Tuesday, May 11, 2010

the interview

the signboard is like a huge business card


aku pandang je acap dalam kereta.... for someone yang cume nak hantar aku ngan kak ti pegi radius, he sure is looking smart... too smart... siap pakai kemeja lagi... macam dier plak nak pegi interview....

kaydee: "apsal ko pakai smart2 ni?"

acap cume sengeh je and pandang aku... mungkin mengharap aku cube teka sendiri.... tibe2 aku teringat aku ada suruh acap try bagi resume kat radius... and aku ade bagi email radius kat dier...

kaydee: "oh my god! ko dapat ke??? ko pon interview gak ke??"
acap: " ahaaaahahaaa... ha'ah... pagi tadi radius call aku... suruh datang interview petang ni skali"

aku nak tergelak.... it was kinda funny... acap yang pada mulenye nak tolong hantarkan aku ngan kak ti pegi radius (mule2 kene amik kak ti kat hospital dulu... kak ti teman lecturer kitorang madam zalifa yang sakit pastu baru pegi radius kat setiawangsa)... and now acap rupe2nye calon temu duga jugak...

tengah acap excited cite pasal call yang dier dapat dari radius... aku terpikir bestnye kalo kitorg bertiga dapat lepas interview ni sama2... walopon ade yang cakap susah kalo dua tiga orang tempat yang sama sebab nanti takut kene bersaing... right now i don't really care pasal bersaing tu... to me everybody is special in their own way ... tak payah nak risau pasal being overshadowed...

we were actually running out of time... kak ti nye interview pukul 2.30ptg... akunye pukul 3.30ptg... and acapnye pukul 4.30ptg.... i looked at my phone... it was 1.45pm... and kitorang tak sampai pon lagi kat hospital.... dalam pukul 2.10 minit baru sampai hospital... and kitorang terus rushing naik tingkat 5 sambil bawak baju kurung kak ti... and kak ti cepat2 tukar pakai baju kurung untuk interview dier...

we arrived at radius tepat pukul 2.35ptg... tapi malangnye tu BUKAN radius!.... it was ARCHRADIUS... sebelom ni aku ngan kak ti penah cube cari sendiri, saje survey kat mana radius... and masa tu kitorang tanya orang kat situ... siap tunjuk lagi alamat radius... and orang tu cakap memang kat tempat tu... turns out that guy... that confident guy... and i mean very confident guy... was totally dead WRONG... radius kat jalan setiawangsa... kitorang plak kat jalan jelatek... kitorang sebenarnye kat ARCHRADIUS yang kat jalan jelatek... kitorang baru tau kitorang dah salah tempat bile kak ti call radius sendiri pukul 2.45 ptg.... we were already late... technically kak ti la yang lewat... sebab interview dier sepatotnye 2.30ptg... lepas call radius and orang radius bagitau jalan yang betol dalam pukul 3.15ptg baru ar kitorang sampai kat radius yang betol....

masuk je radius aku nampak seorang laki muda ni... he was wearing a pink t-shirt and jeans...

encik faiz: "woah! datang tiga2 skali ke?"

i guess he didn't expect us to come together all at once... aku dah bersedia nak dengar dier bebel kak ti sebab lambat... but all he said was....

encik faiz: " nur izzati? okay jom... kamu berdua tunggu kat luar sini dulu ek..."

kak ti
ngan encik faiz terus masuk satu bilik ni.... aku ngan acap terus duduk tenangkan diri.... trajedi salah tempat tadi memang betol2 buat aku cuak... and jantung aku rasa macam dah jatuh... aku cube nak dengar ape kak ti tengah cakap kat dalam bilik tu... tapi tak dapat nak tangkap... once in a while dengar kak ti gelak2....

~disebalik pintu kaca tu.... tu la tempat kitorang masuk untuk interview~

after 20 minutes... kak ti keluar and it was my turn.... aku masuk office kecik tu...

this are the things yang aku bawak masuk office tu... resume, project compilation ngan sijil2 yang aku penah dapat sebelom ni...

kaydee: "assalamualaikum..." (very cheerful smile)
encik faiz: "waalaikumusalam... masuk2..." (senyum balik)

aku taktau nape aku tak beberape ingat ape yang kitorang borakkan awal2.. usually i can remember the whole conversations...mungkin sebab sume macam cepat gile... the first thing i remembered he did was he was writing things on the copy of my resume that he had with him... aku tak dapat nak baca sebab tulisan tebalik and tulisan dier bersambung... and then he asked about bangi... aku pon cerita la serba sedikit pasal bangi... berape lama aku tinggal kat situ... mule2 aku cakap formal... tapi lama2 tukar jadi tak formal... sebab encik faiz tu sendiri cakap sempoi2 je... dah la dalam BM... ceit! wat penat je aku praktis cakap sebelom ni...

and then he asked me if aku ade masalah kalo buat overtime and stay up lama2 kat office... well i'm not married and takde commitment lain so yes... aku bleh je wat overtime...

