Sunday, December 19, 2010

the new glasses.

"alif..... baaaa.... taaaaa... yaaaaa...."


bila spek aku dengan senang lenang nye bleh ter'slip' dan jatuh masuk dalam sinki bila aku tunduk basuh pinggan... tu petanda la tu... tuhan nak bagi petunjuk suruh aku tukar spek mata baru yang aku dah pakai nak dekat 3 tahun lebeh.. dah longgar dah... but my power remains the same... memang dah 5 tahun tak berubah-berubah dah and i've been wearing glasses ever since i was in the 5th grade... tapi mata aku sebenarnye dah rosak lama dah... ceh.. cakap rosak macam mata aku ni barang letrik plak...

masa aku darjah tiga... time tu family aku baru balik Malaysia... sebelom tu duduk kat Miami Florida... cikgu kelas aku stress gak ar ngan aku... sebab aku tak nak bercakap... so dia tak tau aku ni bengap ke pandai ke... tapi satu je la yang dia perasan... elok2 dia tulis bahasa malaysia kat depan... aku plak tulis macam bahasa alien dari planet mana ntah kat buku nota aku... lepas seminggu dia cek... dia buat keputusan yang aku ni memang bengap... tak pandai... and hantar aku masuk kelas istimewa... kelas untuk budak2 yang memang slow sikit pemikiran dia...

lepas seminggu aku duduk kelas tu... aku dah mula seronok... kawan2 baru aku sangat menarik... tapi cikgu kelas baru aku ni pelik tengok aku... sume soalan aku dapat jawap dengan betul.. (susah mana la sangat untuk budak darjah tiga jawap soalan budak darjah satu)... dia bagitau cikgu kelas aku sebelom ni yang aku ni bukan lah seistimewa yang disangka... dan lepas dikaji... the reason why i wrote those aliens writings was because aku rabun jauh... aku tulis apa yang aku nampak je... sebijik yang aku nampak tu yang aku tulis balik... aku nampak huruf J mcm payung... aku lukis payung... and aku diam walopon aku tak paham apa aku tulis... tapi budak darjah tiga kan... rajin sangat la aku nak baca balik apa aku tulis...

aku rasa cikgu aku ni sangat bersemangat... dia call parents aku... bagitau situasi aku... my parents back then tak pecaya princess diorang ni (HAHAHA! i can't believe i just typed princess) rabun jauh... they thought i was too young to wear glasses... so diorang biar je aku macam tu... sampai la aku masuk darjah 5... and aku sendiri bagitau parents aku yang aku nak pakai spek...

wow... aku nak cite pasal aku ada spek baru... tukar jadi sejarah hidup camana aku bleh pakai spek plak... tapi aku pelik ar... nape orang tak perasan aku tukar spek baru?

yang hijau tu spek lama... yang full black tu spek baru... lain kan? tu arr... aku serius tak paham nape kawan aku sume tak perasan...

2 comments:

  1. jawapan dia, sebab kaler hijau tu mengadap kulit ko. amek masa utk org perasan sebelum ko sendiri cakap "perasan tak apa yg baru kat aku?" setiap kali jumpe org. haha

    ReplyDelete
  2. aku cakap camtu kat sume orang sbb takde sape tegur... sedeh aku... hahaha~

    eh... takdelah setiap kali jumpe orang... cume kerap je...

    ReplyDelete