Friday, March 12, 2010

the money issue


saturday... aku terbangun sebab tibe2 aku rasa panas and i was sweating... right... i totally forgot... arini satu UIA takde letrik... oh well... better get ready to go back home kaydee...


* * * * * * * * * * * * * * * * * * *


kaydee:" kak ti!"
kak ti: " eh... hai kaydee... nak gi mana ni?"

aku pegang bahu kak ti and she looked at me... aku betol2 tak sangka aku bleh terserempak ngan kak ti dalam bus rapid nak ke putra... she was wearing baju kurung... mana la plak kak ti ni nak gi lawa-lawa ni...

kaydee: " kaydee nak balik umah... UIA takde letrik kan... kak ti pulak nak gi mana ni?"
kak ti: " saje kuar... kak ti nak gi makan kat JJ... hehehe..."
kaydee: " sorang je?"
kak ti: " takde laa ngan kawan kak ti... kaydee tak kenal rasanye... dier budak engine"

aku tengok ke arah pompuan yang kak ti tunjuk... tapi aku hanya nampak belakang dier je...

kaydee:" kaydee sebenarnye tak nak balik tapi sebab UIA takde letrik... tadi kat bilik kaydee dah takde dah.."
kak ti: " kat studio ade je... kat plug2 kat dinding2 ade yang bleh gune.."
kaydee: " yeke??.. ala.. kalo kaydee tau kaydee tak balik umah..."
kak ti: "hehe... jom la ikot kak ti gi makan kat JJ camtu..."

aku mula ragu2 ngan keputusan aku untuk balik... hmmm... patot ke aku balik umah... tapi aku dah kol mak aku dah... she seemed excited about me going home... so aku pon tetap ngan keputusan untuk balik umah walopon kejap je... sampai je kat kl sentral.. tibe2 phone aku bunyi...

mak: "ijah.. mak lupe nak bagitau... kitorang gi kenduri kawen tau kat PD... takde sape kat umah... kunci mak dah letak kat........."

(demi keselamatan umah aku... aku tak type kat mana mak aku biase letak kunci)

kaydee: " okay..."
mak: " mak ngan abah tak gi pasar lagi ni... there's no food tau kat umah... ijah makan kat luar ek... kitorang balik malam... "
kaydee: " okay..."

aku lupa aku sebenarnye lapar... so i started wondering around kl sentral sorang2... mencari tempat nak makan kat ne... tapi sebelom tu aku beli tiket dulu...

sekarang ni... aku tengah latih diri aku untuk berjimat... i know parents aku akan sentiase bagi aku duit kalo aku short of money but i don't want that anymore... it's time aku jaga skit pembelanjaan aku... so aku tak nak makan fast food... sebenarnye tanpa disedari fast food mahal... skali makan habis rm10... so aku pikir better makan makanan malaysia je la... and aku pon pegi la satu restaurant ni... aku terus masuk pegi kat tempat diorang hidang pilihan lauk2... and ada satu kertas tampal kat situ....

nasi putih + lauk + sayur = rm4.90
tiada sayur harga tetap rm4.90


laaa... apsal plak kalo takde sayur tetap kene bayar rm 4.90... diorang ni memandang rendah pada sayur ar... sangat tak patot...

lepas order ape aku nak... aku terus gi cashier nak bayar...

kaydee:" berape?"
gadis casher: " sebelas ringgit ye kak.."
kaydee: " huh?"
gadis cashier: " sebelas ringgit"

aku tengok pinggan aku... aku order air mineral, nasi putih tambah lauk tambah sayur tambah skali ngan telur mata... takde la meriah mana pon sampai bleh jadi sebelas ringgit.. telur mata dier pon hodoh... tak kan kene bayar service akak tu tolong letakkan lauk kat pinggan aku?... aku pandang muke akak tu... akak ni buta mesin cashier ke? dengan berat hati aku hulurkan sebelas ringgit kat akak tu...

so much for wanting to save money... sama je harga kalo beli fast food.. restaurant ape ni?... aku mule tengok sekeliling aku... selain yang makan kat situ cume ade dua orang... sorang pompuan... dari cara dier pakai aku tau dier sorang wanita berkejaya... and sorang lagi pelancong asing... aku makan ngan keadaan sedeh... sambil tu aku pehatikan roti2 yang dipamerkan kat tepi2 tempat makan tu... kalo aku tau baik aku beli roti je tadi...

after the sad lunch... aku pon jalan nak gi naik ktm...

mana aku nye tiket ni?.... i remembered putting it in my pocket... tapi takde pon... aku mule pegang2 seluar aku... mencari tiket aku... i was actually blocking the way... so aku pon bergerak ke tepi and berpusing2 setempat mencari tiket aku... where is my ticket???

after a few more minutes... aku dah mula give up nak cari... aku rasa ini adalah kesinambungan kesedehan aku... dah la tadi sedeh sebab bazir duit... kali ni sedeh sebab kene beli tiket baru... bazir duit lagi... see... this the reason why i hate ktm... ktm is bad luck... seriously...

tengah aku bersedeh sorang2 tunggu ktm untuk gi ke stesyen ukm... aku kuarkan phone aku... aku bukak phone aku... for the first time in my life... aku bengang sebab phone aku jenis flip... tiket aku kat celah2 phone aku rupenye... punye la banyak tempat dier leh hilang... kat phone aku gak yang dier nak selit2.. i'm beginning to see why some people are concern about my future...

