Friday, March 12, 2010

the update


disebabkan UIA xde letrik.. aku pon balik lah umah... and sampai2 je kat umah aku terus bukak laptop aku... bajet nak terus start buat keje ar konon.. tapi sebenarnye aku nak update dulu blog aku... but then i saw a blog update that made me jumped with joy... ni la update yang wat aku melompat keriangan....

The Diary of a Wimpy Kid dah bertukar menjadi The Movie of a Wimpy Kid.... can you believe it?? waaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhh!!! aku tak sabar nak tengok... here's the trailer~

the money issue


saturday... aku terbangun sebab tibe2 aku rasa panas and i was sweating... right... i totally forgot... arini satu UIA takde letrik... oh well... better get ready to go back home kaydee...


* * * * * * * * * * * * * * * * * * *


kaydee:" kak ti!"
kak ti: " eh... hai kaydee... nak gi mana ni?"

aku pegang bahu kak ti and she looked at me... aku betol2 tak sangka aku bleh terserempak ngan kak ti dalam bus rapid nak ke putra... she was wearing baju kurung... mana la plak kak ti ni nak gi lawa-lawa ni...

kaydee: " kaydee nak balik umah... UIA takde letrik kan... kak ti pulak nak gi mana ni?"
kak ti: " saje kuar... kak ti nak gi makan kat JJ... hehehe..."
kaydee: " sorang je?"
kak ti: " takde laa ngan kawan kak ti... kaydee tak kenal rasanye... dier budak engine"

aku tengok ke arah pompuan yang kak ti tunjuk... tapi aku hanya nampak belakang dier je...

kaydee:" kaydee sebenarnye tak nak balik tapi sebab UIA takde letrik... tadi kat bilik kaydee dah takde dah.."
kak ti: " kat studio ade je... kat plug2 kat dinding2 ade yang bleh gune.."
kaydee: " yeke??.. ala.. kalo kaydee tau kaydee tak balik umah..."
kak ti: "hehe... jom la ikot kak ti gi makan kat JJ camtu..."

aku mula ragu2 ngan keputusan aku untuk balik... hmmm... patot ke aku balik umah... tapi aku dah kol mak aku dah... she seemed excited about me going home... so aku pon tetap ngan keputusan untuk balik umah walopon kejap je... sampai je kat kl sentral.. tibe2 phone aku bunyi...

mak: "ijah.. mak lupe nak bagitau... kitorang gi kenduri kawen tau kat PD... takde sape kat umah... kunci mak dah letak kat........."

(demi keselamatan umah aku... aku tak type kat mana mak aku biase letak kunci)

kaydee: " okay..."
mak: " mak ngan abah tak gi pasar lagi ni... there's no food tau kat umah... ijah makan kat luar ek... kitorang balik malam... "
kaydee: " okay..."

aku lupa aku sebenarnye lapar... so i started wondering around kl sentral sorang2... mencari tempat nak makan kat ne... tapi sebelom tu aku beli tiket dulu...

sekarang ni... aku tengah latih diri aku untuk berjimat... i know parents aku akan sentiase bagi aku duit kalo aku short of money but i don't want that anymore... it's time aku jaga skit pembelanjaan aku... so aku tak nak makan fast food... sebenarnye tanpa disedari fast food mahal... skali makan habis rm10... so aku pikir better makan makanan malaysia je la... and aku pon pegi la satu restaurant ni... aku terus masuk pegi kat tempat diorang hidang pilihan lauk2... and ada satu kertas tampal kat situ....

nasi putih + lauk + sayur = rm4.90
tiada sayur harga tetap rm4.90


laaa... apsal plak kalo takde sayur tetap kene bayar rm 4.90... diorang ni memandang rendah pada sayur ar... sangat tak patot...

lepas order ape aku nak... aku terus gi cashier nak bayar...

