Saturday, July 31, 2010

the grey ball - part three

previous part here... the grey ball - part two



Loceng sekolah dah lama dah bunyi… tanda skolah dah abis… tapi aku tetap duduk kat tempat aku… tak berganjak… aku masih tengah bayangkan macam mana keadaan kalo aku tak penah kenal zahir… I wonder if it would affect anything…

Zahir: “aihhh!! Penat dah aku macam ni… ko kenapa arini? Asyik termenung je… dah tak sabar nak kawen dah ke?”
Izzah: “oh.. kalo termenung je mesti pikir kawen ke? tak logic gile ko ni…”
Zahir: “nanti ko tumbuh jerawat… ko jangan nak call aku pagi2 buta “JERAWAT TUMBUH!!!”

True… aku sangat takut kalo tumbuh jerawat… takkan orang lain tak takut jugak? It’s like a living thing growing on your skin… a living creature!... tapi aku tak pikir pon pasal jerawat… apa yang zahir cakap tadi cume membuktikan yang zahir adalah orang first aku akan cari walopon perkara remeh…

Zahir: “wei… jom pegi Jungle dulu nak sebelom balik? Jom la… jom laa… jom laaa…”
Izzah: “yela… jom laaa… haha”

Jungle bukan lah restaurant atau club malam… tapi kat belakang rumah aku… ade rumah papan kecik ni… ayah aku selalu duduk kat dalam tu dulu untuk privacy keje2 kayu dier… kat situ ade banyak pokok… and ade satu buaian ni… back when we were in second grade… aku ngan zahir selalu main2 kat buaian and kejar2 ayam kat situ… ayah aku plak duduk dalam rumah papan tu buat kerja…

*perbualan masa darjah dua*

Zahir: “eh awak ingat tak ape Cikgu Rasdiana ajar tadi…”
Izzah: “apa yang cikgu ajar tadi? Kite tak ingat laa…”
Zahir: “alaaaaa…. Kite kan baru je belajar tadi sebelom balik…”
Izzah: “cepat la cakap… belajar ape? Kite nak tau ni!”
Zahir: “kite kan belajar J.U.N.G.L.E… jungle!! Tempat ni macam jungle la…”
Izzah: “Ooooooo…”
Zahir: “jom panggil tempat ni jungle nak?”
Izzah: “hmmm.. boleh laa… nak jom jugak laa..”

I had no idea what jungle meant at that time… apa yang zahir ajak sume aku ikot je… bila teringat balik memang aku akan tergelak… dulu aku ngan zahir ber’kita’ ‘awak’… lama2 kitorang cube adjust jadi ‘aku’ ‘kau’ plak…

Sampai je kat jungle… aku terus bukak pintu rumah papan tu… adik aku Mira dengan kawan dier Inas dengan Hafiz tengah main monopoly…

Izzah: “weii… bape kali akak cakap… jangan main kat sini… all of you…get out~”
Mira: “alaaa… mak tengah vakum rumah… bising la akak… “
Zahir: “biar je la diorang lepak sini…”
Mira, Inas ngan Hafiz sambung game diorang… and aku ngan zahir duduk lepak kat luar… kat buaian kitorang…

Zahir: “cepat cakap… apa yang ko asyik pikir sepanjang arini?”
Izzah: “takde pape laa… mana ade aku pikir apa2…”
Zahir: “ko jangan nak tipu aku laa… aku tau ar… bajet aku tak kenal ko plak…”
Izzah: “hmmm… ko penah tak rasa macam ko nak sangat bende tu… tapi ko tau ko akan hilang bende penting kalo ko dapat bende tu?”

This was a lie… tengok dari susunan ayat aku je dah tau aku main hentam je cakap ape… aku takkan bagitau zahir ape aku pikir tadi… mesti dier ingat aku pelik….

