Wednesday, August 11, 2010

the day before ramadhan

a few funny.. unexpected things that happened before hari pertama puasa... and aku tak sepatotnye start entri ni ngan ayat camtu... nanti orang akan ada harapan yang sangat tinggi aku akan cerita bende yang kelakar... padahal takde la kelakar sangat pon... tapi aku dah biasa dah ngan situasi macam tu... so here's 4 things that happened....



1. the asam


aku kat office... menyiapkan kerja sebagai budak praktikal... and my supervisor being pregnant and all... tengah syok2 makan asam yang dier beli kat warta bangi... dier pelawa kat sume orang yang nampak dier makan... and some of them amik makan... dah asam... sume orang suke... (tapi aku tak suka).... and the guy who sits besides me bangun dua tiga kali... sedap katanye... and my supervisor pon cerita la pasal kesedapan asam tu... and cerita kat mana dier beli... and memang gerenti sedap ar... lepas dah cerita tu... tiba2 je dier hilang... maybe pegi bahagian sebelah kanan office... and the guy who sits besides me amik lagi asam tu... genggam satu tangan and memang makan ngan penuh nikmat ar...aku plak time ni tengah fokus kt keje autocad aku... tibe-tibe....

shidi: "siot!... ade putung rokok kat asam aku!!!"
zul: "hah? hahahahhahaaaa..."
kaydee: "yeke?"

shidi tunjuk kat kitorang putung rokok tu... and aku memang tak tahan gelak tengok muke dier yang ke-geli-an... time kak ijat tengah puji2 asam tu... aku tau sangat kat mana dier beli... dah warta tempat mak aku beli barang dapur... and aku dapat bayangkan sorang pakcik atau makcik lalu sebelah tempat jual asam tu and 'ter'campak putung rokok dier tu...

zul: "abis la... kak ijat dah makan banyak dah..."

kitorang terpikir jap... gelak memang gelak... tapi kak ijat tu dah la mengandung... she's doesn't smoke but could this effect her baby? bila kitorang bagitau kak ijat... kak ijat gelak gila2... so one thing is for sure... it sure doesn't effect her sense of humor....




2. the last lunch


esok puasa... so some of my officemate rancang nak makan lunch sama2... konon nye macam last lunch ar sebelom puasa...

kak ida: "kd... nak makan kat mana?"
kaydee: "kd.. tak kisah..."

aku tak sepatotnye jawap macam tu... aku sepatotnye jawap "kd tak kisah tapi biar la bawah rm10... kalo rm5 lagi bagus..." but instead i said "kd tak kisah..." and dalam kereta , aku terdiam sorang2... diorang bawak aku gi Bangi Golf Club House.... there were eight of us... and aku ngan sopie je budak praktikal... aku perhatikan sopie... dier pon tengah cek2 dompet dier... and aku pon cek2 dompet aku... adoiiii....

bila aku tengok menu (harga dulu)... adoiii aku sebelom ni dah jadi jeritan cedera parah... terlalu drastik sampai aku takleh nak eja... but enough about that... what's funny is that aku sorang je yang abis makan... orang lain sume tak habis... tu tak pe lagi ar... aku memang jarang (sangat jarang) tak abis makan... tapi aku pelik tengok diorang... makan dah la slow2... and asyik cakap pasal diorang tak larat nak habis... yang lelaki pon sama... semalam makan kat tempat biase2 je sume berselera je aku tengok... pinggan licin tak payah basuh...

aku tahan gelak... ni bukan spatotnye dianggap lunch terakhir ke? yang diorang ni tak habis makan nape? dah la esok puasa... dah la makan mahal... tapi tak habis? tapi yela... diorang kan dah bekerja so berduit la... aku ni budak praktikal je... but what's the use of a payed meal if you don't eat it?



3. the taxi driver


ada certain time... ayah aku tak dapat amik aku dari keje... and my brother mail plak ada training basketball... so aku balik sendiri naik teksi... i don't know about other people... tapi aku rasa sangat tak selese bila aku 'ter'naik teksi yang sama dalam jarak masa yang pendek... kalo jarak masa yang panjang takpe lagi... sebelah pihak je yang boleh ingat... aku memang ingat ar laki ni... sebab aku rasa macam dier muda sangat...

kaydee: "jalan tiga ek.."
encik taxi: "yang dekat ngan skolah tu kan?"

encik taxi tu toleh belakang... ak plak time tu tengah pandang depan... and all i could think of was... "kd! pura2 tak ingat! tolong la pura2 tak ingat!"... it was obvious the taxi driver remembers me... sebab dier tak tanya langsung jalan... terus bawak je teksi... takleh jadi ni... kene wat macam aku tak ingat ni....

kaydee: "errmm... masuk kiri pastu terus ek..."
encik taxi: "kan dah penah hantar dah dulu... awak tak ingat saya ke?"
kaydee: "oooh?... eh?... yeke??" *tengah belakon*

aku seriusly tak pandai belakon... sebab encik taxi tu dah senyum2 tengok gelagat aku... aku terus bayar dier cepat2 and masuk rumah...



4. the shock


lepas makan malam... aku nak naik bilik aku... aku lalu ruang tamu... kat ruang tamu adik aku fatimah (darjah tiga) tengah duduk khusyuk baca buku sorang2... (bajet je lebeh.. bukan baca.. tengok gambar je)... tibe-tibe...

shrrrrrriiiieeeekkkkkkk kababooooommmmmmm!
*bunyi mercun meletup*

fatimah: "MAAAAKKKK.... MAAAKKKKK... MAAAKKKK MANA??? TAKUUUUTTT... MAAAAAAAKKKKK... !!!~~~~~"

laju gile adik aku lari... sampai aku bleh rasa berangin bila dier lari depan aku... kesian... dah lama tak masuk bulan puasa ngan raya sampai adik aku lupa nak bezakan mercun ngan kilat/gempa bumi... aku ngan usop gelak2 guling2... kitorang biar je fatimah dalam keadaan yang cemas, ketuk2 pintu bilik parents aku....


selamat berpuasa semua~

2 comments:

  1. haha, not bad la. ok la. best citer2 ni. aku ske part taxi driver ngan lunch tu. haha.

    ReplyDelete
  2. putung rokok? hahaa! puntung la kd..hee~ comel la entry ni..hee~

    ReplyDelete