Thursday, January 10, 2019

The Makeover


If you know me personally, I love anything that is simple but can immediately convey the message across. There's this quote/meme (whatever you wanna call it) that's all over the internet. You guys might have read it by now.


Masa mula-mula aku baca ni aku tertanya-tanya. Apakah ini? Apakah yang dia ingin sampaikan? Mana nak dapat sunglasses tu? Sampai sekarang aku biar terbiar je soalan-soalan itu. Tapi from here I decided maybe its time to actually have a trailer/intro for my youtube channel and that January 2019 will be the month of me doing makeovers for my channel.

Aku tak buat sebelum ni sebab:

1. malas
2. takut asyik nak ubah-ubah je.
3. malas



So aku korek balik  gambar-gambar lama and made a collage of me from a baby to a grown up yang pegang camera sambil sebelah tangan angkat ketiak. 

I've always love the idea of a person documenting his/her whole life through a scrapbook. I know memang kuno and cliche tapi eh biar laa. Semua benda nak kena explain payah lah. So I came up with this simple 11 second intro. Sangat simple and that was the plan. If a 2 year old tengok intro ni and boleh paham what this channel is about then my job here is done. That's how simple I want it to be.



Takdelah. Simple sebab aku tak reti buat effect fx semua tu. Sis boleh main-main dengan gambar je dan sis redha.


Tuesday, December 18, 2018

Goodbye 2018

Hi Korang! Did you miss me?


I've been dealing with a lot of personal issues this year. 2018 was deadly rough. I went through a few worst scenarios that made me had a major trust issue. Too much unnecessary drama to a point, I actually considered having my own reality tv show. Ko umur-umur macam ni pon pandai buat-buat bajet KimK eh.

But when I started to count my blessings, I realize how lucky I am to have family and close friends that care so much about me as I do towards them. They would never do anything to hurt me.

I can never change the past but I can change myself. I stopped thinking about my problems and change my lifestyle. If you want to be happy, it has to start with YOU. I went to the gym, go on daily jogs, went hiking, got involved with outdoor activities, joined Zumba classes and started to get closer to Allah. I surrounded myself with good and positive people. I left everything and everyone that was toxic to me and vice versa.


I want to be happy and positive again just like I use to be when I started blogging here and then vlogging on my youtube channel. Editing my best friend's wedding, footages from 2 years ago, filled with all the people that I love, somehow brought back that feeling.

The motivation I once lost but now regained.


Goodbye 2018. I can't wait for 2019.

New Life.
New Possibilities.
New Kaydee. 


Wednesday, September 12, 2018

Betrayal


"Because when you betray the people you love,
when you make them see the worst parts of you,
what you've done changes everything. 

There's no going back. 

You've shattered the bonds you worked so hard to forge.
And the stronger those bonds once were,
the more difficult they are to put back together...

If they can be repaired at all."


Mary Margaret Blanchard,
Once Upon A Time, Season 4. 

Sunday, May 25, 2014

Kertas Merah

Mozek: "ni kuar ni ko tak nak vlog plak?"
Kaydee: "untuk apa?"
Mozek: "dah ada aku yang awesome ni.. taknak vlog ke?"
Kaydee: "hahaha.. ntah pape ntah"

Sambil mencari tempat parking kat The Mines, Mozek membebel pasal aku boleh guna conversation tadi untuk vlog aku. Useful katanya. Biasanya memang aku akan vlog tapi kali ni aku tak. Aku terlalu excited sebab finally aku dah kumpul duit untuk beli camera vlogging baru. Full HD yeah! Sekarang aku nak beli accessories lain plak seperti tripod, microphone dan headphone baru untuk aku guna masa edit video. Lepas ni aku kena ubah semua profile description social media aku. Dah takleh dah guna "I love to record videos using my auto-blur video camera". Tapi perasaan happy aku terus berubah jadi risau. Aku nak tulis apa plak kat description aku nanti? I've been using that phrase since 2009 sekarang dah blur tak tau nak tukar jadi apa. 

