Saturday, June 26, 2010

the land before time


i love saturdays.... saturday is the day where everybody in my family is at home but minding their own business... and since fatimah and nurfatimah are too busy catching bugs outside... i get the room all to myself (aku share bilik ngan diorg)... i get to have some "kaydee time"... aku baru je nak layan magazine sambil dengar lagu...

"khadijaaaahhhhhhhh!!!!"

walopon pintu bilik aku tertutup rapat... aku boleh dengar mak aku jerit nama aku dari bawah... nape dier jerit ni? aku rasa aku dah setelkan dah pinggan mangkuk tadi... aku cepat2 bukak pintu and bukak2 je ade mak aku, adik bongsu aku fatimah, and my cousin nurfatimah....

kaydee: "ye mak?"
mak: "adik2 bosan... bagi diorang tengok ape2 cite yang ijah ade... cite katun ke.... movie ape2 laa..."

aku pandang kat dua orang budak kecik yang separuh berpeluh yang tgh sengeh2 kat sebelah mak aku... why is it that kids are always sweaty? aku nampak mak aku tengah pegang buku kat tangan kanan dier... great... mesti mak aku nak baca buku... so skrg ni aku kene jaga budak dua ekor ni... so much for kaydee time...

kaydee: "sooo.... korang nak tengok cite ape?"

aku bukak beg aku... and tarik keluar external putih aku...

fatimah: "mah nak tengok cite avatar!!!"
kaydee: " okay... akak ade cite avatar tapi book one je laa..."
nurfatimah: "bukan cite ang laaa.... nak tgk avatar yang org biru tuuu...."
kaydee: "korang mana bleh tgk cite tu... it's PG13! (eh? yeke?)

dua2 senyap je pandang aku... macam aku baru lepas cakap bahasa lain...

kaydee: " okay... PG 13 tu... rating atau label movie... macam dier bagitau sape yang boleh tengok and sape yang tak boleh tengok... ikot umur..."

dua2 senyap je pandang aku... macam apa yang aku cakap tak bermakna pon kat diorang....

kaydee: "kalo PG 13... korang kene umur lebeh 13 tahun baru bleh tengok... kalo nak tengok jugak kene ade orang dewasa tengok skali..."
fatimah: "alaaa... kakak nak tengok skali bagitau je laa..."
nurfatimah: " entah... kak ijah bleh je nak join..."

aku tak tau nak labelkan budak2 ni bijak ke atau disebaliknye...

kaydee: "sebenarnye.. akak takde cite tu... korang kene tengok cite lain..."
fatimah: "kan senang kalo bagitau awal2..."
nurfatimah: "nak pilih cite! nak pilih cite!!!!"

after a few minutes searching for the right movie.... diorang akhirnye pilih Princess and the Frog, Hotel For Dogs, ngan Another Cinderella Story... dalam bilik aku (well... bilik kitorang)... ade satu PC dah lama ni... ayah aku punye... so aku pasangkan cite tu kat situ... and aku kembali duduk atas katil nak sambung baca magazine... tapi aku takleh nak concentrate... choosing movies for those kids made me realize something...

back when i was a kid... masa umur macam 7 , 8 tahun... banyak gile cite2 untuk budak2... cite2 yang memang bagus ar... yang bleh dijadikan pengajaran... menginsafkan budak2 nakal... sekarang ni dah tak banyak cite macam tu... tiba2 aku teringat balik movie2 yang aku ngan adik2 aku... bahim, mael ngan usop... tapi usop baby lagi time tu... so tak tau la dier ingat ke tak... kalo mak kitorang malas nak layan kerenah kitorang... (yela.. jarak umur dekat2... so memang susah lah nak handle kitorang berempat...) dier akan pasang video tape (back then takde CD lagi)... and kitorang akan duduk diam untuk 2 jam straight... sedar2 je umah dah kemas... and makanan dah siap terhidang kat atas meja makan....