kaydee:" berape?"
gadis casher: " sebelas ringgit ye kak.."
kaydee: " huh?"
gadis cashier: " sebelas ringgit"

aku tengok pinggan aku... aku order air mineral, nasi putih tambah lauk tambah sayur tambah skali ngan telur mata... takde la meriah mana pon sampai bleh jadi sebelas ringgit.. telur mata dier pon hodoh... tak kan kene bayar service akak tu tolong letakkan lauk kat pinggan aku?... aku pandang muke akak tu... akak ni buta mesin cashier ke? dengan berat hati aku hulurkan sebelas ringgit kat akak tu...

so much for wanting to save money... sama je harga kalo beli fast food.. restaurant ape ni?... aku mule tengok sekeliling aku... selain yang makan kat situ cume ade dua orang... sorang pompuan... dari cara dier pakai aku tau dier sorang wanita berkejaya... and sorang lagi pelancong asing... aku makan ngan keadaan sedeh... sambil tu aku pehatikan roti2 yang dipamerkan kat tepi2 tempat makan tu... kalo aku tau baik aku beli roti je tadi...

after the sad lunch... aku pon jalan nak gi naik ktm...

mana aku nye tiket ni?.... i remembered putting it in my pocket... tapi takde pon... aku mule pegang2 seluar aku... mencari tiket aku... i was actually blocking the way... so aku pon bergerak ke tepi and berpusing2 setempat mencari tiket aku... where is my ticket???

after a few more minutes... aku dah mula give up nak cari... aku rasa ini adalah kesinambungan kesedehan aku... dah la tadi sedeh sebab bazir duit... kali ni sedeh sebab kene beli tiket baru... bazir duit lagi... see... this the reason why i hate ktm... ktm is bad luck... seriously...

tengah aku bersedeh sorang2 tunggu ktm untuk gi ke stesyen ukm... aku kuarkan phone aku... aku bukak phone aku... for the first time in my life... aku bengang sebab phone aku jenis flip... tiket aku kat celah2 phone aku rupenye... punye la banyak tempat dier leh hilang... kat phone aku gak yang dier nak selit2.. i'm beginning to see why some people are concern about my future...

i feel so stupid... sape bleh ceriakan aku skrg?... aku terus bukak phone aku and start hantar mesej...

kaydee: "sangat-sangat tidak menyukai kereta api malaysia (ktm)!"

aku masuk ktm and after a few minutes (a few long minutes!) mesej aku dibalas...

shazu: " haha, ak suke sbb nanti akn ada entry blog baru. :)
kaydee: " aku wat bnde bodo lg. huhu"
shazu: "haha. ble masa ko wat bnde elok."
kaydee: "ak sedeh ngan diri sndiri..."
shazu: "aku simpati.. haha"
kaydee: " ko memang cheese (cis)!

kuang asamnye mamat... menyesal la plak mesej dier... huh!

perjalanan dari kl sentral nak ke ukm memang lama... tapi aku tak rasa pon lama sebab sepanjang perjalanan... all i could think of was money money money... lately bende yang aku riso skrg pasal duit ar... duit memang ade... tapi aku tibe2 terpikir... camana kalo tibe2 takde duit... aku tak penah lagi ar rasa takde duit langsung... and that kinda scared me... a little... dah akhir2 sem ni memang banyak kene pakai duit...

1. print project final
2. print balik project first

3. cari balik project sem lepas and kalo tak jumpe maybe kene print balik untuk portfolio nanti..

4. AAD bowling tournament... kene ade duit baru bleh bowling
5. pesta buku and anugerah pekomik... andai kata aku jumpe buku yang aku nak... aku mesti nak belinye..
6. topup
7. makan minum kat UIA
8. kene pikir gak nak simpan duit untuk beli pc...
9. nak beli slr.... (suraya dah beli dah... finally~)
10. repeat lesen memandu.. (dah la aku pkai duit sendiri untuk lesen ni)
11. dan perkara2 nakal aku mungkin bakal buat kat kereta bahim time cuti nanti...
12. oh ye... aku kene saman lagi sebab brg lektrik aku kat mahalah dah expired (bajet macam roti ar nak expired2)...

