Wednesday, September 22, 2010

the rules


I did mention before right? Sejak cousin aku tinggal ngan kitorang… aku kene share bilik aku ngan adik and cousin aku… The first few weeks… I was furious… I needed my privacy and then after a month it got kinda cute… we bonded pretty well…. But after 2 months… setiap kali aku balik dari kerja mesti ade 'surprise' yang menanti kepulangan aku kat bilik aku… it sucks when kids are way too creative… dan kreativiti tu diorang tunjuk dalam bidang penyepahan bilik… so one night after dinner I had them listen to me talking about some rules… and mak aku jadi saksi dan juri...


okay dengar betul2 peraturan akak ni tau!


1. Tak boleh bawak masuk binatang dalam bilik… ulat2 dan belalang adalah binatang yang dimaksudkan… it’s a room where we sleep… not a pet store…


2. My bed is off limits… katil tu untuk tido sahaja… jangan jadikan katil sebagai boat atau magic carpet yang bawak penumpang yang terdiri daripada macam2 jenis barangan dapur….


3. No mural paintings on the wall or kat pintu almari baju… korang tau tak bape lama akak kene gosok lukisan korang??? Mana korang dapat set kapur (pelbagai warna) ntah akak pon tak tau…


4. Jangan pakaikan tudung2 dan selendang2 akak kat anak2 patung and teddy bear korang…


5. Jangan simpan makanan (junk food) dalam laci… kalo nak simpan pon…. Pastikan bila akhirnya korang ingat pasal makanan tu, makanan tu tak basi atau berbau…


6. Don’t even dare try touching my baby (video camera)… sebab akak bleh tau kalo korang sentuh baby akak… u guys always leave evidence… kalo ye pon tak nak kantoi jangan ar rakam diri sendiri…


7. Kawan2 perempuan je boleh masuk bilik ni…. Kawan2 laki tak bleh… I don’t care how small and young those guys are… I’m just not into younger guys….


8. Jangan gune buku2 akak untuk korang main jual2 atau bina kubu pertahanan…


9. Don’t use my notes sebagai bahan untuk korang masak bila main masak2…


10. Kalo akak takde kat bilik and laptop pasang sebab akak tengah download lagu… jangan kaco YM akak… kat YM pandai plak korang beramah mesra… depan2 kawan2 akak macam tikus plak…



Diorang cuma diam je masa aku present peraturan2 baru untuk bilik kami bersama…. Ada peraturan yang buat diorang ternganga… ada gak peraturan yang buat diorang debat ngan aku… macam pasal diorang main2 ngan video camera aku… masing2 tak nak ngaku… so aku tunjuk video yang diorang ‘tak’ rakam tu… diorang pon kembali diam lepas tu… my mom on the other hand was enjoying this… she was laughing the whole time… CIS~

selepas seminggu peraturan itu dikuarkan, everything went well… tapi lepas tu datang balik ‘surprise’ untuk aku ‘kemas’… mak aku cakap bila budak2 main, diorang akan jadi pandai… sebab menjana minda ke ape benda ntah… so fine… I don’t mind… tapi kalo korang tak dapat SPM 20A1… HAH!… tunggu la ‘surprise’ anak2 aku nanti bila datang melawat rumah korang…



5 comments:

  1. kaydee so garang gak ekk kat umah~~ tak sangke~~ hikhikhik~~ kite same laa kaydee, kite ngn adek kite pon cmtu gak, tp kitorg tebalik, kite yg buat sepah kt bilik tu~hikhikhik~
    tp tak boleh lawan laa kreativiti adek2 kaydee, diorg ni telebih kreatif~~~

    ReplyDelete
  2. kd, klu adek ko tu laki biar je ah. laki mmg jenis art yang tak leh nak kawal. klu pompuan kna kontrol sikit takut besar esok2 jd tak tentu hala.

    ReplyDelete
  3. naddy:
    naddy ingat kd garang ke? hahaa... takde laa... ni sume kd ckp kat diorang ngan nada biase je... tu yang diorng tak dgr tu... sape2 yang kebetulan lalu kat dapur time kd tgh present ni mesti diorg gelak... siot je... hahaha~


    grind de grik:
    camana nak tau sape yang comment ni? hahaha~ adik aku perempuan darjah 3, sepupu aku pon pompuan gak darjah 4... (xkan la aku share bilik ngan adik laki)... bila diorang bergabung tenaga jadi telebeh kreatif... hahaha.. ade je plan diorang... mula2 aku rasa mcm comel laa... lama2 dah tak secomel yg disangka... hahaha~

    ReplyDelete
  4. hahahaha.. aku suke entry ni. ko series ke bg peraturan2 ni kt adik ko? hahaha. mcm lawak giler. kehidupan ko ni aku rasa macam muvee la plak. ada je benda pelik2 klakar jadik. hahaha.

    ReplyDelete
  5. serius laaa... ahahhaa... kat dapur rumah ak ade white board ni... mak ak tulis doa makan ngan doa buka pose kat situ untuk adik2 ak baca... aku present kat situ ar... hahaa~

    dalam movie memang la kelakar... real life ko tau x cmne? penat weiii kemas keje2 diorang ni... hahahaha~

    ReplyDelete