Monday, April 26, 2010

the new room


"khadijah~"

aku pandang je orang yang panggil nama aku tu... siapa lagi kalo bukan orang yang dah saman aku ntah bape kali ntah sekarang... madam huda...

madam huda: "awak tak habis belaja lagi ke?"
kaydee: " belom lagi madam... baru (baru?) nak masuk fourth year~"
madam huda: " print slip check-in kat sini... bayar rm1... pastu nanti kamu amik kunci bilik kat office ye..."

yes.. i know... there were signs everywhere... tampal sana sini... langkah2 nak check-in... hari ni aku kene check-in bilik kat mahalah... aku dapat bilik baru... tapi aku tetap stay kat block yang sama... tetap kekal setia ngan fellow aku yang rajin menyaman tu... tapi kali ni aku tak dapat sebilik ngan rumet2 aku sebelom ni sebab diorang sume tak amik short sem... yang amik pon ain je... tapi dier bilik lain... huhuhu (aku betol2 sedeh ni... bukan takat type huhu je...)

aku salam ayah aku... and aku angkat barang2 aku sikit2 naik tangga... bilik aku kat tingkat tiga... ade la dalam 4 kali turun naik sampailah sume barang aku dah setel bawak naik bilik aku... my room seems okay... xde tanda2 atap bocor... the walls are clean... and toilet dier pon okay... aku keluar bilik balik... and turun tangga nak amik radio aku ngan bantal2 aku... adoi... segan plak aku tibe2 nak bawak bantal busuk aku... so aku bawak bantal2 aku dengan keadaan dimana bantal2 tu tutup muke aku... (i know... smart right?).... all i could see were the floors that i was walking on...
"kaydee!!!!!"

why???? aku dah tutup muke dah... sape yang cam aku ni???

kaydee: " ain!!!!!"
i can't believe aku bleh terserempak ngan ain (sekarang dah jadi ex-rumet aku)... patot ar dier kenal bantal busuk aku.... turns out bilik ain bawah bilik aku je... kat tingkat 2... takde la jauh sangat... it kinda felt good to see a familiar face...

aku masuk bilik aku... budak yang share compartment ngan aku tak datang lagi... so aku jenguk2 compartment rumet aku yang lain... aku dah siap sedia dah nak sesi taaruf balik... dah praktis dah kat umah.... tapi rumet aku dah tido la plak... so aku masuk balik compartment aku and started unpacking my stuffs... nak tergelak la plak tengok diri sendiri beria2 susun dengan teratur sume bende... ni tunggu la dah mid sem nanti... confirm berterabur sume barang2...

lepas aku siap kemas barang2 aku... aku guling2 kat katil aku... hmmm... katil pon okay ar... not bad... feeling yang aku rasa masa guling2 tadi sama macam feeling yang aku rasa masa guling2 kat katil bilik lama aku... lepas guling2 baru aku sedar aku penat sangat sampai tertido....


*****************************************


aku terjaga bile aku terdengar macam orang tengah susun2 barang.... aku bukak mata aku... tapi separuh je... aku rabun jauh so aku tak nampak muke orang yang tengah susun barang2 tu... all i know is that she was wearing a red baju kurung.... zaman pakai formal attire masa check-in bukan masa first year je ke? setahu aku laa.... budak2 first year je yang pakai formal2 masa check-in ni... aku cume bukak skit je mata aku sambil perhatikan gerak geri rumet aku... pastu rumet aku keluar.... mungkin nak ambil barang lagi...

aku bangun berdiri dan bergerak ke arah barang2 rumet aku.... apsal sume barang2 dier.. dier tulis nama dier ngan no matric dier? aku tengok je tulisan kemas dier ... WATIF .... aku rasa tu mesti nama dier.... i'm not really good with numbers... aku susah gile nak hafal nombor2 ni... tapi sebab merata2 ade no matric dier... sampai aku bleh hafal dah... no matric dier start ngan 09... kalo 09 maksudnye....

tibe2 aku dengar pintu bilik aku bukak... aku tak tau nape... aku cepat2 terjun kat katil aku balik... and sambung baring tapi mata aku separuh tutup... tibe2 aku sedar aku tido balik tapi pakai spek aku... sangat tak logic kalo tibe2 aku terjaga semata2 nak pakai spek.... so aku buat2 macam aku terjaga...

