Sunday, May 23, 2010

how i met your mother

how cool is that?.... a photoshoot in a bathroom~


multidip yang aku anggap sepatotnye bizi gile... takdelah bizi sangat... atau pon mungkin tak start lagi bizi... so bagi mengisi masa aku selain dari design pagar dan pikirkan camana nak bestkan video multimedia Archaic Prodigy nanti... aku banyak habiskan masa aku tengok movie and sitcom and cite2 bersiri.... sekarang aku tengah layan sitcom ni... How I Met Your Mother... aku ade season 1 sampai 5... sekarang baru separuh tengok season 1... and boleh tahan gak ar cite dier...

Ted (aku suke tengok muke comel dier) is telling his son and daughter the story of how he met their mom. Ted is a 28 years old architect and he has two best friends, Marshall who’s a law student and Lily who’s a kindergarten teacher. Barney (watak paling kelakar) who keeps claiming that he and Ted are best friends too (tapi Ted asyik cakap bestfriend dier Marshall) is a confident womanizer. He likes to create crazy situations and then sit back and watch it all go down. Ted begins his search for his perfect mate and meets an ambitious young reporter, Robin, with whom he quickly falls in love.

aku kurang pasti diorang kene kejar atau tengah kejar orang...

Saturday, May 22, 2010

the karaoke tension


what's the best way to release your tension?... well... that depends... everybody has their own way of melepaskan segala beban di dada~.... so arini aku, dean ngan inas... masing2 ngan tension masing2... decided that we'd go karaoke-ing untuk release sume tension... kenape kitorang tension?

1. aku tension sebab tak dapat2 lagi tempat praktikal...
2. dean tension sebab tak berhibur sepanjang 2 minggu dier start praktikal...
3. inas plak tension ngan presentation english dier pastu lecturer english tu tak abis2 jadikan inas sebagai target... (sume sebab inas tak datang 3 minggu pertama kelas sebab dier datang uia lambat)....



antara lagu2 yang kitorang nyanyi untuk 3 jam! (antara video2 yang boleh ditunjuk lepas ditapis dan diedit)


kesimpulan yang aku dapat simpulkan lepas abis karaoke...

inas boleh nyanyi kebanyakan lagu2 yang aku pilih.... dan aku boleh nyanyi kebanyakan lagu2 yang inas pilih.... dean plak boleh nyanyi kebanyakan lagu2 yang aku ngan inas pilih.... tapi aku ngan inas kebanyakkannye takleh nyanyi lagu2 yang dean pilih...

Thursday, May 20, 2010

formspring.me

Ask me anything http://formspring.me/Blurrity

the phone call

inas: "eh? kd?"
kaydee: "eh.. hai..."

aku baru nak bayar topup kat kiosk and inas tegur aku... sejak inas duduk mahallah aminah... aku selalu terserempak ngan dier (mahalah hafsa renovate so budak2 hafsa kene pindah aminah untuk short sem)... my hai to inas was not the cheerful hai aku biase hai kan... the phone call i receive earlier memang hilangkan teruja aku edit video team building...

inas: "ada orang call kd tak?"
kaydee: "eh?? ada....."
inas: "dier bagitau kd dpt ke tak praktikal ke?"

first... aku selalu terserempak ngan dier... skrg dier tahu plak pasal call2 yang aku dapat... tibe2 aku rasa gementar... have she been spying on me?

inas: "inas baru abis kelas english... kak ti pon dpt call gak dier tak dapat.. kd dapat tak?"
kaydee: " hmm... tak gak.."

i really did not want to remember the phone call i had just received...

phone lady: "saya dari radius... saya nak bagitahu.. minta maaf lah awak tak dapat praktikal ni.."
kaydee: "oh... okay"
phone lady: "ermm.. awak macam mana ek?... awak still kat hostel lagi kan?.."
kaydee: "ya saya... saya amik short sem"
phone lady: "kami nak orang yang boleh bagi commitmentla sebab dateline project sume... awak susah skit kan nak datang sebab class kan?"
kaydee: "owh.. okay"
phone lady: "jadi.. buat masa ni awak try cari kat tempat lain dulu laa..."
kaydee: "owh okay.. terima kasih..."

