Saturday, February 13, 2010

the public transportation


people dream when they sleep right?... i mean... even though you don't remember them... you still have dreams when you sleep... right? i don't remember any of my dreams... i don't even remember the last time i had a dream... tapi yang aku pasti... lepas dah present project first... aku memang tido nyenyak gile... bestnye dpt tido kat katil and bukan kat surau kat kaed...
for the first time in a long time.. aku bangun dengan keadaan yang aku memang puas tido... tengah aku bangga ngan pencapaian aku... tibe2 aku rasa macam nak cek phone aku...

oh man! dah pukul 2 petang... no wonder aku puas tido... kat kepala aku terngiang2 nasihat mak aku...

"kite ni kene ikot jadual tuhan... bukan kite yang tetapkan sendiri jadual bile nak menunaikan solat"

tibe2 phone aku bunyi... and at that time.. aku sedar ade 3 unread messages ngan 1 miskol... aku angkat phone tanpa tengok sape yang call...

epud: "hah! kat mana tu??"
kaydee:" huh?"
aku tengok skrin kat phone aku.. ade gambar epud tengah main snooker...
kaydee: "aku kat uia lagi ni... baru bangun tido"
epud: "hah... buang tahi mata tu.. kiri kanan kiri.."
kaydee: "mana ada tengah buang tahi mata...!!" aku cepat2 turunkan tangan aku...
epud: "haha.. kat uia lagi ke? baru nak ajak kuar..."

lepas dah abis mengarut ngan epud aku campak phone aku... and setelkan segala urusan... i started packing my stuff... and then my phone started singing again... this time niman yang call... diorang plan nak gi mines... tapi tak ramai plak bleh join and aku still kat uia lagi... so they changed plans... jumpe malam karang... aku tak sedar aku kemas2 barang2 aku sampai aku terkemas bilik aku... so aku bertolak balik bangi lepas asar...


*********************************

i tried not to think about the fact that i'm already sweaty and sangat la tak selese... i took hold of my bags... afraid that someone might quietly open the zippers to take a look at my purse... i could hardly move... sesak gile dalam komuter... dah macam tin sardin... patience kaydee... lagi sikit je lagi... and then you'll be home... i promised myself over and over again...

nothing really changed about ktm yang nak ke seremban... still sesak... still panas... aircond masih tak berfungsi... still terstop tengah2 jalan (lama plak tu!)... i mean even the smell is the same... i'm amazed..

sabar kaydee... sabar kaydee... sikit je lagi... but promising myself wasn't really working... i need a distraction... fast! so i started searching for subjects to study... depan aku ade dua orang pasangan india dalam umur akhir 40 an tengah duduk... i don't know them (ofcourse)... but i can tell that they're really friendly... laki india tu asyik senyum je... and wife dier berborak ngan sume orang yang dekat ngan diorang... skali sekala aku mencelah... and i think they think i'm funny... or just a silly girl...

aku pandang tepi aku plak.. muke budak pompuan yang berdiri sebelah aku ni memang takleh blah... masam gile... but who can blame her.... sambil telinge aku dengar perbualan pasangan india ngan seorang lelaki indon ni... mata aku pandang kearah manusia2 yang tengah sabar menunggu ketibaan ke stesyen masing2...

a women holding her crying baby... aku tak suka tengok keadaan ni... kenape la bawak baby ke tempat2 mcm ni... true.. memang tak dapat nak elak... but i still think its not right.. dalam ktm yang sesak gile ni... memang la budak tu nangis... dier tak selese... nangis je la yang dier reti... imagine that all of us are babies... confirm sume orang tengah meragam sekarang...

i stopped thinking about the baby bila ktm tibe2 stop kat seputih... ramai gile orang try nak masuk... tapi sikit je yang nak keluar dari komuter... i was glad aku tak berdiri dekat ngan pintu...

white shirt guy: "tolong la bagi orang keluar dulu!!! kalo orang tak keluar macam mana awak sume nak masuk!!!"
laki yang memang berdiri depan pintu tu tibe2 menjerit... tapi orang bukannye nak dengar... masing2 cube sedaya upaya gak nak masuk...
white shirt guy: "uncle!!! tolong la bagi orang keluar dulu uncle!!..."
kali ni ramai gak yang berhenti percubaan mereka untuk masuk menyempit skali...
white shirt guy: bro!! can not go la bro!! you tak nampak ke? penuh la bro!! can not laa!!

