Sunday, May 24, 2009

the shooting



bang! bang! bang!

hari jumaat aku ikot gi tengok niman shooting untuk assignment dier... epud, syed ngan syef pon ada sebab diorg tolong niman belakon untuk assignment dier tu...

dalam kol 11 lebeh, aku gi kawasan flat yang dekat ngan umah aku... diorg ade kat situ.. aku naik ngan syef ngan epud and kitorg bertolak gi warta bangi... tempat niman nak shooting...


dah sampai kat sana, diorg cari tempat seswai nak shooting... aku agak teruja nampak ada 2 pistol... so aku mula main2 ngan pistol tu... syed cube ketok baby aku so aku nak tembak dier... syed wat gaya macam kene tembak.. dah macam main game counter strike...


3... 2... 1... ACTION!!!Align Center

epud asyik tersenyum je.. last2 tukar watak ngan syed.. daripada kejar orang bawak pistol tukar jadi orang yang dikejar...



more chasing scenes....


....and CUT!!!

Friday, May 22, 2009

the pizza night

HAPPY 21st BIRTHDAY SYAF!
hari rabu, 20 Mei birthday syaf... but we celebrated her birthday the day after... syaf belanje all of us pizza! lagi skali nak jerit.. pizza!... mule2 plan nak wat hari rabu.. tapi tak jadi sebab ade yang tak dapat datang.. so tukar plak hari jumaat... tapi last2 wat hari khamis...

syaf wat reservation kol 8.30mlm kat pizza hut (pizza!), alamanda putra jaya.. syed ngan mozek tak dapat join skali... syed ade kelas... mozek plak memang tengah bizi gile...dalam kol 8 lebeh... niman amik syef dulu pastu dier amik aku.. and after that amik suraya plak..


sampai je kat alamanda, kitorg trus pegi pizza hut... dalam pizza hut tu penuh dengan orang awam... sume meja penuh kecuali satu spot ni.. i was suprised at first to see syaf sitting alone kat meja panjang (meja untuk 12 org)... rupe2nye dier dah memang ade kat alamanda with her family... bila plan tukar dier terus stay alamanda je... tak lama lepas tu farah, aishah david ngan aishah amin sampai... and then epud plak sampai... the last person to arrive is zul aka bonzer...


mase sume tengah khusyuk amik pizza... aku pon nak gak amik pizza tapi takleh... pinggan aku hilang... mana pegi pinggan aku? rupe2nye suraya amik.. pastu bagi aku pinggan yang dah digunakan (pinggan roti tu)...

ni dier syaf.. the birthday girl.. niman ade ulcer.. syaf usik2 niman sebab ade ulcer ngan garpu... heres a compilation i did just for fun...


kitorg nak amik gambar ramai2 tapi cam susah je... so kitorg mintak tolong abang pekerja pizza hut yang kebetulan lalu kat sebelah meja kitorg... lepas tangkap gambar kitorg, abang pekerja pizza hut tu terus sambung lap meja.. memang pekerja berdedikasi ar... ni la gambar yang abang pekerja pizza hut tu tangkap... walopon gambar yang diambil tak center, terima kasih abang pekerja pizza hut...lepas abis makan... dalam kol 10 lebeh kitorg gerak nak gi lepak2 and tangkap gambar kat jambatan seri saujana... syef naik ngan epud plak... so aku, suraya ngan niman gerak gi tempat letak kereta tanpa syef... aku jalan straight je.. suraya ngan nirman tengah borak2.. tibe2 aku perasan aku dah tak dengar dah diorg borak.. senyap je.. aku toleh belakang diorg dah hilang... rupe2nye aku salah jalan..


dalam kereta plak... aku ngan suraya interview niman pasal sugar mammy... suraya main2 ngan lampu kereta cikgu rosni... aku nak kuatkan volume tapi salah pusing button.. aku gi pusing button untuk air cond.. patot ar tak kuat2 radio tu...


rasanye kalo pegi banyak kali pon putra jaya mesti ade gak skali skala sesat.. tak pon salah jalan.. sebab kitorg salah jalan.. pegi tempat yang salah... lepas kol diorg, baru tau tempat yang btol... and kumpul balik kat tepi jalan mane ntah.. pastu konvoi gi jambatan tu... sampai je kat sana aku bukak pintu dengan pantas.. and pintu kereta terhentak (tapi tak calar) kat batu tepi jalan tu...


photoshoot time! kat jambatan tu kitorg bergambar je pakai camera syaf... macam2 gaya ade... duduk.. berdiri.. duduk balik.. dalam pkol 12 lebeh baru balik...