ntah pape! macam (mencarut yang sangat kreatif) betol laa... aritu cakap dah dapat dah... aritu beria2 nak orang... sekarang nak commitment plak... you want commitment.. i can give you commitment.. bulan 7 sampai bulan 12 nanti aku bleh bagi full commitment.. memang praktikal sepatotnye start bulan 7 pon... lepas ni kalo diorang call lagi nak orang... aku tak nak dah laa... ish! aku terus call mak aku.. nak dier pujuk aku..

kaydee: "mak.. ijah tak dapat ar praktikal tu..."
mak: "tak dapat?.. takpelah... eh mak tengah gosok baju adik2 ni... bile abah dah balik nanti kite bincang ek.. bye2" (suara tenang gile)
kaydee: "makkkk..."

okay~she hung up on me?... and you call urself my mother???... dua phone call yang mengecewakan berturut2... aiiiisshhhhh~


Wednesday, May 19, 2010

the multidip team building

isnin lepas sume budak2 yang amik multidip diwajibkan pegi team building kat taman metropolitan... it's like sports day or family day... you know... the type of activities that they think might merapatkan ukhwah sesame budak2 office/group masing2... and it was fun! one thing i like about recording my officemates is that they don't even bother to look at the camera... which is sooooo cool!!! aku rasa macam aku tengah rakam realiti tv show... which is sooo awesome!!! (teruja)

check out the games that we played!

GAME ONE: AIR DALAM BOTOL
12 members from each group kene buat barisan panjang... and passing air dari stu baldi ni kedalam botol bleu besar using only our hands... you can guess why there's no video... i was using my hands untuk tadah air...

GAME TWO: THE WATER BALLOON
for this game they also wanted 12 members from each group... kene passing and lontar sebanyak mungkin belon masuk satu bakul ni (it looks like a laundry basket)... aku memang gelak gile2 bile belon tu lari golek2 turun bukit....



GAME THREE: THE NEWSPAPER TOWER
we had to work together and build one tall tower using newspapers.. yang penting seimbang and nampaknye sume tak fail structure~



GAME FOUR: THE ELECTRIC WEB
only 10 members can participant in this game... and ni memang feveret video aku kali ni... we had to make sure that we didn't touch the web... konon2 ade lectric ar.. kalo kene nanti mati... tapi diorang main redah je main macam mana pon...


GAME FIVE: THE RING
diorang bagi kitorang sehelai surat khabar... pastu kitorang kene buat satu ring yang besar and bleh muat the whole 16 members inside...




GAME SIX: TELEPHONE ROSAK
aku rasa aku takleh rakam time ni... sebab nanti main tipu laa.. so aku tak rakam... kitorang kene pass satu mesej... and tengok sama ke tak message yang kene pass tu ngan mesaage yang diterima... the message was.. "did you hear about a guy who lost his left arm and left leg in a car accident? he's alright now"... and my bad... aku tersilap... aku pegi tukar left arm ngan left leg tu... hehe~

GAME SEVEN: THE HELICOPTER
pusing... pusing... pusing... pusing.... LARRIIIII!!!!



GAME EIGHT: THE LONG ROPE
last game!... kitorang kene kuarkan sume bende yang kitorang ade... and tie it all up to make the longest rope we can... adn to make it even longer... sume baring last skali....



they call it team building... but i'd like to call it... sukaneka multidip....

Saturday, May 15, 2010

martian child

"It doesn’t really matter where you come from…
As long as you discover where you belong"



the first presentation for Archaic Prodigy Consultant (nama office multidip aku)... didn't really go well... jadi untuk lupekan kejap pasal presentation tu... and sebelom tido semalam... aku bukak external aku.... movies yang aku banyak amik kat kak arina tak tengok2 lagi... aku try tengok cite martian child.. tahun 2007 nye movie...

cite dier agak lambat... tapi taktau nape aku tengok je tanpa ade perasaan... tibe2 rasa best la plak... lambat masa mule2 je.... lepas tu aku dah seronok tengok... teruja nak tau ape jadi kat dennis....


david gordon, a popular science fiction author who lost his wife mary when they were trying to adopt a child... two years later... david is finally matched with a young boy named dennis... dennis ni sangat laa pelik... tak normal langsung... dennis believes he is from mars and he had a mission... dier kalo kuar rumah... mesti dier duduk dalam kotak.... he even believes he can taste colour... but dennis is actually just a boy with wild imaginations and a science genius.... with help from david's bestfriend harlee and his sister liz.... david and dennis begin an interesting process of learning about each other....

dennis wears a belt made of big old batteries... untuk mengelakkan diri dier terapung kat bumi...





