Wednesday, April 21, 2010

the two fathers

Syed: ape yg ko bosan? idup mmg bosan !! hehee

Kaydee: ak kene compound... so xleh nak cek result

Syed : wahahhaha ermm,, bayar suda.... sian dia

Kaydee: ak ingat nak gi uia ar esok

Syed: g naik ape ?

Kaydee: x sure...maybe pegi sndri....kalo adik ak ade...ak mintak dier hntrkan kejap

Syed : kalo g sndiri...naik train?

Kaydee: ha'ah...kejap je... lepas byr saman... ak balik ar

Syed: ak pun esok kna g KL.... ade meeting

Kaydee: kl ko tu kat mana?

Syed: wngsa maju

Kaydee: yeke? kol bape ko nak gi?

Syed: ak bgun tdo jam 9... haha... ak g jam 9 la..

Kaydee: ni ko nak pelawa ak ikot skali ke ape? hahahaa

Syed: ak xkesah... kalo ko nk tumpng

Kaydee: nak!!!

Syed: nt ak drop ko kat setiwngsa nyer station

Kaydee: yeaaahhhh!


Yesterday… lepas ym ngan syed… I was the happiest girl alive bile syed cakap nak tumpangkan aku sampai kat setiawangsa… tak payah la aku naik komuter…. But the next morning… lain plak yang jadi….


Kaydee:”syyyyyeeeeeeeeeeddddd… waaaaaaaaaaaarrghhhhhh~”

Syed: “ hahahahhaaa… ko mesti takut kan?.... jangan riso aku pemandu berhemah”


call me crazy... but it was like a roller coaster ride.... syed gelak2 sambil main2 ngan stereng kereta…. aku tau syed pemandu berhemah…. Dier pecut macam mana skali pon time driving memang dier in control of his car…. Tapi aku ni haaa…. Nak terkeluar jantung aku bile aku tengok speed dier makin naik dari 110 jadi 120 jadi 140 jadi …..


syed: " ni kalo aku bawak kancil ni dah lama melayang ni.... hahahahaargh"


aku bersyukur gile syed tak bawak kancil!!!... sebab aku dapat dengar bunyi tayar pajero dier syreeekk syreeeekkk sebab laju sangat.... bukan jantung aku je nak terjatuh... aku rasa macam isi perut aku pon nak terburai....


syed drop aku kat setiawangsa... and from there aku gerak gi UIA... aku baru je melangkah keluar bas rapid.... when all of a sudden sorang pakcik ni... umur dalam awal 50 an... tegur aku...


pakcik: "adik... dalam UIA ni kat mana ye dier punye tempat lokasi bendahari dier"

kaydee: " huh?"


UIA ade bendahari ke?... kalo ade, macam mana aku nak kenal bendahari tu... nak gi kelas pon aku sesat... ni plak nak kenal ngan bendahari UIA....


pakcik: "ermm.. bendahari... tempat nak tanya pasal duit pelajar..."

kaydee: " tempat nak tanya pasal duit pelajar?... saya cume tau finance je pakcik..."

pakcik: " kat sini dier panggil finance ye?... kalo kat uitm dier panggil bendahari"


kelakar nye panggil bendahari... macam tempat tu orang plak...


kaydee: " kalo pakcik nak gi finance... jom la ikot saya skali... sebab saya pon nak gi finance gak.. nak bayar saman... hehehe"

pakcik: " bayar saman? ape kamu dah buat?"


okay... kenape la aku terus terang sangat dengan orang yang aku tak kenal... aku plan nak jawap ngan ringkas je.... tapi lain plak jadinye... aku macam mengadu plak pasal aku kene saman and tak dapat tengok result... and pakcik tu cume dengar je... kitorang jalan macam dah lama kawan plak...


pakcik: "pakcik datang ni sebab nak uruskan hal kewangan anak pakcik... dier dah final year... nak bayar yuran2 mana yang tak bayar lagi ni..."

kaydee: " dier kene saman sekali tak?"

pakcik: " errr... pakcik rasa tak..."

kaydee: " anak pakcik course ape?"

pakcik: " dier amik law... "


aku kagum ngan pakcik ni... sanggup dier naik bus sorang2 datang UIA semata2 nak tolong uruskan anak dier nye financial issue kat UIA ni... nape anak dier tak datang sendiri?... aku curious sangat2 nak tahu... tapi aku tak berani nak tanya pasal tu...


