Tuesday, December 28, 2010

the assignment


when our ID lecturer Bro Ariff... told us that he wanted all of us (the whole class) to go to Wangsa Walk and watch Tron Legacy for the sake of interior design... i was like... issshhh tenaga pengajar ni biar betul... kitorang sume tengah bertarung nyawa siapkan report praktikal and thesis masing2... dia bleh suruh tengok wayang plak... ni mesti saje2 cakap je ni...

but i was wrong...

memang betul2 kitorang tempah tiket untuk satu kelas jumaat lepas untuk tengok tron... tapi separuh dari budak2 ID studio aku memang dah lalok dah time tengok cite tu... sebab tak tido siapkan keje... aku mula2 ingatkan... bila aku tengok tron ni... aku akan kuar ngan perasaan yang sama masa aku tengok transformers 1 and 2... transformers buat aku lupa nak bernafas time tengok (sebenarnye sebab ada shia lebeouf)...

but i was wrong...

sure the technology and ID is superb and everything... and the soundtrack is like the coolest sounds ever! tapi jalan cite dia biase je sebenarnye... ending dia bleh agak ar... tak pon maybe sebab aku ngantuk sangat sampai takleh fokus betul2... and i had a lot on my mind... thesis lagi, case study lagi... nak cari site untuk degree project lagi... watching a heavy movie like Tron would be the last thing on my list of things i want to do... nasib baik la tengok wayang je...

but i was wrong...

we had to do sketches and report about Tron... okay assignment ni sebenarnye sangat cool.... and even though aku terpakse selit2 buat assignment ni in between classes and time tengah prepare submission report praktikal... i actually had fun searching through the web about Tron...

check out the trailer...



finally today... kitorang kene tunjuk hasil assignment kitorang tu... it wasn't much but atleast kira penuh la jugak dinding kitorang tampal...

campuran sketches and info pasal tron... cube teka mana satu aku nye?

alololololo....pae kelegaan dah siap sketches...

wolverine tengah sketch

hilman masih mencari pasal Tron
(gambar ni mcm ni sbb aku dah try bnyk kali rotate tp degil tol jpeg file ni)


dari mana datangnya abang baju purple ni?

apa yang sume orang tengok ni?

oh... tengok bro ariff mengomen sketches...

if you're a fan of the original Tron... cuba la tengok Tron Legacy... mana tau jadi fan Tron Legacy plak ke... kalo rajin buat la sketches skali ek... kita akhiri entry ni ngan soundtrack Tron yang sangat... why don't you try listening to it yourself... *kepala gerak2 head banging pelahan2*

Sunday, December 19, 2010

the new glasses.

"alif..... baaaa.... taaaaa... yaaaaa...."


bila spek aku dengan senang lenang nye bleh ter'slip' dan jatuh masuk dalam sinki bila aku tunduk basuh pinggan... tu petanda la tu... tuhan nak bagi petunjuk suruh aku tukar spek mata baru yang aku dah pakai nak dekat 3 tahun lebeh.. dah longgar dah... but my power remains the same... memang dah 5 tahun tak berubah-berubah dah and i've been wearing glasses ever since i was in the 5th grade... tapi mata aku sebenarnye dah rosak lama dah... ceh.. cakap rosak macam mata aku ni barang letrik plak...

masa aku darjah tiga... time tu family aku baru balik Malaysia... sebelom tu duduk kat Miami Florida... cikgu kelas aku stress gak ar ngan aku... sebab aku tak nak bercakap... so dia tak tau aku ni bengap ke pandai ke... tapi satu je la yang dia perasan... elok2 dia tulis bahasa malaysia kat depan... aku plak tulis macam bahasa alien dari planet mana ntah kat buku nota aku... lepas seminggu dia cek... dia buat keputusan yang aku ni memang bengap... tak pandai... and hantar aku masuk kelas istimewa... kelas untuk budak2 yang memang slow sikit pemikiran dia...

lepas seminggu aku duduk kelas tu... aku dah mula seronok... kawan2 baru aku sangat menarik... tapi cikgu kelas baru aku ni pelik tengok aku... sume soalan aku dapat jawap dengan betul.. (susah mana la sangat untuk budak darjah tiga jawap soalan budak darjah satu)... dia bagitau cikgu kelas aku sebelom ni yang aku ni bukan lah seistimewa yang disangka... dan lepas dikaji... the reason why i wrote those aliens writings was because aku rabun jauh... aku tulis apa yang aku nampak je... sebijik yang aku nampak tu yang aku tulis balik... aku nampak huruf J mcm payung... aku lukis payung... and aku diam walopon aku tak paham apa aku tulis... tapi budak darjah tiga kan... rajin sangat la aku nak baca balik apa aku tulis...

aku rasa cikgu aku ni sangat bersemangat... dia call parents aku... bagitau situasi aku... my parents back then tak pecaya princess diorang ni (HAHAHA! i can't believe i just typed princess) rabun jauh... they thought i was too young to wear glasses... so diorang biar je aku macam tu... sampai la aku masuk darjah 5... and aku sendiri bagitau parents aku yang aku nak pakai spek...

wow... aku nak cite pasal aku ada spek baru... tukar jadi sejarah hidup camana aku bleh pakai spek plak... tapi aku pelik ar... nape orang tak perasan aku tukar spek baru?

yang hijau tu spek lama... yang full black tu spek baru... lain kan? tu arr... aku serius tak paham nape kawan aku sume tak perasan...

written in the stars


[Eric Turner]
Oh written in the stars
A million miles away
A message to the main
Ooooh
Seasons come and go
But I will never change
And I’m on my way

[Tinie Tempah - Verse 1]
Lets go…
Yeah
You’re listening now
They say they aint heard nothing like this in a while
Thats why they play my song on so many different dials
Cause I got more hits than a disciplined child
When they see me everybody brrrrrap’s, brrrrrraps
Man I’m like a young gun fully black Barrack
I cried tear drops over the massive attack
I only make hits like I work with a racket and bat
Look at my jacket and hat
So damn berserk
So down to earth
I’m bringing gravity back
Adopted by the major I want my family back
People work hard just to get all their salary taxed
Look Im just a writer from the ghetto like Malory blackman
Where the hells all the sanity at, damn
I used to be the kid that no one cared about
Thats why you have to keep screaming til they hear you out

[Chorus]
Oh Written In The Stars
A Million Miles Away
A Message To The Main
Ooooh
Seasons Come And Go
But I Will Never Change
And I'm On My Way