Tuesday, May 11, 2010

the interview

the signboard is like a huge business card


aku pandang je acap dalam kereta.... for someone yang cume nak hantar aku ngan kak ti pegi radius, he sure is looking smart... too smart... siap pakai kemeja lagi... macam dier plak nak pegi interview....

kaydee: "apsal ko pakai smart2 ni?"

acap cume sengeh je and pandang aku... mungkin mengharap aku cube teka sendiri.... tibe2 aku teringat aku ada suruh acap try bagi resume kat radius... and aku ade bagi email radius kat dier...

kaydee: "oh my god! ko dapat ke??? ko pon interview gak ke??"
acap: " ahaaaahahaaa... ha'ah... pagi tadi radius call aku... suruh datang interview petang ni skali"

aku nak tergelak.... it was kinda funny... acap yang pada mulenye nak tolong hantarkan aku ngan kak ti pegi radius (mule2 kene amik kak ti kat hospital dulu... kak ti teman lecturer kitorang madam zalifa yang sakit pastu baru pegi radius kat setiawangsa)... and now acap rupe2nye calon temu duga jugak...

tengah acap excited cite pasal call yang dier dapat dari radius... aku terpikir bestnye kalo kitorg bertiga dapat lepas interview ni sama2... walopon ade yang cakap susah kalo dua tiga orang tempat yang sama sebab nanti takut kene bersaing... right now i don't really care pasal bersaing tu... to me everybody is special in their own way ... tak payah nak risau pasal being overshadowed...

we were actually running out of time... kak ti nye interview pukul 2.30ptg... akunye pukul 3.30ptg... and acapnye pukul 4.30ptg.... i looked at my phone... it was 1.45pm... and kitorang tak sampai pon lagi kat hospital.... dalam pukul 2.10 minit baru sampai hospital... and kitorang terus rushing naik tingkat 5 sambil bawak baju kurung kak ti... and kak ti cepat2 tukar pakai baju kurung untuk interview dier...

we arrived at radius tepat pukul 2.35ptg... tapi malangnye tu BUKAN radius!.... it was ARCHRADIUS... sebelom ni aku ngan kak ti penah cube cari sendiri, saje survey kat mana radius... and masa tu kitorang tanya orang kat situ... siap tunjuk lagi alamat radius... and orang tu cakap memang kat tempat tu... turns out that guy... that confident guy... and i mean very confident guy... was totally dead WRONG... radius kat jalan setiawangsa... kitorang plak kat jalan jelatek... kitorang sebenarnye kat ARCHRADIUS yang kat jalan jelatek... kitorang baru tau kitorang dah salah tempat bile kak ti call radius sendiri pukul 2.45 ptg.... we were already late... technically kak ti la yang lewat... sebab interview dier sepatotnye 2.30ptg... lepas call radius and orang radius bagitau jalan yang betol dalam pukul 3.15ptg baru ar kitorang sampai kat radius yang betol....

masuk je radius aku nampak seorang laki muda ni... he was wearing a pink t-shirt and jeans...

encik faiz: "woah! datang tiga2 skali ke?"

i guess he didn't expect us to come together all at once... aku dah bersedia nak dengar dier bebel kak ti sebab lambat... but all he said was....

encik faiz: " nur izzati? okay jom... kamu berdua tunggu kat luar sini dulu ek..."

kak ti
ngan encik faiz terus masuk satu bilik ni.... aku ngan acap terus duduk tenangkan diri.... trajedi salah tempat tadi memang betol2 buat aku cuak... and jantung aku rasa macam dah jatuh... aku cube nak dengar ape kak ti tengah cakap kat dalam bilik tu... tapi tak dapat nak tangkap... once in a while dengar kak ti gelak2....