so i started googling the movies that i used to watch when i was 7 to 9 years old... and aku jumpe balik satu cite ni... The Land Before Time...

the land before time... (cite ni ade sampai 5 ke 6 sekuel dier....) and sume aku dah tengok dulu...

me and my brothers used to love this movie... dulu kitorang memang tak sabar tunggu sekuel dier kuar... and kitorang akan tengok berulang kali... and mesti kitorang tengok sambil ternganga mulut... i remembered crying watching this movie... siap janji ngan mak aku lagi... tak nak jadi nakal and janji akan jadi budak baik...

the land before time is a story about a young long neck dinosaur named littlefoot.... mak dier meninggal sebab cedera parah lawan ngan sharptooth sebab nak selamatkan littlefoot (serius! sedeh gile part ni...)... sebelom mak dier hembus nafas terakhir (ceh~)... mak dier sempat pesan suruh littlefoot ni pegi The Great Valley... tempat yang selamat dari dinosaur yang ganas2 macam sharptooth... and dalam perjalanan nak ke sana... dier terserempak ngan 4 dinosaur lagi.. cera, ducky, petrie and spike... (semua terpisah dari family masing2) and diorang jadi kawan baik and they went on a journey to find The Great Valley...

check out the trailer... gile laaa... nampak kot zaman dulu2...


bila aku tengok balik kat youtube... baru aku sedar... semua lagu2 dalam cite ni and dialog dier skali... aku ingat... dulu aku suke gile lagu ni...


tapi sekarang bile tengok balik... don't get me wrong... i still like it... cume aku rasa kelakar sebab dulu aku anggap lagu tu lagu paling sedap dalam dunia and takde lagu lain boleh lawan lagu ni....

Thursday, June 24, 2010

karaoke session



bosan duduk rumah... tak tau nak wat ape... jadi pada satu petang aku, niman ngan syaf pegi karok sejam kat Alamanda Putra Jaya... baru aku tau niman memang sangat teruja bile karok dan syaf plak nyanyi saprano macam ning baizura.... ni antara lagu2 yang kitorang nyanyi...










meet the team

kitorang curang ngan KAED.... sebab bergambar kat ENGINE.... sori KAED...

multidip dah lama dah abis... aku dah seminggu lebeh cuti dah pon... tapi baru nak buat entry pasal group multidip aku... Archaic Prodigy... budak2 dalam group ni.. serius bagi aku unik gile... masing2 ade perangai masing2... tapi yang aku kagum... group lain punyalah banyak masalah... gaduh la... tak suka yang tu... tak suka yang ni... tapi group aku... setahu aku lah... tak penah pon gaduh atau berselisih pendapat... tanda2 nak gaduh lagi la tak penah nampak...

lepas present mesti tangkap gambar~

masa mula2 dapat tau group... aku bersyukur aku dapat satu group ngan ika... atleast ade orang yang aku kenal... and masa mule2 masuk office kitorang yang tak dihias lagi... masing2 senyap je tak tau nak cakap ape... sume malu2... so aku yang mule bercakap... kalo aku atau ika time tu tak mula bercakap dulu... aku rasa memang sampai dua jam la kitorang sume senyap je...

bajet bergambar kat garden yang indah.. padahal kat engine je...

aku nak tergelak bile aku ingat balik diorang tekejut aku dah fourth year... tapi takde sorang pon yang panggil aku kak kd... lagi lah aku seronok ngan group ni... pelik la kalo berakak akak ni... sepanjang multidip... aku dah biase dengan teguran orang macam "eh? kd? baru nak amik multidip ke?".... i kept repeating the same answer... yang tak bleh blah nye bile ade yang ingat aku lecturer part timer untuk multidip... come on laa... muke mcm ni lecturer? masih terlalu awal...