[Tinie Tempah - Verse 2]
Yeah, I needed a change
When we ate we never took because we needed a change
I needed a break
For a sec I even gave up believing and praying
I even done the legal stuff and was leaded astray
Now money is the root to the evilist ways
But have you ever been so hungry that it keeps you awake
Mate, now my hunger would leave them amazed
Great, it feels like a long time coming, fam
Since the day I thought of that cunning plan
One day I had a dream I tried to chase it
But I wasn’t going nowhere, running man!
I knew that maybe someday I would understand
Trying to turn a tenner to a hundred grand
Everyones a kid that no-one cares about
You just have to keep screaming until they hear you out

[Chorus]
Oh Written In The Stars
A Million Miles Away
A Message To The Main
Ooooh
Seasons Come And Go
But I Will Never Change
And I'm On My Way

[Outro]


Saturday, December 18, 2010

8 things that happened on my first week back in IIUM



after 5 months of practical training... 5 bulan merasai alam pekerjaan.... dan hanya 2 minggu je cuti... akhirnya... aku kembali ke UIA untuk semester akhir aku (kalo aku tak fail apa2 ar...).. let me summarize to you the 8 things that happened on my first week back in IIUM

1.
Lepas melalui macam2 tanda bakal kecewa disebabkan sistem hampeh LOC (live out ot campus) Mahallah Aminah... akhirnye aku ngan Maw dapat gak sebilik.... roomate skali ngan Sharifah (panggil Pah je ) and Amalina (just call me Ama)... both from Econs... so diorang ni kenal la kawan aku Suraya tu... masa first day daftar bilik, kitorg jumpa ngan Pah je... Ama tak sempat nak jumpe sebab dia dtg lambat... tapi aku tau ni mesti Ama kawan Suraya ni... Suraya penah bawak aku gi beraya umah member sepraktikal dia, Ama... so aku happy laa dapat gak roomate ngan orang yang kenal (walopon kenal sehari je time raya dulu)

2. first day of studio i was like... "woahh! what happened to the studio??" aku masuk studio je nampak Dr Mandana dah bagi briefing kat sejemput je budak2 studio aku celah2 meja plak tu... tak pasal2 ada road block... sebab sambil2 tu ade gak beberapa budak third year tengah kemas2 kt bahagian discussion studio kitorang... owh... patot la ada road block... and then bila ramai2 budak studio aku dah masuk studio... i was like... "woahh! sume orang nampak tua!"...
TEMPAT DUDUK AKU kene ubah... Dr Mandana suruh duduk ikot majoring... sedeh gila... aku still duduk dekat ngan shazu, acap, kak ti ngan hilman tapi kitorang kene duduk depannnn... aku suka duduk belakang... tempat dimana aku bleh jujur ngan diri sendiri dan tak payah pura2 rajin... *nangis kepiluan*

3. aku, Dean, Shazu, Inas, Iqa ngan Kak Ti gi tengok Hantu Kak Limah Balik Rumah kat wangsa walk... lepas abis studio... yeah i know i've said i've seen it before... tapi cite tu kelakar gila ar... aku nak tengok lagi... Dean ngan Shazu cakap diorang beli 5 je tiket... untuk aku takde and aku terpikir nak beli cepat2 tapi dah sold out dah time tu... rasa nak nangis je bila pikir aku akan duduk sorang2 kat luar wayang tunggu muka diorang penuh gembira kuar... rupa-rupanye diorang tipu je... tapi aku dah agak dah diorang tipu.. but here's the best part... laki yang lakon kan watak ucop tu... alaaa yang naik wheelchaa tu... ade kat situuuu... tapi ak tak amik gambar... *nyesal gila*

4. i finally get to see my roomate Ama... masa terserempak kat dalam toilet...

kaydee: "ehhh?? alamak... bukan Ama yang kenal tu la"
Ama: "bukan kan? salah orang kan? hahaa..."
kaydee: "ha'ah... salah orang"
Pah: "oooppss... salah orang sudaahhh~" (cara sebutan dia macam tagline budak AF tu... sape ntah nama dia)

hey honest mistake okay... how am i suppose to know ada dua Ama in Econs department...

5. First week classes are always the best... ada 70% class tu mungkin takde lagi atau postpone.. aku EAP sem ni... atau kata nama lain nak mudah paham... sem ni aku amik class english... english has always been my favorite subject... and bila dah tua bangka ni (fourth year) tiba2 blaja balik english aku ingat aku akan bosan ke ape ke... but the class was great... my english teacher is kinda cool... tapi ada gak kelas yang biase2 je bagi aku... let my note book explain little bit about Interior Design Marketing and Management...


6. aku ngan Maw nak beli barang untuk bilik kitorang... we seriously need a carpet.. and aku lupa bawak cawan aku... camana nak minum milo? camana nak makan maggi dalam cawan? so kitorg ngan Inas sekali kuar shopping beli barang2 keperluan kat Giant.. aku yang kene bawakkan troli sebab aku yang paling tua ikot bulan kelahiran (aku teranaya)... ada sekali tu aku terlalu fokus sangat nak tengok bape harga iron board ni sampai aku terjalan kedepan tinggalkan maw ngan inas... bila aku sedar , aku toleh belakang and nampak Inas ngan Maw tengah head banging jauh kat belakang aku... aku tak dengar ape diorang cakap... tapi aku rasa diorang tengah gelak... diorang ni tak malu tol la buat cenggitu kat tempat awam... pastu baru aku perasan dalam troli aku ada banyak benda yang aku sendiri tak sure ape bende... tiba2 ada akak sorang ni lalu sebelah aku cam resah je jalan2 cari barang... owhhh... patotla diorang head banging... aku silap sorong troli... sori kak.. saya tak sengaja...

7. ada satu malam tu... aku, Maw ngan Inas buat keputusan nak curang jap ngan Mahallah Aminah so kitorang gi dinner kat Mahallah Maryam... and terserempak ngan Kak Ti and engineering major friends... Asiah (panggil Aya je ) and Amali (kenapa mesti ada Ama jugak kat depan?)... so we joined them and kenal2 ngan diorang... makan2 sambil merepek... and they thought i was hilarious... tuhan saja yang tau betapa gembiranya aku bila diorang cakap "kd ni kelakar ar..."