sekarang aku ade .............. dalam account aku (jumlah mata wang dirahsiakan demi keselamatan account aku).... hmmm... boleh kot survive... i started counting inside my head... mesti orang sebelah aku ni ingat aku sakit parkinson... cause i kept moving my fingers... but i was actually counting but who knows what she thought i was doing....

orang yang drive ktm: "ukm..... uuuukaaaaaaayyyyemmmmm...~"

i stopped counting when i heard suara orang yang drive ktm tu.... macam tak makan je suara dier... mesti tengah risau pasal duit gak... aku kuar dari ktm and mule mencari handphone aku... tibe2 aku teringat takde sape kat umah... so i decided to take the taxi home...

orang yang drive teksi: "yaaaa~! nak ke manaaaa yaaaa adik~?"
kaydee: " jalan tiga ek..."
orang yang drive teksi: " dekat itu sekolah ka? okayyyy~"

cerianye orang ni... mesti tengah tak riso pasal duit... bile sampai je umah aku aku terus bayar rm8 kat pakcik tu (bye2 rm8) and aku pon kuar dari teksi.... aku terus wat rutin biase aku bile balik umah.... cari kunci... bukak pintu... and bagi salam... ofcourse takde sape yang jawap... the house was quiet... aku terus naik bilik aku... letak beg aku kat atas katil and get ready to take a shower when all of a sudden i heard....

suara: "uhuukkk uhhukkk.."

i heard someone coughing kat dalam bilik parents aku... takkan ade orang... sume orang dah kuar... pelahan2 aku kuar bilik aku... and aku capai payung yang mak aku selalu sangkut kat rail tangga... dalam kepala aku.. aku mula susun strategi macam mana nak serang orang yang batuk tu... aku baru nak bukak pintu bilik parents aku... tapi tak jadi sebab tibe2 aku dengar ade orang buka tv kat bawah... aku jadi confius plak nak serang sape dulu... orang yang batuk atau orang yang bukak tv kat bawah...

aku turun bawah jenguk sape yg bukak tv....

kaydee:" usop????"
usop: " ehhhh????? akak balik ke???? hujan ke kat luar???"

aku campak payung tu... tibe2 rasa segan sebab aku dah susun strategi...

kaydee: "usop kat umah?.. tak ikot mak ngan abah gi PD ke?"
usop: "tak jadi ikot.. malas laa... "
kaydee: " so sape kat bilik mak ngan abah??"
usop: " mail la... dier tengah online pakai laptop abah..."

tibe2 aku jadi bengang.... aku terus naik tangga... aku bukak pintu bilik parents aku... and aku tengking mail...

kaydee: " nape tak bagitau akak korang tak ikot gi PD???... kalo tak korang bleh amik akak kat UIA... takde ar akak kene makan kat luar... tanpa sayur pon kene bayar harga sama tau!!! dah la akak nye tiket duduk celah2 handphone... pastu bayar tiket dua kali... dua kali tau!... naik teksi and byr 8 ringgit lagi...!!!!!!! aaaaaaarrggghhhh!!!"

aku biarkan mail tercenggang tengok aku tibe2 merepek sorang2... and aku terus kuar dari bilik parents aku and masuk bilik aku... aku bukak laptop aku.... and started typing... the money issue~


Thursday, March 11, 2010

the breakfast and the ceiling fan


aku stay up kat studio sampai pagi and then pagi tu gi breakfast ngan studiomates aku kat tempat makan ni which they call it montel… (aku tak tau nape nama tempat tu montel)…

Usually I won’t make nasi lemak as my first choice for breakfast… tapi sebab tengok maw pilih nasi lemak and masa akak tu menyusun bende2 yang bile bergabung jadi nasi lemak kat pinggan tu ngan teratur… aku jadi teringin ar plak… tapi ak terlalu mengantuk nak makan nasi lemak… so aku rasa baik makan roti canai je la…

Kaydee: “ kak… nak gak nasi lemak satu..”