lepas je laki tu jerit camtu... pintu tu terus tutup and everybody macam tengah bisik2 dalam bahasa diorang masing2.. probably about what just happened... aku perhatikan laki tu... but i could'nt see his face... aku nampak belakang dier je.. aku tak tau nape aku nak gak tengok muke dier... probably because i have a thing about guys wearing white... tibe2 laki tu pusing sebab nak sandar kat pintu... and aku dapat tengok muke... he's kinda cute... he looks like he's 24 or something... masa mula2 dier jerit2 tadi.. aku menyampah sebab.. come on laa.. tak yah ar nak marah2... tapi aku terpikir plak lepas tu... kalo dier tak jerit tadi... confirm orang akan try gak masuk... so i kinda admired him for that...

mungkin aku dah tertenung dier lama sangat (i always do that.. berfikir sambil tenung kat orang) sebab dier pandang ke arah aku... and aku jadi tak tentu arah plak tibe2.. sape aku patot pandang plak ni... the indian couple?... the baby?.. atau budak masam sebelah aku ni...

my eyes were still looking at the guy though.. and he looked at me a for like a second and dier pandang tempat lain.. while smiling... smiling! aku nak tergelak gak... mungkin dier pikir aku perasan... mungkin aku je yang perasan... mungkin... argh! get a grip kaydee... this is what ktm can do to you... let this be a lesson to all 22 year old girls... jangan tenung laki dalam train lama2... not good...

by the time dah sampai kajang... aku dah takleh nak sabar dah... dah la kajang nak ke ukm lama gile... kali ni kedudukan aku pon dah berubah kalo tadi aku berdiri dekat gak ngan pintu.. skrg ni aku dah termasuk kedalam dekat ngan pintu kat tengah2 train tu...

all i could think of was... panas.. panas gile... aku tengok kat luar tingkap pintu yg gabungkan dengan compartment lain train tu... macam sejuk je kalo pintu ni bukak... tibe2 tangan aku gerak ngan sendiri and aku tarik bukak pintu tu... and the whole train jadi berangin tibe2... orang2 keliling aku sume gelak tengok gelagat aku yang teruja sebab angin masuk... tapi angin tu makin lama jadi hangat and aku cepat2 tutup pintu tu... and aku sebenarnye dah sampai kat stesyen ukm...

waaaaaaaahhhh!!! fresh air!!! ~~~~

rasa mcm aku sanggup lompat sorang2.. kat luar stesyen ukm tu... aku tak sabar nak balik umah... and take a bath.. aku bau macam campuran rakyat malaysia berbilang kaum... aku cepat2 dial no telefon rumah...

kaydee: " mak!! hehee... ijah dah sampai ukm dah..."
mak: " okay.. tapi abah takde.. adik2 pegi main basketball... ijah naik teksi ek balik umah.."

great~... more public transportation...

3 comments:

  1. seriously, aku mmg kagum cara penulisan ko.
    ko boleh jadikan 1 keadaan yg biasa nmpak mcm best dlm cerita ko. haha. apa la yg best sgt utk diceritakn dlm ktm, tp aku suka cara ko citer ni, pasal laki bj putih tu, bdk muka msam tu, baby n kapel india tu. hehe.. ko mmg patut jd penulis la kd. dah2, xyah jd pelawak or pengacau. jd penulis je. tulis citer2 sempoui cmni. org pon terhibor.

    gud luck. (jujur nih!)

    ReplyDelete
  2. hehe.. aku pon suke tulis pasal laki baju putih tu... kalo ingat pasal dier msti ak tergelak.. sempat lg aku perasan sorg2 dalam ktm tu... malu gile.. hahaha~

    thanks shazu... ak tak sangka ko baca... tapi aku tetap nak try jd pelawak ngan pengacau.. ko xleh nak halang aku~~~ hehehehe~ *gelak nakal dan evil*

    ReplyDelete