8. aku, Inas ngan Jee ikot Shazu gi Comic Fiesta 2010... where I did a lot of merakam... Jee took a lot of pictures... inas mengedik sana sini... and shazu met up with his comic friends... i met alot of suprising people too and aku sendiri tak sangka ramai kawan2 bangi aku singgah Comic Fiesta tu... more updates on that will be after aku finish edit video Comic Fiesta 2010 *bergema*

they say the final semester mampu buat budak2 jadi gila... tapi aku tak nak jadi gila... aku nak happy je melalui saat2 akhir aku kat UIA... *tiba2 ada vision aku tengah nangis2 siapkan keje 3 bulan akan datang*

Friday, December 10, 2010

the return of Kak Limah



sejak aku tengok sedutan beberapa minit filem Hantu Kak Limah Balik Rumah kat Maskara Shorties... aku memang dah simpan hajat dah... memang tak sabar nak tengok... so a day before cite ni kuar.. aku ngan suraya gi beli tiket siap2... takut seats penuh... and semalam tepat jam 8 mlm aku, suraya, epud, niman and syaf gerak gi alamanda nak tengok Kak Limah yang pucat ini...

aku jarang tengok cite melayu kat wayang... selalu tengok kat TV je... tapi movie ni memang best ar... kenapa best?

para pembaca: "ce cite... ce cite..."

setiap scene ade je benda kelakar... satu panggung tu gelak kuat2... sampai kadang2 aku tak dapat nak dengar dialog selepas scene kelakar tu... walopon kelakar dia tetap seram tau... ada gak scene yang aku jadi cuak gila tengok... syaf gelak sampai pukul2 tangan aku (ouch okay.. haha~)... epud plak gelak2 sampai selipar dia terputus.... bagi aku... memang berbaloi ar tengok cite kat wayang...

TAPI...

aku kecewa skit part ending dia... yelaa... dia dah buat audience gelak2 through out the whole movie... skali ending dia cam.. alaaaa.... serius aku rasa cam alaaaa... nape tu je... alaaaa.... aku nak ending yang lagi best dari alaaaaa... nape camtu je... but over all it was fun watching... cite ni sengal gila... aku sarankan tengok kat wayang sebab memang happening ar tengok bila dengar sekali orang gelak2...

check out the trailer...



the handsome men's club



cuti-cuti ni... bosan-bosan... aku suka layan video-video kat youtube...

and this video... really cracks me up...




kalo betul-betul wujud club niiii.... memang aduhaiii laaa... hahaha~



Thursday, December 9, 2010

the megaton





Maw: "kd... baik kd patah balik je kd..."
Kaydee: "nape? office tutup ke?"

aku pandang adik aku Baem yang sudi drive aku ke UIA... teman aku setelkan pasal mahallah... walopon dia tak balas pandangan aku... tapi aku tau dia tengah dengar apa yang aku tengah cakap kat phone ngan Maw... kitorang dah separuh jalan dah pon... tak kan la nak patah balik...

Maw:" tau tak akak tu cakap apa kat Maw? dia cakap akak yang uruskan pasal LOC ni cuti... and kalo kita nak dapat bilik kene tunggu dia abis cuti... pastu dia cakap kalo nak cop bilik takleh sebab budak2 baru masuk ari khamis ni... so dia suruh datang ari rabu ni..."

huh? ape bezanya ngan daftar bilik arini (isnin time ni) ngan hari rabu kalo still takleh dapat bilik... sebab dua2 hari sebelom khamis... here's the thing about akak-akak (ak panggil akak ni dah kira sopan ar..) kat office mahallah ameenah ni... diorang suka cakap bebelit sebab malas nak layan student... i mean come on laaa... how hard is it to just let us try to get a room... kalo tak nak buat keje jangan keje...

Baem: "kita nii... nak patah balik ke?"
Kaydee:"takde la... kita gi je la dulu... kawan akak dah ada kat sana dah..."

sampai je kat UIA... aku terus gi jumpe Maw kat office mahallah and we were lucky sebab lepas tu dapat akak yang baik sikit layan kitorang... and dia bagi kitorang isi borang and pilih bilik mana... she said she'll call us untuk confirmkan bilik... walopon tak confirm lagi tapi aku lega... atleast takde la buang masa aku dari bangi datang...

i said goodbye to Maw... and masuk balik kereta adik aku...

Baem: "akak tak nak belanja Baem ke?"

i knew it... dia takkan senang2 camtu je bagi perkhidmatan... mesti nak ganjaran nye...

Kaydee: "Baem nak makan ape?"
Baem: "haaa... Baem nak bawak akak gi makan burger yang besar gilee... kat area Flamingo tu..."

burger besar gila? ALAAAA... aku baru plan nak bawak dia makan kat cafe Ameenah je... jimat skit duit... belikan nasi ayam ngan air limau...

Baem: "akak ingat tak dalam How I Met Your Mother... Marshall berusaha cari burger paling best tu kan...?"
Kaydee:" ingat2... lawak gile... it makes other burgers tastes like my grandpa's feet.. hahaha~"
Baem: "hahaa.. cam siot je Marshall... dia buat Baem ngan kawan Baem teringin gila2 nak makan burger paling best... so kitorang pon start cari la.."

me and my brother... kitorang beza setahun je and we have lots of stuff in common... like the fact that we're a huge fan of How I Met Your Mother... the show is just too awesome... so aku tak suprise sangat adik aku ni terikot2 ngan adegan2 dalam tu...

check out Marshall's monologue about The Best Burger.


aku sebenarnye teruja and curious gak nak tau mana la adik aku nak bawak aku makan ni... rupe-rupenye kat German Deli Imbiss...

tuu... nampak tak burger yang gadis tu tengah pegang? itulah dia burger yang menjadi pujaan hati Baem.. might as well be his new girlfriend... not the girl... the burger...

besar gile... and bila besar ni harga pon....



Kaydee: "16 ringgit for just one burger????!!!!"
Baem: " akak.. dia besar laa... kita beli la dua.. bawak balik umah... share ngan sume orang..."

isshhh... budak ni... ko cakap senang ar... bukan ko yang bayar... so i spend rm33 for just two fat burgers... kalo aku naik komuter gi UIA and beli makanan skali pon jumlah dia takkan sampai macam tu... ni la dia adik-adik zaman sekarang... keje diorang duk membankrupkan akak2 diorg je... nasib baik burger ni okay gak ar... sedap la jugak... tapi jangan makan sorang2... satu burger tu boleh share 3 orang...