kaydee: "... tapi saya boleh start praktikal bulan 7... sebab saya sekarang amik short sem..."
encik faiz: "... eh? awak pon ?... "
kaydee: "... haha.. ha'ah tiga2 amik short sem..."
encik faiz: " ooohh.."

somehow he seemed a little worried about that... pastu dier pon terangkan ar yang diorang perlukan pekerja sekarang sebab nak kejar dateline... he then asked me about multidip... and aku pon terangkan pasal multidip... and aku taktau camne aku bleh tercerita pasal nape aku tak amik short sem sebelom ni...

encik faiz: " takpela... awak berdegil ngan parents awak... tapi akhirnye awak tau ape yang awak nak buat... sebab awak yang nak belajar bukan diorang..."

he then looked at my spm result... aku time ni tak senang duduk dah... result spm aku bukanlah result yang boleh dikategorikan cemerlang gemilang terbilang...

encik faiz: "matematik awak A1?.... add math B4? hmmm... oh! awak amik LK?.."
kaydee: " haaa... yang tu pon saya degil gak ngan parents saya... diorang suruh amik sains tulen tapi saya masuk LK... hehe"
encik faiz: "hahahahaa..." (gelak2 tapi muke tekun gile tengok result aku)
kaydee: "jangan ar... teruk ar result tu... hahaha... fizik ngan kimia saya teruk.."
encik faiz: "alaa... saya punye pon teruk gak dulu...hahaha..."

cis! so dier sendiri pon ngaku result aku teruk... he then looked at my project compilation... this time muke dier serius gile...

encik faiz: "awak buat pakai ape ni?" (dier tunjuk kat presentation board project office design aku)
kaydee: "ermm.. photoshop.."
encik faiz: " kalo layout awak pakai ape?"
kaydee: " layout pakai autocad.."
encik faiz: "wah... ni macam DNA ni..."(dier tunjuk kat presentation board clinic design aku)
kaydee: "saya design clinic khas untuk medical genetics so design saya based on bentuk DNA tu... "
encik faiz: "oha oha.. ohana.. hono.. honolulu?" (dier pandang je presentation board hotel design aku...)
kaydee: " ohana hononolulu... concept hotel saya based on hawaii... so nama dier ohana honolulu" (aku tahan gelak sebab dier macam tengah berusaha sebut ohana honolulu)

he went through my project compilation and aku ade selitkan skali assignment material, costing and specification aku... tu la satu2nye working drawing yang aku bleh tunjuk... drawing aku yang lain sume berkaler... aku cerita pasal aku baru belaja subject tu sem lepas...

encik faiz: "sebenarnye awak memang dah dapat dah... tapi jumaat ni la kami akan confirmkan bila awak start... mungkin sebelom bulan 7 ni kami akan panggil awak untuk datang keje bila awak takde kelas... saya kene tanya boss saya dulu... tengok ape dier cakap... "
kaydee: "okay..." (aku angguk2... dan cube sedaya upaya tahan dari sorak kegembiraan)
encik faiz: "okay ek?... panggil kawan awak lagi sorang tu... asyraf masuk..."
kaydee: "okay... terima kasih..."

aku keluar pintu... and bagi isyarat kat acap suruh masuk... acap terus masuk pintu office tu... aku duduk ngan kak ti... tunggu acap abis interview... kadang2 aku boleh dengar acap ngan encik faiz gelak kuat2... entah ape la yang acap borak ngan encik faiz tu... after a few minutes acap kuar also smiling... senyuman dier sama macam senyuman kak ti bile kuar dari office tu... and somehow i have the feeling that aku pon senyum macam tu gak bile aku kuar tadi...

kak ti selepas interview.... jari jadi semakin besar...

aku selepas interview... tangan jadi semakin besar....

acap selepas interview.... hilang sebelah tangan...

kitorang cepat2 amik gambar sebelom orang radius perasan kitorang tengah amik gambar....

8 comments:

  1. well done n congratz utk korg~!! bagus la klu dapat keje sama2. at least ada member xde rasa kekok. haha, nmpaknya, batch kita yg byk org buat practical sama2 1 tempat. cool~!!

    ReplyDelete
  2. thanks shazu! hehehe...

    sume nye sbb ko... sbb ko dpt phone call radius dulu time ko bercuti kt uia... and kitorang ade kat sebelah ko time kol tu... kalo tak memang tak dapat ar... kalo ko pompuan dah lama aku peluk ko!

    nanti aku belanja! hehehe~

    ReplyDelete
  3. dera kak ti sbb dia korang lambat..ish ish..

    ReplyDelete
  4. hahaha... bukan sebab kak ti kitorg lmbt... sebab bnyk sgt dugaan... (terasa best plak type bnyk dugaan)
    tibe2 kereta xde minyak... pastu dpt tau salah tempat... kene cari balik tempat yg btol... nasib baek org kat radius tu okay... xmarah pon... hehe~

    ReplyDelete
  5. wah,,,dpt gaji blanje..hahahaha =P

    ReplyDelete
  6. hehehe~
    ice cream dua puluh sen ek untuk sume budak ofis...
    hahaha~

    ReplyDelete