Monday, April 26, 2010

the new room


"khadijah~"

aku pandang je orang yang panggil nama aku tu... siapa lagi kalo bukan orang yang dah saman aku ntah bape kali ntah sekarang... madam huda...

madam huda: "awak tak habis belaja lagi ke?"
kaydee: " belom lagi madam... baru (baru?) nak masuk fourth year~"
madam huda: " print slip check-in kat sini... bayar rm1... pastu nanti kamu amik kunci bilik kat office ye..."

yes.. i know... there were signs everywhere... tampal sana sini... langkah2 nak check-in... hari ni aku kene check-in bilik kat mahalah... aku dapat bilik baru... tapi aku tetap stay kat block yang sama... tetap kekal setia ngan fellow aku yang rajin menyaman tu... tapi kali ni aku tak dapat sebilik ngan rumet2 aku sebelom ni sebab diorang sume tak amik short sem... yang amik pon ain je... tapi dier bilik lain... huhuhu (aku betol2 sedeh ni... bukan takat type huhu je...)

aku salam ayah aku... and aku angkat barang2 aku sikit2 naik tangga... bilik aku kat tingkat tiga... ade la dalam 4 kali turun naik sampailah sume barang aku dah setel bawak naik bilik aku... my room seems okay... xde tanda2 atap bocor... the walls are clean... and toilet dier pon okay... aku keluar bilik balik... and turun tangga nak amik radio aku ngan bantal2 aku... adoi... segan plak aku tibe2 nak bawak bantal busuk aku... so aku bawak bantal2 aku dengan keadaan dimana bantal2 tu tutup muke aku... (i know... smart right?).... all i could see were the floors that i was walking on...
"kaydee!!!!!"

why???? aku dah tutup muke dah... sape yang cam aku ni???

kaydee: " ain!!!!!"
i can't believe aku bleh terserempak ngan ain (sekarang dah jadi ex-rumet aku)... patot ar dier kenal bantal busuk aku.... turns out bilik ain bawah bilik aku je... kat tingkat 2... takde la jauh sangat... it kinda felt good to see a familiar face...

aku masuk bilik aku... budak yang share compartment ngan aku tak datang lagi... so aku jenguk2 compartment rumet aku yang lain... aku dah siap sedia dah nak sesi taaruf balik... dah praktis dah kat umah.... tapi rumet aku dah tido la plak... so aku masuk balik compartment aku and started unpacking my stuffs... nak tergelak la plak tengok diri sendiri beria2 susun dengan teratur sume bende... ni tunggu la dah mid sem nanti... confirm berterabur sume barang2...

lepas aku siap kemas barang2 aku... aku guling2 kat katil aku... hmmm... katil pon okay ar... not bad... feeling yang aku rasa masa guling2 tadi sama macam feeling yang aku rasa masa guling2 kat katil bilik lama aku... lepas guling2 baru aku sedar aku penat sangat sampai tertido....


*****************************************


aku terjaga bile aku terdengar macam orang tengah susun2 barang.... aku bukak mata aku... tapi separuh je... aku rabun jauh so aku tak nampak muke orang yang tengah susun barang2 tu... all i know is that she was wearing a red baju kurung.... zaman pakai formal attire masa check-in bukan masa first year je ke? setahu aku laa.... budak2 first year je yang pakai formal2 masa check-in ni... aku cume bukak skit je mata aku sambil perhatikan gerak geri rumet aku... pastu rumet aku keluar.... mungkin nak ambil barang lagi...

aku bangun berdiri dan bergerak ke arah barang2 rumet aku.... apsal sume barang2 dier.. dier tulis nama dier ngan no matric dier? aku tengok je tulisan kemas dier ... WATIF .... aku rasa tu mesti nama dier.... i'm not really good with numbers... aku susah gile nak hafal nombor2 ni... tapi sebab merata2 ade no matric dier... sampai aku bleh hafal dah... no matric dier start ngan 09... kalo 09 maksudnye....

tibe2 aku dengar pintu bilik aku bukak... aku tak tau nape... aku cepat2 terjun kat katil aku balik... and sambung baring tapi mata aku separuh tutup... tibe2 aku sedar aku tido balik tapi pakai spek aku... sangat tak logic kalo tibe2 aku terjaga semata2 nak pakai spek.... so aku buat2 macam aku terjaga...