Friday, December 3, 2010

the morning dance



if you're on your semester break... and badan dah mula rasa lesu je... yela... dah bangun tiap-tiap hari lewat... malam-malam online pagi-pagi pon membuta la... and dah duduk rumah tu confirm makanan elok je terhidang... mana tak manja badan tu... so why don't you try this... pagi-pagi bangun lepas solat subuh mandi pastu pegi jogging kat mana-mana taman yang berdekatan di rumah anda... kalo malas nak gi sorang-sorang paksa kawan-kawan ikot sekali... ye... aku nak tekankan kat sini... "paksa" ye... who knows... you might find it quite interesting...

aku cuti-cuti ni memang aku bangun awal... sebab aku dah terbiasa tido awal time praktikal... and bosan lepas subuh asyik tido je... so aku, epud, suraya, shaf and niman decided to wake up early today and go jogging kat Taman Tasik Cempaka...

tepat jam 6.30 pagi aku mesej 4 orang kawan aku ni... nasib baik sume dah bangun... malam semalam memang aku dah cakap dah... sape lambat kene tinggal... and we arrived at Taman Tasik Cempaka pukul 7.20pg.. walopon tempat ni agak kontroversi... tapi pagi-pagi ni takde maksiat kat sini... nak maksiat apanye dah couple-couple tua and family je ramai-ramai gi beriadah...

dah lama aku tak buat keje2 camni... dulu aku selalu kene paksa ngan mak aku teman dia jogging... sekarang aku tak tau angin ape yang buat aku tiba2 teruja nak jogging... pandang kiri orang main badminton... pandang kanan ada pakcik tua comel tengah jogging dengan muka yang sangat serius... mula2 kitorang jogging berlima... lama2 epud ngan niman dah jauh tinggalkan kitorang... ikot rentak masing2... aku suraya ngan syaf suke jogging pastu stop and buat stretch and then we jog again... sambil tu hirup udara pagi yang sangat la best... sejuk je... tak yah lari pon takpe... breeze walking pon okay...

shaf: "kita gi aerobik nak?"
kaydee: "kat mana?"
shaf: "mak kita selalu je datang sini... jogging and ada aerobik skali..."

mak shaf seorang instructor aerobik... so aku tak tekejut sangat bila aku tengok shaf ni aktif semacam... aku excited gak dengar ade aerobik... tapi niman, epud ngan suraya macam kurang sikit... mula-mula laa...

lepas dah round satu taman tu.... kitorang ingat nak lepak kat taman permainan dia... tapi dari jauh dah bleh dengar muzik aerobik and bleh dengar instructor tu jerit2...

instructor: "kiri! kiri! kanan... kiri! kiri!... kanan semula! ye kiri... kiri... 3... 2... 1..."

entah camne kitorang jadi excited plak nak gi join aerobik yang buat kat Bangi Walk sebelah Taman Tasik Cempaka... i had no idea that pagi sabtu diorang ada aerobiks for free kat sini.... dia buat open plak tu... best gila...

makin dekat kitorang jalan ke arah sekumpulan orang2 Bangi tengah joget2 makin kuat lagu rentak disco yang diorang pasang... and shaf yang aerobics is already in her blood terus gerak ikot rentak instructor... kitorang yang lain terkial-kial cuba ikot steps instructor tu...

instructor: " angkat kaki kanan! ke depan! ke belakang! sapa nak kempiskan perut tu buattt!!! tak nak kempiskan perut jangan buaattttt!"

i totally love the instructor... tapi aku tak dapat nak tengok muka dia... kitorang ni pon ikot gerakan orang depan kitorang... ramai rupenya yang gi aerobik kat sini...

instructor: "tarik nafas....lepaskannnn... hahhh... jangan paksa diri... akak sebelah tu takut nanti balik karang tak larat nak masak pulaaakkk"

lepas 5 minit aerobik... aku dah mula tangkap steps2 dia... teruja plak tiba2...aku siap pandai2 buat gaya sendiri lagi... aku pandang shaf... ni tak leh nak cakap apa laa... dah anak instructor aerobik... aku pandang suraya... suraya buat tapi sambil2 tu dia gelak2 kat niman... niman, aku kurang pasti apa dia tengah buat... macam dia tengah ikot steps tu tapi dengan gaya yang agak hardcore... epud plak... hahahaa... sambil buat tu sengeh je memanjang... muka hensem tapi kaku je menari... takleh menari rupanya dia ni... walopon masing2 ada kelemahan masing2... tapi kitorang layan je... sampai la aerobik tu abis...

niman: "waahhh... gila cool!!!"

niman was right... gila cool!... and the feeling after all that exercise is just

AWESOME!!





ni sesi tunggu badan masing2 hilang bau peluh sebelom sumbatkan diri dalam kereta.

Wednesday, December 1, 2010

i need you to understand

Travie Mccoy: "tahniah kd sebab dah abis praktikal~ "


sekarang ni dengan rasminya aku dah abis praktikal... weeeehhhuuuuu... and my parents are back... so keje rumah memang automatik jadi 70% lebeh ringan... otak aku sekarang rasa macam lega gila... kalo tak aku stress pikir macam2... pegi keje pon tak tenang... riso adik2 aku kat umah camne...

i just realize something... aku suka cari lagu-lagu best rupanya... hmmm... tapi yang jenis aku je la kot suka... a month ago i bought a few clothes online and tadi aku gi amik kat pos office sebab time diorang datang, no one was at home... aku gi ngan adik aku baem... and that's where i met this song... lagu ni macam dah lama je... mungkin aku je kot baru nak dengar... tapi suka ar rentak dia...

check out the video clip... lagu best... tapi video sangat tak.... aku serius ni... video dia ntah pape je...




Travie Mccoy:" Aiiiiiiiiiiiii~ I need you .... I need you to understand.... youuuuuuuuuu"
Kaydee: "Sorry man... i just don't understand the video...."



Sunday, November 28, 2010

the strategy



fatimah: "mah... nak mak!!!!! mahhhh nak maakkkkkk!!!! nak mak!!!"

adik aku fatimah dari tadi lagi asyik merengek ngan meragam... nak bagi dia main game dah lewat sangat.. she should be asleep but no matter what i tried, dia langsung tak nak dengar... i mean come on.... kesabaran seseorang ada batasannye... and aku dah mula rasa macam nak tengking je adik aku ni... tak pon nak kurungkan dia dalam bilik parents aku dengan bekalan makanan seminggu... tak pon sampai aku abis praktikal...

whaaattt?? alaa... terpikir je... aku tak buat pon...

fatimah: "kakak!!!! mah nak maaakkkkk!!!!!"

aku tengok je adik aku... sebab aku tak layan dia dari tadi... mata dia dah mula berair... kesian la plak tengok budak busuk sorang ni...

kaydee: "mak takde... kan mak gi haji... camna mah nak jumpa dia?"
fatimah: "nak mak jugakkkk!!!"

my sister is such a drama queen... i wonder where she got that from? camana aku nak buat budak ni diam?... aku ngan adik aku ni beza 11 tahun dan sebagai anak bongsu memang menjadi tanggungjawap dia untuk jadi telebeh manja... mak aku penah pesan kalo dah jadi camni jangan marah2 dia... kene pandai2 reasoning ngan dia... sebab adik aku yusof penah try cara marah2 ni....

yusof: "hah!!! merengek je keje! nak mak sangat kan? hahhh pegi laaa... pegi la cari mak... mana mah nak cari mak??? hahh??? mana?"

trust me... it didn't work... it never work... that made it worst...

kaydee: " mah... dah bape lama mah nangis?"
fatimah: "mana lah mah tau... mah nak makkkk!!!"
kaydee: "tak silap akak mah dah nangis jerit2 nak dekat sejam dah ni (baru 15minit) ... tak penat ke?"
fatimah: "mahhhh nak maaakkkkk!!!!!"

