Saturday, December 26, 2009

siblings


hari ni memang aku spend the whole entire day with my family... abah aku nak bawak kitorang satu keluarga mandi kat kolam air panas kat perak....

aku tunggu turn nak gune bilik air... i wish i had my own bathroom... tapi wish je la.. nak ade nye susah... takkan tibe2 nak tambah bilik air semata2 untuk aku gune sorang... selesai hal2 kat dalam bilik air... aku siap2 plak nak kuar... aku amik selendang... i'm getting use to wearing this type of tudung... ak dah mula selese and dah start reti pakai sendiri dah... sebelom ni mesi ade bantuan... aku turun tangga... i wanted to wait for the rest of the family members in the living room...

baem: "bajet yuna ar pakai tudung camni? hahahaha...".
he poked my head a couple of times... baem ngan aku beza setahun je.. then mail butted in..

mail: "akak tau tak kepala akak nampak besar gile pakai tudung camni... baik pakai tudung labuh je terus... "
mail plak beza ngan aku... 3 tahun...

baem: "betol... akak pakai tudung labuh atleast orang tengok budak ni huduh tapi beragama... hahahaaa..."
aku tunjuk muke bengang kat diorang... aku dah biase dah ngan adik2 aku nye usikan... setiap kali kalo aku pakai macam pompuan skit mesti diorang akan komen macam2...
kaydee: "eeee... sepak kang... biarlah akak nak pakai ape... akak tukar tudung je pon... "
baem and mael continued making up stupid stories about my head...

usop: "eh? ape akak pakai ni?... kain ke tu??"

i guess i'm not the only one in the family yang lambat.. yusof yang baru lepas dapat result pmr.. biasenye bile dah habis kelakar baru dier nak masuk skali wat lawak....


aku malas nak layan diorang... so aku naik atas... tapi kat atas pon boleh dengar cite2 dongeng diorang... argh!.. aku masuk bilik aku... adik aku fatimah tengah khusyuk main game online kat laptop aku...
fatimah: "akak... mah gune kejap ek laptop akak.. sekejap je"
aku angguk tanda setuju beri kebenaran gune laptop aku... and aku duduk kat sebelah fatimah... aku still bengang lagi ngan baem, mail ngan usop...
kaydee: "mah tau tak?"
fatimah: "ape?"

her eyes were focused on the skrin.. tapi aku nak gak cite kat dier...

kaydee: "pelik sangat ke akak pakai tudung ni... baem tu ntah pape ar... ade ke patot dier ckp..."

aku cite sume bende kat fatimah... by the time i was finish... aku pelik tengok muke dier berkerut2...

fatimah: "akak.. mah tak tau nak bagi princess ni pakai baju ape... mana lagi cantik? yang biru ke yang pink?"

and then it hit me... what on earth am i doing talking to an 8 year old who's playing dress up barbie games...
kaydee: " the blue one.."
fatimah: "tapi mah nak princess mah pakai pink"

kaydee: " kalo camtu amik yang pink ar"
fatimah: "yeah!"

aku masuk bilik parents aku... ayah aku dah turun bawah dah... mak aku plak baru je siap...
mak: "nape ni? muke masam je... kite nak gi jalan2 ni... tak baik gaduh2"

aku takdela rasa bengang sangat.. tapi muke aku naturally akan tunjuk ape aku rasa... aku tak pandai kawal expresi muke aku...
mak: "eh.. lawa anak mak pakai selendang... lilit sendiri ke ni?"
i love my mom... dier asyik ceria je... bile dengar mak aku cakap camtu... aku jadi happy sikit... childish i know... tapi anak mana tak suke dengar parents puji...

abah aku dah bising2 suruh sume orang masuk kereta... kitorang kene naik dua kereta... kereta perdana abah aku.. and kereta myv baem (dier bajet tu kereta dier)... aku sebenarnye kalo boleh nak naik skali ngan baem, mael ngan usop... tak tahan aku duduk dalam kereta abah aku dengar stesyen RIMA (irama asli warisan bangsa kekal di hati sepanjang masa... R. I. M. Aaaa~)... so aku gerak gi kereta myv...

aku try bukak pintu tapi tak leh... aku tengok dalam kereta... baem ngan mail dah sengeh2 dah... baem bukak tingkap kereta...
baem: " what makes you think you can ride with us sis?... hahaha~"
mail: "hanya orang yang ade lesen je ye bleh naik kereta ni... "

usop: "hahahaa~... "
kaydee: "ingat akak nak sangat ke naik kereta ni?.... baik naik ngan mak ngan abah!~"
aku sempat tumbuk baem sebelom dier tutup tingkap kereta dier... tapi aku tau sangat tak berkesan... badan dier macam batu...

