Sunday, November 28, 2010

the strategy



fatimah: "mah... nak mak!!!!! mahhhh nak maakkkkkk!!!! nak mak!!!"

adik aku fatimah dari tadi lagi asyik merengek ngan meragam... nak bagi dia main game dah lewat sangat.. she should be asleep but no matter what i tried, dia langsung tak nak dengar... i mean come on.... kesabaran seseorang ada batasannye... and aku dah mula rasa macam nak tengking je adik aku ni... tak pon nak kurungkan dia dalam bilik parents aku dengan bekalan makanan seminggu... tak pon sampai aku abis praktikal...

whaaattt?? alaa... terpikir je... aku tak buat pon...

fatimah: "kakak!!!! mah nak maaakkkkk!!!!!"

aku tengok je adik aku... sebab aku tak layan dia dari tadi... mata dia dah mula berair... kesian la plak tengok budak busuk sorang ni...

kaydee: "mak takde... kan mak gi haji... camna mah nak jumpa dia?"
fatimah: "nak mak jugakkkk!!!"

my sister is such a drama queen... i wonder where she got that from? camana aku nak buat budak ni diam?... aku ngan adik aku ni beza 11 tahun dan sebagai anak bongsu memang menjadi tanggungjawap dia untuk jadi telebeh manja... mak aku penah pesan kalo dah jadi camni jangan marah2 dia... kene pandai2 reasoning ngan dia... sebab adik aku yusof penah try cara marah2 ni....

yusof: "hah!!! merengek je keje! nak mak sangat kan? hahhh pegi laaa... pegi la cari mak... mana mah nak cari mak??? hahh??? mana?"

trust me... it didn't work... it never work... that made it worst...

kaydee: " mah... dah bape lama mah nangis?"
fatimah: "mana lah mah tau... mah nak makkkk!!!"
kaydee: "tak silap akak mah dah nangis jerit2 nak dekat sejam dah ni (baru 15minit) ... tak penat ke?"
fatimah: "mahhhh nak maaakkkkk!!!!!"

over la plak budak ni... okay kaydee... let the strategy begin...

kaydee: "sehari ada bape jam?"
fatimah: "........... 24jam"
kaydee: "kalo mah nangis sejam pagi, sejam tengah hari. sejam petang... sehari bape jam mah nangis?"
fatimah: "............ 3 jam"

fatimah dah stop nangis dah... tapi air mata dia tetap kuar... dah macam drama melayu dah aku tengok.... but atleast dia dah senyap and i got her attention...

kaydee: "sebulan ada bape hari?"
fatimah: ".... tak tahu..."
kaydee: "sebulan adalah ar dalam 30 hari... ingat tau..."
fatimah: *angguk2*
kaydee: "so katakanlah... mak ngan abah pegi haji untuk sebulan... sebulan ada 30 hari... setiap hari mah nangis untuk 3 jam... bape jam sume skali mah nangis untuk satu bulan?"

fatimah tak bersuara... aku tau dia tengah cuba kira2 dalam kepala dia...

fatimah: "...90 jam"
kaydee: " apee??? 90 jam??"

aku sedaya upaya buat muka tekejut dan risau.. harap-harap lakonan aku menjadi... tolong lah jangan kantoi ngan budak kecik ni...

kaydee: "kalo mah nangis, jerit2, merengek... sampai 90 jam... akak rasa mah...... bleh hilang suara..."



*awkward silence*





fatimah: "tipulaahhh... akak tipu"
kaydee: "akak serius ni... tak penah serius macam ni... nampak tak muka serius akak?"
fatimah: "tak... hahaha.. akak tipuuuuuu..."
kaydee: "tak tipu... suara mah pon naik nyampah mah tak abis2 guna dia... pastu dia lariiii..."
fatimah: "tipuuuu.... dia takde kaki camana bleh larii??? hahahaaha"


hilang dah air mata... kering dah air terjun yang jatuh tadi.... instead she was smiling... tak lama lepas tu time aku tengah bizi layan facebook dia tertido sebelah aku... dan rumah menjadi aman semula...

4 comments:

  1. wahhh. nice ah kaydee. comel sgt pujuk adik.
    and kelakar pun ada jugak* tergelak2 baca*

    ReplyDelete
  2. tiap2 hari kene pikir strategi lain2... naik semput dah otak kd... hahaha~

    ReplyDelete
  3. hahahaha.miss to read this blog so much dude!!great job.seb baik x mati kutu

    ReplyDelete
  4. mati kutu hanya sedap dan best untuk disebut sahaja... bukan sedap dipraktikan... hahaha~

    ReplyDelete