kaydee: " hai!!!"
watif: " hai~"

watif terus keluar bilik lepas balas balik hai aku yang agak teruja tu... tapi tak lama lepas tu dier masuk balik ngan barang2 lagi.... aku pehatikan je... smile kaydee... smile....

kaydee: "banyak lagi ke barang?"
watif: " dah abis dah...hehe"

watif orangnye putih... pakai spek... ade tahi lalat kat pipi... and muke dier adela sikit2 macam suraya... orangnye kecik je... kurus macam mira budak studio aku... watif keluar compartment and aku terdengar dier ditegur dengan rumet aku lagi sorang yang tadi tido... dah jaga dah kot... so aku pon keluar and masuk compartment sebelah...

asma: "panggil asma je..."
watif: "oh... akak second year?"
asma: " ha'ah... kira sem ni jadi second year ar... awak nama sape?"
watif: " panggil watif je... "

but this time both of them tengok je aku... aku diam je berdiri ngan muke blur aku...
asma: " nama awak sape?"
kaydee: " khadijah tapi panggil je kaydee... (aku buat muke friendly... ecehcehceh)
asma: " tahun brape?"
kaydee: "ermm... baru (baru?) nak masuk fourth year...."

*awkward silence*

watif: " kira akak ar ni...?"
kaydee: " errr... takyah ar panggil akak... hahaha" (tibe2 aku rasa tua)
asma: "akak DJ course ape?"
kaydee: "eh?.. bukan DJ... KD... KD"
asma: "hahahaa... sori2..." (hah... malu la tu...)
kaydee: " akak course kaed..."
watif: " watif course ICT... baru first year... ni kira second sem ar..."

first year????... okay that explains so much... patot ar sume barang2 dier ade nama and no matric... tibe2 aku rasa macam pelik gile berdiri lama2 kat situ... so aku mintak diri nak keluar pegi beli air mineral kat kiosk... so my roomates are juniors?... camana aku bleh tercampak masuk bilik sekali ngan budak first year ngan second year ni?.... tapi aku tengok budak2 bilik aku tu okay je... sume budak baik2...

aku masuk bilik aku lepas beli dua botol besar air mineral... watif tengah kemas2 barang2 dier... aku taktau camana kitorang bleh start berborak... aku tak tau nape aku tak ingat... but she seems familiar... like somebody i know... and makin lama aku borak ngan dier... makin aku sedar something... perangai dier... lebeh kurang cam.... aku?... hahahaa... dier anak sulung... cara dier susun barang2 dier.... lebeh kurang cam aku susun.... and kadang2 dier macam terblur jap bile aku cakap ngan dier... and yes... aku masa first year sume barang aku letak nama and no matric... what? hey.. you never know when your things can get lost... jadi sebagai langkah berjaga2 kene la letak nama and no matric... (aku sangat tegas dalam hal ini)

oh yeah... i think this is gonna be one interesting semester....



Wednesday, April 21, 2010

the two fathers

Syed: ape yg ko bosan? idup mmg bosan !! hehee

Kaydee: ak kene compound... so xleh nak cek result

Syed : wahahhaha ermm,, bayar suda.... sian dia

Kaydee: ak ingat nak gi uia ar esok

Syed: g naik ape ?

Kaydee: x sure...maybe pegi sndri....kalo adik ak ade...ak mintak dier hntrkan kejap

Syed : kalo g sndiri...naik train?

Kaydee: ha'ah...kejap je... lepas byr saman... ak balik ar

Syed: ak pun esok kna g KL.... ade meeting

Kaydee: kl ko tu kat mana?

Syed: wngsa maju

Kaydee: yeke? kol bape ko nak gi?

Syed: ak bgun tdo jam 9... haha... ak g jam 9 la..

Kaydee: ni ko nak pelawa ak ikot skali ke ape? hahahaa

Syed: ak xkesah... kalo ko nk tumpng

Kaydee: nak!!!

Syed: nt ak drop ko kat setiwngsa nyer station

Kaydee: yeaaahhhh!


Yesterday… lepas ym ngan syed… I was the happiest girl alive bile syed cakap nak tumpangkan aku sampai kat setiawangsa… tak payah la aku naik komuter…. But the next morning… lain plak yang jadi….