HAPPY BIRTHDAY SYAF!
and thanks for the pizza (pizza!)~

Thursday, May 14, 2009

the visit

hari rabu lepas aku gi UIA... sebab result ak kene block sebab aku tak bayar saman.. sume saman yang dikeluarkan oleh mahalah aminah plak tu.. kipas kotor (padahal tak kotor pon) ngan menyimpan barang2 illegal (tak register barang elektronik) ngan tak display matric kad (petang2 pon kene display ke?)... kalo dah wat salah tu.. no matter how stupid it might be.. tanggung je la.. sape sruh tak pakai matrik kad petang2..

aku sampai kat stesyen putra dalam kol 3 petang and suraya amik aku.. kitorg gi makan jap kat jusco and dalam kol 5 ptg kitorg sampai UIA..



tapi tak kan ar aku gi uia just to pay compound tu je.. i took the oppurtunity to meet with my studio friends... and visited their multidip offices.. sampai je kat bilik aku kat mahalah aminah, aku trus kol kak husna.. i got excited when she told me that sume budak studio tengah kumpul sebab ade meeting heritage.. ape lagi bergegas ar gerak gi kaed.. malangnye... by the time i got there, meeting dah abis and kat cafe ade ikhu ngan kak arina je.. still berbincang.. rupe2nye kak husna bnyk kali kol aku.. tapi macam biase line maxis kat kaed kan cam ntah pape skit..

aku turun dari cafe.. agak kecewa.. tapi bile nampak kak husna kat tepi lif.. trus hilang kecewa.. pastu kat belakang kak husna timbul plak naddy.. ape lagi sesi peluk2 berlaku disitu.. selesai sesi tu.. diorg ajak aku gi pasar malam.. kat pasar malam plak.. terserempak ngan dean, ras, nana, fani, pae ngan kak wani.. jalan depan skit terserempak plak ngan iz and mira.. and then bile kitorg dah nak balik dari pasar malam, terserempak plak ngan taufiq, hamdi ngan ikhu yang baru nak masuk pasar malam tu...

malam plak, aku ikot kak az pegi kaed.. nak lepak kat ofis dier.. rupe2nye dier satu grup ngan shazu, izzah, latip ngan sapik a.k.a brander (sebut ngan nada).. here's a video i took of them berbincang...


bunta!.. tibe2 je bunta masuk ofis diorg.. and i noticed something different about his face...


aku nak melawat ofis orang lain gak.. so aku, kak az, sapik ngan shazu gi jalan2 tengok2 ofis pagad and yami... pagad tengah hias ofis tu.. yami plak bagi arahan kat pagad dalam bahasa kelantan...


lepas tu aku pegi ofis kak husna plak.. kak husna sama grup ngan bunta, shima ngan ras... diorg tengah bincang and bahagikan tugasan...


aku gi ofis kak raihan, kak miza ngan kak fila plak lepas tu... sume tak siap hias lagi ofis.. tapi aku suke tengok... rasa macam kat set rancangan office make over plak...


dalam kol 10 lebeh kak husna ajak aku balik mahalah... and i went back to kak az's office to say goodbye... kitorg main2 kat pintu.. kak husna ngan pagad plak main2 mata... kak miza plak tengah wat keputusan nak makan skali ke tak ngan budak2 office kak az...


aku teman kak husna gi centre nak kuarkan duit... bunta ikot skali sebab nak balik mahalah gak.. tp mahalah dier ar.. mase tengah tggu kak husna kuarkan duit.. bunta cite kat aku pasal trajedi shaving dier..


