Saturday, April 10, 2010

the breakfast


the best thing about being at home and sudah semestinye tengah bercuti... is the privacy of your room... i love my bed... takde bende lagi best dari katil sendiri kat rumah sendiri kat bilik sendiri... and lepas subuh tido balik.... nikmat betol perasaan bile aku tau aku sepatotnye bangun... tapi aku sengaja tido lebeh2 sikit... aku tau aku sepatotnye start ngan keje2 umah mak aku bakal jerit suruh buat kejap lagi... tapi aku sengaja biarkan... bestnye baring...........................

TOING..!! TOINGGGG!!!... TOINGGGG!!!...

kenape tibe2 aku rasa macam ade gempa bumi ni?.... kenape katil aku dalam keadaan bergegar ketika aku sedang menikmati lebehan tido aku???....

fatimah: " kakak!! mak suruh bangun!!!"
nurfatimah: "kakak! mak ngah suruh bangun!!!"

dua2 asyik jerit bende yang sama je sambil lompat2 kat katil aku.... aku lupe aku share bilik ngan diorang.... aku bukak sebelah mata... aku nampak teddybear ngan anak patung fatimah ngan nurfatimah yang pada mulenye tersusun rapi memenuhi 1/4 dari katil aku dah melantun dan bersepah... aku simpati kat teddy bear ngan anak2 patung tu... sume tengah ketakutan dan tak pasti akan masa depan yang mereka bakal lalui semasa dan selepas gempa bumi ni....

aku mule rancang nak buat bodo and pura2 tido je walopon dalam keadaan gempa bumi itu... tak kisah laa... sooner or later mesti diorang penat gak terkinja-kinja atas katil aku...

mak: " ijaaaaaaaaaaaaahhhh!!! dah2!!! bangun... mak ngan abah nak pegi pasar...."

i heard my mom screaming downstairs rushing and closing the front door.... tak lama lepas tu aku dengar enjin kereta abah aku.... bagi aku... kegiatan mak aku ngan abah aku pegi pasar macam diorang pegi dating... it's something they always do together... tapi kadang2 kalo diorang malas... aku ngan bahim plak ditugaskan dating kat pasar tu....

fatimah: " kakak!!!!! masak la breakfast!! kitorang lapar..."
nurfatimah: " lapar! lapar! lapar! lapar!"

bukan aku taknak masak untuk diorang (aku nak tido lebeh skit je lagi!!!).... it's obvious that my parents kalo dah kuar gi pasar tu, mesti diorang belikan breakfast gak.... so aku pon biarkan diorang mengadu lapar....

nurfatimah: " lapar! lapar! lapar! lapar!"
TOINGG....!!! TOINGGG...!!! TOINGGGGG!!!
fatimah: " lapar! lapar! lapar! lapar!"
TOINGG....!!! TOINGGG...!!! TOINGGGGG!!!
nurfatimah: " lapar! lapar! lapar! lapar!"
TOINGG....!!! TOINGGG...!!! TOINGGGGG!!!
fatimah: " lapar! lapar! lapar! lapar!"
TOINGG....!!! TOINGGG...!!! TOINGGGGG!!!

kaydee: "ARGH!!!!!"

aku dah mule rasa bengang.... aku terus bangun dan cube tangkap diorang.... dua2 lari2 sambil jerit2 kuar bilik... aku bangun... tutup pintu dan kembali ke katil aku.... i just need 15 more minutes... ape gunenye cuti kalo tak dapat tido cukup2... aku baru je sampai rumah malam semalam... penat mengemas bilik aku kat UIA tak hilang lagi... tapi belom pon sampai 5 minit....

mail: "akak!... lapar largh... masak la ape2 untuk breakfast...."

aku tak bergerak... aku tutup mata aku rapat... ignoring my brother...

mail: "kakak! akak! kakak!... masak laa!! kakak!
kaydee: "aishhhh!! mak ngan abah kan pegi pasar... nanti diorang dah balik masak lunch terus laaaaaaaaaa~~~"

mail kuar bilik aku ngan muke tak puas hati... and aku kembali menghadap bantal aku yang sangat la selese ketika itu... tapi skali lagi pintu bilik aku kene bukak...

usop: "kakak!!!! usop lapar ar... buatkan roti...kakak!! kakak bangun laa!!"

aku buat gaya macam aku nak baling bantal aku kearah usop (tapi aku takkan baling nye... tu bantal feveret aku...)... usop cepat2 tutup pintu bilik aku... aku kembali baring...