~disebalik pintu kaca tu.... tu la tempat kitorang masuk untuk interview~

after 20 minutes... kak ti keluar and it was my turn.... aku masuk office kecik tu...

this are the things yang aku bawak masuk office tu... resume, project compilation ngan sijil2 yang aku penah dapat sebelom ni...

kaydee: "assalamualaikum..." (very cheerful smile)
encik faiz: "waalaikumusalam... masuk2..." (senyum balik)

aku taktau nape aku tak beberape ingat ape yang kitorang borakkan awal2.. usually i can remember the whole conversations...mungkin sebab sume macam cepat gile... the first thing i remembered he did was he was writing things on the copy of my resume that he had with him... aku tak dapat nak baca sebab tulisan tebalik and tulisan dier bersambung... and then he asked about bangi... aku pon cerita la serba sedikit pasal bangi... berape lama aku tinggal kat situ... mule2 aku cakap formal... tapi lama2 tukar jadi tak formal... sebab encik faiz tu sendiri cakap sempoi2 je... dah la dalam BM... ceit! wat penat je aku praktis cakap sebelom ni...

and then he asked me if aku ade masalah kalo buat overtime and stay up lama2 kat office... well i'm not married and takde commitment lain so yes... aku bleh je wat overtime...

kaydee: "... tapi saya boleh start praktikal bulan 7... sebab saya sekarang amik short sem..."
encik faiz: "... eh? awak pon ?... "
kaydee: "... haha.. ha'ah tiga2 amik short sem..."
encik faiz: " ooohh.."

somehow he seemed a little worried about that... pastu dier pon terangkan ar yang diorang perlukan pekerja sekarang sebab nak kejar dateline... he then asked me about multidip... and aku pon terangkan pasal multidip... and aku taktau camne aku bleh tercerita pasal nape aku tak amik short sem sebelom ni...

encik faiz: " takpela... awak berdegil ngan parents awak... tapi akhirnye awak tau ape yang awak nak buat... sebab awak yang nak belajar bukan diorang..."

he then looked at my spm result... aku time ni tak senang duduk dah... result spm aku bukanlah result yang boleh dikategorikan cemerlang gemilang terbilang...

encik faiz: "matematik awak A1?.... add math B4? hmmm... oh! awak amik LK?.."
kaydee: " haaa... yang tu pon saya degil gak ngan parents saya... diorang suruh amik sains tulen tapi saya masuk LK... hehe"
encik faiz: "hahahahaa..." (gelak2 tapi muke tekun gile tengok result aku)
kaydee: "jangan ar... teruk ar result tu... hahaha... fizik ngan kimia saya teruk.."
encik faiz: "alaa... saya punye pon teruk gak dulu...hahaha..."

cis! so dier sendiri pon ngaku result aku teruk... he then looked at my project compilation... this time muke dier serius gile...

encik faiz: "awak buat pakai ape ni?" (dier tunjuk kat presentation board project office design aku)
kaydee: "ermm.. photoshop.."
encik faiz: " kalo layout awak pakai ape?"
kaydee: " layout pakai autocad.."
encik faiz: "wah... ni macam DNA ni..."(dier tunjuk kat presentation board clinic design aku)
kaydee: "saya design clinic khas untuk medical genetics so design saya based on bentuk DNA tu... "
encik faiz: "oha oha.. ohana.. hono.. honolulu?" (dier pandang je presentation board hotel design aku...)
kaydee: " ohana hononolulu... concept hotel saya based on hawaii... so nama dier ohana honolulu" (aku tahan gelak sebab dier macam tengah berusaha sebut ohana honolulu)

he went through my project compilation and aku ade selitkan skali assignment material, costing and specification aku... tu la satu2nye working drawing yang aku bleh tunjuk... drawing aku yang lain sume berkaler... aku cerita pasal aku baru belaja subject tu sem lepas...

encik faiz: "sebenarnye awak memang dah dapat dah... tapi jumaat ni la kami akan confirmkan bila awak start... mungkin sebelom bulan 7 ni kami akan panggil awak untuk datang keje bila awak takde kelas... saya kene tanya boss saya dulu... tengok ape dier cakap... "
kaydee: "okay..." (aku angguk2... dan cube sedaya upaya tahan dari sorak kegembiraan)
encik faiz: "okay ek?... panggil kawan awak lagi sorang tu... asyraf masuk..."
kaydee: "okay... terima kasih..."

aku keluar pintu... and bagi isyarat kat acap suruh masuk... acap terus masuk pintu office tu... aku duduk ngan kak ti... tunggu acap abis interview... kadang2 aku boleh dengar acap ngan encik faiz gelak kuat2... entah ape la yang acap borak ngan encik faiz tu... after a few minutes acap kuar also smiling... senyuman dier sama macam senyuman kak ti bile kuar dari office tu... and somehow i have the feeling that aku pon senyum macam tu gak bile aku kuar tadi...

kak ti selepas interview.... jari jadi semakin besar...

aku selepas interview... tangan jadi semakin besar....

acap selepas interview.... hilang sebelah tangan...

kitorang cepat2 amik gambar sebelom orang radius perasan kitorang tengah amik gambar....

