin sebagai budak skolah menengah....




.... to be continued




(hehe... aku nak try wat cerpen pendek.... stay tuned for part two)

Friday, July 16, 2010

the pretty reckless

sesape yang layan gossip girl mesti kenal minah ni... Taylor Momsen... dier jadi watak Jenny yang suke sgt rebel... and tak nak dengar cakap ayah dier... kadang2 aku bengang gak tgk watak dier... ntah pape... ade je bende yang dier tak puas hati... but hey... that's just means watak yang dier bawak tu menjadi ar... here's taylor momsen dalam gossip girl... the rebellious teen who wants to fit in and become a fashion designer...


aku tak sangka... biasenye ramai je pelakon yg dah umur 2o tahun ke atas dpt watak jadi budak skolah... tapi taylor sorg je yang lakonkan umur dier dlm cite tu... time dier belakon gossip girl dier budak bawah umur... skrg pon dier budak bawah umur gak sebab umur dier baru nak masuk 17 tahun... tapi taylor momsen outside of gossip girl is totally different... here's taylor momsen when she's not acting...

she's the lead singer in a grunge band.. aku memang tak minat sangat lagu2 grunge ni... sebab bising... tapi lagu2 dari The Pretty Reckless ni okay gak ar... takdelah bising sangat... and taylor can really sing.. aku ingatkan bila aku dengar pasal dier ada band... owh ni mesti nyanyi lagu pop ni... but boy was i wrong...



“I didn’t choose acting or modeling, I got thrown into it,” Momsen says. “I liked it, so that wasn’t a problem, but music and songwriting are what I’ve always really wanted to do. I’ve been working with producers and hanging out in recording studios since I was five, I just couldn’t put out an album when I was eight,” she says with a laugh. “Now I can.”

the day i felt like i wanna die


today... friday... started like any normal day.... i woke up at 6.30am... i got ready for work... i had a my breakfast... and tepat pukul 8.30 pagi... aku sampai office... and then things went on pretty normal after that... until lunch time...

aku ikot kak ida, sopie ngan liez... sopie ngan liez budak praktikal engineering... kitorang makan kat restaurant Nasi Ulam... hari jumaat rehat memang lama dalam dua jam... so diorang ajak aku pegi jalan2 kat pc fair yang ade kat UKM...

teruja gile aku... banyak btol barang2 murah... earphone harga rm5 pon ade... tapi aku dah mula rasa tak selese... meragam plak perut aku... dier macam tengah berborak2 ngan organ dalaman aku yang lain... aku time ni dah merayau sorang2... kak ida pegi cimb bank... liez ngan sopie dah berjalan ke mana ntah... aku dah takde mood nak berjalan... serius aku dah rasa lain macam... i need to sit down... fast!

tapi aku terserempak balik ngan kak ida kat tangga yang aku berniat nak duduk... aku tak jadi duduk... aku borak2 ngan kak ida... bile borak2 ngan dier aku lupe jap pasal perut aku meragam... some people have the power to make others feel comfort when around them... i guess kak ida is one of them... bile liez ngan sopie dah abis shopping... kitorang terus balik office... aku dah set dalam kepala... terus target toilet!... tapi sebelah office ade kedai jual kain ela and baju kurung... and macam biase perempuan... akan singgah kat tempat2 macam tu... termasuk la aku yang tengah terseksa...

masuk2 je aku nampak tuan punye kedai tengah pegang baby... anak dier nama aidil... COMEL GILE! aku pegang2 pipi dier... and dier terus capai jari aku... dier genggam jari aku erat gile.. and it seems like he doesn't wanna let go... aku lupe kejap pasal perut aku... bile diorang dah abis tengok baju2 kurung yang ade kat situ... datang balik ragam perut aku... kali ni macam dah lagi teruk...

aku naik office... and nak pegi toilet... tapi kedudukan toilet yang dekat ngan surau dan pantry buat aku pikir dua kali nak "cari pasal" kat situ... so i just went to my place and sit down... menahan... sakit perut yang teramat sangat...

azrul: "kd tolong susun drawing tu kejap..."
kaydee: "huh?"
azrul: "susun drawing ikot aras..."

aku berusaha susun drawing yang beberape helai tu je sambil menahan... menahan dari segi banyak aspek termasuklah reaksi muke aku... aku kembali duduk kat tempat aku... menahan lagi...

azrul: "kd... carikan surat DBKL dalam folder ni..."

aku bersyukur dier dah siap bagi aku folder tu... so aku bleh maintain duduk... punye la aku cari dalam folder tu... rupe2nye memang takde dalam folder... ade kat tempat lain... cis~...

azrul: "kd... gi simpan folder2 tu kat sana.."

dan aku kene gak bangun... aku berusaha berjalan sambil menahan beberape tapak pegi ke bookshelf tu... and terus pecut duduk tempat aku balik...

