Thursday, August 26, 2010

the paycheck



aidil: "kaydeeee!!!!"

aidil, one of the admins at the office where i work as an intern called out my name... sebenarnye dier jerit panggil aku... sebab aku tengah pakai headphone time tu...

aidil: "come... come..."

aku bangun dari tempat duduk aku and terus pegi kat aidil...

aidil: "tu.. kak mimi nak jumpa..."

aku terus gerak gi meja kak mimi... betol2 depan office boss... kak mimi was sitting at her desk and kak suzie another admin ada kat situ gak...

kak mimi: "kd nama sebenar ko apa?"

that wasn't really a hard question... aku rasa takat ni... tu la soalan paling senang aku penah dapat...

kaydee: "khadijah... nape kak mimi?"
kak suzie: "hah... aku ikot ko je... ko yang suruh aku tulis macam tu.."
kak mimi: "tu la... camne aku bleh ingat nama ko lain ni..."
kaydee: "lain macam mana?"

aku pandang kat kertas kelabu (yang sangat cair warnanye) yang kak mimi pegang...


"Khalijah binti Kamaruzzaman"


kaydee: "khalijah??? hahahaha... kalo camtu camana orang bleh panggil kd... kd... hahaha.."
kak mimi: "itula pasal... kak mimi pon pikir gak tadi..."

kalo nama aku khalijah... aku rasa kawan2 aku sume panggil aku K.L....

kak suzie: "kalo camtu kd dapat ni minggu depan la ek... kene sign balik check ni..."
kaydee: "ape bende tu sebenarnye?"
kak mimi: "elaun ko la... tak nak elaun ke?"
kaydee: " elaun!!! nak...!!!"
kak mimi: "hah... pegi fotostat ic ko... ko ni kanak2 ribena btol la.."

ever since that one time, aku ngan a few officemates gi makan kat McD... diorang asyik gelakkan aku sebab aku order ribena... and by now sume kat office tu dah mula nampak aku jenis yang mudah percaya... and cepat gelabah... so diorang selalu usik aku... aku rasa kemana2 aku pegi... rumah, studio, even tempat keje aku memang takleh lari dari situasi itu...

it didn't really took a week... the next day aku terus dapat check tu... and aku happy gila... semangat gila aku susun document and betolkan column dalam drawing autocad lepas tu...

tepat pukul 5 petang... ayah aku datang amik aku... i want to give my family a big suprise... aku dah rancang dah... nanti time berbuka... aku akan tunjuk kat diorang check tu... waaahhh! aku dapat bayangkan muka2 diorang tekejut... aku masuk dalam kereta dengan jiwa ceria...



kaydee: "abah!! tengok ni!!.. ijah dapat gaji!!.. hehehe~"



oppss... so i guess my plan didn't work... but hey! i got my first pay check! (even though it's already the second month but hey!... aku masih teruja~)


No comments:

Post a Comment