i feel so stupid... sape bleh ceriakan aku skrg?... aku terus bukak phone aku and start hantar mesej...

kaydee: "sangat-sangat tidak menyukai kereta api malaysia (ktm)!"

aku masuk ktm and after a few minutes (a few long minutes!) mesej aku dibalas...

shazu: " haha, ak suke sbb nanti akn ada entry blog baru. :)
kaydee: " aku wat bnde bodo lg. huhu"
shazu: "haha. ble masa ko wat bnde elok."
kaydee: "ak sedeh ngan diri sndiri..."
shazu: "aku simpati.. haha"
kaydee: " ko memang cheese (cis)!

kuang asamnye mamat... menyesal la plak mesej dier... huh!

perjalanan dari kl sentral nak ke ukm memang lama... tapi aku tak rasa pon lama sebab sepanjang perjalanan... all i could think of was money money money... lately bende yang aku riso skrg pasal duit ar... duit memang ade... tapi aku tibe2 terpikir... camana kalo tibe2 takde duit... aku tak penah lagi ar rasa takde duit langsung... and that kinda scared me... a little... dah akhir2 sem ni memang banyak kene pakai duit...

1. print project final
2. print balik project first

3. cari balik project sem lepas and kalo tak jumpe maybe kene print balik untuk portfolio nanti..

4. AAD bowling tournament... kene ade duit baru bleh bowling
5. pesta buku and anugerah pekomik... andai kata aku jumpe buku yang aku nak... aku mesti nak belinye..
6. topup
7. makan minum kat UIA
8. kene pikir gak nak simpan duit untuk beli pc...
9. nak beli slr.... (suraya dah beli dah... finally~)
10. repeat lesen memandu.. (dah la aku pkai duit sendiri untuk lesen ni)
11. dan perkara2 nakal aku mungkin bakal buat kat kereta bahim time cuti nanti...
12. oh ye... aku kene saman lagi sebab brg lektrik aku kat mahalah dah expired (bajet macam roti ar nak expired2)...

sekarang aku ade .............. dalam account aku (jumlah mata wang dirahsiakan demi keselamatan account aku).... hmmm... boleh kot survive... i started counting inside my head... mesti orang sebelah aku ni ingat aku sakit parkinson... cause i kept moving my fingers... but i was actually counting but who knows what she thought i was doing....

orang yang drive ktm: "ukm..... uuuukaaaaaaayyyyemmmmm...~"

i stopped counting when i heard suara orang yang drive ktm tu.... macam tak makan je suara dier... mesti tengah risau pasal duit gak... aku kuar dari ktm and mule mencari handphone aku... tibe2 aku teringat takde sape kat umah... so i decided to take the taxi home...

orang yang drive teksi: "yaaaa~! nak ke manaaaa yaaaa adik~?"
kaydee: " jalan tiga ek..."
orang yang drive teksi: " dekat itu sekolah ka? okayyyy~"

cerianye orang ni... mesti tengah tak riso pasal duit... bile sampai je umah aku aku terus bayar rm8 kat pakcik tu (bye2 rm8) and aku pon kuar dari teksi.... aku terus wat rutin biase aku bile balik umah.... cari kunci... bukak pintu... and bagi salam... ofcourse takde sape yang jawap... the house was quiet... aku terus naik bilik aku... letak beg aku kat atas katil and get ready to take a shower when all of a sudden i heard....

suara: "uhuukkk uhhukkk.."

i heard someone coughing kat dalam bilik parents aku... takkan ade orang... sume orang dah kuar... pelahan2 aku kuar bilik aku... and aku capai payung yang mak aku selalu sangkut kat rail tangga... dalam kepala aku.. aku mula susun strategi macam mana nak serang orang yang batuk tu... aku baru nak bukak pintu bilik parents aku... tapi tak jadi sebab tibe2 aku dengar ade orang buka tv kat bawah... aku jadi confius plak nak serang sape dulu... orang yang batuk atau orang yang bukak tv kat bawah...

aku turun bawah jenguk sape yg bukak tv....

kaydee:" usop????"
usop: " ehhhh????? akak balik ke???? hujan ke kat luar???"

aku campak payung tu... tibe2 rasa segan sebab aku dah susun strategi...

kaydee: "usop kat umah?.. tak ikot mak ngan abah gi PD ke?"
usop: "tak jadi ikot.. malas laa... "
kaydee: " so sape kat bilik mak ngan abah??"
usop: " mail la... dier tengah online pakai laptop abah..."

tibe2 aku jadi bengang.... aku terus naik tangga... aku bukak pintu bilik parents aku... and aku tengking mail...

kaydee: " nape tak bagitau akak korang tak ikot gi PD???... kalo tak korang bleh amik akak kat UIA... takde ar akak kene makan kat luar... tanpa sayur pon kene bayar harga sama tau!!! dah la akak nye tiket duduk celah2 handphone... pastu bayar tiket dua kali... dua kali tau!... naik teksi and byr 8 ringgit lagi...!!!!!!! aaaaaaarrggghhhh!!!"

aku biarkan mail tercenggang tengok aku tibe2 merepek sorang2... and aku terus kuar dari bilik parents aku and masuk bilik aku... aku bukak laptop aku.... and started typing... the money issue~


No comments:

Post a Comment