Nampaknye mulut aku tak mengikut arahan otak aku…



***************************************



Suara: “sister… err sis… bangun sis…”

Sape plak panggil aku sister ni?... aku bukak mata aku?... I couldn’t really see sape yang tengah kejutkan aku… macam biase… aku wat rutin aku stiap kali bangun tido… meraba katil aku sambil baring (dah macam renang berirama dah)… mencari dua perkara penting bagi aku stiap kali bangun pagi…

1. Cermin mata

2. Handphone…

Suara: “hahaha..”

Apsal org yang aku tak nampak ngan jelas ni gelak-gelakkan aku… dah la aku tengah pening kepala… where are my glasses?...

Suara: “sis… erm… kami dapat aduan.. bilik ni kipas slow…"

Mana spek aku?....

Suara:”bleh tak sis pakai tudung sebab ade brother nak masuk kejap lagi nak betolkan kipas ni…”

Mana spek aku… this time aku dah mule ubah2 bantal2 aku… riso gak kalo2 aku tertido atas spek aku..

Suara: “hahahaa… wei.. budak ni betol ke tak wei?...”

Suara 2: “hahahahahaa….”

Huh?.. there’s more of these unidentified smooshed face people??... where are my glasses??... aku tak ingat mana aku letak spek aku… tapi instead of focusing on their faces.. aku try tgk baju diorg… dua2 pakai baju biru…

Suara: “tolong ye sis… pakai tudung cepat.. ade brother nak masuk ni…”

Aku give up cari spek mata aku… aku terus pakai je tudung aku and masuk compartment sebelah… kat luar compartment aku ade sorg lagi pompuan… dier senyum kat aku… aku balas balik senyuman dier ngan memberikan “ko sedar tak aku bru bangun tido” nye senyuman… aku masuk compartment fuza ngan qila and terus baring kat katil fuza



***************************************



aku mule wat rutin aku stiap kali bangun tido… meraba satu katil… mana spek aku??... it took me awhile before aku tersedar aku bukan kat katil aku… Apsal aku atas katil fuzah ni? Apsal aku tido pakai tudung ni? Dah la aku pakai terbalik… aku duduk kejap atas katil fuzah… berfikir panjang… cube sedaya upaya ingat balik ape jadi… slowly aku ingat balik ape yang jadi… pelahan2 aku bangun gi compartment aku… roommate aku sume takde… sume kat kelas… aku menghampiri meja study aku.. rasa nak bunuh diri je bile aku nampak spek aku elok je.. baik je dier duduk diam2 kat atas meja aku… sebelah dier plak member dier si handphone ade skali…

I must have looked like a complete idiot infront of those technicians girls … duk raba2 katil cari2 barang yang mmg xde pon kat atas katil aku…. Siap pakai tudung tebalik depan diorang…

selamba tol diorg masuk bilik… tak ketuk pintu… tak bagi salam pon… tibe2 aku rasa cuak… and mule cek ade ke tak barang2 yg hilang… hmmm… takde pon yang hilang…

aku cube ingat balik ape jadi sebelom ak tido… masa aku brau balik dari breakfast… masa ain tgh siap2 nak gi kelas…. aku cube ingat pesanan ain....

ain:kaydee jap lagi rasanye ade kot org dtg btolkan kipas ni… awak jangan tak bangun plak…”


Note to self… never eat nasi lemak if you know that you’re extremely sleepy… and always remember important messages before you go to sleep…

Monday, March 8, 2010

the dream

woah~ argh! i woke up with the worst sore throat... and it hurts... not my throat... my heart hurts... it hurts... make it stop... for a minute it seemed like i stopped breathing... what was that all about?... jantung aku dub dab dab dab sama laju ngan adik aku dribble bola basketball dier... and aku berpeluh macam aku maraton dari mahallah aminah ke kaed 10 kali... for the first time in my life i remembered my dream... every single detail... and i mean details!... macam cerita... and to make things worst it all seems logic enough to be real... and i didn't like it... i hated it... this is the worst nightmare ever...