tapi aku tak dapat nak tido... aku dah mule rasa riso... rasa bersalah kat adik2 aku... (aku sendiri rasa lapar sebenarnye).... aku pon turun bawah... kat depan takde sape2 pon.... and rumah pon senyap je... bahim mesti tido lagi... dier pon sama macam aku gak baru balik rumah semalam... kesiannye diorang... tido balik dalam kelaparan.... dalam kepala aku membayangkan satu scene (macam dalam movie) adik2 aku kesejukan dan kelaparan dalam rumah kecil yang luarnye penuh ngan salji (latar belakang lagu sedeh)....

aku bukak peti ais... memang patot pon parents aku pegi pasar... banyak bende dah abis... sayur takde... buah takde... ayam pon takde... hmmm... ada telor 8 biji... ngan timun... dan lauk2 semalam... i should make scramble eggs... and since everybody seems to be hungry... aku pikir baik aku gune je sume telor2 tu...

aku kuarkan sume telur tu and letak dalam satu mangkuk kaca besar... aku pegi ke tempat mak aku selalu simpan bawang... nasib baek ade satu lagi.... aku cari lada hitam... and garam... sume ingredients tu aku sediakan dalam mangkuk kecil... aku suke sediakan sume macam tu.. pastu nanti boleh berangan macam tengah dalam program masak2 kat tv tu...

aku pecahkan sume telur and kacau... pastu aku letak mangkuk yang ade telur tu kat seblah ingredients yang lain... aku potong bawang... and masukkan dalam acuan telur tu... and kaco kembali sehingga sebati... masukkan garam... masukan lada hitam.... kaco balik... dan aku masukkan sume dalam kuali... and walla~! one cooked scrambled eggs~!
i started searching for bread... kedudukan roti kat umah aku tak penah setempat... kadang2 kat ruang tamu... kadang2 kat bilik mail... tapi selalunye kat dapur... and aku jumpe roti atas meja makan... cukup rasanye roti untuk diorang makan... aku kuarkan jem ngan mentega dari peti ais... and put them on the table.. sebelah roti2 yang aku telah pon bakar siap2...

aku rasa....... aku telah jatuh cinta ngan breakfast buatan aku sendiri..... good job kaydee (tepuk2 bahu diri sendiri).... aku baru je nak panggil adik2 aku makan.... when all of a sudden i heard the front door opened... mail, usop, nurfatimah, and fatimah masuk rumah dan terus gerak ke dapur ngan keadaan yang ceria2.... mesti diorang dah bau telur dadar aku.... but i was wrong...

diorang pandang aku... kemudian pandang meja yang kini penuh ngan makanan... aku plak pandang diorang... kemudian pandang 8 bungkusan nasi lemak dan kuih muih fresh dari kedai dalam plastik yang mail ngan usop pegang... kedua-dua belah pihak senyap seketika...

kaydee:"KALO KORANG TAK HABIS MAKAN SUME NI.... SIAP KORANG!!!!!"



*cite ni... hanya rekaan semata2.... aku nak try test aku boleh ke tak mereka cerita kelakar*

4 comments:

  1. aku mati2 ingat betul..siot mail da pelik da

    ReplyDelete
  2. time ak tgh ym terangkan kt ko yg ni cite tak betol... mail bukak pintu bilik aku...

    mail:" apsal niman ym ckp mail kene marah?"

    hahahahahaha....

    aku rasa lain kali aku kene reka nama lain ar....

    ReplyDelete
  3. haha,even ko da cakap ni cerita rekaan, tapi aku still ingat ni cerita betul. huhu..tertipu lak..

    neway, citer ko ok per.. evven rekaan, tp nmpak cm betul. bg aku ok. tapi x byk aku gelak. aku gelak part ko nk baling bantal tp ko x baling sbb tu bntal feveret. tu je. yg lain juz nice. teruskan ar.

    and 1 lagi, ending dia x berapa mengancam mcm entry2 ko sebelum ni. aku mcm da dpt predict apa yg jadi. entry2 ko sblm ni (even based on true stories) ending dia agak unpredictable n kadAng2 sweet,kadang2 touching. so, boleh baiki ni. dah best dah ni. so keep up da good work~!!

    ReplyDelete
  4. shazzzzuuuu....

    akuuu terharuuuuu.... huhuhuuuuuu....

    tapi lepas ni ak xnak ar reka cerita... ak nak tulis based on true stories je... tapi akan ade from time to time ak akan try gak wat cite rekaan...

    thanks sebab baca.. hehehe :D

    ReplyDelete