Sunday, May 25, 2014

Kertas Merah

Mozek: "ni kuar ni ko tak nak vlog plak?"
Kaydee: "untuk apa?"
Mozek: "dah ada aku yang awesome ni.. taknak vlog ke?"
Kaydee: "hahaha.. ntah pape ntah"

Sambil mencari tempat parking kat The Mines, Mozek membebel pasal aku boleh guna conversation tadi untuk vlog aku. Useful katanya. Biasanya memang aku akan vlog tapi kali ni aku tak. Aku terlalu excited sebab finally aku dah kumpul duit untuk beli camera vlogging baru. Full HD yeah! Sekarang aku nak beli accessories lain plak seperti tripod, microphone dan headphone baru untuk aku guna masa edit video. Lepas ni aku kena ubah semua profile description social media aku. Dah takleh dah guna "I love to record videos using my auto-blur video camera". Tapi perasaan happy aku terus berubah jadi risau. Aku nak tulis apa plak kat description aku nanti? I've been using that phrase since 2009 sekarang dah blur tak tau nak tukar jadi apa. 

Mozek: "OKAY! Let's do this!" *berjaya jumpa tempat parking*

Mozek pon sama excited. Mentol Pecah is currently on hiatus. Mozek plan nak kembali active and make contents at his own personal channel so dia perlukan equipment nak buat video juga. Lepas dua tiga kali round shopping complex tu, akhirnye kitorang dapat gak beli tripod. Mic masih takde rezeki lagi nak beli. Tak jumpa. Lain kali je la. Aku mula tinjau kedai untuk cari headphone plak. Headphone lama aku macam tak nak berkhidmat je kat tuannya. Setiap kali aku nak guna mesti aku kena adjust dia biar kuar bunyi. Kalau aku gerak sikit lepas dah adjust tu.. hmmm.. memang tak dengar dah.  

Kaydee: "apa beza headphone untuk gaming dengan headphone biasa?"
Gadis Kedai: "gaming nye headphone ni lagi best kak.. sound dia.. mic dia.. lagi best.. sebab gaming kan.."

Aku diam dan buat gaya seperti aku tengah pikir dengan mendalam.

Hmm.. Mozek takde plak untuk aku tanya pendapat dia. Dia tengah cari barang dia kot. Some of these headphones I've already seen before because of previous fail attempts of trying to buy one. Aku susah nak buat keputusan when it comes to buying stuff. Tapi sekarang memang dah darurat dah ni. Takleh guna langsung dah headphone aku yang lama tu. Bunyi dia macam line wifi yang kejap ada kejap takde dan kena adjust kedudukan kalau nak dapat line elok sikit. Stress aku. Hmm... 

Eh? Dah berapa lama aku pikir ni?

Aku pandang Gadis Kedai yang sabar tunggu aku buat keputusan. Aku senyum tunjuk gigi dan pilih headphone biasa je. Biasa la sangat. Harga RM65. Tapi aku betul-betul nak headphone yang elok. Aku hulurkan note kertas warna ungu dan tunggu Gadis Kedai bagi baki.

Gadis Kedai: "Terima kasih ek kak.. datang lagi.."
Kaydee: "Eh? Harga dia 65 kan?"

Apsal budak ni bagi aku 45 ringgit. 

Gadis Kedai: "Kenapa kak? Tak jadi beli ke?"
Kaydee: "Nah ambik balik 10 ringgit ni"
Gadis Kedai: "Eh kenapa kak?"
Kaydee: "Harga dia 65.. baki sepatutnye 35 je. kan? haha"
Gadis Kedai: "eh???"

Aku tengok je dia gelabah amik calculator. Laju je tekan2 nombor. Dia ni mesti masa sekolah tak suka matematik. Bila dia nampak angka yang muncul kat calculator tu dia terdiam sekejap dan perlahan-lahan angkat kepala pandang aku.

Gadis Kedai: "Kakkkk..........Terima Kasihhhhrghh"

Dia pandang aku dengan mata bulat bersinar-sinar. Tangan dia genggam erat duit 10 ringgit tu. Bibir dia gerak macam nak cakap something tapi tak terkeluar ayat yang dia nak cakap. Aku diam je pandang Gadis Kedai. Tak silap aku ni tanda-tanda orang terharu ni. Tapi versi hardcore. Aku dah mula tak selesa tapi aku nak resit aku. 

Aku toleh belakang dan nampak Mozek tengah beli ink printer. Aku terus jalan ke arah Mozek dan tunggu dia tanya pekerja lain kat kedai tu pasal ink printer.