sampai je kat finance aku ngan pakcik tu amik nombor giliran... aku dah tau dah procedure nak bayar saman macam mana... tapi aku saja bagitahu pakcik tu aku nak tanya pasal finance aku gak... sebenarnye aku nak temankan pakcik tu... dier duduk sebelah aku and we were quiet for a while... aku sendiri tak tau nak borak pasal ape... tapi aku rasa pelik plak diam lepas dah borak rancak tadi...


kaydee: " pakcik... asal dari mana ye pakcik?"


it's funny how a simple question like that can lead to an interesting long conversation.... banyak aku tau pasal pakcik ni... he's retired, asal dari johor, ade 11 adik beradik and bile dier borak2 dier cakap campur2 english ngan bm... turns out he graduated from UK amik accounting... satu lagi persoalan timbul kat kepala aku... nape dier datang UIA naik bas dan bukan naik kereta sendiri? and again i was too afraid to ask questions like that...


kaydee: "anak pakcik ni... anak sulung ke?"


again... that question lead to so many stories... anak pompuan dier ni anak sulung dier... and anak dier ni sepatotnye grad tahun 2007 lagi... tapi tak lepas2 lagi... aku tengok je muke pakcik tu mengeluh... macam tanggung something yang berat....


pakcik: " pakcik harap tahun ni dier lepas laa... dulu anak pakcik elok je pakai tudung labuh... sekarang dah tak dah... entah laa... anak2 muda sekarang senang sangat terpengaruh ngan dunia luar... dan tak penah nak rasa bersyukur... dengan nikmat yang Allah dah bagi..."


he was holding a piece of paper... ak pehatikan kertas tu... ade nama anak dier ngan no matrik anak dier.... i think i know the situation now... pakcik ni sayang sangat kat anak dier sampai sanggup buat ape2... tapi anak dier... i don't wanna jumpe to conclusion... but it sure seems like anak dier macam tak berape nak hargai ayah dier...


pakcik: " ayah kamu keje ape?"


macam kelakar la plak kitorang macam tukar2 cerita... aku cerita la pasal ayah aku... mak aku... adik2 aku... pakcik tu senyum je dengar aku cerita... sekali sekala pakcik tu mencelah bagi nasihat dan pendapat... tibe2 handphone aku bunyi... syed mesej...


syed: aku jam 12 abis... hehehe


aku pehatikan jam... skrg dah kol 10.30pg... sempat ke aku nak gi bank muamalat... pegi legal unit... and jumpe budak2 studio aku kejap... pastu gerak gi setiawangsa jumpe syed balik... i did not wanna keep him waiting... akhirnye sampai gak giliran aku... aku cume tanya ape perlu buat untuk bayar saman je (bajet first time bayar saman.. padahal dah 3 kali dah) bile tibe giliran pakcik tu plak... aku sempat jumpa ngan dier dulu sebelom dier gerak ke kaunter...


kaydee: " pakcik... saya pergi bayar saman dulu ye.. tak pe ke pakcik sorang2 ni"

pakcik: " oh... takpe2... terima kasih banyak2 ye...."


pakcik tu senyum and aku plak lambai2... bile aku kuar finance baru aku sedar aku tak tanya pon nama pakcik tu... takpe laa... rasanye tak kan jumpe lagi pakcik tu... aku terus pegi bank muamalat... bayar rm50 dan aku pegi legal unit... sumpah aku taknak dah kene saman lepas ni... tak pasal2 aku dah abiskan rm250 untuk saman sahaja sepanjang aku kat uia... dah saman pasal bnde bodoh... tak display matrik kad... and tak register brg letrik... by the time dah setel sume urusan byr saman... jam dah pkul 11.10pg... sebab takut lambat... aku naik teksi je pegi putra balik...


aku rasa orang2 malaysia memang peramah ar... sebab banyak gak bende aku tau pasal pakcik yang bawak teksi ni...


pakcik teksi: " sekarang bukan cuti lagi ke dik?.... baru nak balik umah ke ni?"

kaydee: " eh saya memang tengah cuti lagi pakcik... tapi saya kene saman.. takleh cek result... tu yang saya datang UIA tu..."

pakcik teksi: "kamu buat ape sampai kene saman?"


skali lagi aku terangkan kenape aku kene saman... bukan terangkan pon... cara aku cakap macam aku tengah mengadu...


pakcik teksi: "kamu dah tahun brape ni?"

kaydee: " saya dah tahun ketiga dah pakcik.."