cool gile bergambar kat sini... sekali lagi kami curang ngan KAED... ni tangga spiral ENGINE... padahal KAED ade je tangga spiral

first time aku nmpk kitorang bleh work together masa team building... we won almost every game... but no matter how good our teamwork was... and no matter how close we were... we didn't win the best design... aku dah tau lama kitorang takleh menang... tapi bile tgk yatie ngan kye teruja dan mengharap masa pengumuman sape menang... aku jadi terharu plak... having faith in something is a good thing... no matter how not so logic it might be...

cube teka sape yang di cut dan di paste dari gambar lain? ade 2 orang...

multidip is one of my precious experience as a student in KAED... and i'm kinda glad aku tak amik skali ngan budak2 batch aku... sebab aku dapat kenal ngan ramai budak2 junior... and diorg tak panggil aku akak pon... best wei... rasa muda...

meet the staff of Archaic Prodigy
Applied Arts And Design: Zul, Kaydee, Iqa, Nabilah, Ros and Fifiey
Architect: Afif
Landscape: Kye, Yatie, and Baz
Quantity Surveyor: Ipah, Thirah, Acap, Meji. Jee, and Zatil


here's a short intro we did for our multimedia presentation... diorang ni tak banyak kerenah... ajak bergambar sume on.... ajak berlakon pon on jugak...



sem depan aku tak dapat nak terserempak ngan diorang tidak sengaja di kawasan2 dalam KAED... sebab aku dah start praktikal... so sem dua nanti la... baru aku terserempak ngan diorang dgn tidak sengaja...

Mari Berbahasa Melayu


Syarat-syarat :
1. Semua soalan dijawab dalam Bahasa Melayu sahaja.
2. Tag orang yang telah men'tag' anda

3. Tag orang yang anda mahu tag.


1. Apakah yang anda sedang lakukan 30 minit yang lalu?
Saya sedang makan roti canai bersama-sama dengan Suraya, Shafizah, Nirman dan Saifuddin di Restoran Al- Fariz Maju di seksyen 15 Bangi.

2. Dua jam yang lalu?
Saya, Suraya dan Shafizah berkejar-kejaran membeli kasut Suraya di Alamanda. Kasut itu khas untuk dia pakai bagi menghadiri satu kenduri kahwin yang saya kurang pasti akan dilangsungkan bila dan dimana.

3. Anda suka
Merakam aksi-aksi lucu teman-teman rapat. Saya juga suka membuat lawak bagi menceriakan hidup kawan-kawan saya. Malangnya mereka tidak berfikir sebegitu kerana bagi mereka saya tidak kelakar. Mendengar muzik-muzik di telefon bimbit dan komputer riba.

4. Minggu ini
Saya banyak menghabiskan masa mencari tempat untuk menjalankan latihan praktikal selama lima bulan. Selain itu, saya juga banyak menghabiskan masa melakukan explorasi dalam penyuntingan video.

5. Tiga lagu yang boleh anda dengar berulang-ulang kali

Justin Bieber - Jangan Sesekali Bilang Tidak

Semua Orang Amerika yang ditolak – Lagi Satu Panggilan Hati-Hati

Dua Puluh Kotak Mancis - Penyakit

6. Tiga binatang yang anda tak suka

-cicak

-khinzir

-anjing

7. Lima fakta tentang anda
-Saya selalu berfikiran kabur atau samar-samar.

- Orang selalu anggap saya adalah adik kepada adik saya padahal saya sebenarnya adalah kakak kepada adik saya itu.

-Saya masih tidak ada kebenaran rasmi untuk memandu.

-Ada antara mereka yang suka menyatakan saya ketawa sama seperti seekor kuda. Sukar untuk dipercayai bukan? Saya juga tidak mahu percaya.

-Saya juga tidak suka minum air yang berkarbonat. Tidakkah anda semua sakit lidah ketika minum air sebegitu? Hal ini juga saya sukar untuk terima. Sakit lidah yang teramat tahu!

8. Tahun depan mungkin
Saya akan berada di dalam studio menyiapkan kerja-kerja saya dan menghabiskan tahun akhir saya di Universiti.