Mozek: "tak de.. ink untuk printer aku... jom la balik"

Kitorang gerak keluar kedai tu tapi aku masih rasa tak selesa lagi. Aku toleh tepi dan nampak Gadis Kedai masih lagi pandang aku. Mata dia masih bulat bersinar-sinar. Kat tangan dia masih genggam lagi duit 10 ringgit tu. Bila budak ni nak habis terharu? Betul ke tak budak ni kira guna calculator tadi? Aku harap Gadis Kedai tak salah paham. Jangan dia ingat duit tu untuk dia sudah. 


Monday, February 17, 2014

Asrama Anak Yatim (Movie-Gameplay)



Selepas kereta mereka rosak di tengah jalan, Mizblurrity, PandaMerah, Semut Hitam, Froggypapa, DanialAizat dan IceE333 mencari tempat untuk bermalam dan terjumpa sebuah asrama anak yatim yang terbiar. Siapakah Alice? Apa hubungan dia dengan Sarah? Saksikan movie -gameplay ini untuk mengetahui misteri disebalik Asrama Anak Yatim.



PS - there's always something creepy about old diaries. *shivering*

Tuesday, October 1, 2013

How to Play: Permainan Hitman Budget



PERATURAN PERMAINAN

PEMAIN
Game ni kena ada sorang "Bos" dan paling kurang 3 "Hitman".
(Untuk game ni kitorang letakkan 2 orang mewakili 1 Hitman. Maka ada 4 Hitmen)

ALAT
Semua orang kena ada kertas dan pensel masing-masing.
Dua buah dadu biasa. Atau app dadu.

PREPARATION (BOS SAHAJA)
Sebelum main, Bos akan hasilkan kad2 "Target" atau sasaran yang Hitmen perlu bunuh.
Mangsa ni WAJIB ada nama, "Nyawa/HP" (paling kurang 7) dan "Punca Kematian"
Butiran tambahan lain boleh ditambah mengikut budi bicara Bos.

Contoh: Harun Jibam, 7HP, punca kematian: "Tawar". Suka pergi zoo. Tak suka hisap susu botol. Sekarang berada di Taman Tun Dr Ismil.

Bilangan sasaran mesti 1 lebih daripada bilangan Hitmen.


START MAIN

Bos akan perkenalkan sasaran-sasaran untuk hari ni.

Hitmen akan gilir-gilir baling dadu untuk menentukan "bajet".
(Contoh bajet "13" maknanya hitmen boleh beli barang yang ada 13 huruf saja "senapangpatah", atau lebih daripada satu barang, tapi mesti cukup-cukup 13 huruf "parang,penukul" )

Sementara Hitmen baling dadu, Hitmen yang lain boleh beli barang mengikut bajet masing-masing dan mula fikir cara untuk bunuh mangsa yang Bos dah bagitahu tadi.

Bila sampai balik ke Hitmen pertama, Hitmen ada pilihan samada nak bagitahu plan kepada Bos, atau nak baling dadu untuk dapatkan lagi bajet.

Bila plan dah diberitahu ke Bos, Bos akan bagi "Markah Kebarangkalian" untuk plan tu (mesti 1-5), makin tinggi kebarangkalian, makin bagus idea tu.

Bila dah tahu Markah Kebarangkalian, (contoh: 3) Hitmen boleh pilih untuk teruskan plan (baling 1 dadu) atau skip dan baling 2 dadu untuk ambik bajet baru.

Kalau Hitmen pilih untuk baling 1 dadu, nombor dadu tu akan dicampur dengan Markah Kebarangkalian untuk menentukan berapa Nyawa yang berjaya ditolak.

Contoh:
Markah Kebarangkalian = 2
Cubaan Bunuh = 5
5 + 2 = 7

Nyawa sasaran = 7
Pembunuhan BERJAYA.

Hitmen ambik "Kad" mangsa dan tambahkan ke markah diorang. Siapa markah paling tinggi setelah semua sasaran berjaya dihapuskan, dia MENANG.




*Aku cadangkan main game ni masa ada gathering atau sesi ice breaking. Baru la korang tau nanti siapa yang pemikiran dia sangat saiko dan korang boleh fikir dua tiga kali nak teruskan ke tak kawan dengan dia :P

** game ni Mozek yang kenalkan tapi aku tak sure dia ke yang cipta. and oh.. ayat peraturan kat atas tu bukan aku yang tulis. aku suruh Mozek gak buat ayat. haha




Monday, August 19, 2013

Selamat Hari Raya! :D

Raya tahun ni aku tak balik kampung. Raya kat bangi tak semeriah macam raya kat kampung. So I didn't vlog. It was just a nice calm raya celebration with my family.  So check out sketsa raya Mentol Pecah instead. I did the editing and I'm also responsible for wrecking the photos. hahaha. 




kalau nak tau apa jadi masa rakaman sketsa ni korang boleh tengok the making kat bawah ni. serius Putrajaya sangat panas. bermandi peluh kitorang masa shooting.


 

Movie Marathon


Kaydee and Shazu watched 3 movies and reviews them. Warning: spoilers everywhere :D