malam tu aku lepak bilik kak husna.. kitorg meng"update"kan kisah masing2... what happened while i was gone... and what i did at home... banyak gak cite kelakar.. dalam kol 12 lebeh baru aku balik bilik aku...

the next day.. kak husna and kak az teman aku pegi bayar saman... tapi aku tak rakam ar process bayar saman tu.. kang kene saman lagi kang.. dah la aku tak register aku nye video camera...


lepas setel bayar saman.. kitorg trus gerak gi kaed.. lunch kat situ and aku jalan2 ngan kak husna melawat office lagi... kali ni dean join skali and kitorg gi ofis nasir, kamal ngan mira plak..


sebenarnye aritu ade degree show.. degree show ni macam untuk fourth year wat pameran keje2 diorg... the event starts at 2 pm.. tapi aku rase mcm tak sempat je aku nak tengok event tu.. dah kene balik dah.. tapi aku gi gak tengok2 pameran tu..



aku join diorg tunggu nak start degree show tu.. pagad tangkap gambar ras, nana ngan pae... tapi diorg je ar yang bergambar.. orang lain macam selese bersandar kat dinding dalam satu line... mereka berbaris...


i let bunta play around with my video camera... ras plak tibe2 teringat zaman dulu2... baru je nak masuk tengok degree show tu... suraya dah kol.. aku kene balik bangi dah... agak kecewa ar tak dapat tengok degree show tu..


sepanjang 2 hari aku kat UIA, i realized something.. i was really happy to meet all of them.. i kinda miss being around them.. tapi sayang aku tak dapat jumpe ramai budak2 studio yang lain.. takde rezeki... ade gak rase menyesal tak amik short sem and multidip ngan diorg... but i kept saying to myself over and over again.. i made a promise to my parents.. and lebeh baik tak amik short sem dari takde langsung kat UIA..


Friday, May 8, 2009

the chop and steak

friday was a tiring and a busy day for me.. with all the chores and stuff.. so petang tu bile syaf antar mesej ajak makan western malam tu.. aku jadi teruja.. hanging out with my friends was exactly what i needed daripada pandang penyapu je..

dalam pkol 8.30 malam, farah amik aku, syaf ngan aishah.. and kitorg trus bertolak gi petronas kat 15.. kat situ kitorg meet up ngan niman and epud..


aku ingatkan sume ade malam tu.. rupe2nye tidak.. syed ada hal, syef bizi, mozek ade tahlil and suraya plak tidak mendapat kebenaran untuk kuar.. lepas bincang kejap.. kitorg trus bertolak gi tmpat makan western.. tapi dalam perjalanan bleh plak tersesat.. kitorg terpisah.. epud drive laju sangat.. sampai farah tak dapat catch up and we got lost... camne ntah bleh tersalah tempat makan yang same nama plak tu..



the hungry and lost ones

akhirnye sampai gak kat tempat makan yang btol... tu pon sebab epud ngan niman patah balik cari kitorg... memang kelaparan ar time ni.. niman order macaroni, epud makan chicken chop, syaf ngan farah order chicken merryland, aishah makan fish and chips and ak plak menikmati roasted chicken.. here we are after we have finished our meals.. masing2 dah mule merepek and borak2 pasal nama2 manja kat umah...


kat mana2 pon boleh ade sesi fotografi... kat meja makan pon boleh ade sesi fotografi... syaf took pictures of all us secara individu... budak2 bangi ni memang suke bergambar ar...


dah midnight dah.. so kitorg pon nak gerak balik umah.. tapi sebelom tu nak wat lagi satu sesi fotografi... kalo tadi individu.. ni nak wat berkumpulan plak... the spot yang kitorg pilih nak tangkap gambar agak menarik.. bawah tiang lampu.. sebelah tokong cina ngan longkang...


it was time to head back home...


aku sampai umah dalam kol 12.30... bile sampai umah je baru aku teringat.. i promised my mom i'd be home by 11.30... aku bukak je pintu nampak mak aku tengah senyum manis je... "nape balik lambat?..."