Sunday, May 9, 2010

how to prepare for an interview


selasa minggu depan aku ngan kak ti ade interview kat RADIUSGSA... aku agak cuak.... because i've never been in an interview before... kene soal siasat ngan parents aku ade laa... tapi aku rasa itu sangat berbeza ngan interview (jauh sejauhnye jauhnye berbeza)....

so aku tanya beberape kawan-kawan aku... pendapat diorang camana nak prepare untuk interview....

SHAF
"google sket"


MOZEK
" research company tu elok2... anticipate soalan2 yg mencabar... prepare soalan untuk tanya interviewer.... ko kena appear segar dan energetic and kalau tersasul just ckp sorry and move on.... senyum banyak2"


SHAZU
" siapkan ilmu tentang syarikat and yakin je... jgn nmpak terkaku kemah and jangan nampak terlalu yakin... moderate"

SURAYA
" mandi... pastikan tak bau busuk... and pakai bedak kaydee!"

EPUD
" do your best... act like you are trying to sell yourself... cam ko nak jual bnde la... banyakan tipu...hahahaha"

FATIN
" confident bile nak masuk interview...kena tau background company... kena tau ape kite belajar kat ijazah or matrix...takut die tanye.. mmmm... lagi kite kena confident......CONFIDENT..."

SYED
" interview baru... belum dapat lagi.. hahaha... siap la kau... dia nk guna kan kau la tu.. keje smpai malam.... hahaha"

NIMAN
"relax and pikir dapat job tu.... i mean optimistic la.... bukan interview selase ke?"




so in conclusion... untuk interview ni... aku kene pastikan... aku moderate... aku mandi... aku kene banyak tipu... aku kene pakai bedak... aku kene confident... aku kene optimistic... aku kene google sket.. aku kene senyum banyak2... aku kene jual diri... and aku selalu kene ingat orang tu bakal suruh aku keje sampai malam...



....oh yeah~ aku sangat berkobar2 untuk menghadapi interview ni

automatic

hmmm.. boleh tahan gak ar diorang ni... kira kacak ar...



aku asyik dengar je lagu ni sekarang... Tokio Hotel - Automatic.... takat ni tak bosan lagi ar dengar tiap2 hari... walopon selalu dengar dalam kereta (kereta orang lain bukan kereta sendiri ye)....

Saturday, May 8, 2010

the first day


Slowly I walked towards LT2 (lecture theatre 2)… venue untuk briefing pasal subject yang aku amik sem ni... sem ni aku amik multidip atau nama panjangnye…. Aku tak ingat nama panjang dier…. Probably by the middle atau akhir2 time aku tulis entry ni… aku mungkin ingat….

Kat luar LT2 ade dua org junior aku… budak AAD third year tgh duduk… aku cam muke diorang… tapi aku tak ingat nama…. Aku terus duduk sebelah diorang… tak lama lepas tu… bertambah lagi budak2 third year AAD… ade yang tegur aku… ade yang cume senyum je… aku tau mesti diorang pelik kenape aku ade kat situ… pelik aku baru nak amik multidip…

aku tengok je junior2 aku bising2 bercerita berceloteh… aku memang tak dapat tahan gelak ar bile teah cite pasal monyet masuk bilik diorg kat mahalah asiah…

teah: “ kitorg tengah tgk cite alice in the wonderland kat bilik… tibe2 aku cam pelik ar… cite alice in the wonderland ni ade monyet ke… sebab aku rasa macam aku nampak monyet….”

Rupe2nye mmg betol ade monyet…. Tapi bukan dalam movie tu… dalam bilik diorang… we then decided to just masuk je tunggu kat dalam LT2…. Ade aircond so selesa skit… sorang2 budak third year AAD masuk LT2… aku dah mule pelik… tak kan budak2 AAD je amik multidip… sepanjang tunggu untuk briefing start aku banyak senyap je… banyak mendengar je…

Dida: “ sian kaydee.. senyap je… hahaha… kaydee sorang je ke fourth year amik multidip?”

