Friday, July 23, 2010

the grey ball - part two

previous part here.... the grey ball - part one



Mr Ramlee: “class settle down… settle down… open your notebooks… and Taufiq!! Bangun!!! Dah abis rehat kamu jadi macam ni ye? I don’t want anybody sleeping in my class…”

Mr Ramlee was our English teacher… I like Mr Ramlee… not just because English was my favourite subject but a whole lot of other reasons… one time the whole class went to Mr Ramlee’s house… he had a BBQ party…. And dier masak burger ni… dier buat sendiri kot burger dier… and they were surprisingly delicious… kalo dier buat bisnes mesti dier kaya raya…

Mr Ramlee: “okay… SPM dah nak dekat…. And let’s face it… you guys suck at essay writings…. Shazu! Ko form 5 ke darjah 5? Kuning is yellow…. Not leyyow!! Pandai2 plak ko tukar huruf L ngan huruf Y tu…”

The whole class burst into laughter… Shazu plak senyum bangga macam dier dah berjaya rampas anugerah pelajar cemerlang dari Naddy…

Mr Ramlee: “ so.. I want all of you to write an essay…. Lebeh dari 5 muke surat panjangnye and jangan tipu! Jangan sengaja tulis besar2 ye…. Yanie dan Jamal”

Yanie and jamal were the only twins in our batch…. And diorang memang nakal giler… hahaha… one time Mr Ramlee asked us to do a 3 page report of our field trip to Petrosains… diorang penuhkan 3 muke surat tu dengan tulisan besar… tajuk report tu je… isinye takde… aku tak tau ape hukuman yang diorang kene... tapi dengar cite diorang kene redo balik report tu...

Zahir: “Mr Ramlee… what’s the essay about?”

Aku toleh kat meja zahir… biasenye jarang zahir tanya soalan…. Dier akan duduk kat meja dier and tak hiraukan ape yang cikgu2 cakap… tapi kali ni dier macam serius plak… sampai Mr Ramlee pon terkedu zahir tanya macam tu…

Mr Ramlee: “ well… I want you to be creative… start the essay with “What would happen if…” kamu boleh cakap pasal banyak bende… it can be about anything… and try to surprise me…"

Seperti biase… satu kelas jadi bising… dah macam bunyi beribu2 lebah tengah mesyuarat pasal bisnes madu… after giving us the assignment… Mr Ramlee abiskan kelas dier awal… sebab ade meeting dengan pengetua dan guru2 lain… so i started thinking about the essay...

Hmmm… ape essay aku nak wat ni?

What would happen if…? What would happen if birds can’t fly? hmmm cam bosan la plak… nnti kene research pasal burung…
What would happen if…? What would happen if Mr Ramlee’s burgers become famous? Hmmm… merepek gile…
What would happen if…? What would happen if I was actually a princess? Ishhh! Tak nak laa…

Hmmmm….

Zahir: “ woi! Minah! Ko ni tak abis2 berangan!"

Zahir amik kerusi and duduk sebelah aku…. Dier terus cerita idea dier untuk essay tu… pelik... teruja plak mamat ni... padahal kerja sekolah yang cikgu bagi tak penah pon buat sebelom ni... but I wasn’t listening to any word he was saying… sebab aku tibe2 terpikir something…



What would happen if aku dengan zahir weren’t best friends…? What would happen if… I’ve never met Zahir? What would happen if we never knew each other…. ?










…. To be continued

No comments:

Post a Comment