9. Saya tak reti
menjahit dengan cantik dan teratur. Jahitan saya cakar ayam.

10. Saya pandai
dalam mempelajari sesuatu dengan pantas. Tapi saya juga pandai dalam melupakan sesuatu dengan pantas.


11. Kawan saya
semua gila dan tidak berapa benar.

12. Saya ada
sebuah alat perakam video yang bernama Bayi

13. Saya seorang
yang suka berkawan. Saya suka mendengar celoteh rakan-rakan dan menghargai setiap saat yang berlaku dalam hidup saya.

14. Adik-adik saya
semua telah menobatkan diri mereka sebagai pembuli tetap saya.


15. Saya tak pernah bosan dengan (senaraikan 4)
-Merakam

-Bergambar

-Membaca

- Menonton filem

16. Bilakah pertama kali anda bercinta?
Saya belum berpeluang lagi merasa dunia percintaan.

17. Perkara yang selalu orang tak percaya tentang anda
Mereka tak percaya saya sebenarnye sangat samar- samar kerana raut wajah saya ketika pertama kali berjumpa akan selalu dianggap sebagai seorang yang matang, garang dan tegas.

18. Saya rindu
zaman persekolahan saya. Ketika itu saya tak perlu fikirkan masalah- masalah dan hal-hal dewasa.

19. Saya tak sabar
menunggu satu tarikh dimana saya akan menunjukkan bakat saya pada seseorang.

20. Lima laman yang anda slalu layari:
-Google

-MukaBuku

-TiubAnda

- Blog

- Disain Susu

21. Siapa yang anda mahu tag?
Saya mahu letak di blog saya sahaja. Mana mungkin boleh tag orang di sini.

buku ni sangatlah familiar... aku rasa ni buku adik aku ni...

*i never thought i'd be using google translate for this entry*

Sunday, June 6, 2010

the stalker

aku baru je keluar kaed… tapi dah lebeh 10 lagu aku skip kat playlist handphone aku… mcm takde plak lagu yg seswai ngan mood aku untuk aku jalan balik mahalah… aku wat keje kat kaed sampai lepas maghrib je… dalam pkul 7.45mlm aku dah gerak balik bilik… pukul 8.30 mlm plak inas ngan kak ti ajak kuar gi Jusco… so I had to move fast if I wanted to take a bath first sebelom kluar…

finally jumpe gak lagu “never say never”… tapi aku baru je nak layan bile aku tibe2 terhenti tengah2 jalan… sebab aku ternampak dier… aku malas gile nak layan dier ni… dari dulu lagi aku tak suke dier… macam2 cite negative aku dgr pasal dier ni… so bagi mengelak dari kene tegur ngan dier… aku pura2 tak nampak dier… aku cube cari jalan lain supaya kitorang tak bertembung… malangnye… dier perasan aku… and dier pon terhenti tengah2 jalan… and mata kitorang bertembung…

I had no idea what to say to him… so I just ignored him and just walked calmly pass him… tapi cara dier tenung aku tadi memang btol2 buat jantung aku debar2… cara dier tenung aku macam ade maksud tersirat… woah! dah kd… lupekan! Lupekan! jgn perasan!

Aku terus jalan sampailah simpang jalan… sebelom aku cross jalan tu… aku tengok kiri kanan kiri untuk cek kereta ade ke tak and aku tekejut gile bile aku perasan mcm ade something belakang aku… he was actually following me!... ape dier nak dari aku lagi… aku cepat2 melintas… tapi aku dapat rasakan dier akan cube melintas jalan gak… and jalan nak masuk lorong mahalah perempuan ketika ni mmg tengah sunyi… so aku terus jalan ke bus stop depan engine… kat situ ade beberape orang… mesti dier tak berani nak kaco aku kat situ…

aku duduk kat bus stop… aku buat2 konon2 aku tengah tggu bas gak… tapi seberang jalan aku bleh nampak gak dier… macam tengah mencari sesuatu… dah akhirnye mata dier focus kat aku… ceit! dapat gak dier jumpe aku… tapi dier tak dapat nak lintas jalan… sebab ade bus behenti tibe2 kat situ… and aku ambil peluang tu untuk terus jalan pegi ke mahalah aku..