over la plak budak ni... okay kaydee... let the strategy begin...

kaydee: "sehari ada bape jam?"
fatimah: "........... 24jam"
kaydee: "kalo mah nangis sejam pagi, sejam tengah hari. sejam petang... sehari bape jam mah nangis?"
fatimah: "............ 3 jam"

fatimah dah stop nangis dah... tapi air mata dia tetap kuar... dah macam drama melayu dah aku tengok.... but atleast dia dah senyap and i got her attention...

kaydee: "sebulan ada bape hari?"
fatimah: ".... tak tahu..."
kaydee: "sebulan adalah ar dalam 30 hari... ingat tau..."
fatimah: *angguk2*
kaydee: "so katakanlah... mak ngan abah pegi haji untuk sebulan... sebulan ada 30 hari... setiap hari mah nangis untuk 3 jam... bape jam sume skali mah nangis untuk satu bulan?"

fatimah tak bersuara... aku tau dia tengah cuba kira2 dalam kepala dia...

fatimah: "...90 jam"
kaydee: " apee??? 90 jam??"

aku sedaya upaya buat muka tekejut dan risau.. harap-harap lakonan aku menjadi... tolong lah jangan kantoi ngan budak kecik ni...

kaydee: "kalo mah nangis, jerit2, merengek... sampai 90 jam... akak rasa mah...... bleh hilang suara..."



*awkward silence*





fatimah: "tipulaahhh... akak tipu"
kaydee: "akak serius ni... tak penah serius macam ni... nampak tak muka serius akak?"
fatimah: "tak... hahaha.. akak tipuuuuuu..."
kaydee: "tak tipu... suara mah pon naik nyampah mah tak abis2 guna dia... pastu dia lariiii..."
fatimah: "tipuuuu.... dia takde kaki camana bleh larii??? hahahaaha"


hilang dah air mata... kering dah air terjun yang jatuh tadi.... instead she was smiling... tak lama lepas tu time aku tengah bizi layan facebook dia tertido sebelah aku... dan rumah menjadi aman semula...

the castle

I'm not really a fan of Middle Eastern food.. kalo aku dapat menu dia mesti aku confius nak makan apa... so many to choose from... not to mention kebanyakan makanan dia above rm10... tapi Syed suka sangat2 makan makanan arab ni... and it's his birthday so to celebrate his birthday kitorang makan kat The Castle....

HAPPY BIRTHDAY SYED a.k.a ABANG GYM!


The Castle is a Middle Eastern restaurant at Jalan Damai Kuala Lumpur... kat Jalan Damai ni memang banyak restaurant concept arab2 ni... tapi The Castle ni senang je nak cari... cari je gerbang pintu (entrance) yang macam istana zaman King Arthur tu... hahhh... tu la dia The Castle...

hahhh... ni la dia The Castle... (di waktu pagi)



cliche? i know... but everything ends with a group photo right?



i guess not... ni hah... orang yang tangkap gambar tu...


oh yeah... congratz to Aishah yang bakal jadi lecturer architecture kat Linton University College this coming 1st December... aku tak sabar tunggu giliran aku plak jadi lecturer... insyallah...

Wednesday, November 24, 2010

the wanted


right now... ada dua perkara yang aku nak sangat-sangat....


1. a vacation!

2. masuk studio balik!



and this video shows exactly those two things yang aku nak tu ... check out this video from our heritage trip last year (yee.. betul la.. kira last year ar...)



sampai ke hari ni... aku tak tau la nape aku nak sangat rakam diorang pakai spek hitam...




Wednesday, November 17, 2010

the return

miss me? i miss me too... lately, i've been occupied with... stuff

abang doktor... pensel nak abis... beli lagi pensel... aku nak patahkan lagi...




parents aku gi haji... so aku kene jadi ibu tunggal yang tengah praktikal, seorang kakak yang bajet tegas, a student with thesis to worry about, seorang videographer (eleh baru first job~) yang kene redo edit video (kan aku dah cakap baru first time), dan bibik yang kene masak dan uruskan rumah tangga... sumenye serentak... and it's driving me crazy!!!

aku sangat kagum ngan parents aku... macam mana ayah aku bleh tak bawak hal2 kerja balik rumah... macam mana mak aku bleh jadi suri rumah yang sangat sabar ngan perangai 5 orang anak dia yang berbeza2 tak ikot musim langsung... baru aku tau betapa susahnya nak jaga adik aku fatimah tu... sebab mak aku takde... aku la yang dijadikan tumpuan untuk dapatkan attention and kids need full attention... kalo tak layan, diorang akan memberontak... merajuk... and trust me you don't want to deal with that...

tinggal bape hari je lagi aku nak abis praktikal... aku habis 30hb ni... and parents aku pulang pada 28hb... by that time maybe aku bleh relax skit... all this experience buat aku appreciate gila parents aku... aku janji (buat masa ni) nak jadi budak baik yang patuh ngan mak bapak aku..

i know i said bye2 to you blogspot.... but i missed you... tumblr's cool but i guess i'm not into reblogging... aku pening tgk terlalu banyak sangat kata2 hikmat... and i think i can have both of you... and now that I've fixed you (walopun header bapak hodoh and aku nak tukar) can we be friends again? *senyum penuh harapan*

Selamat Hari Raya Aidil Adha... adik aku memberontak takpe... jangan lembu memberontak sudah~

Wednesday, November 3, 2010

the replacement


blogspot... we need to talk! i wanna break up!

you're beginning to get on my nerves... aku tak bukak blog aku untuk dua minggu and then this happened... kan biasenya layout blog aku ada dua column kan? ni aku tak tau penyakit ape ar yang serang blog aku sampai column kedua tu (tempat letak profile, recent update, blog list, benda alah tu sume) segan2 nak duduk kat column dia... suka sangat nyorok kat bawah tu... hah duduk la kat situ selama2nya... cause i've got a replacement for you... yeah you heard me blogspot... i'm replacing you... what? what's that i hear you say?

blogspot the beoples: "tolong2... jangan tinggalkan saya tuan kaydee"

oooohhhh.... ko tak sanggup tuan ko ni bertukar kasih pegi ke blog lain? well you should have think about that when you're too shy to follow my orders when i set you to two columns!

bye2 the beoples... hello the scrapbook~
http://blurrity.tumblr.com/

Wednesday, October 20, 2010

the reason why i don't like coffee - part 2


puan mimi: "kd... boleh tolong buatkan air teh tak?"

