Friday, December 3, 2010

the morning dance



if you're on your semester break... and badan dah mula rasa lesu je... yela... dah bangun tiap-tiap hari lewat... malam-malam online pagi-pagi pon membuta la... and dah duduk rumah tu confirm makanan elok je terhidang... mana tak manja badan tu... so why don't you try this... pagi-pagi bangun lepas solat subuh mandi pastu pegi jogging kat mana-mana taman yang berdekatan di rumah anda... kalo malas nak gi sorang-sorang paksa kawan-kawan ikot sekali... ye... aku nak tekankan kat sini... "paksa" ye... who knows... you might find it quite interesting...

aku cuti-cuti ni memang aku bangun awal... sebab aku dah terbiasa tido awal time praktikal... and bosan lepas subuh asyik tido je... so aku, epud, suraya, shaf and niman decided to wake up early today and go jogging kat Taman Tasik Cempaka...

tepat jam 6.30 pagi aku mesej 4 orang kawan aku ni... nasib baik sume dah bangun... malam semalam memang aku dah cakap dah... sape lambat kene tinggal... and we arrived at Taman Tasik Cempaka pukul 7.20pg.. walopon tempat ni agak kontroversi... tapi pagi-pagi ni takde maksiat kat sini... nak maksiat apanye dah couple-couple tua and family je ramai-ramai gi beriadah...

dah lama aku tak buat keje2 camni... dulu aku selalu kene paksa ngan mak aku teman dia jogging... sekarang aku tak tau angin ape yang buat aku tiba2 teruja nak jogging... pandang kiri orang main badminton... pandang kanan ada pakcik tua comel tengah jogging dengan muka yang sangat serius... mula2 kitorang jogging berlima... lama2 epud ngan niman dah jauh tinggalkan kitorang... ikot rentak masing2... aku suraya ngan syaf suke jogging pastu stop and buat stretch and then we jog again... sambil tu hirup udara pagi yang sangat la best... sejuk je... tak yah lari pon takpe... breeze walking pon okay...

shaf: "kita gi aerobik nak?"
kaydee: "kat mana?"
shaf: "mak kita selalu je datang sini... jogging and ada aerobik skali..."

mak shaf seorang instructor aerobik... so aku tak tekejut sangat bila aku tengok shaf ni aktif semacam... aku excited gak dengar ade aerobik... tapi niman, epud ngan suraya macam kurang sikit... mula-mula laa...

lepas dah round satu taman tu.... kitorang ingat nak lepak kat taman permainan dia... tapi dari jauh dah bleh dengar muzik aerobik and bleh dengar instructor tu jerit2...

instructor: "kiri! kiri! kanan... kiri! kiri!... kanan semula! ye kiri... kiri... 3... 2... 1..."

entah camne kitorang jadi excited plak nak gi join aerobik yang buat kat Bangi Walk sebelah Taman Tasik Cempaka... i had no idea that pagi sabtu diorang ada aerobiks for free kat sini.... dia buat open plak tu... best gila...

makin dekat kitorang jalan ke arah sekumpulan orang2 Bangi tengah joget2 makin kuat lagu rentak disco yang diorang pasang... and shaf yang aerobics is already in her blood terus gerak ikot rentak instructor... kitorang yang lain terkial-kial cuba ikot steps instructor tu...

instructor: " angkat kaki kanan! ke depan! ke belakang! sapa nak kempiskan perut tu buattt!!! tak nak kempiskan perut jangan buaattttt!"

i totally love the instructor... tapi aku tak dapat nak tengok muka dia... kitorang ni pon ikot gerakan orang depan kitorang... ramai rupenya yang gi aerobik kat sini...

instructor: "tarik nafas....lepaskannnn... hahhh... jangan paksa diri... akak sebelah tu takut nanti balik karang tak larat nak masak pulaaakkk"

lepas 5 minit aerobik... aku dah mula tangkap steps2 dia... teruja plak tiba2...aku siap pandai2 buat gaya sendiri lagi... aku pandang shaf... ni tak leh nak cakap apa laa... dah anak instructor aerobik... aku pandang suraya... suraya buat tapi sambil2 tu dia gelak2 kat niman... niman, aku kurang pasti apa dia tengah buat... macam dia tengah ikot steps tu tapi dengan gaya yang agak hardcore... epud plak... hahahaa... sambil buat tu sengeh je memanjang... muka hensem tapi kaku je menari... takleh menari rupanya dia ni... walopon masing2 ada kelemahan masing2... tapi kitorang layan je... sampai la aerobik tu abis...

niman: "waahhh... gila cool!!!"

niman was right... gila cool!... and the feeling after all that exercise is just

AWESOME!!





ni sesi tunggu badan masing2 hilang bau peluh sebelom sumbatkan diri dalam kereta.

4 comments:

  1. shaf! orang dah sakit2 badan ni... hahaha.. tula tak penah2 nak jogging secara suka rela tiba2 jogging tgh penuh smgt... hahaha~

    tapi aerobik tu fun la! kita gi lagi nak? hehe~

    ReplyDelete
  2. cccuti sem da nak abes.wuwu.

    owww,is that niman from mentolpecah?hehek ;)

    ReplyDelete
  3. agak ar... tak puas cuti lagi ni... :(

    haa btul la tu... tu ar niman.. wow! a mentolpecah fan. awesome! don't forget to subscribe to them okay? :)

    ReplyDelete