Wednesday, April 14, 2010

the discovery


great... this is just great... nothing can get better than this.... i'm 22 years old and on holiday.... but my mom won't let me out the house.... well technically that's wrong sebab aku keluar jugak umah... time aku sidai kain... siram pokok.... eh bukan tu je... aku kuar gak time aku angkat kain kat ampaian.

mak
: "takleh kuar malam! and i really mean NO!"

okay... itu aku bleh terima lagi.... biase la kan mak mana tak riso anak pompuan dier kuar malam....

mak: " mulai dari arini ijah takleh keluar ngan laki dah.... kalo nak kuar ngan kawan2 pompuan SAHAJA!"

okay... now that one i can't take... what's the difference? and kenape skrg baru mak aku nak start halang2 aku keluar ngan laki ni... tibe2 aku teringat inas ngan shazu selalu usik2 aku kat studio... diorang usik aku ni mungkin lesbian (aku bukan lesbian!).... skrg aku rasa mak aku seolah2 memberi sokongan moral untuk aku bergerak ke arah itu... (aku bukan lesbian! aku suke laki!!!!!)

mak: " kalo ijah nak sangat tengok cite naga tu (how to train your dragon)... biar mak bawak ijah hari sabtu nanti.... we can go as a family.... it'll be fun... okay?"

kaydee: " hmmm."

aku memang tak nak argue ngan mak aku... and tak nak tunjuk muke masam aku kat mak aku... so i went upstairs... kat bilik, fatimah ngan nurfatimah tengah siapkan keje rumah diorang... aku terus capai buku "diari mat despatch" and terus landing kat atas katil.... maybe reading can make my mind forget about my mom's order just now... ape yang buat dier tibe2 pikir macam tu pon aku tak tau ar.... buku "diari mat despatch" ni aku beli masa keluar pegi pesta buku ngan shazu, inas, ajis ngan aqis.... aku suka gile buku ni... tapi aku suke baca skit2... sebab baru ade feel baca macam baca diari... tapi aku rasa aku lambat abis baca buku ni sebab aku asyik tgk belakang buku tu je... tmpt bahruddin bekri (penulis buku) sign autograf... hehe... *sengeh sorg2*

fatimah: "kakak..."
kaydee: " hmmm?.."
fatimah: " macam mana nak eja arkitek?"
kaydee: "BM ke BI?"
fatimah: " eeeee BM laaaa..."
kaydee: "A.R.K.I.T.E.K"
fatimah: " A....R.... pastu?"
kaydee: "A.R.K.I.T.E.K"
fatimah: " A....R...K.... pastu?"
kaydee: " A....R....K...I...T...E...K"
fatimah: " A... R... K... I... pastu?
kaydee: " ish... budak ni.. ape huruf last mah tulis?"
fatimah: " mah tulis I..... pastu?"
kaydee: "T... E... K..."
fatimah: "....... T... pastu?"

nasib baik dier tanya aku macam mana nak eja arkitek je... aku tak dapat nak bayangkan berape lama kalo nak eja "bertanggungjawab"....

kenape la malaysia ni sangat panas.... aku bangun nak kuatkan lagi kipas... laaa... dah full speed rupenye... so aku bukak tingkap.... and aku pasang niat nak terjun balik kat katil aku... tapi niat tu tak tercapai... i ended up sitting next to nurfatimah yang tengah bertungkus lumus siapkan homework english dier... aku pon tak tau nape aku tibe2 tertarik nak tengok keje2 dier.... fatimah plak tengah siapkan keje rumah bahasa malaysia dier...

lepas tengok cara nurfatimah jawap soalan2 kat buku latihan dier... aku tibe2 rasa nak test nurfatimah ni...

kaydee: " can i see that please?"

nurfatimah cume ternganga tengok aku.... maybe that question was hard for a 10 year old...

kaydee: " what day is today?"

nurfatimah cume diam je... mata dier bulat je pandang aku.... okay... mungkin soalan tu susah jugak... so aku tanya dier soalan lagi senang...

kaydee: " what's your name?"
nurfatimah: "nurfatimah!"

atleast dier tau nak jawap soalan simple tapi dier jawap tak tepat... aku try tanya soalan yang sama kat fatimah yang berusia 8 tahun....

kaydee: " can i see that please?"
fatimah: " yes.."
kaydee: "what day is today?"
fatimah: " today is thursday"
kaydee: " what's your name?"
fatimah: " but... you already know my name..."
kaydee: " answer the question..."
fatimah: " my name is fatimah maksumah binti kamaruzzaman"

i wonder if my mom knew about nurfatimah having problems with her english... sebab sume jawapan yang dier jawap kat buku latihan dier bukan silly mistakes tapi banyak bantai... and sume salah... macam dier main letak je jawapan ape2 perkataan english yang dier tau....

lepas tu tanpa aku sendiri sedar... aku abiskan sejam lebeh ajar dier english... sampailah dier boleh jawap soalan2 kat buku latihan dier dengan betol... and fatimah plak asyik tanya macam mana nak eja... bagus btol... sorang ade problem ngan english... sorang lagi ade problem ngan bahasa melayu... nasib baek diorang ni baru budak skolah rendah... aku bleh lagi ar ajar simple english ngan simple bm.... dalam sejam lebeh tu... aku lupe jap pasal hal aku ngan mak aku.... i kinda felt better knowing that nurfatimah paham ape yang aku ajar....


walopon aku tak beberape pasti tentang hal ni.... but i think i like teaching....

6 comments:

  1. hahahahaha~!!

    entry ni aku suke. pasal mak ko x bg kuar ngan laki tu. neway, jgn nak dalih2, ko mmg lesbian. saje je nk kuar ngan pompuan. tapi tulis kat blog mak yg suruh. pervert.

    haha,aku suke dialog antara ko ngan fatimah. pasal arkitek ngan english tu. nmpak cute. fatimah of coz. ko laki. sgt hensem.

    hmm..tp awat blog ko ni slalu x updet kat blog aku ek? stiap kali ada org buat entry br, mesti nama2 diorg ada kat atas list blog aku, tp bile ko updet, mesti nama ko kat bwah gak. jadi aku kena rajin2 scroll blog list aku utk tgk ko updet ke tak.. huh.

    ReplyDelete
  2. mana ade!!! aku bukan lesbian!!! aku sangat suke lelaki!!! (wei... aku cakap cmtu macam ak ni desperate gile... hahahaha~)

    ko kata aku hensem? xpe laa shazu... aku dah lama anggap ko gay... sbb tu ko bleh nilai kehenseman aku... hahahhahahahahahahhaaha! (aku rasa lawak aku kali ni jadik)

    eh??? yeke??? betol ke ko scroll bawah sbb nak check ade update ke tak? auwwww... u really did that? just to read my blog?....
    *muke terharu dan mata bersinar2 kluar cahaya yg boleh membutakan org*

    ReplyDelete
  3. sebenrnya, aku nk tgk video Merindukanmu nyanyian bro fakhul tu. sebab aku buka blog, n malas nk carik kt fb. thats y aku scroll ke bwh utk bukak entry The Habit, tp tup, tup, ko ada buat entry baru. aku baca r.

    hmm..itu la sebnrnya. adalah lebih baik kalu ko trharu diam2 je. kerana kebenaran adalah menyakitkan. ekekeke

    ReplyDelete
  4. cheese~
    *buat gaya penumbuk pastu tarik kolar baju ko dengan muke yang amat-amat teramat paling amat bengis*

    ReplyDelete
  5. get a room for god sake. haha

    ReplyDelete