Monday, March 1, 2010

the car chit-chat


Sunday. I glanced at my phone… it was already 9pm… I really should start packing… tapi aku biarkan je… sambil baring aku check facebook and edit video sambut birthday niman semalam… I’m beginning to like using corel… it is easy to understand plus it’s fun… nape la aku tak try explore awal-awal… kekusyukan aku menonton kembali rakaman aku terhenti bile tibe-tibe pintu bilik aku kene ketuk…. Slowly…. I walked towards my bedroom door and bukak pintu…

Nurfatimah: “hai kak ijah!!”

Fatimah: “ish! akak ni… nape kunci pintu… susah la nak masuk macam ni…”

I ignored my sister and focused on nurfatimah as they walked in my room (well our room) together side by side…

Kaydee: “hai! Eh? Dah balik dah ek… bile Pak Yang hantar?”

Some weekends (especially on holidays)… nurfatimah akan balik umah ayah dier… time tu la diorang kumpul satu family skali ngan abang2 and kakak nurfatimah

nurfatimah: “Tadi la bila lagi… hahaha~”

fatimah: “ entah... tadi laa… hahaha~”

Now I’m ignoring both of them… but I can’t help smiling at their answers…

Mak: Khadijah Kamaruzzaman! Dah packing ke?... cepat2 turun bawah… abah nak hantar balik UIA ni…”

I heard my mom screaming downstairs… I started doing my usual rutin… storming around every inch of my room searching for my stuff and almost neatly stuffing them in my bag… wow~… only 2 minutes packing… I’m impress… lepas ni boleh ar packing last minute lagi…

Aku bawak barang2 aku turun tangga and I almost let go of my bags when I saw my mom still in her t-shirt and kain batik…

Kaydee: “laa… mak tak siap lagi ke… cepat2 siap… abah nak hantar balik UIA ni…”

Mak: abah je hantar ijahmak penat laa… tak larat nak kuar… “

What!?!... Me and my dad… alone in the car… for a 45 minute drive? No way… this can’t be happening to me… aku nak sangat2 mak aku ikot… memang jarang ar kalo abah aku je yang hantar aku… mesti ade orang lain skali…. Tapi aku kesian tengok mak aku… family aku baru je balik dari kampung petang tadi… aku, mail ngan usop je tinggal kat umah… sebab mail ade exam and usop plak demam… aku plak kene jadi tukang masak diorang…

As expected my dad… the punctual one… dah siap sedia dalam kereta dah… macam mana aku nak mengharungi 45 minute berdua- duaan ngan abah aku ni… don’t get this the wrong way… I love my father… really I do… but let’s just say… we don’t really see things eye to eye… aku ngan abah aku memang tak penah sekata sehati sejiwa… we’re completely different people with different thoughts.. different feelings… different everything… the only long conversation we ever had was when we were arguing… biasenye sebab aku degil… aku tak tau nape… aku memang susah betol nak ikot kehendak abah aku…

Mak: “ korang jangan gaduh-gaduh ye… “

I smiled weakly at my mom… aku salam and cium tangan mak aku.. and she hugged me and kissed me on the cheeks….

Mak: “belajar rajin2… ijah tu anak sulung mak ngan abah…..”

Aku sebenarnye dah hafal dah ayat2 mak aku setiap kali aku nak balik UIA… ayat2 dier setakat ni tak penah lagi bertukar… macam mak aku dah siap sediakan skrip awal2 untuk cakap ape kat aku…

Kaydee:” bye mak…”

Aku terus masuk kereta duduk kat depan… sebelah abah aku… and tutup pintu…

abah aku cume diam… aku diam… duduk tegak… pandang depan… abah aku hidupkan engine kereta….

Everything was so quiet… aku tak bersuara… abah aku tak bersuara… cume dengar bunyi engine kereta pelahan2… I knew this would happen… kesenyapan dalam kereta tu skali sekala terhenti bila phone abah aku bunyi tanda masuk mesej…

Walopon aku tak berape selese dalam keadaan senyap macam tu… some part of me was glad my dad didn’t seemed like he wanted to talk to me… sebab kalo dier berborak pon… mesti bende yang penting dan serius je…

Abah:”eheeemmmmehemmm…”

Oh no~ please no~… tolong lah biar abah hanya mahu batuk atau betolkan tekak dier je dan bukan sebab nak start bercakap.. please.. please.. please no..

Abah: “ macam mana dengan pembelajaran kamu dekat UIA?”

See… what did I tell ya…

Kaydee: “ okay.. boleh laa..”

Kitorang senyap balik… lama plak tu… dalam 10 minit… serius aku memang tak tahu nak cakap ape ngan abah aku… so I started thinking hard… hmm… tanya pasal atuk laa…

Kaydee: atuk macam mana abah?... sihat?”

Abah: “sihat…”

And kitorang senyap balik…. My dad kept on driving… I tried to think hard what my dad’s next question would be… if I was a serious man and only think about the future what question would I be questioning to my daughter… and then it hit me… practical training!… aku yakin gile abah aku akan tanya pasal hal tu…

Abah: “eheeeeehhhermmehmm”

No.. please no… not that question…

Abah: “kamu dah pikir dah nak practical kat mana?”

Congratulations kaydee! You’re actually psychic..