i can't believe i'm in the same situation... twice... two days in a row... i just couldn't catch a break... this time puan mimi plak ada meeting dalam meeting room... (kat office aku ada dua orang nama mimi... sorang aku panggil kak mimi... sorang lagi aku panggil puan mimi dan aku tak tau nape aku menerangkan perkara ini)....

aku rasa aku boleh buat teh... kalo nak buat teh kene letak uncang teh yang macam batu seremban penyek (takde isi) kat dalam air and tambah gula je kan? tapi bila aku masuk pantry... aku nampak kak zurah dah siap2 buatkan kopi dah... (teh dah habis rupanya)... i smiled at kak zurah... she's always there to save me... aku sangat terharu...

kak zurah: "kd... tolong isikan kuih2 tu kat piring... "

and i did just that... memang pantang kalo ada makanan kat pantry... mesti ade je orang yang masuk sebab curiga nak tau makanan apa yang ada... salah sorang nye en fadzli...

en fadzli: "macam mana ko potong kuih tu... kd"

dia amik pisau yang aku tengah guna untuk potong kuih tu and buat demo macam mana nak potong kuih...

en fadzli: "ko kene tekan kuat skit baru la boleh potong... "

aku sempat jeling je kat en fadzli bila tangan dia cepat je amik kuih yang dah potong tu sumbat masuk ke dalam mulut dia...

kak zurah: "ni dah macam ekonomi rumah tangga.. hahaha~"
i believe she's referring to a subject "kemahiran hidup" back when we were in high school... lepas dah susun elok2... sume kuih2... and dah tuang air kopi dalam 4 cawan... aku ngan kak zurah pon keluar pantry and masuk bilik meeting...

bilik meeting office tu takdelah besar sangat... you put in 3 male adults and 1 female adult.. memang dah nampak penuh gila bilik tu... since diorang dah penuhkan tempat duduk kat bahagian depan bilik meeting tu... aku ngan kak zurah terpaksa jalan celah2 antara belakang kerusi diorang dan dinding untuk letak hidangan tu kat hujung meja...

kak zurah was smaller than i am... and it was easier for her to go through... aku plak terpaksa cuba menyelitkan diri... ahli2 meeting terlalu rancak bincang smpai tak sedar kitorang kat belakang tempat duduk diorg... aku passkan piring kuih kat kak zura... tiba2 aku terdengar satu bunyi halus... and that's when i realize something... kat dinding yang aku lalu tu... ade whiteboard... dan bunyi kecil yang aku dengar tadi... rasanye aku kenal...

aku terus keluar bilik meeting... and bila dah sampai tempat duduk aku... aku pelahan2 cube rasa dengan tangan belakang baju aku....

kaydee: "bodohnya kopiiiiiiiiiiiiiiiiiii"

terasa nak mencarut secara senyap sorang2.... aku terus amik handphone aku pastu hantar mesej kat adik aku mael...

"boleh tak hantar baju kat ofis akak?... baju akak terkena bende tajam pastu terkoyak..."

abis blouse aku... blouse yang beli semata2 untuk praktikal... blouse pilihan ibuku... rosak kerana... kerana KOPI!

memang aku sayang gila kat adik aku sebab TAK BALAS mesej aku... camana ni? lagi 2 jam lebeh lunch hour... aku duduk kat tempat aku... sandar kat kerusi... tiba2 rasa macam sume orang yang lalu kat tempat duduk aku, tau situasi aku macam mana... padahal aku senyap je... tapi satu YM dari niman melegakan skit hati aku...

Niman : wei jum lunch ngan shap
Kaydee : huh?
Kaydee : okay2
Kaydee : tgh buat keje
Kaydee: jap ek
Niman : oh ok
Niman : so lunch skali tau
Kaydee : OKAY
Kaydee : sorry
Kaydee : tercapslock
Niman : TAKPEK
Kaydee : and bleh tak sruh syaf bawak benang ngan jarum
Kaydee: long story
Kaydee: nnti ak cite

tak lama lepas tu... syaf plak ym aku...

Syaf: npe nk benang and jarum?

aku terangkan sikit kat syaf nape... and syaf just reply okay je... wow best nye... diorang tak bahan aku pon... (dalam kete bila diorang amik aku.. diorang gelak gila2)
aku tengok jam... ada sejam lebeh lagi nak lunch hour.... i had to something about the torn... sebab aku rasa macam besatr je koyak dia.. think kd... think!!!... tiba2 aku ternampak double sided tape kat meja sebelah aku... aku pehatikan je double sided tape tu... dalam otak aku pikirkan strategi macam mana nak 'guna' double sided tape tu...

aku cepat2 amik double sided tape and cepat2 masuk toilet... darn it! takleh nak tengok... aku pusing macam mana pon takleh nampak... sebab koyak tu kat tengah2... so aku bukak je la baju tu... baru aku bleh nampak koyak dier mcm mana....

kaydee: "bodohnya kopiiiiiiiiiiiiiiiiiii"

aku bisik ngadu kat diri sendiri.. besar jugak la koyaknye.. aku terbalik kan baju tu.. and tampal 2 double sided tu kt baju aku... aku betolkan balik baju tu... pstu terkagum jap ngan keje aku... nasib baik baju tu hitam... so tak nampak sangat tanda kene 'tampal'...

i think i can survive buat sementara waktu sebelom dapat benang ngan jarum... aku cume berharap aku tak berpeluh je.... i was proud cause i managed to handle it without telling anybody at the office about it... but from now on this is the reason why i don't like coffee...


the reason why i don't like coffee - part 1


tiba-tiba ada sound effect yang mencemaskan bila aku dengar permintaan kak hajar... untuk memastikan aku dengar dengan betul permintaan dia... aku ajukan soalan yang biasa aku ajukan kalo aku tak paham atau tak dengar.... the simple "huh?"....

kaydee: "huh?"
kak hajar: "kejap lagi kak hajar ada meeting... kd tolong buatkan air ek..."

aku terkedu.

kaydee: "....... air apa?"

please say sirap.... please say sirap... PLEASE SAY SIRAP!

kak hajar: "air nescafe... kol 1o tau..."

i have a confession to make... aku tak reti buat air yang biasa digunakan untuk minum petang... macam teh, kopi, nescafe, and anything yang ada teh ngan caffeine... sebabnya? you may find this hard to believe... aku tak minum air2 tu... i don't drink coffee, i don't drink tea... air yang bergas pon aku tak minum... dalam family aku, aku sorang je yang perangai pelik camni... i can live happily with just drinking mineral water ngan ribena... so macam mana aku nak buat air and rasa sedap ke tak, kalo aku memang tak penah minum pon air tu... so i decided to just ngaku je aku tak reti buat air...

kaydee: "erm... kd tak reti... kalo nak kd tolong kacaukan boleh la..."
kak hajar: " nak tolong kacaukan?? hahahahahhahaa...."