Zahir: “ko boleh cakap BM betol2 tak? Tak paham aku…”
Izzah: “ko penah terpikir tak… ko sebenarnye mampu dapat sesuatu yang sangat berharga yang boleh ubah hidup ko… tapi untuk dapatkan bende berharga tu… ko kene korbankan something else…"

Woah… mana datang ayat tu… pandai gile aku tipu….

Zahir: “aku rasa aku pernah ar…. Ko ingat tak aku dapat tawaran gi MRSM tu…”
Izzah: “ha’ah… apsal ko tolak hah???.... rugi gile…”
Zahir: “nak buat ape aku pegi… kat sana takde ko… ko la sape sruh bengap sangat… tak lepas ujian masuk MRSM…”
Izzah: “cis! Kurang ajar ek ko…”

Zahir cume gelak je… but then this got me thinking again… zahir sangat pandai… and sume orang tau zahir nak sangat2 jadi pilot… one time zahir ada peluang nak pegi satu trip untuk seminggu ni... peluang untuk dier naik kapal terbang... tapi sebab aku ada performance gamelan yang pada ketika itu aku rasa persembahan antara hidup atau mati... so zahir tak pegi trip tu... semata2 nak bagi sokongan kat aku....

and then there was this one time... kitorang ngan member2 lain pegi pesta sekolah kitorang ni... zahir nak sangat2 pegi sebab artis pujaan hati dier diura2 akan ade kat situ.... the rumors about Maya Karin being there was true after all (walopon ramai yang anggap miza buat2 cerita)... tapi sebab aku terpisah ngan zahir dengan kawan2 lain... zahir sibuk cari aku sampai tak sempat tengok Maya Karin... by the time dier ternampak Maya Karin, Maya Karin dah masuk dalam kereta dah nak balik... there's a photo of her in our school magazine... and setiap kali zahir tengok... mesti dier jerit2 tak tentu pasal... aku simpati...

tiba2... aku terpikir... kalo zahir pegi trip tu, life dier boleh berubah jadi lain ke?... kalo dier sempat jumpa Maya Karin and sempat borak2 ngan dier... agak2 apa yang jadi lepas tu?... what if our friendship is the only thing that kept zahir away from... i don't know... achieving other things in life?... if he didn't knew me... at all... would his life be much better?

zahir:" AAAAAAAAAArgggghhhhhh!!!.... IZZAHH!! Oh My Gucceyyyyy!!!
izzah: "ko pehal?"

aku benci gile dengar zahir tiru cara fasha sandha cakap dalam Pisau Cukur... sangat benci...

zahir:" miza mesej aku!!! dier cakap Maya Karin ade kat funfair dekat ngan umah Mr Ramlee tu sabtu ni!!! teman aku! teman aku! teman akuuuuu!!!"

hanya orang yang betol2 kenal zahir je mampu nampak zahir dalam keadaan gedik macam ni... Maya Karin ni pon satu... ade ke pegi funfair....

mira: "eh? funfair? tadi mira baru je curik poster dier... ni hah..."
izzah: "apsal mira curi poster?"
mira: "sebab poster tu.... sangat.... cantik..."

aku dikelilingi orang pelik2... aku amik poster tu dari mira... mira was right though... the poster was pretty cool... kat tengah2 poster tu ade perempuan tua ni... mata dier tajam gile... kat tangan dier ade ade benang... benang tu pulak macam bercambah jadi spider web... and kat hujung web tu ade kolaj event2 dan show2 yang ade kat situ... macam dier yang mengawal sume event2 tu... but something else caught my eye... mata perempuan tua tu... tengah pandang straight kat bola kelabu ni also in the centre of the poster... that's one shiny slimy grey ball... what is that?

zahir: " sooooo??? nak pegi ke tak nak???"
izzah: " boleh je... aku free je esok..."
zahir: "kita kene pegiiiiiiiiiii!!!!! Mayaaaaa Karrrrrinnnnn!!!!!"

aku pass balik poster tu kat mira... the old women's eyes were creeping me out....





...to be continued


No comments:

Post a Comment