I was too afraid to look behind me… so I kept on walking… aku nampak sekumpulan student tengah jalan… aku terus jalan dekat ngan diorang… aku tau dier tak kan berani kaco aku dalam kumpulan… aku terus jalan… and terus masuk mahalah aminah… terus naik tingkat 3 and terus masuk bilik aku… bile dah tutup pintu baru aku rasa tenang…

Malam tu kat Jusco… while we were eating… aku cerita pengalaman mengerikan tu kat inas ngan kak ti…

Inas ngan kak ti: “hahahahahahhahahahahahahahhahahahhaa!!!!!!”

Inas: “dier ingat kd cicak kot… sebab tu nak main2 ngan kd! Hahhahhahaa~”

Kak ti: “tak pon… dier ingat kd dalmation.. hahahahahahahhahaha!!”

Inas: “terpikat ngan kd kot… hahahhahaa~ awek baru~! Hahahahhaa~”

Kak ti: “hahahahhaa… ni spesies baru ni… tinggi nye… bleh jalan dua kaki plak tu… dier tak penah nampak ar tu.. mesti dier kagum…”

Inas ngan kak ti: “hahahahhahahahahahahahahhaa…”

The laughter continued tapi aku pura2 macam ejekan diorang tak efek aku… tibe2 je aku focus gile kat makanan aku… Serius aku tak paham nape anjing tu tenung and ikot aku… dah la tu first time aku pakai selendang pokedot kat UIA… aku paham la kalo kepala aku nampak macam cicak… but i had no idea that my head might look like a dalmation…

do i look like a dog to you?

Tuesday, June 1, 2010

the mystery of the missing blue usb cable

aku baru je balik dari PWTC... aku ngan suraya gi shopping kat the biggest youth festival 2010... balik tu memang penat ar... tapi aku ade keje sikit kene wat... and all my work was in my external... sebelom aku keluar pagi tadi... aku letak external aku atas katil... sebelah laptop aku... and now... laptop ade... external ade... tapi usb cable nye tiada!

i started searching satu katil... atas katil... tepi katil... kiri... kanan... kiri balik... hujung katil... and finally bawah katil... no usb cable... yang aku jumpe bekal roti telur fatimah yang dah berkulat dalam beg kecik ni kat bawah katil... macam dah berminggu je bekal tu duk situ... definately... this is not my fault.. aku tak misplace usb cable... somebody took it!without permission!

dalam rumah ni ade 7 orang... ayah aku... mak aku... adik-adik aku... baem, mael, usop ngan fatimah... and cousin aku nurfatimah... so aku start siasat sape yang amik usb cable aku... starting with mereka yang kongsi bilik ngan aku...

kaydee: "korang ade tak amik akaknye usb cable?"
nurfatimah: *diam*
fatimah: "ufp cable tu ape?"

aku lupe diorang ni budak2 lagi....

kaydee: " korang ade tak nampak akaknye tali warna biru yang bleh cucuk2 kat laptop tu?"
nurfatimah: *geleng2*
fatimah: " mah tak penah nampak pon tali warna biru yang bleh cucuk kat laptop"
nurfatimah: "ufp cable tu ape?"

aku lupe diorang ni budak2 lagi... takkan gune usb cable... lainlah kalo diorang gune usb cable tu sebagai perkakas untuk main masak2... tapi aku dah cek dah... takde kat tempat diorang main masak2 tu...

so aku keluar bilik aku and masuk bilik mak and abah aku...

kaydee: "mak... ade nampak ijah punye usb cable warna biru?"
mak: " usb cable tu ape sayang?"

aku lupe mak aku tak tau nak gune computer... so buat ape dier nak amik usb cable aku... aku tengok abah aku... dier tengah fokus tengok laptop dier and keliling dier penuh ngan buku2 and kertas2.. tak kan la abah aku amik... dier ade dier punye external sendiri... so aku tak tanya abah aku..