aku patah balik naik kereta abah aku... abah aku diam je... tapi mak aku dah gelak2 dah...
fatimah: "akak nak handphone akak.. nak main game..."

aku biase nye akan ikot je ape fatimah nak... tapi kali ni memang takleh... aku takut handphone aku rosak..
kaydee: "no.. nak main game pakai handphone mak"

fatimah: "alaa... nak laa... please... please... nak laa..."

untuk 30 minute yang pertama perjalanan... tu je yang aku dengar dari mulut fatimah... and i kept saying the same answer... no.. no... and no...
mak: "fatimah... jangan ar camtu sayang... kakak has the right to say no... tu barang dier..."

aku kagum ngan kesungguhan fatimah dan minatnye yang mendalam terhadap game dalam handphone aku... she never gives up... ntah bape banyak kali dier tarik2 baju aku mintak handphone aku... tibe2 aku rasa macam dah senyap semacam... and ade bende berat kat paha aku... good.. she's asleep... pandai plak cari port letak kepala...

lepas dua jam perjalanan... kitorang sampai kat kolam air panas... aku suka gak tempat ni... macam kawasan kampung... penuh ngan pokok... ramai gak orang... sume datang ngan family masing2... aku memang dah cakap awal2 dah aku tak nak mandi... saje je ikot jadi tukang jaga barang... aku tau fatimah nak sangat mandi2 ngan mak aku... plus ngan cuaca tak menentu... kejap2 hujan... so aku malas nak mandi2...

mail: "akak jaga barang2 elok2 ek... yuna nyanyi la bersama rimba2... kali ni rimba2 jadi kawan akak..."
very funny~... aku selongkar beg aku.. cari earphone aku...

mak: " ijah kalo bosan... mak ade bawak buku... ijah bleh baca..."

mak aku pass buku... cahaya solat.. kat aku... at the same time music yang aku tengah dengar plak 3 oh 3- don't trust me... combination yang sangat la tak seswai... so aku bukak dulu buku yang mak aku bagi... sedar2 dah sejam ak baca buku tu... tapi bukannye masuk pon ape aku baca... aku banyak fikir pasal bende lain... so i started listening to music on my handphone... sedar2 dah sejam lebeh aku dengar lagu... batteri pon dah nak abis dah....

dari jauh aku nampak... adik2 aku tengah main2 air... diorang muke je macam bapak orang tapi perangai sume macam budak2 lagi...
dalam pukul 5 ptg kitorang gerak nak balik... diorang ni memang tak penat2 usik aku...
baem: " akak tau tak? kalo akak mandi tadi kan... akak mesti dah bleh hilang 2 kg tau..."
mael: "entah mandi air panas kot.. hahaha~"
kaydee: " yeke?... kira korang dah kurus skit ar ni?"

aku tak sedar yang diorang passing2 barang2 kat aku... sampai aku je yang bawak barang... kuang asam tol...
baem: " ingat akak pakai tudung tu.. akak cinderella ke?"
mail: " angkat barang tu elok2 skit ek... hahahahhaaa..."
aku senyum je kat diorang... and aku letak je balik sume barang tu kat lantai... nak tak nak diorang terpaksa gak amik balik barang2 tu... but they kept on laughing at me... ape yang kelakarnye ak pon tak tau ar...
then i saw my mom smiling at me...

mak: "ijah tau tak ijah la penyeri family ni... kalo ijah balik je mesti adik2 asyik gelak je... ceria je diorang"
abah: "hmmm~"


i never really thought of it that way before... aku jadi happy sikit... dengan confidence yang aku dah bina... aku jalan gi kereta myv baem... takde riak nak ejek aku kat muke diorang... aku bukak pintu kereta... tapi... tibe2 kereta tu terkunci...

baem: "what makes you still think you can ride with us sis?"
mail: " lulus dulu lesen tu... baru bleh naik kereta ni.."

usop: " hahahaa~"


aku wat muke bengang... but this time muke bengang aku tukar jadi sengeh... pastu aku pon gelak gak.. tapi bukan depan diorang ar (that'll be too weird)... aku gelak bile aku patah balik ke kereta abah aku (aku sanggup gelak sorang2).. aku tak marah pon.. why? because we're siblings... joking macam mana skali pon... you can never take them seriously...


2 comments:

  1. perghh..agak emo post kali nih...tp btul2
    adik beradik tak baik gado mende2 kecik..
    tak rock..gado la mende2 besa..baru leh gi mahkamah..bestt tuuuu hahaha

    ReplyDelete
  2. kalo ak bengang camne pon kat adik2 aku... memang tak kan tahan lama... sekejap je...

    nama pon adik beradik~ hahahaa~

    post ni tak emo... its just i felt like typing time wat entry ni.. hahahaha~

    ReplyDelete