Saturday, July 3, 2010

10 things that happened on my first day as an intern


Last Friday was my first day as an intern at UKM Holdings… not many people know the existence of this company… but UKM Holding ade banyak anak2 syarikat bawah dier… salah satunya tempat aku tengah praktikal sekarang ni... Perunding Kejuruteraan dan Arkitek… getting this internship because of my dad isn’t something I’m proud of… tapi yang penting aku ada tempat praktikal and aku dapat banyak pengalaman keje kat sini…

Aku tak tau la kenape aku takleh jadi normal untuk first day ni… let me summarize to you what happen on my first day… here are the 10 things that happened…

1. Aku sedeh tgk baby aku (video camera aku)… I can’t bring him to work… nanti dianggap tak professional… bye2 baby… mommy gotta work to pay the bills… stay at home and be a good video camera… takmo rakam bnde bukan2…

2. Mak ngan ayah aku hantar aku pegi keje… which is kinda dejavu… it’s like back to school all over again… mak aku siap tanya aku nak bawak bekal ke tak… and that was weird….

3. Sampai2 je kat office… aku kene tunggu lama gak laa… sebelom ade sorang akak cun ni tunjuk aku kat tempat duduk aku and bagi aku borang untuk isi… banyak gile aku pangkah2 kat kertas tu… siap mesej inas lagi bile tarikh sebenar abis praktikal…

4. Aku teringat kata2 dean bila aku nampak banyak gile drawing kat atas meja… dean cakap aku bakal tengok drawing sampai tembus drawing tu… sampai tembus meja… sampai tembus tanah… sampai tembus segalanya… tapi aku tengok tak tembus2 pon… maybe sebab drawing tu sume bergulung…

5. I got my first job… aku kene renovate interior office… and ade sorang akak ni… pon sama gak cun… bagi aku autocad file plan office tu… aku tengok plan tu sampai tembus skrin… sampai tembus monitor PC tu… baru sekarang aku paham ape yang dean maksudkan….

6. Untuk memudahkan keje aku renovate plan tu… akak tu sruh aku print plan tu and sketch2 ape yang patot… and bleh plak printer tu rosak time aku tengah print… I swear! Aku tak pegang pon mesin tu… makin lama makin ramai yang kerumun mesin tu… ak plak sorang2 cam bodo tak tau nak wat ape… so aku tengok je mesin tu mengharapkan kertas kuar…

7. Aku x sedar dah masuk time rehat… and hari jumaat rehat lama… aku tersedar bile aku perasan office tu dah senyap… and tibe2 org tutup lampu… aku time tu tak tau nak wat ape… so aku duduk je laa dalam kegelapan… aku tak sedar abang yg tolong aku print tu tengah tido kat meja dier… bile dier terjaga… dier tekejut tgk aku ade kat situ… lepas tu ade ar sekumpulan budak2 office dari bahagian engineering masuk… and aku join diorang… borak2 and makan2… (aku nyampah kat diri sndri sebab aku sopan gile and bajet pemalu time ni)

8. Aku nak solat zohor kat surau dalam ofis tu… lepas dah amik wuduk kat toilet… aku pulas tombol pintu surau tu… AND TOMBOL PINTU TU TERCABUT!!!!... cuak gile aku… aku nyesal tak bawak gam uhu… berusaha gak ar nak ‘tampal’ balik tombol pintu tu… and petang skit lepas tu… ade orang tegur… “sape yang ganas sgt sampai tercabut tombol pintu ni???”…. and I remain silent and berusaha buat muke tenang…

9. Throughout the whole day… aku asyik dengar je diorang nye plan pasal nak gi mandi and berkelah kat ulu yam…. And I was quite surprise diorang ajak aku sekali… aku taknak sebenarnye… sebab yelaa… baru kenal… segan weiii…. Tapi bile pikir balik ni peluang untuk merapatkan silaturahim… so I said yes…

10. Waiting for 5.30pm seems like forever… bile mak aku dah call bagitau dier dah kat bawah tengah tggu aku… aku terus kemas barang2 aku… and mintak izin untuk balik… tekejut aku tengok diorang tengah main pingpong kat tengah2 entrance office tu… susah gile nak lalu… aku nak sangat2 join.. tapi kesian plak mak aku dah tggu lama… so I said bye2 to them…

serius macam zaman skolah balik bile kuar ofis tu nampak mak aku… aku salam mak aku… and she said “so.. macam mana keje? Okay tak? Dah dapat kawan baru?" i know! weird right? its like school all over again...

tempat duduk aku~ ha'ah... tak kemas betol2 lagi..

7 comments:

  1. hmmm..kesimpulan di sini..
    ko berkerja dengan ramai kakak2 cun..
    dan diorg ajak ko mandi sungai...?

    totally L..

    ReplyDelete
  2. shazu... aku rasa ko sakit laa... aku riso ni... its like everything i do, i write, i say... makes me look like a 'L' to you...

    aku ade kawan mak aku ni... she's a doctor untuk satu bidang yg tak perlulah ak sebut kt sini... maybe she can help you...

    hahahahahhaaa~:p

    neway gudluck for your praktikal training buddy...

    ReplyDelete
  3. wah...doktor wanita juga? totally L~

    ReplyDelete
  4. *senyum tp dalam hati nak cincang2 ko smpai lumat*

    ReplyDelete
  5. kd! mcm mana boleh tercabut tombol pintu? aiyak~
    kte suka bc blog kd.sgt best! good job ma fren =)
    n kte pon sama mcm kd gak.pg2 mak ayah antar.balik mak ayah amik.xckup dgn mak ayah,anak2 sedara pon ikut antar n amik skali.mmg mcm bdk2 skolah...;)

    ReplyDelete
  6. rupe2nye... mmg tombol tu pintu rosak.. hahaha...
    nasib baik... kd ingat kd dah tervandalism kt tmpt keje...

    sama la kite fani... ayah kd skali harung... lepas amik kd, amik adik2 kt skolah plak...

    fani! gudluck praktikal ek! hehee~

    ReplyDelete
  7. xper kd.at least ada kenangan drp company kd tu.hihihi..kte pon da ada kenangan dah.parut di kuku...haha.
    kd pon...gud luck jgk!
    smoga design utk opis kd approve =)

    ReplyDelete