Wednesday, October 20, 2010

the reason why i don't like coffee - part 1


tiba-tiba ada sound effect yang mencemaskan bila aku dengar permintaan kak hajar... untuk memastikan aku dengar dengan betul permintaan dia... aku ajukan soalan yang biasa aku ajukan kalo aku tak paham atau tak dengar.... the simple "huh?"....

kaydee: "huh?"
kak hajar: "kejap lagi kak hajar ada meeting... kd tolong buatkan air ek..."

aku terkedu.

kaydee: "....... air apa?"

please say sirap.... please say sirap... PLEASE SAY SIRAP!

kak hajar: "air nescafe... kol 1o tau..."

i have a confession to make... aku tak reti buat air yang biasa digunakan untuk minum petang... macam teh, kopi, nescafe, and anything yang ada teh ngan caffeine... sebabnya? you may find this hard to believe... aku tak minum air2 tu... i don't drink coffee, i don't drink tea... air yang bergas pon aku tak minum... dalam family aku, aku sorang je yang perangai pelik camni... i can live happily with just drinking mineral water ngan ribena... so macam mana aku nak buat air and rasa sedap ke tak, kalo aku memang tak penah minum pon air tu... so i decided to just ngaku je aku tak reti buat air...

kaydee: "erm... kd tak reti... kalo nak kd tolong kacaukan boleh la..."
kak hajar: " nak tolong kacaukan?? hahahahahhahaa...."

great~... time aku tak buat lawak, orang ingat aku buat lawak and suddenly i'm the funniest person alive...

aku duduk balik kat tempat aku... camne ni??? aku tak nak dibuang keje... masih ade sebulan lagi ni untuk abis praktikal... think kd... think!... lepas pikir jap aku bukak google pastu type... "how to make the best nescafe"... tapi belom sempat google tunjuk hasil2 nya... aku dah tutup balik window... terasa cam bangang plak buat macam tu...

kak hajar: "hah.. kd... sekarang tau..."

aku bleh dengar orang2 yang terlibat ngan meeting masuk bilik meeting... ada dalam 3 orang... kalo masuk kak hajar jadi 4 orang... pelahan2 aku masuk pantry... termenung jap pikir mana bahan2 untuk dijadikan "nescafe".... aku jumpa air panas... jumpa gula... tapi nescafenye takde pon...

aku jenguk luar pantry... aku ternampak abang zul... abang zul selalu buat kopi... and kopi dia bau sedap... tapi aku segan plak nak mintak tolong dia.... aku pandang abang yassin... abang yassin lagi ar aku takut... walopon ada kadang2 dia akan usik2 aku... tapi dia sangat tekun time buat keje sampai aku takut nak kaco dia... haaahhh!! kak zuraaah!!!... aku terus panggil kak zurah...

kaydee: " kak zurah.."
kak zurah: "hmmm..."
kaydee: " meh sini jap..."
kak zurah: "nape kd?"
kaydee: "kd tak minum nescafe..."

muka kak zurah berubah jadi pelik tengok aku... aku panggil dia sampai dia masuk pantry and aku just cakap "kd tak minum nescafe"... sape tak pelik...

kaydee: " kd tak reti buat nescafe... kak zurah tolong ajarkan boleh tak?"
kak zurah: "laaaa.... nak buat nescafe senang je... jom kita buat sama2... kak zurah tolong..."

aku dapat rasakan meter risiko untuk aku dibuang keje terus turun jadi kosong...

kak zurah: "nescafe takde la.. kite buat kopi je laa..."

aku pehatikan je apa kak zurah buat... and ikot je arahan dia... lepas bancuh kopi tu... kak zurah amik sudu and rasa kopi tu... aku tengok je dia tambah gula... tambah kopi lagi... agak nye tak cukup kot rasa kopi dia... pastu kak zura tambah lagi serbuk kopi... dia rasa balik... pstu tambah gula lagi... aku cuma diam je... tapi tak tau napa meter risiko kene pecat mcm naik skit je...

kak zurah: "takde penapis ke?... kene buang serbuk2 kopi ni..."

it took us awhile untuk cari penapis... tapi takde plak penapis... aku tak sepatotnye meletakkan harapan yang tinggi... ni pantry je pon... bukannye dapur...

kak zurah: "hah... kita amik cawan ni la... tepuk lubang jadi penapis"

aku amik satu cawan polisterine dari bawah meja... and tebuk lubang kt cawan tu... lepas dah dah tebuk.. aku bagi kat kak zurah.... and kak zurah tuangkan kopi tu masuk dalam cawan berlubang tu... tiba2 aku rasa macam kak zurah sedang menjalankan experiment kimia...

kak zurah: "alamak... kd... cmne ni? macam tak tapis je... serbuk2 dia ada lagi..."

aku dapat rasakan lagi meter risiko aku naik.... i had no idea how it tasted... sebab aku tak rasa langsung kopi yg kak zura buat... and we ended up leaving the coffee just like that... ngan serbuk2 (tapi takdela bnyk sgt sebab penapis buatan kitorg berfungsi la jugak skit2)...

lepas aku dah hidangkan elok2 sume tu kat meja meeting baru la aku rasa lega... macam aku dah berjaya mengharungi satu ujian yang berat gila...

but the next day was actually the real reason how i came up with the reason why i don't like coffee...






...to be continued

No comments:

Post a Comment