Wednesday, May 6, 2009

the uninvited

the uninvited is actually the title of the movie aku, farah, syaf ngan epud gi tengok kat alamanda... kitorg mule2 ingat nak gi lunch je last2 tengok movie plak.. yang lain tak dapat ikot sebab bizi, ada hal, and berada di campus masing2...

around 2 lebeh.. kitorg sampai kat alamanda.. and meet up ngan epud yang tengah tunggu kelaparan kat depan arcade.. patot nye jumpe kol 1 lebeh.. kitorg trus gi makan kat Rasa.. aku ngan syaf makan crispy popiah (syaf ar ni.. kan aku dah ketagih popiah), farah makan fish and chips and epud plak makan kebab (yang penyek)

aku terlalu menikmati popiah aku sampai lupe nak rakam mase tengah makan.. here's a video i took after i finished my crispy popiah.. kitorg sume tengah tunggu farah abiskan makanan dier..


lepas makan.. pukul 3.30ptg kitorg bertolak gi gsc nak tengok cite the uninvited.. farah sebenarnye nak tengok confessions of a shopaholic tapi mendapat bantahan daripada epud.. last2 farah kalah gak.. terpakse berani menempuh the uninvited (she hates movies yang seram2 ni)

THE UNINVITED

turns out that it wasn't a ghost story as i expected.. mati2 ingatkan mak dier yang haunt idop diorg ni... rupe2nye anak pompuan dier yang sakit mental.. sume bayangan2 hantu tu... just illusions in her head.. tapi berbaloi ar tengok.. aku memang suke cite pasal sakit2 mental ni..


dah abis tengok movie kitorg pon kuar alamanda nak gi minum2 kat kawasan bangi je.. mak aku pesan suruh beli remote tv (remote tv dah hancur)... so syaf cadangkan beli remote tu kat kedai cina gila.. sume barang ada kat kedai tu.. just name it... epud dah gerak dulu.. dier tunggu kitorg kat tepi jalan..



dalam kereta ape lagi.. aku merakam aksi aku, farah ngan syaf... tangkap2 gambar gune syaf's new digital camera... dua2 camera aku kawal.. so just bayangkan la camne tangan aku time tu~


don't try this kat mana2 traffic light... farah tak sabar nak tengok gambar2 yang ditangkap.. so mase lampu merah je dier amik kesempatan nak tengok camera.. aku dah takut dah time ni.. syaf gelak tak henti2...




aku ngan farah still tak tau kedai cina mane yang dimaksudkan syaf ngan epud.. so kitorg wat perbincangan sekejap.. kejap je...


lepas dah beli remote, diorg teman aku tangkap gambar ukuran lesen (for my driving license) kat kedai foto selang beberape kedai je dari kedai cina gila tu..

we then head for a small kedai makan.. epud belanja kitorg minum2 petang.. around 7pm baru kitorg balik...

Sunday, May 3, 2009

the top 5 car sing-along chart

this entry is just for fun.. rupe-rupenye aku banyak rakam aksi nyanyian bersama dalam kereta... and after choosing wisely.. (sebijak yang mungkin) here are my top 5 favorite car sing-along...

#5


at no 5, is the video when aku, farah and syaf on the way to alamanda putrajaya.. kitorg teman farah shopping jeans but at the same time, nak melaksanakan phone call prank kat syaf.. time ni sume kereta yang lalu sebelah sume pandang2 kat kereta farah.. pasang lampu nye pasal..
song: love story
singer/ band: taylor swift

#4

video yang berada dikedudukan no 4 pula.. is the vid where aku ngan suraya on the way nak balik bangi.. i was clumsy enough to tinggalkan charger laptop (bnde penting nak wat keje tu!) kat umah.. and suraya was kind enough to antar aku balik umah amik charger tu.. kitorg ajuk cara lead singer dier nyanyi..
song: hanya
singer/band: six sense


#3

okay.. tempat ketiga.. is the video mase aku, suraya, mozek ngan juz gi low yat nak beli aku and suraya nye laptop and external hardisk.. juz wat suara macam scooby.. mozek semangat menyanyi.. suraya geleng2 ngan angguk2 kepala.. dan aku merakam..