pakcik teksi: " tahun ketiga pon tak ikot peraturan ke? hahahaha... kamu lahir tahun brape?"

kaydee: " saya lahir tahun 1988..."

pakcik teksi: " sebaya ngan anak laki pakcik la ni... anak pakcik amik engineering kat uitm skudai..."


the way he talked was way different then pakcik sebelom ni bercakap... he seemed like he was happy and proud of his son.... and kept on smiling and laughing while he talks...


pakcik teksi: " anak pakcik tu dari uitm skudai sanggup naik motor balik umah... pakcik nak amik dier... dier kata tak payah... dier bleh balik sendiri..."

kaydee: "hahaha... yeke pakcik? tak penat ke?"

pakcik teksi: " hah tu laa... hahaha.. anak laki2 kan... nak halang tak boleh... hahaha"


anak pakcik tu tak sakit bontot ke bawak motor lama2?...


pakcik teksi: " anak pakcik tu rajin... pointer dier paling tinggi 3.8.... paling rendah 3.6... bulan lima dier nak praktikal... hahaha..."

kaydee: " 3.8 tu tinggi tu pakcik..."


aku senyum je dengar pakcik ni cite pasal pointer anak dier.. tolonglah... janganlah tanya pointer aku....


pakcik teksi: " pointer kamu berape?"

kaydee: " saya kene saman pakcik... result kene block... tak leh nak tengok pointer... hehehe..."


tak lama lepas tu kitorang sampai kat putra and aku nak bayar rm7.60 kat pakcik tu... tapi dier sruh aku bayar rm7 je...


pakcik teksi: " takpe.. kamu belaja lagi... jangan sesekali jemu belaja ye dik..."

kaydee: " terima kasih pakcik"


aku tengok jam kat handphone aku... dah pkul 11.45pg... rasanye sempat jumpe syed kat setiawangsa tepat pukul 12.... and i did... memang tepat pukul 12 aku sampai setiawangsa.... and lepas 5 minute tggu... syed pon sampai...


dalam kereta... aku asyik ingat balik pasal dua orang pakcik aku jumpe arini... dua orang ayah... but totally different background... dua2 ada anak tapi perangai anak2 yang berbeza... aku baru nak cube cari moral of the story behind everything that happened today... tapi tibe2 phone aku bunyi... ada mesej dari suraya...


suraya: nak join lunch ngan kite?


suraya tengah praktikal kat kajang skrg... and dier slalu lunch sorang2 sebelom ni... so aku ngan syed ingat nak lunch skali ngan dier... niman pon ade gak nak teman suraya lunch...


kaydee: "syed... suraya cakap before pukul 1 dah kene ade kat nasi ayam gemas ni...lunch hour dier smpai kol 2 je..."

syed: " before pukul 1... boleh... takde masalah... ko laaa... hahahaa"


before i could answer to that... aku tengok muke syed dah lain macam... and dier stat main2 ngan stereng kereta dier....


kaydee: " syyyyyyyyyyedddddddd... arghhhhhhhhhhhhhh~~~!!!! tak nak laaaaa!!!!!"

4 comments:

  1. kenap kisah hidup ko slalu mcm cerita komik ha? klu ada komik Aku, Kau dan Ayah, mesti aku dah lukis komik pasal ni. haha.

    neway, sian gak aku kt pakcik 1st. n jeles gak aku kt ko. terer dlm PR. aku ni mmg x reti nk borak2. huhu.

    apepun, ko amik la iktibar. ko tu da la jahat. x kenang budi. derhaka!

    -ayat di atas ialah contoh ayat yg aku guna kalu ko benar2 anak derhaka. tp ko tak. so, jg diri leklok n hargai org tue. hik3

    ReplyDelete
  2. aku pon xtau... aku dah takut nak jalan sorg2 ni... ade bnde yang jadi... hahaha

    pakcik tu mmg kesian... anak dier kene hargai dier ar... snggup dtg uia nak uruskan hal anak dier yang dah tua dah pon... patot bleh setelkan sndiri...

    cis! aku anak baik laa.. hahaha~

    ReplyDelete
  3. auuuuwwww sosuwit aman suh kd jg diri elok elok~
    auuuuwwwww~ aaauwwww~ :D

    ReplyDelete
  4. alaaa ras~! ape ni???... patotnye comment pasal entry dier pi comment pasal comment aman plak... hahahaa~

    aman tak sweet langsung! busuk! masam! mandi petang!

    hahahaha~

    ReplyDelete