Tuesday, July 20, 2010

the grey ball - part one


aku terus lari kearah budak-budak laki tengah kumpul dalam satu kelas kosong ni… ceit! Patotlah lama gile aku tunggu kat kantin dier tak sampai-sampai… rupe-rupenye kat sini…. Tapi ape dier buat dengan latip and bunta? Aku tak suka budak dua ekor tu… ntah pape… bajet samseng kat sekolah ni....

izzah: “zahir!!!!... weiii!! Ko tau tak bape lama aku tunggu ko kat kantin??”

bile dengar sergahan aku… diorang sume terkejut and sembunyikan plastik2 yang ada kat depan diorang…

bunta: “pehal plak awek ko ni???”
latip: “ kaco laaa! Ishhh! Zahir.. kitorang chow dulu… ada stok lagi bagitau…”

I can’t believe it… hari tu cakap dah stop dah… tapi zahir still tak serik2 lagi….

zahir: “ nape ni? Muke masam2 ni?”
izzah: “ what was that all about?”
zahir: “what was what?”

aku pandang je zahir… mengharapkan penjelasan…

zahir: “I need to make some cash… so aku jual je laa kat diorang…”
izzah: “ko gila ape??? Kalo cikgu tangkap ko… macam mana?”
zahir: “alaaa… lepas dier rampas… confirm dier pulangkan baliknye…. Tak kan dier nak gune bende ni”

Aku dah bape kali dah cakap kat zahir…. Jangan bawak mainan pegi sekolah… tapi dier degil gile… lagipon… dier cakap tu bukan mainan… tu robot… collector’s item katanye… peduli ape aku… yang aku tau tu sume mainan… umur dah 17 tahun pon nak main ngan robot2 lagi….

Zahir: “dah2… masam2 plak… senyum la monyet… weii.. aku lapar laaa… jom makan…. Time rehat ade lagi dalam 5 minute lagi ni… sempat la ko belanja aku karipap seketul… hehehe~”

Zahir tarik lengan baju kurung seragam sekolah aku sambil sengeh-sengeh… dier ingat aku nak sangat la tu belanja dier karipap… huh! tapi aku belanja jugak… tanpa rela hati sebab zahir dah rampas dompet aku… zahir memang suka buli aku… but he’s not really that bad once you get to know the real zahir…

I’ve known him since the first grade... aku baru lepas kene buli ngan sorang budak darjah tiga ni… aku lari sampai kat taman sains belakang sekolah… and that’s where I met him… there he was… tengah senyap2 buang air (berdiri) kat pokok yang aku selalu duduk sebelom ni (aku janji.. aku takkan duduk kat situ dah)… aku rasa dier la manusia paling jijik masa tu… bilik air kat sekolah punye la banyak… boleh plak dier tinggalkan kesan merata-rata… tapi aku tetap pelawakan bekal aku… bekal yang aku berjaya bawak lari dari kene rampas ngan Husna budak darjah tiga tu... and that’s how we became best friends… I won’t normally tell people the real story of how we met though… mak aku cume ingat kitorang kenal sebab satu kelas…

zahir: "hoi!!!!!"

aku tak sedar.... masa aku tengah sibuk layan flash back kepala sendiri... mata aku dah terlalu lama sangat tenung zahir... zahir dah mule rimas dengan kelakuan aku... tak pasal-pasal pipi aku kene cucuk dengan something... ape yang cucuk pipi aku ni?

zahir: "berangan je keje ko... ko sedar ke tak loceng dah bunyi ni?"
izzah: "huh?"
kuang ajar punye mamat! baru aku sedar dier cucuk pipi aku ngan kayu yang dier kutip kat atas tanah... siot! aku sapu tanah2 yang lekat kt muke aku... and kitorang pon gerak ke kelas... untuk sambung rutin sebagai budak skolah menengah....




.... to be continued




(hehe... aku nak try wat cerpen pendek.... stay tuned for part two)

2 comments:

  1. apekah??? ko stat buat novel pendek!!!??

    ReplyDelete
  2. yep! hehehe.... saje nak try... aku bleh ke tak reka cerita...

    ReplyDelete