aku perhatikan jam... dah pukul 4 ptg... bile nak balik ni!... huhuhu... tibe2 aku dengar kat tengah2 office sume orang tgh bising2... rancang nak beli kuih untuk saje2 makan minum petang... satu2 bnde aku tak nak skrg ialah makanan!...

aku cube fokus kt autocad... tapi takleh fokus...

sopie: "kd... makan... kuih..."
kaydee: "hah.. okay2..."

there's no way aku mampu makan time2 macam ni....

kak zurah: "dik... ade pisang goreng kat pantry tu... amik lah makan..."
kaydee: "ah... xpe2..."

what could distract me now?... nak pegi toilet aku segan... ramai orang kat pantry... azrul ngan shidi kat bilik meeting tengah discuss pasal drawing ape ntah... kak ida duduk jauh... takde orang untuk aku borak2... there's no babies in the office... so takde bnde yang bleh wat aku lupekan perut aku yang meragam... huhuhuhu.... aku tahan gak sampai la dah tepat pukul 5.30ptg...

kaydee: "kak ijat... saya balik dulu ye..."
kak ijat: "ahhhh xde2... duduk office tido sini... xde laa... okay bye2..."

nasib baik kak ijat cume joking je... kalo dier serius... aku tak tau la ape yang bakal jadi.... aku terus kuar office... tapi tak nampak kereta adik aku mail... biasenye dier dah sampai dah... so aku call dier...

kaydee: "mail kat mana?... cpt la amik akak... waaaaa..."
mail: "owh??... mail kat court ar akak... suruh abah amik ek..."

nak sruh abah aku amik? skrg ni? alamatnye kene tunggu 30 minute la... huhuhu... xleh2... aku kene balik cepat! and i was lucky aku terus dapat teksi... aku dah mule nampak masa depan aku cerah... tapi lain plak yang jadi nye...

dalam banyak2 teksi... aku bleh plak dapat teksi yang pemandunye bukannye drive... tapi drift... agaknye pakcik tu ingat dier dalam formule one kot... terhuyung hayang aku dalam kereta... and in my situasion... that was bad... very bad!... cepat la sampai umah! tolong la cepat sampai umah... aku janji aku akan belajar rajin2... and sampai je umah... aku terus bayar pakcik tu..

pakcik teksi drift: "wahh... rumah awak ade banyak basikal"
kaydee: "adik2 saya punye sume tu... diorang gi skolah naik basikal..."
pakcik teksi drift: "boleh la awak amik satu... bawak pegi keje... hahahaa"

aku tak dapat nak bayangkan keadaan aku mengayuh basikal time aku tengah kronik macam ni... aku terus kuar kereta.... yusof ade kat luar umah... tengah siap2 nak pegi main basketball...

yusof: "eh.. akak dah balik...."
kaydee: "TEPI LAAA!!!!"

aku terus bukak pintu... terus campak beg aku... dompet aku... handphone aku pon melayang....and terus serbu toilet.... and after that, all i could remember was... i cried... menangis aku sebab terharu dengan pencapaian aku... leganya tuhan saja yang tau... aku kuar toilet... dengan keadaan yang selese skit... tapi perut aku masih meragam...

mak: "eh? ijah dah balik?... dah makan? mak masak kari ikan... "
kaydee: "TAAAAKKK NAAAKKKK!!!!!"

Saturday, July 10, 2010

the despicable saturday

hujung minggu aku takde la despicable... cume aku xde idea nak letak tajuk ape... lepas seminggu bekerja... aku rasa aku tak berape seswai ar dengan alam pekerjaan kat office2 ni... aku lagi suka mengajar... dan belajar... dan lepas seminggu bekerja (copy paste dari atas)... aku rasa sabtu dan ahad adalah sangat berharga... so bagi mengisi ari sabtu dengan perkara2 yang aku selalu rasa sebenarnye adalah berfaedah... aku, dean, shazu ngan ikhu gi tengok Despicable Me (3D!) kat times square... cite dier bleh tahan ar... sangat lain dari animation lain... first time watak villain yang dijadikan watak utama... and takde langsung super hero... kesian gile org2 kampung tu...

banyak promo untuk movie ni... but check out this two... kalo aku nak gak minion2 kecik warna kuning macam twiggies ni bleh tak? i love twiggies... sangat sedap...






lepas tengok Despicable Me, kitorang gi makan jap....

aku paham nape shazu saje2 wat muke pelik... tapi aku tak paham nape abang belakang tu buat reaksi yang lebeh kurang sama...

ikhu selepas penat mencari tempat parking...

dean... terngiang2 dalam kepala aku rahsia hidup yang diceritakan...

and then kitorang jumpe ngan kak husna, inas ngan kak siti ngan sapek kat Time Square... and how i missed them!!!! rindu gile... dah sebulan tak jumpe (actually 3 minggu tapi bile type sebulan lebeh dramatik)... and we went to Low Yat after that... aku beli casing plastik untuk handphone aku bernilai rm5...

cover album duet nasyid... tengah2 tu ade ruang untuk letak senarai lagu2....