Aku terpikir pasal pijan tibe2… tapi tak nampak pon dier…

Kaydee: “ rasanye sorg je kot….hahaha”

Dida: “ takpe2… teah bleh jaga kaydee.. hahaha~”

Bono: teah risau kot pasal kaydee… hahaha”

Diorang ni… nama je junior aku… tapi kitorang sebenarnye sebaya… tu yang diorang selamba je usik2 aku… diorang terus sambung merapu2… sampai aku dah tak paham dah ape diorang cakap… and then ika masuk LT2 and duduk sebelah aku… aku ngan ika dah lama dah kenal… dari matrik lagi… kitorang sama kelas arab… yang bezanye dier amik 2 tahun kat matrik… aku amik setahun…

Sorang2 masuk LT2… mule2 sume muke2 aku penah nampak masuk… lama2 tukar jadi muke2 yang aku tak penah tau pon wujud… terutama skali budak course lain macam QS, Landscape ngan architecture… and then masuk plak seseorang yang aku memang kenal… mestila kenal… dah satu sem dier mengaja aku…

Madam zalifa masuk LT2… diikuti madam zaza…. tibe2 aku teringat kata2 yang dier penah cakap kat aku... she once told me this…

Madam zalifa: khadijah… kalo petang2… you memang takleh present… you jadi blur… pagi2 plak you tido…”

That wasn’t exactly true… kebetulan je aku selalu blur bile present ngan dier… and dier jugak yang buat aku belakon depan budak2 studio aku… aku datang lambat ke kelas… and dier denda aku.. aku kene lakonkan balik each step yang buat aku datang lambat… so ak kene belakon proses aku overslept…

Ika mule bercerita pasal keje part time dier bakal ade sepanjang sem ni… By now, the whole LT2 was full of noises of people chattering… sume macam tengah excited… sekarang LT2 dah penuh dah…. Tibe2 aku rasa phone aku vibrate… ade mesej masuk…

Pijan: ko amik multidip ke tak kaydee?

Kaydee: amik… aku kat LT2 skrg… ko amik tak?

Pijan: haha… amik… dah nampak ko…

Kaydee: mana ko? Tak nampak pon…

Aku nampak afri je… and Khatib... pastu aku nampak tiang… memang tak nampak pijan langsung… kecik sangat ar mamat ni… tibe2 ade sorang lecturer laki masuk and terus berdiri kat depan…. LT2 jadi senyap tibe2… and time tu la pijan balas mesej aku… berkumandang lagu rugrats kat LT2….

Pijan: kat tempat laki laaa… blkg

Aku toleh kat tempat laki… kat belakang…. Aku cume nampak tiang je… and sebelah tiang tu ade afri… aku nak cari lagi… tapi lecturer laki tu dah mule bercakap…

“you will be divided into 10 groups… groups that consist of 14 to 16 people… combining the architecture, landscape, quantity surveyor and applied arts and design students... you will be given one project and you will have to finish this project together as a team…. At the end of this semester we will announce the best team… Now some of you maybe close… some of you may not… some of you maybe fussy… some can be bitchy… but you just have to take that as a challenge… because you can not choose your team members… and we have already put you in groups… now if you look at the slide that we have prepared for you………”

None of us was actually paying attention…. Sume tengah bisik2 lepas dengar pasal grouping… aku tak rasa ape2 pon… probably sebab kawan-kawan rapat aku sume takde kat sini… so aku tak kisah aku group ngan sape… the briefing continued and kadang2 aku dengar… kadang aku tak dengar… most of the time aku cume dengar… bla bla bla…

“ I have your groupings here….”

He showed us a couple of pink papers… and went to the back of LT2 pastu tampal ketas2 tu kat dinding… sume mule curi2 tengok kertas2 tu and LT2 jadi bising balik…. Sume tengah cemas sebab nak tau grouping….

ika: kaydeeeee!!!!!!!! Kite satu grup!!!!!!!!!!!”

Aku kagum gile ngan penglihatan ika… tulisan punye la kecik… dier bleh baca dari tempat duduk kitorang….




.......to be continued