Wednesday, October 20, 2010

the reason why i don't like coffee - part 2


puan mimi: "kd... boleh tolong buatkan air teh tak?"

i can't believe i'm in the same situation... twice... two days in a row... i just couldn't catch a break... this time puan mimi plak ada meeting dalam meeting room... (kat office aku ada dua orang nama mimi... sorang aku panggil kak mimi... sorang lagi aku panggil puan mimi dan aku tak tau nape aku menerangkan perkara ini)....

aku rasa aku boleh buat teh... kalo nak buat teh kene letak uncang teh yang macam batu seremban penyek (takde isi) kat dalam air and tambah gula je kan? tapi bila aku masuk pantry... aku nampak kak zurah dah siap2 buatkan kopi dah... (teh dah habis rupanya)... i smiled at kak zurah... she's always there to save me... aku sangat terharu...

kak zurah: "kd... tolong isikan kuih2 tu kat piring... "

and i did just that... memang pantang kalo ada makanan kat pantry... mesti ade je orang yang masuk sebab curiga nak tau makanan apa yang ada... salah sorang nye en fadzli...

en fadzli: "macam mana ko potong kuih tu... kd"

dia amik pisau yang aku tengah guna untuk potong kuih tu and buat demo macam mana nak potong kuih...

en fadzli: "ko kene tekan kuat skit baru la boleh potong... "

aku sempat jeling je kat en fadzli bila tangan dia cepat je amik kuih yang dah potong tu sumbat masuk ke dalam mulut dia...

kak zurah: "ni dah macam ekonomi rumah tangga.. hahaha~"
i believe she's referring to a subject "kemahiran hidup" back when we were in high school... lepas dah susun elok2... sume kuih2... and dah tuang air kopi dalam 4 cawan... aku ngan kak zurah pon keluar pantry and masuk bilik meeting...

bilik meeting office tu takdelah besar sangat... you put in 3 male adults and 1 female adult.. memang dah nampak penuh gila bilik tu... since diorang dah penuhkan tempat duduk kat bahagian depan bilik meeting tu... aku ngan kak zurah terpaksa jalan celah2 antara belakang kerusi diorang dan dinding untuk letak hidangan tu kat hujung meja...

kak zurah was smaller than i am... and it was easier for her to go through... aku plak terpaksa cuba menyelitkan diri... ahli2 meeting terlalu rancak bincang smpai tak sedar kitorang kat belakang tempat duduk diorg... aku passkan piring kuih kat kak zura... tiba2 aku terdengar satu bunyi halus... and that's when i realize something... kat dinding yang aku lalu tu... ade whiteboard... dan bunyi kecil yang aku dengar tadi... rasanye aku kenal...

aku terus keluar bilik meeting... and bila dah sampai tempat duduk aku... aku pelahan2 cube rasa dengan tangan belakang baju aku....

kaydee: "bodohnya kopiiiiiiiiiiiiiiiiiii"

terasa nak mencarut secara senyap sorang2.... aku terus amik handphone aku pastu hantar mesej kat adik aku mael...

"boleh tak hantar baju kat ofis akak?... baju akak terkena bende tajam pastu terkoyak..."

abis blouse aku... blouse yang beli semata2 untuk praktikal... blouse pilihan ibuku... rosak kerana... kerana KOPI!

memang aku sayang gila kat adik aku sebab TAK BALAS mesej aku... camana ni? lagi 2 jam lebeh lunch hour... aku duduk kat tempat aku... sandar kat kerusi... tiba2 rasa macam sume orang yang lalu kat tempat duduk aku, tau situasi aku macam mana... padahal aku senyap je... tapi satu YM dari niman melegakan skit hati aku...

Niman : wei jum lunch ngan shap
Kaydee : huh?
Kaydee : okay2
Kaydee : tgh buat keje
Kaydee: jap ek
Niman : oh ok
Niman : so lunch skali tau
Kaydee : OKAY
Kaydee : sorry
Kaydee : tercapslock
Niman : TAKPEK
Kaydee : and bleh tak sruh syaf bawak benang ngan jarum
Kaydee: long story
Kaydee: nnti ak cite

tak lama lepas tu... syaf plak ym aku...

Syaf: npe nk benang and jarum?

aku terangkan sikit kat syaf nape... and syaf just reply okay je... wow best nye... diorang tak bahan aku pon... (dalam kete bila diorang amik aku.. diorang gelak gila2)
aku tengok jam... ada sejam lebeh lagi nak lunch hour.... i had to something about the torn... sebab aku rasa macam besatr je koyak dia.. think kd... think!!!... tiba2 aku ternampak double sided tape kat meja sebelah aku... aku pehatikan je double sided tape tu... dalam otak aku pikirkan strategi macam mana nak 'guna' double sided tape tu...

aku cepat2 amik double sided tape and cepat2 masuk toilet... darn it! takleh nak tengok... aku pusing macam mana pon takleh nampak... sebab koyak tu kat tengah2... so aku bukak je la baju tu... baru aku bleh nampak koyak dier mcm mana....

kaydee: "bodohnya kopiiiiiiiiiiiiiiiiiii"

aku bisik ngadu kat diri sendiri.. besar jugak la koyaknye.. aku terbalik kan baju tu.. and tampal 2 double sided tu kt baju aku... aku betolkan balik baju tu... pstu terkagum jap ngan keje aku... nasib baik baju tu hitam... so tak nampak sangat tanda kene 'tampal'...

i think i can survive buat sementara waktu sebelom dapat benang ngan jarum... aku cume berharap aku tak berpeluh je.... i was proud cause i managed to handle it without telling anybody at the office about it... but from now on this is the reason why i don't like coffee...


1 comment:

  1. haha.kelakar la kay-dee . tp hebat ah. boleh berfikir ngan pantas nagn brg2 yg ada. aha. survivor ~! :)

    ReplyDelete