aku memang jarang (sangat jarang) ingat mimpi aku... kalo ingat pon mesti sikit2 je... the last dream i remembered was about sume orang dalam dunia dah bertukar jadi zombie... tinggal ak sorg je belom.. memberontak tanak jadi zombie (remaja la katakan)... and it ended up with my mom saying : " ijah.. marilah.. jangan la degil... marilah jadi zombie..."

nasib baek ni mimpi je... kalo betol memang aku sedeh gile... jauh lagi sedeh dari tgk cite the time traveler's wife.... is that really how it felt to be betrayed by your best friend... not just one... but two of them... which reminds me... i need to make a phone call... just to make sure... she's okay... and dier tak bertukar jadi orang dalam mimpi aku... aku tekan 3 kat phone aku... (she's on my speed-dial)...

maxis: "this is your hotlink service...."

great~ dalam saat2 genting hidup mati macam ni... maxis plak yang rajin jawap phone aku...


the time traveler's wife


I know I should be doing my material assignment but its hard for me to ignore that there's a “The Time Traveler’s Wife” movie folder right next to my “Keje Material Kaydee” folder kat desktop laptop aku… shazu kalo aku lambat submit keje material aku… I’m blaming that on you!

Imagine your husband/wife is a time traveler... but he/she can't control it... dier takleh nak kawal when, where and how long dier akan stay kat masa depan/belakang yang dier gi tu...

Imagine you know when, where and how you or the people you care so much die... but there's nothing you can do to change it.... bayangkan kite cume bleh tengok keadaan tu berulang kali tapi takleh nak tolong ubahkan... nak elak dari pegi ke masa kejadian pon takleh gak... sebab takleh nak kawal...

Imagine... you and your husband/wife tak leh ada anak sebab anak tu ade kuasa yang sama... kira bapak/ibu borek anak rintik ar ni... sampai dalam perut pon bleh plak nak time travel... fetus yang sangat hebat tapi dalam masa yang sama kesian sebab... dier tak tahu dier tu fetus lagi... kalo time travel kuar dari perut ibu... nanti mati laa... takpe.. learn from your mistake... that's how you grow..

aku tak sedar yang aku sebenarnye tengah nangis masa tengok cite ni... ain roommate aku yang tengah focus study kat meja dier... tekejut tgk aku tibe-tibe tersedu-sedu sorang.-sorang.. macam orang tengah kesunyian...

ain: " kaydee?.... nape ni?..."

kaydee: "diorang takleh ade anak~~~ huuuuuu~~~.... belom pape anak diorang dah terer time travel pastu gugur.... dier gugur... huuhuhuuu... isk.. isk..."

ain: "huh???....sape takleh beranak?"

ain tengok laptop aku.. and it didn't took her long to realize i was actually refering to the movie...

ain: "awak ni bongok ar... sengal gile! kite mati-mati ingat awak tensyen sebab keje banyak sampai nangis!"



Monday, March 1, 2010

the car chit-chat


Sunday. I glanced at my phone… it was already 9pm… I really should start packing… tapi aku biarkan je… sambil baring aku check facebook and edit video sambut birthday niman semalam… I’m beginning to like using corel… it is easy to understand plus it’s fun… nape la aku tak try explore awal-awal… kekusyukan aku menonton kembali rakaman aku terhenti bile tibe-tibe pintu bilik aku kene ketuk…. Slowly…. I walked towards my bedroom door and bukak pintu…

Nurfatimah: “hai kak ijah!!”

Fatimah: “ish! akak ni… nape kunci pintu… susah la nak masuk macam ni…”

I ignored my sister and focused on nurfatimah as they walked in my room (well our room) together side by side…

Kaydee: “hai! Eh? Dah balik dah ek… bile Pak Yang hantar?”

