Monday, December 21, 2009

the fiesta


tanggal 20 disember 2009... aku, inas, kak husna, aina, shazu, ajis, pijan ngan syakir pegi sunway pyramid... kat situ ade satu event ni... event yang ditunggu-tunggu oleh sume peminat cosplay ngan comic... COMIC FIESTA 2009~

i'm not really a fan of comics or cosplay... boleh kira bape banyak komik aku baca dalam hidup aku... and i definately never dressed up in costumes before... i was more of a novel and handycam freak... but i have to admit... its interesting when you get to see what other people take interest in, for a change...

lebeh kurang pukul 8.30 pagi (yes.. i know.. awalnye)... kitorg bertolak gi putra and from there kitorang kene gi kelana jaya... (yes.. i know.. hujungnye)... tapi aku tak rasa pon perjalanan tu jauh... maybe sebab aku banyak mengarut ngan inas sepanjang perjalanan...

sampai je sunway pyramid... kitorang terus pegi convention centre... we went to the counter and bought our tikets... we each got a one academy plastic bag (aku rasa ni kira goody bag ar).. tapi ainaa nye cam berat semacam rupe2nye ade majalah dalam tu... mungkin hanya plastic tertentu je yang dapat majalah...

aku pandang sekeliling... not really as many people as i expected... mungkin sebab masih awal pagi lagi... but i was wrong... tu baru kat luar... kat dalam ramai lagi orang... kitorang terus masuk convention hall tu... saje round2 dulu sebelom lunch...

video

aku tengok handphone aku... i was waiting for syaf or suraya to message... diorang pon datang gak comic fiesta... suraya, syaf, mozek, fatin ngan adik fatin najwa (yang memang fanatik cosplay) bertolak dari bangi... mozek dapat tiket free sebab ada limkokwing nye booth... displaying their video games.. and sume orang bleh main for free... aku sempat gak tengok game mozek... tapi tak sempat main....

inside... there were artist booth where they sell anime keychains, comics, art craft, drawings and macam2 lagi... aku teruja tengok barang2 comel... tapi aku tau kalo aku beli... aku takkan gune... so aku hanya melihat sahaja... one of the best part is you get to see live how they draw anime...

skali lagi aku pandang sekeliling... where did all my friends go? tadi sume masuk skali.. sekarang sume dah berpecah... tinggal aku, kak husna ngan inas je jalan2 cuci mata... aku suke tengok orang2 cosplay... diorang memang betol2 in character (tapi aku tak kenal character diorang)... sampai satu tahap... aku jadi segan... segan sebab aku tak pakai costume macam diorang...

aku tau diorang tak puas lagi jalan2 kat dalam comic fiesta tu... tapi kitorang kuar kejap pegi burger king for lunch... a group of people in costumes duduk kat meja sebelah kitorang je... aku kagum diorang bleh pakai baju tu sampai kat burger king... meaning diorang jalan2 kat sunway pakai costume...

video

after lunch, kitorang masuk balik comic fiesta... pukul 1 ada show... when we got there... aku tekejut gile tengok dewan tu penuh gile... macam dah sampai tahap maksimum nye bilangan orang bleh muat je...

aku suka tengok dua orang MC pada hari tu... diorang sangat kelakar...

video

aku rasa macam penah nampak orang ni... muka dier familiar gile... a guy... berumur lebeh kurang macam ayah aku je... tengah pimpin tangan anak2 dier yang tengah teruja nak masuk comic fiesta... eh? ni bukan pelakon ke???? aku tau tu pelakon.. khairil anwar.. sebab aku memang selalu tengok drama ngan mak aku.. aku terdiam tak kata ape2.. speechless la plak tibe2 sampai aku tak sedar aku tak on camera... ingatkan aku tengah rakam... aku jadi seronok... nak try rakam dier... kak husna ngan inas terpaksa layan aku... aku nak gak rakam dier... somehow i manage to spot him in this big of a crowd...

video

dah lewat petang dah... and it was time to head back to UIA... suraya, mozek, syaf ngan fatin dah keluar dulu dah... syaf nak beli hadiah wedding akak dier... tak lama lepas tu... kitorang plak nak balik... tapi bleh plak kitorang sesat sampai naik jejantas dua kali... patotnya tak payah cross pon jalan tu... dah la sebelom ni sesat masa nak cari surau... but i was kinda happy and excited... sebab ada perkara untuk dirakam... tapi yang lain sume dah mula penat and sakit kaki...

video

dah nak masuk maghrib dah... kalo naik bus mesti tak sempat nak solat... so kitorang amik keputusan solat ngan dinner kat sunway je... masing2 dengan hati yang bercampur2 perasaan masuk balik sunway... siapa sangka kitorang akan masuk balik sunway ni... lepas solat (and lepas banyak kali pusing cari surau)... shazu ngan ajis nak sangat main bende ni... i'm not really sure what this machine is called... mesin menari kot... but it was fun...

video

kitorang makan malam kat kfc... masing2 dah gila dah time ni... keje bertimbun tunggu kat uia tu... syakir ngan pijan yang dah balik dulu ngan kawan2 diorang sume dah sampai uia... kitorang je yang masih kat sunway lagi...

lepas makan... kitorang pon naik ar bus yang betol... and sampai uia dalam pukol 11 mlm... dalam bus shazu promote komik rakuen... komik yang dier dapat tawaran jadi guest artist... perjalanan pulang bagi aku... tak rasa jauh sangat... sebab kitorang banyak mengarut... sedar2 dah nak sampai dah putra...

video


2 comments:

  1. best best..bagus dpt merasa jumpa cosplay hahah

    ReplyDelete
  2. tu ar.. rugi ko x gi niman...

    lain kali kalo ade... ko kene gak gi tau! hahaa~

    ReplyDelete