Kaydee:”syyyyyeeeeeeeeeeddddd… waaaaaaaaaaaarrghhhhhh~”

Syed: “ hahahahhaaa… ko mesti takut kan?.... jangan riso aku pemandu berhemah”


call me crazy... but it was like a roller coaster ride.... syed gelak2 sambil main2 ngan stereng kereta…. aku tau syed pemandu berhemah…. Dier pecut macam mana skali pon time driving memang dier in control of his car…. Tapi aku ni haaa…. Nak terkeluar jantung aku bile aku tengok speed dier makin naik dari 110 jadi 120 jadi 140 jadi …..


syed: " ni kalo aku bawak kancil ni dah lama melayang ni.... hahahahaargh"


aku bersyukur gile syed tak bawak kancil!!!... sebab aku dapat dengar bunyi tayar pajero dier syreeekk syreeeekkk sebab laju sangat.... bukan jantung aku je nak terjatuh... aku rasa macam isi perut aku pon nak terburai....


syed drop aku kat setiawangsa... and from there aku gerak gi UIA... aku baru je melangkah keluar bas rapid.... when all of a sudden sorang pakcik ni... umur dalam awal 50 an... tegur aku...


pakcik: "adik... dalam UIA ni kat mana ye dier punye tempat lokasi bendahari dier"

kaydee: " huh?"


UIA ade bendahari ke?... kalo ade, macam mana aku nak kenal bendahari tu... nak gi kelas pon aku sesat... ni plak nak kenal ngan bendahari UIA....


pakcik: "ermm.. bendahari... tempat nak tanya pasal duit pelajar..."

kaydee: " tempat nak tanya pasal duit pelajar?... saya cume tau finance je pakcik..."

pakcik: " kat sini dier panggil finance ye?... kalo kat uitm dier panggil bendahari"


kelakar nye panggil bendahari... macam tempat tu orang plak...


kaydee: " kalo pakcik nak gi finance... jom la ikot saya skali... sebab saya pon nak gi finance gak.. nak bayar saman... hehehe"

pakcik: " bayar saman? ape kamu dah buat?"


okay... kenape la aku terus terang sangat dengan orang yang aku tak kenal... aku plan nak jawap ngan ringkas je.... tapi lain plak jadinye... aku macam mengadu plak pasal aku kene saman and tak dapat tengok result... and pakcik tu cume dengar je... kitorang jalan macam dah lama kawan plak...


pakcik: "pakcik datang ni sebab nak uruskan hal kewangan anak pakcik... dier dah final year... nak bayar yuran2 mana yang tak bayar lagi ni..."

kaydee: " dier kene saman sekali tak?"

pakcik: " errr... pakcik rasa tak..."

kaydee: " anak pakcik course ape?"

pakcik: " dier amik law... "


aku kagum ngan pakcik ni... sanggup dier naik bus sorang2 datang UIA semata2 nak tolong uruskan anak dier nye financial issue kat UIA ni... nape anak dier tak datang sendiri?... aku curious sangat2 nak tahu... tapi aku tak berani nak tanya pasal tu...


sampai je kat finance aku ngan pakcik tu amik nombor giliran... aku dah tau dah procedure nak bayar saman macam mana... tapi aku saja bagitahu pakcik tu aku nak tanya pasal finance aku gak... sebenarnye aku nak temankan pakcik tu... dier duduk sebelah aku and we were quiet for a while... aku sendiri tak tau nak borak pasal ape... tapi aku rasa pelik plak diam lepas dah borak rancak tadi...


kaydee: " pakcik... asal dari mana ye pakcik?"


it's funny how a simple question like that can lead to an interesting long conversation.... banyak aku tau pasal pakcik ni... he's retired, asal dari johor, ade 11 adik beradik and bile dier borak2 dier cakap campur2 english ngan bm... turns out he graduated from UK amik accounting... satu lagi persoalan timbul kat kepala aku... nape dier datang UIA naik bas dan bukan naik kereta sendiri? and again i was too afraid to ask questions like that...


kaydee: "anak pakcik ni... anak sulung ke?"


again... that question lead to so many stories... anak pompuan dier ni anak sulung dier... and anak dier ni sepatotnye grad tahun 2007 lagi... tapi tak lepas2 lagi... aku tengok je muke pakcik tu mengeluh... macam tanggung something yang berat....


pakcik: " pakcik harap tahun ni dier lepas laa... dulu anak pakcik elok je pakai tudung labuh... sekarang dah tak dah... entah laa... anak2 muda sekarang senang sangat terpengaruh ngan dunia luar... dan tak penah nak rasa bersyukur... dengan nikmat yang Allah dah bagi..."