song: aku scandal
singer/ band: hujan


#2

di tangga kedua is the video when aku ngan suraya balik bangi sbb aku tetinggal charger.. yeah.. aku memang banyak rakam time tu.. dalam ni aku tak banyak nyanyi..suraya did all the singing.. aku hanya angguk2 and pretended like i knew the song.. at that time tak tau.. sekarang dengar tiap2 ari..

song: kiss me through the phone
singer/ band: soulja boy

#1

and now.. the moment (maybe) some of you been waiting for.. drumroll please..(bunyi drum bertubi2)... the no 1 on the chart of the top 5 car sing along chart is... the video of aku, farah, syaf and mozek on our way to KLIA untuk antar amy sambung study kat australia.. vid ni best sebab sume menyanyi and it was like riding a roller coaster..

song: melompat lebih tinggi
singer/ band: sheila on 7


i can't stop smiling and laughing bile tgk balik sume video2 ni.. stay tune for more car sing along chart.. mungkin akan ada video yang jatuh anak tangga..

Friday, May 1, 2009

the MPH warehouse sale

mph distributors buat jualan gudang for 5 days.. from wednesday sampai ahad.. so hari jumaat (semalam) aku, syaf, mozek, and huda (adik mozek) tak melepaskan peluang untuk beli buku ngan harga yg sudah dimurahkan..

in the car, lepas dah amik syaf kat rumah dier.. aku noticed dier pkai gelang yg mcm disco ball.. mcm mengeluarkan cahaya..


warehouse mph tu dekat ngan uia pj.. sesetengah jalan seems familiar to me.. at first i thought we were going to a normal mph book store... and diorg wat macam lelong.. ntah camne bleh pikir camtu.. aku pon tak tau.. turns out kitorg gi gudang.. there were so many people.. labour day kan..

banyak gila ar buku dalam tu.. sampai je kitorg trus separate.. mozek ngan huda.. aku ngan syaf.. masing2 tengah pikir pasal agenda dan tujuan kedatangan.. i had to pretend i didn't see any of the best selling novels.. buat2 tak nampak.. buat2 lupa.. budget aku just rm100 and untuk beli buku yang berkaitan ngan interior design je.. and yeah.. video dalam warehouse tu aku memang tak amik.. there were so many people and its not save for my baby..

here are the books yang kitorg beli..

SYAF

syaf nye buku2 agak variety.. sebab dier belikan books gak untuk mak ngan adik dier.. sexy in six tu untuk mak dier.. bukan dier nye..


HUDA

daripada pilihan buku2 ni.. dapat dilihat disini huda likes to read novels.. yang jenis kelakar2.. aku macam teringin nak bace nasty book...


MOZEK

mozek nak beli buku the art of strategy sebenarnye tapi tak jumpe... pastu dier jumpe plak novel grafik mr punch yang agak menarik.. tapi tak beli.. dier pulang ngan tangan kosong..


KAYDEE

mine are all about interior design.. tak banyak pilihan but the ones i manage to find will be useful bila aku nak wat design... trends magazine aku beli 3.. 1 harga dier rm5 je..


lepas dah puas beli buku and round2 warehouse tu.. kitorg pegi midvalley.. perut dah lapar.. and aku mula curiga apakah itu gelato.. syaf plak nak beli camera.. on da way nak ke midvalley.. kitorg sesat kejap.. kejap je.. tersekat kat jalan sehala..


we had lunch at burger king.. pastu trus bertolak ke tmpt jual gelato.. i'm not really a fan of ice cream.. but once in a while makan.. okay gak.. aku ngan syaf beli perisa hazel nut... kitorg kongsi.. tapi tak abis.. so kitorg bagi mozek ngan huda habiskan..


lepas makan.. aku teman syaf beli camera digital kat sony centre.. mozek ngan huda pegi MPH.. lets meet syaf's new baby.. yang berharga rm 999... 12 megapixels.. huyoo...


time to head back home...


the next day.. (arini).. i went there again but this time with my family.. and bought 4 more books tentang interior design.. tapi still tak beli novel.. the best part about going with your parents... is that they pay for you... hehe~