Mozek: "OKAY! Let's do this!" *berjaya jumpa tempat parking*

Mozek pon sama excited. Mentol Pecah is currently on hiatus. Mozek plan nak kembali active and make contents at his own personal channel so dia perlukan equipment nak buat video juga. Lepas dua tiga kali round shopping complex tu, akhirnye kitorang dapat gak beli tripod. Mic masih takde rezeki lagi nak beli. Tak jumpa. Lain kali je la. Aku mula tinjau kedai untuk cari headphone plak. Headphone lama aku macam tak nak berkhidmat je kat tuannya. Setiap kali aku nak guna mesti aku kena adjust dia biar kuar bunyi. Kalau aku gerak sikit lepas dah adjust tu.. hmmm.. memang tak dengar dah.  

Kaydee: "apa beza headphone untuk gaming dengan headphone biasa?"
Gadis Kedai: "gaming nye headphone ni lagi best kak.. sound dia.. mic dia.. lagi best.. sebab gaming kan.."

Aku diam dan buat gaya seperti aku tengah pikir dengan mendalam.

Hmm.. Mozek takde plak untuk aku tanya pendapat dia. Dia tengah cari barang dia kot. Some of these headphones I've already seen before because of previous fail attempts of trying to buy one. Aku susah nak buat keputusan when it comes to buying stuff. Tapi sekarang memang dah darurat dah ni. Takleh guna langsung dah headphone aku yang lama tu. Bunyi dia macam line wifi yang kejap ada kejap takde dan kena adjust kedudukan kalau nak dapat line elok sikit. Stress aku. Hmm... 

Eh? Dah berapa lama aku pikir ni?

Aku pandang Gadis Kedai yang sabar tunggu aku buat keputusan. Aku senyum tunjuk gigi dan pilih headphone biasa je. Biasa la sangat. Harga RM65. Tapi aku betul-betul nak headphone yang elok. Aku hulurkan note kertas warna ungu dan tunggu Gadis Kedai bagi baki.

Gadis Kedai: "Terima kasih ek kak.. datang lagi.."
Kaydee: "Eh? Harga dia 65 kan?"

Apsal budak ni bagi aku 45 ringgit. 

Gadis Kedai: "Kenapa kak? Tak jadi beli ke?"
Kaydee: "Nah ambik balik 10 ringgit ni"
Gadis Kedai: "Eh kenapa kak?"
Kaydee: "Harga dia 65.. baki sepatutnye 35 je. kan? haha"
Gadis Kedai: "eh???"

Aku tengok je dia gelabah amik calculator. Laju je tekan2 nombor. Dia ni mesti masa sekolah tak suka matematik. Bila dia nampak angka yang muncul kat calculator tu dia terdiam sekejap dan perlahan-lahan angkat kepala pandang aku.

Gadis Kedai: "Kakkkk..........Terima Kasihhhhrghh"

Dia pandang aku dengan mata bulat bersinar-sinar. Tangan dia genggam erat duit 10 ringgit tu. Bibir dia gerak macam nak cakap something tapi tak terkeluar ayat yang dia nak cakap. Aku diam je pandang Gadis Kedai. Tak silap aku ni tanda-tanda orang terharu ni. Tapi versi hardcore. Aku dah mula tak selesa tapi aku nak resit aku. 

Aku toleh belakang dan nampak Mozek tengah beli ink printer. Aku terus jalan ke arah Mozek dan tunggu dia tanya pekerja lain kat kedai tu pasal ink printer.

Mozek: "tak de.. ink untuk printer aku... jom la balik"

Kitorang gerak keluar kedai tu tapi aku masih rasa tak selesa lagi. Aku toleh tepi dan nampak Gadis Kedai masih lagi pandang aku. Mata dia masih bulat bersinar-sinar. Kat tangan dia masih genggam lagi duit 10 ringgit tu. Bila budak ni nak habis terharu? Betul ke tak budak ni kira guna calculator tadi? Aku harap Gadis Kedai tak salah paham. Jangan dia ingat duit tu untuk dia sudah. 


Monday, February 17, 2014

Asrama Anak Yatim (Movie-Gameplay)



Selepas kereta mereka rosak di tengah jalan, Mizblurrity, PandaMerah, Semut Hitam, Froggypapa, DanialAizat dan IceE333 mencari tempat untuk bermalam dan terjumpa sebuah asrama anak yatim yang terbiar. Siapakah Alice? Apa hubungan dia dengan Sarah? Saksikan movie -gameplay ini untuk mengetahui misteri disebalik Asrama Anak Yatim.



PS - there's always something creepy about old diaries. *shivering*