Kaydee: “ermmm…”

Aku baru nak jawap dengan penuh professional tapi terhenti… Aku bersyukur gile ke hadrat ilahi bila phone abah aku berbunyi… and aku rasa macam nak peluk2 faisal… si pemanggil di talian…

Abah: “ah ye… pukul berape tu?... faisal ko kat Gombak kan?... hah… call aku kalo ko boleh jumpa…”

It’s not that I don’t want to talk to my dad about practical training… it’s just… last time when we had this conversation… it ended up with us arguing again… abah aku bising sebab aku macam tak nak amik tahu procedure practical training course aku macam mana… what did he expect?... aku baru nak masuk third year first sem time tu… memang tak pikir apa-apa pon lagi… (Yes... I know... memang patot aku kene marah)…

mak aku selalu cakap... aku lah anak yang paling abah aku risaukan... sebab aku sangat2 blur... abah aku cukup risau aku macam tak pasti dengan masa depan aku... my dad on the other hand... is the most focused person i know... semua keputusan yang dier buat biasenye sangat tepat... penah sekali tu... abah aku halau student dier kuar dari kelas dier sebab pakai selipar... see how focus he is?... sampai bleh perasan kaki student dier pakai ape...

After the phone call, abah aku terus diam… tak meneruskan soalan tadi… atau mungkin dier tengah tunggu jawapan aku… entah la… aku pon kurang pasti… but after a few minutes… he switched on the radio… great~ another thing we don’t have in common… abah aku cume dengar stesyen RIMA and kalo dier nak dengar lagu orang putih… dier pasang Light and Easy… I guess he’s not in the mood for English songs sebab dier bukak RIMA… (irama asli warisan bangsa kekal di hati sepanjang masa~~~ R.I.M.A~~)

aku tak sedar aku sebenarnye dah tertido dalam kereta… lagu2 RIMA memang mendayu2… aku tersedar bile abah aku buat lagi bunyi dehem-dehem dier tu… I think that’s his trademark or something... and we were already in front of mahallah aminah…

I gathered my stuff and bawak kuar sume barang2 aku dari kereta… at the same time abah aku kuar dari kereta…

Okay kaydee… get ready for the most awkward part ever…

Kalo mak aku ade… mesti dier dah… ceria2… senyum2… and hugged me and kissed me sebelom aku naik bilik aku…

Tapi abah aku? I can’t possibly imagine my dad being cheerful and hugging me… and kissing me? No way! He just stand straight in front me… with a serious face… and hulurkan tangan dier… aku tarik tangan abah aku… nak salam ngan dier…

Abah: “ kamu belajar rajin2… nah ni.. mak kamu yang suruh bagi…”

Apples! Hehe… thanks mak… dah 10 tahun apple jadi antara feveret fruit aku… I watched my dad drive out of mahallah aminah sampai dah tak nampak kereta dier…

Tengah aku teruja ngan plastik yang dalamnye ade 6 biji apple tu... tibe2 phone aku bunyi… aku tersenyum sorang2 bile tahu sape yang call…

Mak: “ so… borak ape ngan abah dalam kereta tadi? Hahaa..”

Mak aku ni… macam tau-tau je… and I told her everything that happened…

Kaydee: mak… thanks for the apples and…”

Mak: “eh... bila masa mak bagi ijah apple?..... eh?? Apple?? tu mak nak bagi Fatimah dengan Nurfatimah bawak gi skolah tu.. bekal diorang tu…”

7 comments:

  1. very2 nice story la keydee..u should be novelis..Rse nk gelak bce story ni..Npe xwat2 bce buku or men game hp je,xla kekok sgt dlm kete ngn ayh kaydee..

    ReplyDelete
  2. eh?? aiza!!! hehehe... lama gile x dgr cite awak... serius! rindu wei... wat kejutan plak dier... hahaha~

    time tu x terpikir plak nak buat bnde lain... sbb rasa mcm nak try borak tapi at the same time xnak borak... so tak dapat nak pikir pape...

    aiza.. thanks for reading... hehehe~
    wei... join ar kitorang lepak2 lepas ni... :)

    ReplyDelete
  3. yup2, setuju dgn airitzu di atas. aku jeles ko leh bercerita dengan best dlm penulisan ko. neway, yang bestnya dalam penulisan ko mesti ada byk part2 kelakar (yg kalau lisannya, x kelakat=r sgt..=p) , elemen kiut (part apple n adik2 ko tu), n unexpected/touching ending. best2~!

    weh, seriusly, aku nk ko jd penulis novel~!! nnti aku leh lukis illustrasi utk ko. =p

    utk lbh lanjut, jap g aku citer kt ko. =p (dr td asyik ngintai aku komen blog dia..huh)

    ReplyDelete
  4. ish! perlu ke bgtau part last tu???... saje je ko kan?...

    ak wat masa ni x rasa macam nak jadi novelis ar.... sebab aku tulis ape yang ak rasa bukan ape yg aku cipta... so kalo nak wat cite tu ak tak tau ak bleh wat ke tak....

    walopon ak kene pakse ko baca entry ni... tapi thanks for reading~ hehehe~

    ReplyDelete
  5. neway,x semestinya tulis cerita rekaan.
    cerita pasal diri ko ni pon dah leh wat cerita. tapi ko kne pilih moment2 yg sesuai la.

    tp try la wat 1 entry citer rekaan. mne tau best gak. cool~!

    ReplyDelete
  6. neway, (ko mesti bengang ak tiru ayat ko kan?)

    maybe... just maybe... maybe i might give it a try...

    mcm cool je kalo ade illustrasi skali... hmmm...

    ko wat gaya aku emo2 gothic2 skit2 ek... hehehe~

    ReplyDelete
  7. "Aku bersyukur gile ke hadrat ilahi bila phone abah aku berbunyi" <---TERBAIK FROM KD! hahahahahha!!

    ReplyDelete