he was holding a piece of paper... ak pehatikan kertas tu... ade nama anak dier ngan no matrik anak dier.... i think i know the situation now... pakcik ni sayang sangat kat anak dier sampai sanggup buat ape2... tapi anak dier... i don't wanna jumpe to conclusion... but it sure seems like anak dier macam tak berape nak hargai ayah dier...


pakcik: " ayah kamu keje ape?"


macam kelakar la plak kitorang macam tukar2 cerita... aku cerita la pasal ayah aku... mak aku... adik2 aku... pakcik tu senyum je dengar aku cerita... sekali sekala pakcik tu mencelah bagi nasihat dan pendapat... tibe2 handphone aku bunyi... syed mesej...


syed: aku jam 12 abis... hehehe


aku pehatikan jam... skrg dah kol 10.30pg... sempat ke aku nak gi bank muamalat... pegi legal unit... and jumpe budak2 studio aku kejap... pastu gerak gi setiawangsa jumpe syed balik... i did not wanna keep him waiting... akhirnye sampai gak giliran aku... aku cume tanya ape perlu buat untuk bayar saman je (bajet first time bayar saman.. padahal dah 3 kali dah) bile tibe giliran pakcik tu plak... aku sempat jumpa ngan dier dulu sebelom dier gerak ke kaunter...


kaydee: " pakcik... saya pergi bayar saman dulu ye.. tak pe ke pakcik sorang2 ni"

pakcik: " oh... takpe2... terima kasih banyak2 ye...."


pakcik tu senyum and aku plak lambai2... bile aku kuar finance baru aku sedar aku tak tanya pon nama pakcik tu... takpe laa... rasanye tak kan jumpe lagi pakcik tu... aku terus pegi bank muamalat... bayar rm50 dan aku pegi legal unit... sumpah aku taknak dah kene saman lepas ni... tak pasal2 aku dah abiskan rm250 untuk saman sahaja sepanjang aku kat uia... dah saman pasal bnde bodoh... tak display matrik kad... and tak register brg letrik... by the time dah setel sume urusan byr saman... jam dah pkul 11.10pg... sebab takut lambat... aku naik teksi je pegi putra balik...


aku rasa orang2 malaysia memang peramah ar... sebab banyak gak bende aku tau pasal pakcik yang bawak teksi ni...


pakcik teksi: " sekarang bukan cuti lagi ke dik?.... baru nak balik umah ke ni?"

kaydee: " eh saya memang tengah cuti lagi pakcik... tapi saya kene saman.. takleh cek result... tu yang saya datang UIA tu..."

pakcik teksi: "kamu buat ape sampai kene saman?"


skali lagi aku terangkan kenape aku kene saman... bukan terangkan pon... cara aku cakap macam aku tengah mengadu...


pakcik teksi: "kamu dah tahun brape ni?"

kaydee: " saya dah tahun ketiga dah pakcik.."

pakcik teksi: " tahun ketiga pon tak ikot peraturan ke? hahahaha... kamu lahir tahun brape?"

kaydee: " saya lahir tahun 1988..."

pakcik teksi: " sebaya ngan anak laki pakcik la ni... anak pakcik amik engineering kat uitm skudai..."


the way he talked was way different then pakcik sebelom ni bercakap... he seemed like he was happy and proud of his son.... and kept on smiling and laughing while he talks...


pakcik teksi: " anak pakcik tu dari uitm skudai sanggup naik motor balik umah... pakcik nak amik dier... dier kata tak payah... dier bleh balik sendiri..."

kaydee: "hahaha... yeke pakcik? tak penat ke?"

pakcik teksi: " hah tu laa... hahaha.. anak laki2 kan... nak halang tak boleh... hahaha"


anak pakcik tu tak sakit bontot ke bawak motor lama2?...


pakcik teksi: " anak pakcik tu rajin... pointer dier paling tinggi 3.8.... paling rendah 3.6... bulan lima dier nak praktikal... hahaha..."

kaydee: " 3.8 tu tinggi tu pakcik..."


aku senyum je dengar pakcik ni cite pasal pointer anak dier.. tolonglah... janganlah tanya pointer aku....


pakcik teksi: " pointer kamu berape?"