great~... time aku tak buat lawak, orang ingat aku buat lawak and suddenly i'm the funniest person alive...

aku duduk balik kat tempat aku... camne ni??? aku tak nak dibuang keje... masih ade sebulan lagi ni untuk abis praktikal... think kd... think!... lepas pikir jap aku bukak google pastu type... "how to make the best nescafe"... tapi belom sempat google tunjuk hasil2 nya... aku dah tutup balik window... terasa cam bangang plak buat macam tu...

kak hajar: "hah.. kd... sekarang tau..."

aku bleh dengar orang2 yang terlibat ngan meeting masuk bilik meeting... ada dalam 3 orang... kalo masuk kak hajar jadi 4 orang... pelahan2 aku masuk pantry... termenung jap pikir mana bahan2 untuk dijadikan "nescafe".... aku jumpa air panas... jumpa gula... tapi nescafenye takde pon...

aku jenguk luar pantry... aku ternampak abang zul... abang zul selalu buat kopi... and kopi dia bau sedap... tapi aku segan plak nak mintak tolong dia.... aku pandang abang yassin... abang yassin lagi ar aku takut... walopon ada kadang2 dia akan usik2 aku... tapi dia sangat tekun time buat keje sampai aku takut nak kaco dia... haaahhh!! kak zuraaah!!!... aku terus panggil kak zurah...

kaydee: " kak zurah.."
kak zurah: "hmmm..."
kaydee: " meh sini jap..."
kak zurah: "nape kd?"
kaydee: "kd tak minum nescafe..."

muka kak zurah berubah jadi pelik tengok aku... aku panggil dia sampai dia masuk pantry and aku just cakap "kd tak minum nescafe"... sape tak pelik...

kaydee: " kd tak reti buat nescafe... kak zurah tolong ajarkan boleh tak?"
kak zurah: "laaaa.... nak buat nescafe senang je... jom kita buat sama2... kak zurah tolong..."

aku dapat rasakan meter risiko untuk aku dibuang keje terus turun jadi kosong...

kak zurah: "nescafe takde la.. kite buat kopi je laa..."

aku pehatikan je apa kak zurah buat... and ikot je arahan dia... lepas bancuh kopi tu... kak zurah amik sudu and rasa kopi tu... aku tengok je dia tambah gula... tambah kopi lagi... agak nye tak cukup kot rasa kopi dia... pastu kak zura tambah lagi serbuk kopi... dia rasa balik... pstu tambah gula lagi... aku cuma diam je... tapi tak tau napa meter risiko kene pecat mcm naik skit je...

kak zurah: "takde penapis ke?... kene buang serbuk2 kopi ni..."

it took us awhile untuk cari penapis... tapi takde plak penapis... aku tak sepatotnye meletakkan harapan yang tinggi... ni pantry je pon... bukannye dapur...

kak zurah: "hah... kita amik cawan ni la... tepuk lubang jadi penapis"

aku amik satu cawan polisterine dari bawah meja... and tebuk lubang kt cawan tu... lepas dah dah tebuk.. aku bagi kat kak zurah.... and kak zurah tuangkan kopi tu masuk dalam cawan berlubang tu... tiba2 aku rasa macam kak zurah sedang menjalankan experiment kimia...

kak zurah: "alamak... kd... cmne ni? macam tak tapis je... serbuk2 dia ada lagi..."

aku dapat rasakan lagi meter risiko aku naik.... i had no idea how it tasted... sebab aku tak rasa langsung kopi yg kak zura buat... and we ended up leaving the coffee just like that... ngan serbuk2 (tapi takdela bnyk sgt sebab penapis buatan kitorg berfungsi la jugak skit2)...

lepas aku dah hidangkan elok2 sume tu kat meja meeting baru la aku rasa lega... macam aku dah berjaya mengharungi satu ujian yang berat gila...

but the next day was actually the real reason how i came up with the reason why i don't like coffee...






...to be continued

Sunday, October 17, 2010

the grown ups



have you ever wonder what would happened in ten or twenty years? when you're married, have kids, a career and all those future stuffs? well, aku harap lagi 20 tahun nanti life aku bleh jadi macam dalam movie ni.. Grown Ups...

lepas aku lipat kain, and kemas almari aku yang agak menakutkan... aku ingat aku nak tido... you know the usual 4pm to 6pm sunday naps... but i ended up watching this movie instead... best gak ar... dia tak berat... just konflik keluarga yang comel... tengok pon rasa tenang je... comedy yang best ar... concept cite dia lebeh kurang cam Cheaper by the Dozen yang digaul secukup rasa ngan Wild Hogs...



Grown Ups is story about 5 friends since junior high... lepas dah lama gila tak jumpa and masing2 dah ada family, diorang nye jurulatih basketball masa diorang umur 12 tahun, meninggal dunia so diorang pon kumpul balik untuk funeral jurulatih diorang tu... pastu diorang sewa satu rumah kat tepi tasik tempat diorang slalu lepak dulu and spent the weekends their together... macam biasa banyak bnde kelakar yang jadi...

adam sandler is one of the best comedian ever... and aku rasa telinge dia takde la besar sangat... nape sume orang asyik ejek telinge dia?

kenapa sume orang asyik ejek telinga aku? dalam sume movie plak tu...

Wednesday, October 6, 2010

the telephone


I've been an intern for 3 months now and I think I’m having trouble with office equipment… macam suma alat dalam office tu… kalo aku yang guna mesti akan ada something wrong… mestinya la… Kat meja aku ada satu telephone pejabat… dalam banyak2 bende dalam office tu… aku paling takut telephone ni la… setiap kali dier bunyi mesti aku pura2 sibukkan diri… sampai la satu hari malang tu…

Tuuutuuutuuuutuuuuttt…. (bunyi telephone)

*aku macam biasa pura2 tak dengar dan dengan penuh sabar tunggu dan harap orang lain angkat kat meja diorang*

Tuuutuuutuuuutuuutuuuuuttuuuuttt (bunyi telephone yg masih berbunyi)

*aku keresahan*

Kak zurah: “kd… angkat lah telephone tu…”
Kaydee: “huh?? Okay… okay…”

*jantung aku hampir jatuh*

Kaydee: “hello…??”
Kak sarah: “hah.. kd… kd bizi tak? Bleh tolong akak tak? Dtg tempat akak jap…”

Laaa!! Buat penat je aku cuak… kak sarah is the only QS dalam company ni… kadang2 aku tolong2 dia sebab banyak benda2 QS dia kene handle sorang2… keje yang kak sarah bagi takde la susah mana… dia nak aku tolong susun and binding document2 yang nak bagi kat arkitek… nak mintak arkitek sign… lepas tolong kak sarah, aku terus gi tempat duduk aku balik nak sambung keje yang kak zurah bagi… aku kene betolkan drawing sekolah puncak jalil… tiba2…

“Tutuuutuuutuuutuuuututuuu”

*aku pandang je telephone tu… mengharap telephone tu cepat2 stop berdering*

Kak zurah: “kd… angkat telephone tuuu”
Kenapa kene telephone kat tempat aku gak yang bunyi??.. aku angkat pelahan2…

Kaydee: “hel… lo…….”
Kak hajar: “hello? Kd? Kak hajar ni…”

I was so glad it was somebody from the office that I know and not some client that i do not know… tapi aku tak nampak pon kak hajar arini… baru aku ingat... kak hajar pegi site…

Kak hajar: “kd pegi kat tempat duduk kak hajar… ada dua sampul kt belakang tempat duduk kak hajar kat depan tempat duduk kak ijat… bla… bla… blaa… cari sampul yang tulis pengarah… blab la bla… tajuk dia… blab la bla…. Bagi kat kak zurah...”