so i went down stairs and terus serbu bilik mael ngan usop... usop tengah layan cite kat laptop mael... tapi mael takde pon dalam bilik tu...

kaydee:" mana mael?"
usop: " keluar..."
kaydee: "usop ade tak nampak akaknye usb cable external akak yang warna biru tu?"
usop: "kan dah bagi balik dah smlm... mana ade usop amik dah..."


so usop pon tak amik... sekarang tinggal baem ngan mael... and aku baru nak gi bilik baem... tapi terserempak plak ngan dier kat dapur... aha! he's eating because he's guilty! aku baru nak tanya baem ngan nada yang cool macam aku tak kisah sebenarnye usb cable aku takde... tapi lain plak yang jadi....

kaydee: "baeeeeeeeeeeemmm... nampak tak usb cable akak?????!!!! sape yang amik niiiiiii!!!! waaaaaa..... tibe2 je takde...."
baem: "akak bleh tak jgn merengek!... malu lah jiran2 dengar... "
kaydee: "sape amik?????... camana akak nak wat keje ni?" (camana aku nak tengok video2 yang aku dah rakam ni?)
baem: "eeee... bising laaa... nanti ade la tu... akak rileks je laa.."
kaydee: "tapi camana akak nak wat keje ni????" (camana aku nak tengok How I Met Your Mother season 5 ni?)
baem: "ish! nah laa... gune kejap baem punye cable... but only 5 minutes tau... baem nak tengok How I Met Your Mother jap lg..."


so sekarang ni... yang tinggal mael sorang je... i knew it.... memang dier yang selalu amik barang2 aku tanpa izin pon... seluar and baju aku pon kadang2 dier amik... selipar aku pon... aku dah nekad nak tunggu mael balik malam tu... tapi pukul 12 aku dah ngantok dah... jadi penyiasat ni memenatkan and aku tertido...

the next morning... siasatan aku diteruskan lagi... bangun je dari tido... aku terus serbu bilik mael ngan usop... they were both still in slumberland...

kaydee: "MAEL! bangunlaaa! bagi balik akaknye usb cable warna biru tu!!!!"
mael: "aahhmmm..."
kaydee: "mael bangun laaa! smlm balik pukul bape??... bagi la balik akaknye usb cable warna biru tu!!!"
usop: " ape bising2 ni? akak kluar laa... nak tido laaa.."

usop ngan mael share katil single dua tingkat.. and usop kt tingkat atas...

kaydee: "bagi la balik akaknye usb cable! akak nak balik uia dah jap lagi!"
mael: "mael tak amik laaa~... kluar laa..."


now what? sume orang tak tau kat mana usb cable aku... sume orang tak amik... serius aku janji aku tak misplace... this can not be my fault... aku terus naik bilik aku... and the little girls were already up... mungkin sebab aku bising sgt kot...

fatimah: "mah dah jumpe tali biru akak... tapi tak tau la dier bleh cucuk2 ke tak..."
nurfatimah: "macam mana ufp ni bleh cucuk2?"

fatimah tunjuk tangan kecik dier kat aku... and there it was... my blue usb cable... MY BLUE USB CABLE!!!!...

kaydee: "mana mah jumpe ni?"
fatimah: "atas katil.."
kaydee: "atas katil? tipulaa.."
fatimah: "ye... atas katil... mah bangun2 je nampak ni atas katil..."

atas katil? pelik gile... aku dah banyak kali dah cek katil tu semalam... aku siap tukar cadar lagi... tibe2 aku teringat something... sebelom ni pon ade seseorang yang selalu pinjam barang2 aku (tp dier mintak izin dulu) tapi bile pulangkan balik... dier akan letak atas katil je... and kalo org tu pegi out station and beli ape2 untuk aku... dier akan letak atas katil aku je barang tu... i think i know who "borrowed" my usb cable....