Some weekends (especially on holidays)… nurfatimah akan balik umah ayah dier… time tu la diorang kumpul satu family skali ngan abang2 and kakak nurfatimah

nurfatimah: “Tadi la bila lagi… hahaha~”

fatimah: “ entah... tadi laa… hahaha~”

Now I’m ignoring both of them… but I can’t help smiling at their answers…

Mak: Khadijah Kamaruzzaman! Dah packing ke?... cepat2 turun bawah… abah nak hantar balik UIA ni…”

I heard my mom screaming downstairs… I started doing my usual rutin… storming around every inch of my room searching for my stuff and almost neatly stuffing them in my bag… wow~… only 2 minutes packing… I’m impress… lepas ni boleh ar packing last minute lagi…

Aku bawak barang2 aku turun tangga and I almost let go of my bags when I saw my mom still in her t-shirt and kain batik…

Kaydee: “laa… mak tak siap lagi ke… cepat2 siap… abah nak hantar balik UIA ni…”

Mak: abah je hantar ijahmak penat laa… tak larat nak kuar… “

What!?!... Me and my dad… alone in the car… for a 45 minute drive? No way… this can’t be happening to me… aku nak sangat2 mak aku ikot… memang jarang ar kalo abah aku je yang hantar aku… mesti ade orang lain skali…. Tapi aku kesian tengok mak aku… family aku baru je balik dari kampung petang tadi… aku, mail ngan usop je tinggal kat umah… sebab mail ade exam and usop plak demam… aku plak kene jadi tukang masak diorang…

As expected my dad… the punctual one… dah siap sedia dalam kereta dah… macam mana aku nak mengharungi 45 minute berdua- duaan ngan abah aku ni… don’t get this the wrong way… I love my father… really I do… but let’s just say… we don’t really see things eye to eye… aku ngan abah aku memang tak penah sekata sehati sejiwa… we’re completely different people with different thoughts.. different feelings… different everything… the only long conversation we ever had was when we were arguing… biasenye sebab aku degil… aku tak tau nape… aku memang susah betol nak ikot kehendak abah aku…

Mak: “ korang jangan gaduh-gaduh ye… “

I smiled weakly at my mom… aku salam and cium tangan mak aku.. and she hugged me and kissed me on the cheeks….

Mak: “belajar rajin2… ijah tu anak sulung mak ngan abah…..”

Aku sebenarnye dah hafal dah ayat2 mak aku setiap kali aku nak balik UIA… ayat2 dier setakat ni tak penah lagi bertukar… macam mak aku dah siap sediakan skrip awal2 untuk cakap ape kat aku…

Kaydee:” bye mak…”

Aku terus masuk kereta duduk kat depan… sebelah abah aku… and tutup pintu…

abah aku cume diam… aku diam… duduk tegak… pandang depan… abah aku hidupkan engine kereta….

Everything was so quiet… aku tak bersuara… abah aku tak bersuara… cume dengar bunyi engine kereta pelahan2… I knew this would happen… kesenyapan dalam kereta tu skali sekala terhenti bila phone abah aku bunyi tanda masuk mesej…

Walopon aku tak berape selese dalam keadaan senyap macam tu… some part of me was glad my dad didn’t seemed like he wanted to talk to me… sebab kalo dier berborak pon… mesti bende yang penting dan serius je…

Abah:”eheeemmmmehemmm…”

Oh no~ please no~… tolong lah biar abah hanya mahu batuk atau betolkan tekak dier je dan bukan sebab nak start bercakap.. please.. please.. please no..

Abah: “ macam mana dengan pembelajaran kamu dekat UIA?”

See… what did I tell ya…

Kaydee: “ okay.. boleh laa..”

Kitorang senyap balik… lama plak tu… dalam 10 minit… serius aku memang tak tahu nak cakap ape ngan abah aku… so I started thinking hard… hmm… tanya pasal atuk laa…

Kaydee: atuk macam mana abah?... sihat?”