kaydee: " saya kene saman pakcik... result kene block... tak leh nak tengok pointer... hehehe..."


tak lama lepas tu kitorang sampai kat putra and aku nak bayar rm7.60 kat pakcik tu... tapi dier sruh aku bayar rm7 je...


pakcik teksi: " takpe.. kamu belaja lagi... jangan sesekali jemu belaja ye dik..."

kaydee: " terima kasih pakcik"


aku tengok jam kat handphone aku... dah pkul 11.45pg... rasanye sempat jumpe syed kat setiawangsa tepat pukul 12.... and i did... memang tepat pukul 12 aku sampai setiawangsa.... and lepas 5 minute tggu... syed pon sampai...


dalam kereta... aku asyik ingat balik pasal dua orang pakcik aku jumpe arini... dua orang ayah... but totally different background... dua2 ada anak tapi perangai anak2 yang berbeza... aku baru nak cube cari moral of the story behind everything that happened today... tapi tibe2 phone aku bunyi... ada mesej dari suraya...


suraya: nak join lunch ngan kite?


suraya tengah praktikal kat kajang skrg... and dier slalu lunch sorang2 sebelom ni... so aku ngan syed ingat nak lunch skali ngan dier... niman pon ade gak nak teman suraya lunch...


kaydee: "syed... suraya cakap before pukul 1 dah kene ade kat nasi ayam gemas ni...lunch hour dier smpai kol 2 je..."

syed: " before pukul 1... boleh... takde masalah... ko laaa... hahahaa"


before i could answer to that... aku tengok muke syed dah lain macam... and dier stat main2 ngan stereng kereta dier....


kaydee: " syyyyyyyyyyedddddddd... arghhhhhhhhhhhhhh~~~!!!! tak nak laaaaa!!!!!"

Tuesday, April 20, 2010

when in bangi

HAPPY 22ND BIRTHDAY EPUD!!!!!


yes! my mom finally bagi green light untuk keluar... and ahad lepas birthday epud.... so happy birthday buddy! tahun ni takde prank sebab the prankster himself dah taubat.... mozek officially dah bersara dari jadi perancang prank.... last year epud kene prank... kitorang sume jadi pelakon... suraya nye kereta kene curi and syaf kene culik.... here's the video of last year's prank yang niman edit....



syaf nak sangat tengok cite when in rome... so aku, syaf, niman ngan suraya keluar hari ahad lepas tengok cite tu.... sebelom tu kitorang makan dulu kat Rasa~

niman kalo demam2 suke makan mahal2... tapi tak abis... dah demam mesti takde selere makannye...

syaf is in love with shah rukh khan~


jangan terpedaya dengan muke lawa suraya ini... bile2 masa je bleh ade pepper spray kat tangan dier~

aku kalo depan camera kene wat muke innocent....

suraya akhirnye dah beli dslr yang dah lama diimpikan... and aku akhirnye dapat gak test dslr dier... diam2 aku simpan impian untuk memiliki dslr juga... teruja gile aku main2 ngan camera dier... lepas makan kitorang tengok cite when in rome~

okaylahh... not bad laa... ade gak ar part yang kelakar... tapi bagi aku jalan cite dier biase je... and boleh agak ape jadi... but it was fun watching it... here's the trailer....



lepas abis movie.... kitorang gerak gi chicken king kat seksyen 7 bangi.... kitorang meet up ngan birthday boy kat situ... this is actually tempat kejadian tahun lepas... the exact place epud kene prank....

epud birthday boy yang sangat bahagia sekarang~

nak test jap... nampak tak kalo tangkap gambar sendiri....

this is just camera trick...

burp! oppps... excuse me~

hah... atas skit... eh kiri sikit... kanan pulak.... bawah skit.. atas lagi ... haaaaaaa... okay~~~

niman-syaf-epud-kaydee-suraya


himpunan koleksi reaksi nak tercirit....


lepas dah lama borak2 kitorang amik keputusan nak balik.... tapi terbediri lama2 plak kat tempat park kereta...

epud cube jadi cute... kurang menjadi... hahaha~

nape ngan org belakang tu? tak normal ek?

cheesy picture~ hahaha~


wei... taknak balik ke? tak sembahyang zohor lagi ni...


laki kalo nak pakai handbeg kene wat gaya cenggini.... ye cenggitu...

i totally heart this picture... sayang syaf tak masuk skali...

jom pulang!