kaydee: " hai!!!"
watif: " hai~"

watif terus keluar bilik lepas balas balik hai aku yang agak teruja tu... tapi tak lama lepas tu dier masuk balik ngan barang2 lagi.... aku pehatikan je... smile kaydee... smile....

kaydee: "banyak lagi ke barang?"
watif: " dah abis dah...hehe"

watif orangnye putih... pakai spek... ade tahi lalat kat pipi... and muke dier adela sikit2 macam suraya... orangnye kecik je... kurus macam mira budak studio aku... watif keluar compartment and aku terdengar dier ditegur dengan rumet aku lagi sorang yang tadi tido... dah jaga dah kot... so aku pon keluar and masuk compartment sebelah...

asma: "panggil asma je..."
watif: "oh... akak second year?"
asma: " ha'ah... kira sem ni jadi second year ar... awak nama sape?"
watif: " panggil watif je... "

but this time both of them tengok je aku... aku diam je berdiri ngan muke blur aku...
asma: " nama awak sape?"
kaydee: " khadijah tapi panggil je kaydee... (aku buat muke friendly... ecehcehceh)
asma: " tahun brape?"
kaydee: "ermm... baru (baru?) nak masuk fourth year...."

*awkward silence*

watif: " kira akak ar ni...?"
kaydee: " errr... takyah ar panggil akak... hahaha" (tibe2 aku rasa tua)
asma: "akak DJ course ape?"
kaydee: "eh?.. bukan DJ... KD... KD"
asma: "hahahaa... sori2..." (hah... malu la tu...)
kaydee: " akak course kaed..."
watif: " watif course ICT... baru first year... ni kira second sem ar..."

first year????... okay that explains so much... patot ar sume barang2 dier ade nama and no matric... tibe2 aku rasa macam pelik gile berdiri lama2 kat situ... so aku mintak diri nak keluar pegi beli air mineral kat kiosk... so my roomates are juniors?... camana aku bleh tercampak masuk bilik sekali ngan budak first year ngan second year ni?.... tapi aku tengok budak2 bilik aku tu okay je... sume budak baik2...

aku masuk bilik aku lepas beli dua botol besar air mineral... watif tengah kemas2 barang2 dier... aku taktau camana kitorang bleh start berborak... aku tak tau nape aku tak ingat... but she seems familiar... like somebody i know... and makin lama aku borak ngan dier... makin aku sedar something... perangai dier... lebeh kurang cam.... aku?... hahahaa... dier anak sulung... cara dier susun barang2 dier.... lebeh kurang cam aku susun.... and kadang2 dier macam terblur jap bile aku cakap ngan dier... and yes... aku masa first year sume barang aku letak nama and no matric... what? hey.. you never know when your things can get lost... jadi sebagai langkah berjaga2 kene la letak nama and no matric... (aku sangat tegas dalam hal ini)

oh yeah... i think this is gonna be one interesting semester....



5 comments:

  1. cool~!
    aku suka sesi taaruf. sonok dapat member2 baru. tapi lagi sonok klu 1 kepala. hehe. neway, aku setiap year tukar2 rumate. huhu.. x mcm org laen yg slalu bersama. huhu..nmpak sgt kena pinggir. nasib afri sudi teman aku. tapi skang pon afri dah kuar gak, huhu.. takper2. sem depan rumate dgn org2 menarik gak. cool~

    ReplyDelete
  2. kd,selamat bermultidip!

    aman : cis aku rs kd baru 30minit yg lalu post entri ini..ko awal2 da komen~ auwwwww~sosuwitt!!

    ReplyDelete
  3. peh..rass. aku tatau lak exact time kd post entry ni. aku tgk ym dia ada lin k je. ras, ko mmg suwiiiiiit juge.

    ReplyDelete
  4. PALING TAKLE BLAH AWKWARD SILENCE HAHAHAH

    ReplyDelete
  5. shazu: dah ko suke cium tahik~! sape nak rumet ngan ko... nnti tahik2 diorg dalam bahaya... ahahaha~

    ras: thanks ras! hehehehe... doakan kd x kene buli ek... bunta dah cakap macam2 nak takutkan kd pasal multidip

    niman: awkward silence tu perasaan dier sama macam awkward silence bile ak wat lawak jadi.. hahaha~ totally awkward... hahaha~

    ReplyDelete