"shooooppppppingggggggggg!!!!"

dean baru keluar dari hutan

besar gile kepala aku...

shazu berjoget untuk bergambar...

malam tu aku tido kat UIA... kat blik kak husna and inas... and guess who's also in that room?... hana and my ex-roomate fuzah! FUZZZAAAAAAAAAHHH!!! *jerit histeria tapi fuzah cume senyum kepenatan je pandang aku*

....don't you just love saturdays?

Saturday, July 3, 2010

10 things that happened on my first day as an intern


Last Friday was my first day as an intern at UKM Holdings… not many people know the existence of this company… but UKM Holding ade banyak anak2 syarikat bawah dier… salah satunya tempat aku tengah praktikal sekarang ni... Perunding Kejuruteraan dan Arkitek… getting this internship because of my dad isn’t something I’m proud of… tapi yang penting aku ada tempat praktikal and aku dapat banyak pengalaman keje kat sini…

Aku tak tau la kenape aku takleh jadi normal untuk first day ni… let me summarize to you what happen on my first day… here are the 10 things that happened…

1. Aku sedeh tgk baby aku (video camera aku)… I can’t bring him to work… nanti dianggap tak professional… bye2 baby… mommy gotta work to pay the bills… stay at home and be a good video camera… takmo rakam bnde bukan2…

2. Mak ngan ayah aku hantar aku pegi keje… which is kinda dejavu… it’s like back to school all over again… mak aku siap tanya aku nak bawak bekal ke tak… and that was weird….

3. Sampai2 je kat office… aku kene tunggu lama gak laa… sebelom ade sorang akak cun ni tunjuk aku kat tempat duduk aku and bagi aku borang untuk isi… banyak gile aku pangkah2 kat kertas tu… siap mesej inas lagi bile tarikh sebenar abis praktikal…

4. Aku teringat kata2 dean bila aku nampak banyak gile drawing kat atas meja… dean cakap aku bakal tengok drawing sampai tembus drawing tu… sampai tembus meja… sampai tembus tanah… sampai tembus segalanya… tapi aku tengok tak tembus2 pon… maybe sebab drawing tu sume bergulung…

5. I got my first job… aku kene renovate interior office… and ade sorang akak ni… pon sama gak cun… bagi aku autocad file plan office tu… aku tengok plan tu sampai tembus skrin… sampai tembus monitor PC tu… baru sekarang aku paham ape yang dean maksudkan….

6. Untuk memudahkan keje aku renovate plan tu… akak tu sruh aku print plan tu and sketch2 ape yang patot… and bleh plak printer tu rosak time aku tengah print… I swear! Aku tak pegang pon mesin tu… makin lama makin ramai yang kerumun mesin tu… ak plak sorang2 cam bodo tak tau nak wat ape… so aku tengok je mesin tu mengharapkan kertas kuar…

7. Aku x sedar dah masuk time rehat… and hari jumaat rehat lama… aku tersedar bile aku perasan office tu dah senyap… and tibe2 org tutup lampu… aku time tu tak tau nak wat ape… so aku duduk je laa dalam kegelapan… aku tak sedar abang yg tolong aku print tu tengah tido kat meja dier… bile dier terjaga… dier tekejut tgk aku ade kat situ… lepas tu ade ar sekumpulan budak2 office dari bahagian engineering masuk… and aku join diorang… borak2 and makan2… (aku nyampah kat diri sndri sebab aku sopan gile and bajet pemalu time ni)

8. Aku nak solat zohor kat surau dalam ofis tu… lepas dah amik wuduk kat toilet… aku pulas tombol pintu surau tu… AND TOMBOL PINTU TU TERCABUT!!!!... cuak gile aku… aku nyesal tak bawak gam uhu… berusaha gak ar nak ‘tampal’ balik tombol pintu tu… and petang skit lepas tu… ade orang tegur… “sape yang ganas sgt sampai tercabut tombol pintu ni???”…. and I remain silent and berusaha buat muke tenang…

9. Throughout the whole day… aku asyik dengar je diorang nye plan pasal nak gi mandi and berkelah kat ulu yam…. And I was quite surprise diorang ajak aku sekali… aku taknak sebenarnye… sebab yelaa… baru kenal… segan weiii…. Tapi bile pikir balik ni peluang untuk merapatkan silaturahim… so I said yes…

10. Waiting for 5.30pm seems like forever… bile mak aku dah call bagitau dier dah kat bawah tengah tggu aku… aku terus kemas barang2 aku… and mintak izin untuk balik… tekejut aku tengok diorang tengah main pingpong kat tengah2 entrance office tu… susah gile nak lalu… aku nak sangat2 join.. tapi kesian plak mak aku dah tggu lama… so I said bye2 to them…

serius macam zaman skolah balik bile kuar ofis tu nampak mak aku… aku salam mak aku… and she said “so.. macam mana keje? Okay tak? Dah dapat kawan baru?" i know! weird right? its like school all over again...

tempat duduk aku~ ha'ah... tak kemas betol2 lagi..