Abah: “sihat…”

And kitorang senyap balik…. My dad kept on driving… I tried to think hard what my dad’s next question would be… if I was a serious man and only think about the future what question would I be questioning to my daughter… and then it hit me… practical training!… aku yakin gile abah aku akan tanya pasal hal tu…

Abah: “eheeeeehhhermmehmm”

No.. please no… not that question…

Abah: “kamu dah pikir dah nak practical kat mana?”

Congratulations kaydee! You’re actually psychic..

Kaydee: “ermmm…”

Aku baru nak jawap dengan penuh professional tapi terhenti… Aku bersyukur gile ke hadrat ilahi bila phone abah aku berbunyi… and aku rasa macam nak peluk2 faisal… si pemanggil di talian…

Abah: “ah ye… pukul berape tu?... faisal ko kat Gombak kan?... hah… call aku kalo ko boleh jumpa…”

It’s not that I don’t want to talk to my dad about practical training… it’s just… last time when we had this conversation… it ended up with us arguing again… abah aku bising sebab aku macam tak nak amik tahu procedure practical training course aku macam mana… what did he expect?... aku baru nak masuk third year first sem time tu… memang tak pikir apa-apa pon lagi… (Yes... I know... memang patot aku kene marah)…

mak aku selalu cakap... aku lah anak yang paling abah aku risaukan... sebab aku sangat2 blur... abah aku cukup risau aku macam tak pasti dengan masa depan aku... my dad on the other hand... is the most focused person i know... semua keputusan yang dier buat biasenye sangat tepat... penah sekali tu... abah aku halau student dier kuar dari kelas dier sebab pakai selipar... see how focus he is?... sampai bleh perasan kaki student dier pakai ape...

After the phone call, abah aku terus diam… tak meneruskan soalan tadi… atau mungkin dier tengah tunggu jawapan aku… entah la… aku pon kurang pasti… but after a few minutes… he switched on the radio… great~ another thing we don’t have in common… abah aku cume dengar stesyen RIMA and kalo dier nak dengar lagu orang putih… dier pasang Light and Easy… I guess he’s not in the mood for English songs sebab dier bukak RIMA… (irama asli warisan bangsa kekal di hati sepanjang masa~~~ R.I.M.A~~)

aku tak sedar aku sebenarnye dah tertido dalam kereta… lagu2 RIMA memang mendayu2… aku tersedar bile abah aku buat lagi bunyi dehem-dehem dier tu… I think that’s his trademark or something... and we were already in front of mahallah aminah…

I gathered my stuff and bawak kuar sume barang2 aku dari kereta… at the same time abah aku kuar dari kereta…

Okay kaydee… get ready for the most awkward part ever…

Kalo mak aku ade… mesti dier dah… ceria2… senyum2… and hugged me and kissed me sebelom aku naik bilik aku…

Tapi abah aku? I can’t possibly imagine my dad being cheerful and hugging me… and kissing me? No way! He just stand straight in front me… with a serious face… and hulurkan tangan dier… aku tarik tangan abah aku… nak salam ngan dier…

Abah: “ kamu belajar rajin2… nah ni.. mak kamu yang suruh bagi…”

Apples! Hehe… thanks mak… dah 10 tahun apple jadi antara feveret fruit aku… I watched my dad drive out of mahallah aminah sampai dah tak nampak kereta dier…

Tengah aku teruja ngan plastik yang dalamnye ade 6 biji apple tu... tibe2 phone aku bunyi… aku tersenyum sorang2 bile tahu sape yang call…

Mak: “ so… borak ape ngan abah dalam kereta tadi? Hahaa..”

Mak aku ni… macam tau-tau je… and I told her everything that happened…

Kaydee: mak… thanks for the apples and…”

Mak: “eh... bila masa mak bagi ijah apple?..... eh?? Apple?? tu mak nak bagi Fatimah dengan Nurfatimah bawak gi skolah tu.. bekal diorang tu…”