Kak hajar was talking so fast aku hampir tak dapat nak catit isi2 penting… aku dah mula cuak dah… takut aku ada tertinggal apa2…

Kaydee: “ okay… okay.. okay… “
Kak hajar: “ kd try bukak surat dalam sampul tu… apa tajuk dia?”

Aku rasa tu la tajuk yang paling panjang aku penah nampak… kalah tajuk thesis budak2 studio aku (yang ikot cara Dr Sham ar)….

Kaydee: “nak kd baca ke?”
Kak hajar: “hah… bacakan…”
Kaydee: “cadangan mengubahsuai sekolah…. Bla bla bla bla…..”

Aku dah mula segan… rasa macam aku budak darjah satu plak baca kuat2… after a long reading… akhirnya aku habis gak baca tajuk tu…

Kak hajar: “hah.. betol la yang tu… kd fotostat dulu pastu baru bagi kt kak zurah…”
Kaydee: “okay… tu je ke kak hajar?”
Kak hajar: “ pass phone kat zurah jap… akak nak cakap ngan dier”

Aku dah lega gila time ni… tapi aku lega cepat sangat…

Kaydee: “kak zurah! Kak hajar nak cakap…”
Kak zurah: “ okay kd pass kat kak zurah..”

Pass? Apa maksud diorang pass2 ni? Kak zurah ni tak nak bangun datang ckp ngan kak hajar kat tempat aku ke?

Kaydee: “nak pass macam mana?”

Kak zurah: “kd tutup pastu tekan 1.. 9…”
Kaydee : “okay.. 1… 9…”

Aku tekan 1 pastu aku tekan 9…Nothing happened… aku dengar bunyi butang tu je kat telinge aku… and apparently kak hajar pon dengar gak…

Kak hajar: “kd!.... bukan….”

Aku try lagi tekan… entah2 kene tekan serentak kot… so aku tekan serentak 1 dan 9….

Kak hajar: “ kd!! Bukan macam tu… hahaha”

Aku dengar sayup2 suara kak hajar cakap kat telephone… suara dier sayup2 sebab aku asyik tekan butang2 tu bertubi2… tenggelam suara kak hajar….

Kak zurah: “ dah ke belom kd? kenapa tak bunyi lagi ni?”

Sume orang tengah tengok gelagat aku cuba ‘pass’ talian kat kak zurah… kak ijat supervisor aku pandang je aku sambil geleng2 kepala….

Kak ijat: “ya allah… anak orang niiiii…”

Kak zurah: “kd… tekan dulu tempat tutup telephone tu… pastu baru tekan 1… 9…”

Aku try lagi… tapi tak jadi…

Kaydee: “tak boleh pon….”

Kak hajar: “tekan kat tempat letak gagang tu kd… pastu baru tekan 1… 9… hahahaa“

Kecoh kejap office… sume tengah nak ajar aku… kak hajar yang still kat talian pon tengah berusaha ajar aku… Aku rasa dari tadi lagi kak hajar asyik dengar bunyi aku tekan butang2 nombor tu… aku cuba tenangkan diri… and akhirnya jadi gak…

Kak zurah: “kd tggu dulu”
Kak hajar: “tunggu telephone kak zurah bunyi dulu… dia angkat… baru letak phone….”
Kaydee: “okay….”

Aku cuma mampu sengeh je kat diorang… and suma orang sambung keje balik… but I could feel my face turning red… malu siot… aku reti buat autocad… reti buat 3D… tapi ak tak reti guna telephone office… you might think that I’d give up picking up phones after that… tapi tragedy tu buat aku lagi teruja time telephone bunyi kat office…


Tuesday, September 28, 2010

all she knows

senget kepala aku nyanyi lagu ni...



She knows better but
She can't help it
Wanna tell her
But would that be selfish
How do you heal
A heart that can't feel, it's broken

His love is all she knows, all she knows, all she knows



Saturday, September 25, 2010

the picture

it's saturday... kalo ikotkan hati nak je ikot budak2 studio aku pegi Raya Tour 2010... tapi aku buat keputusan untuk duduk rumah je... when you live at home your not only responsible for yourself... but to all the members of your family.... kalo aku duduk hostel time praktikal... lama dah aku join... kebetulan weekend ni mak aku tak bagi aku keluar mana2... suruh aku jaga adik and cousin aku kat rumah... and mesti tour diorang habis malam nye... takkan la aku nak tido UIA lagi minggu ni... so takpe ar... takde rezeki...

a few days ago my mom was excited about something... kawan sekolah dia macam buat reunion ar... beraya rumah masing2... CIS~ dia pegi boleh plak... aku nak pegi takleh plak... tapi aku senyap je la... takkan menangnya argue ngan mak aku.... cause she's a mother... diorang sangat berbakat dalam bidang2 sebegitu... aku pehatikan je mak aku kehulur kehilir... bersiap2 nak gi beraya...

mak: "mana pegi sume bedak dalam rumah ni? kosong je sume bekas bedak ni!!... khadijaaah"
kaydee: "haaaaaaaa... kejap ye mak..."

mak aku terperasan bekas2 bedak yang kitorang letak setempat sume nye kosong... aku dah tau dari semalam dah... tapi aku senyap je... sekarang aku nak cerita the whole story kat mak aku... tapi aku rasa lagi bagus tunjuk je dari cerita.... ia akan jadi lebeh dramatik...

korang ingat bedak baby johnson2 tu sama ke fungsi nya ngan bedak sejuk?


aku rasa... aku tak perlu terangkan reaksi mak aku.... nasib baek dia tak heart attack...

kepada fatimah dan nurfatimah.... bape kali akak nak pesan.... kalo ye pon tak nak kantoi... jangan guna medium seperti camera phone (dah la guna hp mak aku) untuk tangkap gambar kerja2 korang ni...